pracę jelit. Można jeść je niemal bezkarnie :-D Muszę się przyznać, że nieraz nachodzi mnie ochota na np. kupnego loda i wtedy staram się nie zastanawiać z czego został zrobiony. Po prostu jem i zapominam :-) U mnie takie sytuacje są kontrolowane i nie zdarzają się zbyt często
Życie na widelcuwersji kawowej skusiło mnie moje zamiłowanie do kawy, otóż jestem z tych osób co to lubią wszystko co kawowe, albo choćby przypominające kawowe. Kawę dodaję do ciast, ciastek, lodów itd. jeśli już wybieram cukierki to też najchętniej jadłabym na okrągło kawowe.... podsumowując panna cotta też musiała być kawowa. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu deser okazał się trafnym pomysłem, jest
Kuchenne aromatyzrobić z wiszącą na krzaczkach resztą malin, zawsze robiliśmy zasypywane cukrem bądź w postaci dżemu. Tym razem postanowiłam zrobić prosty sos, który dalej można użyć do wszelakich malinowych pianek, lodów, deserów typu panna cotta czy nawet do bezpośredniego wyjadania łyżką ze słoiczka. Jeśli komuś przeszkadzają pestki z malin można dodatkowo sos przecisnąć przez sito. Składniki 1 kg malin
Kuchenne aromatynaszych babcinych kompotów. Lemoniada z rabarbaru Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g rabarbaru 800 ml wody 100 g cukru 1 limonka listki mięty listki melisy ew. kostki lodu Wykonanie: Rabarbar kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez(...)odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy wyciśnięty sok z limonki i lekko roztarte w dłoni listki mięty i melisy. Jeśli lubimy bardzo zimną lemoniadę dodajemy kostki lodu
Kulinarne przygody Gatitywsypać przygotowaną mieszankę . -Przy pomocy łyżki lub widelca połączyć wszystkie składniki. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Łyżką do lodów kłaść w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć. -Na środku każdego ciastka wgnieść połówkę , lub plaster truskawki . -Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut. Upieczone
Zakamarki mojej kuchniKażdy z nas potrzebuje wyciszenia...ochłodzenia...zneutralizowania emocji. Najlepiej przyrządzić sobie taki oto napój. Składniki -filtrowana woda -5 torebek melisy POSTI -truskawki -pomarańcze -miód akacjowy 4 łyżki -kostki lodu -sok truskawkowy najlepiej własnej roboty -listki mięty lub bazylii Ugotuj wodę, zaparz melisę.Wyciąg torebki. Wystudz napar. Dosmacz miodem akacjowym- idealny na wrzody żołądka i przy stresującym życiu.Łagodnie wycisza niepokój(...)rodzajach cukrzycy. Melisa oraz miód akacjowy naturalny uspokajacz! Schłodzić w lodówce, dodać plastry pomarańczy - orzezwią, otrzezwią, pobudzą do działania! Następnie dodać całe truskawki. Ozdobić ulubionymi listkami zieleni. Kostki lodu przed podaniem- i nasz wyciszający eliksir gotowy
Z Kuchni Do Kuchniwkładamy 8 bez, przykrywamy warstwą bitej śmietany. Na śmietanę układamy obrane i pokrojone w kostkę kiwi, które przykrywamy kolejną warstwą śmietany. Na bitą śmietanę nakładamy gałkę lodów i 3 bezy. Z podanych składników możemy przygotować 4 desery. Smacznego
paapilotkaaskładniki: 1 pęczek świeżej pokrzywy 1 obrana z błonek cytryna 50 – 70 g cukru 100 g kostek lodu 500 ml wody wykonanie: Pokrzywę opłukujemy. Wszystkie składniki (oprócz wody) wrzucamy do naczynia i przy pomocy blendera z opcją kruszenia lodu miksujemy lub przy pomocy Thermomixa miksujemy 30 sek. poz. 10. Następnie dolewamy wodę i miksujemy jeszcze
Domowy Smak Jedzeniaoraz syrop klonowy. Mokre składniki połącz ze sobą i przelej do suchych składników. Wszystko dokładnie zamieszaj, a na koniec wrzuć do ciasta posiekane orzechy włoskie. Za pomocą łyżki do lodów nadziewaj przygotowane papilotki ciastem. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na posypkę. Gotową mieszanką udekoruj wierzch wszystkich babeczek. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut. Przed
Roślinna - blog wegańskibardzo apetyczny napój i od razu nabrałam ochoty żeby coś takiego zrobić. Dzisiaj przedstawiam Wam moją interpretację letniego orzeźwienia. Smak letnich owoców i cytrusów, pyszne z dużą ilością lodu! A co do nazwy - pytałam Was w sobotę na Facebook'u o nazwę - było albo limoniada, albo lemoniada, więc niech pozostanie limo-lemoniada ;) Składniki: 10 sztuk(...)brzoskwinie i nektarynkę wkładamy do pojemnika od blendera, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i limonek, starty imbir, wsypujemy cukier, dodajemy miód i całość dobrze miksujemy. Bierzemy szklankę, dodajemy dużo lodu, wlewamy część owocowej mikstury i dolewamy wody. Ozdabiamy plasterkami cytryny i limonki. Smacznego :) * ilość wg uznania
Plate of Joynieba leje a ty masz już dość czystej wody i słodkich napojów-polecam zdrowy orzeźwiający napój,który doskonale gasi pragnienie. Składniki: ogórek cytryna limonka jabłko bazylia woda lód w kostkach Sposób przygotowania: Ogórka myjemy,obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do dzbanka wrzucamy ogórka,pokrojone w plastry: cytrynę,limonkę i jabłko oraz listki świeżej bazylii. Całość zalewamy schłodzoną wodą(...)Dodajmy kostki lodu. Jeśli chcemy,aby nasz napój był gazowany,użyjmy do tego celu Sodastream. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytkażdy zły nastrój a swoim smakiem zaczaruje nasze kubki smakowe. Składniki: 200 g mlecznej czekolady 200 g masła 3 jaja 3 żółtka 50 g cukru 50 g mąki truskawki lód kruszony kostki czekolady, bratki i mięta do dekoracji 1 łyżka masła kakao Sposób przygotowania: Czekoladę i masło rozpuść w oddzielnych naczyniach. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj(...)boki kokilki i zsypać nadmiar kakao). Ciasto nalej do form do 2/3 ich wysokości i zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Truskawki zmiksuj z lodem i podaj sos razem z gorącym ciasteczkiem udekorowanym kostkami czekolady, kwiatami i miętą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytgenialnie nie gasi pragnienia jak dobrze schłodzony kompot z tego cudownego owocu. Składniki: 4 duże łodygi rabarbaru 3 goździki 0,5 szklanki cukru 2 litry wody kostki lodu i mięta ( do podania) Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Owoce wrzucamy do zimnej wody, dodajemy cukier, goździki i gotujemy an wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Próbujemy- jeśli uznacie(...)kompot jest za kwaśny dodajcie cukru. Podajemy przestudzony z kostkami lodu i listkami świeżej mięty. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytproszkiem do pieczenia. Dodaj sól. Dodaj alkohol i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Olej rozgrzej w garnku lub frytkownicy do 170 stopni. Za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie
Wielki apetytdoskonałych połączeń smakowych: kwaśny rabarbar i słodka beza. Słodycz kruchego ciasta i chrupkiej bezy powodują, że dodatek cukru do rabarbaru jest naprawdę zbędny. Tartę lubię również z dodatkiem lodów waniliowych. Poezja smaku! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 duże żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Mąkę wrzucić
maniapieczenia