na lody - 1500 przepisów (strona:69/100)

Frużelina truskawkowo-arbuzowa 192

klarownym, lśniącym żelu.  Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Frużelina to super dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany,  pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drink - Zachód słońca nad Lublinem 593

widocznego przejścia pomiędzy poszczególnymi warstwami. A;e smakuje świetnie.  Składniki: 50 ml żurawinówki (u mnie Lubelska) 100 ml soku pomarańczowego 20 ml grenadiny kilka kostek lodu Wykonanie: Żurawinówkę, sok i kostki lodu wymieszać w shakerze lub łyżeczką w szklance. Następnie delikatnie wlać grenadinę. Poczekać aż syrop znajdzie się na dnie. Dla uzyskania najlepszego smaku przed wypiciem wymieszać drink

Pasja Smaku
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 224

cytrusy, miód, orzechy i czekoladę. Czyli sezon truskawkowy oficjalnie uważam za zamknięty, choć nie był nawet otwarty. I tyczy się to wszystkiego, przetworzonych produktów także, tj. jogurtów z owocami, lodów czy dżemów. Bo (prawdopodobnie) wysyp murowany.Bezwzględny zakaz na alko, no ale to się rozumie samo przez się!***Poniżej przykładowe menu, wykombinowane z tego, co aktualnie "wolno" mi jeść

bastalena
1504. Pyszności z Anielskich Przysmaków 183

REWELACYJNY. Wanilia jest to roślina która ma kolor zielony i jest uprawiana w ciepłych krajach.Syrop ma niesamowity i niepowtarzalny smak i aromat.Można go dodawać do herbaty,napojów orzeźwiających,lodów wydobywając ich niesamowite walory smakowe. Syrop ten zbierany jest z drzew iglastych.Zbiory odbywają się od początku maja aż do września.Syrop pomaga na kaszel,działa bakteriobójczo i rozkurczowo.Pomaga

Moje domowe kucharzenie
1564. Orzechowa kruszonka 175

Pomysł na orzechową kruszonkę znalazłam w starych wycinkach gazet.Taka kruszonka nada się do lodów, sałatek owocowych, deserów lub dekoracji ciast. 1 szkl.mąki 1/4 szkl.brązowego cukru 10 dkg margaryny 1 szkl.orzechów włoskich [ u mnie mieszanka bakaliowa] Wszystkie składniki przełożyć do miksera i miksować końcówką z nożykiem do uzyskania drobnych grudek.Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i upie

Moje domowe kucharzenie
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 158

fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika.Na koniec czytelnik uraczony zostanie przepysznymi deserami kawowymi. Znajdziemy tu dokładne opisy przyrządzania kremów, musów i różnego rodzaju kawowych lodów czy też tiramisu.Książka ta (moim zdaniem) stanowi skarbnicę wiedzy na temat samej kawy jak i przepysznych dodatków do niej, którą naprawdę gorąco polecam. Jako laik w sprawach parzenia

Emcia Pichci
Chłodnik z arbuza 185

oraz diecie arbuzowe możecie zaś poczytać tutaj: Arbuz Składniki Arbuz 500-600g (1/4 małego arbuza) Cytryna 4 łyżki soku z cytryny Miód 3 łyżki Mięta kilka listków Kostki lodu kilka kostek Wykonanie: Arbuza schłodzić w lodówce. Zobacz notkę: Arbuz – właściwości, kalorie, przepisy Z miąższy arbuza […] The post Chłodnik z arbuza appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Lemoniada z różą. 239

delikatnym aromatem róży. Lemoniada z różą. Składniki na około 1 l napoju: 2 cytryny (+kilka plasterków); 3 łyżki cukru różanego; 1 l wody mineralnej (gazowanej/niegazowanej) lub po prostu przegotowanej; lód. Cytryny parzymy i wyciskamy z nich sok. Dodajemy cukier różany i zalewamy wodą. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wstawiamy do lodówki, żeby napój się schłodził. Przed podaniem dodajemy jeszcze kostki(...)lodu i kilka plasterków cytryny. Smacznego

Miksturownik
Cytrusowa lemoniada herbaciana 182

600ml wody mineralnej - u mnie niegazowana sok z 1/2 limonki sok z 1/2 pomarańczy 2-3 łyżeczki miodu - u mnie ciemny, gryczany plastry cytrusów do dekoracji lód Mieszankę zielonej i białej herbaty zaparzyć w 400ml gorącej, ale nie wrzącej wody (odczekać 3-5 min. od momentu zagotowania) - ja używam zawsze zaparzacza, wtedy żadne fusy nie denerwują mnie w gotowym naparze(...)czasie napar przelać do dzbanka, dodać sok z limetki i pomarańczy oraz miód. Wszystko razem wymieszać. Uzupełnić wodą mineralną (600ml). Dodać plastry cytrusów (pomarańcza, cytryna, limetka) oraz lód. Delektować się szklanką chłodnego napoju, leżakując na balkonie i podziwiając - wypracowany własnymi dłońmi - balkonowy ogródek warzywny - ale o tym kiedy indziej.  :)Niezwykle orzeźwiające jest połączenie soku z cytrusów z intensywnym miodem

Grunt to przepis!
FRANCUSKIE CIASTO CZEKOLADOWE 445

mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis na tortownicę 24cm.Składniki :- 275g czekolady (u mnie przewaga gorzkiej 60% - 200g)- 175g masła- 150g mielonego ksylitolu

Smaczne Zdrowe
PEŁNOZIARNISTA TARTA ORKISZOWA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 379

przez pierwsze 20 minut ciasto ma być przykryte folią aluminiową. Następnie folię zdejmujemy i dopiekamy jeszcze ok.10-12 minut w temp.160*C. Dla nie liczących kalorii wersja z kulką pysznych lodów waniliowych: Smacznego

Smaczne Zdrowe
Cupcakes al tiramisu 229

doda energii, bo przecież “tira su”- dosłownie podnosi do góry. Uwielbiam ten włoski smakołyk pod każdą postacią: tradycyjnego deseru z biszkoptów, kawy i mascarpone, kawiarnianych drobnych ciasteczek czy lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone i obficie nasączone likierem i kawą) wyszły

Mia Cucina Sofieta
Torta di riso- Ciasto ryżowe 259

dodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie.  Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam z tej strony, a zainteresowanych oryginalą wersją odsyłam na tę stronę. Torta di riso- Ciasto ryżowe Składniki na formę

Mia Cucina Sofieta
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 202

obfity obiad równa się ospałości w pracy!! Godzina 16,00-17.00, podwieczorek jest albo i go nie ma, zależy od czasu jakim dysponuję i wskaźnika głodu). Chętnie zjem gałkę lodów, kiść winogron czy jogurt, a w zimne dni gorącą herbatę i ciasteczka. Godzina 19.30-20.00 pora na kolację. Pewnie byłoby dla mnie lepiej kolacji w ogóle nie jadać

Mia Cucina Sofieta
Cherry pie 218

najlepsza lekko ciepła, kiedy sok z czeresni wymieszany z mączką i cynamonem cudnie wypływa ze środka i łączy sie w pyszną całość  z kremem waniliowym  lub gałką lodów waniliowych. Smacznego! Przepis z netu, pod hasłem: Cherry

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania