autopsji bufetowych śniadań :) Na obiad rosół z domowym makaronem, gulasz z ziemniaczkami i surówkami, a na deser ciepłe czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto
Sajkofanka smakuAjerkoniak to sam w sobie dobry trunek, ja używam go często do kremów, lodów, czasem jako dodatek do kawy. Jak widać przepis jest dość elastyczny… i powiem szczerze, że przymierzam się do zrobienia go w innych smakach. Polecam jego wypróbowanie :) Składniki: 5 żółtek 250g cukru ¼ litra spirytusu 250ml mleka* + 250ml śmietany kremówki 30% (można zastąpić: ½ litra mleka, ½ litra
Smakowy Rajmojej rodzinie :) Za każdym razem nalewkę przyrządzamy w słoju, by owoce można było łatwo wyciągnąć. Są przepyszne i stanowią doskonały dodatek do ciast (np. Tortu ze Szwarcwaldu), deserów, czy lodów. Doskonałe również do zabicia wieczornej chandry, tylko uwaga: jest w nich więcej alkoholu niż w samej nalewce, więc łatwo złapać fazę :) Najlepiej wiśniówkę przygotować z co najmniej 2 porcji
Smakowy Rajsposób. Maliny zrobione w taki sposób doskonale sprawdzają się jako dodatek do herbaty (około 2 łyżeczki na szklankę), ale można użyć je również do koktajli, ciast, deserów, lodów etc. Składniki: Maliny Cukier Umyte i osuszone na durszlaku maliny wsypujemy prawie do połowy niedużego słoja (około 300 – 400 ml), następnie wsypujemy około 3 łyżek cukru, potrząsamy lekko słojem
Smakowy Rajsmak i aromat. Po około miesiącu nalewkę można zlać do butelek (jeśli ktoś woli klarowny trunek), a owoce pozostawić osobno w słoju. Owoce z nalewki to doskonały dodatek do lodów, ciast, deserów i herbaty. Ja owoce zawsze pozostawiam w nalewce, bo lubię potem kilka malin dorzucić do kieliszka z nalewką. Wskazówka: Nalewkę z malin można przyrządzić również z syropu
Smakowy RajDelikatna i lekka, a zarazem mocno czekoladowa pianka. Przepis pochodzi z niezawodnej książki Erica Lanlarda pt.: "Czekolada". Autor radzi, aby podawać ten deser z kulką lodów waniliowych ułożoną na każdym suflecie :) Składniki na 6 porcji: masło do posmarowania kokilek 125 g gorzkiej czekolady 2 łyżki creme fraiche (gęstej śmietany) 4 jajka 2 białka jaj szczypta soli cukier puder
wyzwania kuchennetrakcie podgrzewania dorzucamy ziarenka wanilii. Deser podajemy gorący, obficie polany sosem, koniecznie z czymś gorzkim do popicia dla kontrastu. Planem pierwotnym dziś było podanie gorącego deseru z gałką lodów, ale na dworze było tak zimno, że nikt nie chciał się schładzać. Przepychota W ten oto sposób zupełnie nieświadomie spełniłam wymóg "C" jak ciasto ze znalezionego przez Zuzię
les mirabellesjest cudownie chłodzący i nawet osoby nieznoszące wynalazków piwnych przyznają, że właściwości Alstera jeśli chodzi o obniżanie temperatury są wyjątkowe. ALSTERWASSER 1 duża puszka jasnego piwa 1l Sprite kostki lodu Do dużej szklanki wrzucamy trzy kostki lodu. Wlewamy piwo do połowy szklanki, uważając, żeby nie zrobiło się za dużo piany. Dopełniamy Sprite'm (pamiętając, że to najmocniej gazowany ze wszystkich
les mirabellesminut. A w naszym ogrodzie, poza malinami, można zebrać garść letnich owoców- porzeczek, czarnych malin i ostatnich truskawek. Akurat w sam razy, żeby posypać nimi porcję ulubionych lodów- jeśli zaglądacie na fejsbuka to już widzieliście moją poranną rozpustę. Zaznawałam rozpusty na tarasie, przy odgłosie ciurlającej wody w fontannie i wśród cudownych aromatów petunii i frezji. Teodor przyszedł
les mirabellesMorning coffee". W oryginalnym przepisie były one podawane z kawowym karmelem, którego tym razem nie miałam czasu przyrządzić. Robiłam go jednak już kiedyś i gwarantuję, że jest przepyszny (do lodów...). CIASTKA ŚLIWKOWE (Z KAWOWYM KARMELEM) Kawowy karmel 170g cukru 80ml wody 80ml gorącego espresso Ciastka 150g miękkiego masła 140g brązowego cukru 2 jajka 165g mąki tortowej
les mirabellessię mylił). Szarlotka wyszła cudowna- dzięki różnym odmianom jabłek, nadzienie było urozmaicone. Niektóre jabłka zostały kruche, inne się rozpadły, część była słodka, część kwaskowa- do tego gałka lodów waniliowych i można kwiczeć ze szczęścia. Jakoś tak jednak wyszło, że jabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem
les mirabelleslekkie, miękkie i puszyste ciasto (nie lepi się od oleju!), pyszne nadzienia w różnych smakach, w zestawie 2 sztuki. Poza tym szeroki wybór ciast, tortów, deserów w pucharkach, lodów i gofrów - są też wegetariańskie, ale nieoznaczone jako takie. Gdy jest ciepło, można usiąść na zewnątrz. Jedyny minus to pewnie fakt, że kawiarnia nie jest zbyt duża (tylko
Qlinarnie i Qlinarniejednak dużo więcej niż to, co Wam przedstawiłam. Może nie jest specjalnie tanio, ale ceny w galeriach zazwyczaj do takich nie należą. A mrożony jogurt jest fajną alternatywą dla lodów
Pasja Smakuniej słodkie, orzechowe ciasto z pyszną masą jabłkową z nutą mandarynki (można użyć soku z pomarańczy). Całość wyszła słodziutka i obłędnie pyszna, szczególnie podawana na ciepło z gałką ulubionych lodów. To taki idealny comfort food, gdy pogoda robi nas w balona , obiecując wiosnę, a za chwilę sypiąc gradem; gdy ciągle chce się spać, a tyle jest do zrobienia; albo
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię przyrumieni. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam na 20 minut, by odpoczęło, a powstałe soki lekko się zestaliły. Następnie kroję ostrym nożem. U sióstr Tatin nie mogło zabraknąć kulki lodów i kleksa z bitej śmietany. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki