Natchnienie dziś miałam więc na obiad podłam muszle makaronowe nadziewane farszem. Rodzince smakowało jak dla mnie to największa nagroda :) Uśmiech i zadowolenie to coś najcudowniejszego. Składniki: muszle 35 szt ricotta 500 g szpinak świeży 20listków parmezan 100 g sól i pieprz do smaku czosnek 3 ząbki sprasowany szynka wieprzowa 200 g Dodatkowo: masło 50 g mąka 2 łyżki mleko(...)się "rozpuści mąka" wlewamy mleko 2 szklanki i mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy natkę fenkułu.Gotowy beszamel przekładamy do naczynia ceramicznego. Farsz nakładamy łyżeczka w muszlę i układamy na beszamelu na około formy, a potem następna warstwa już od środka. Posypujemy serem startym tyle ile lubicie. Pieczemy jakieś 30 minut w 170 stopniach. Podajemy na gorąco
Różowa kuchniaSkładniki: 12 muszli do Tacos; 3 duże filety z piersi kurczaka; 1/2 łyżki chili w proszku; 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki kuminu; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 1 łyżeczka suszonej cebuli (u mnie Prymat ); 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/3 szklanki płynnego miodu (u mnie lipowy); 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki. Dodatkowo(...)limonki, połowę posiekanej kolendry oraz przyprawy tj. chili, wędzoną, słodką paprykę, kumin, czosnek granulowany, cebulę suszoną, sól oraz pieprz i dokładnie wszytko wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle do taco. Każdą z muszli wypełnić równomiernie mięsem z kurczaka z przyprawami, a wierzch posypać startym serem. Tak przygotowane tacos wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa
Gospodyni Miejskagallo: pomidor 1,5 szt, cebula 1/4 szt, chili pół szt, kolendra świeża posiekana 1 łyżka, sol i pieprz do smaku, sok z limonki do smaku, dodatkowo: muszle do tacos 5 szt, Sposób przygotowania: Ciecierzyce moczymy przez noc, następnie wymieniamy wodę z ciecierzycy na now ą i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie(...)kroimy w kostkę. Dodajemy posiekan ą cebulkę, chili, kolendrę i sok z limonki. Przyprawiamy do smaku sol ą i pieprzem. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Muszle do tacos podgrzewamy w piekarniku, aby były ciep ł e. Następnie do muszli nakładamy do po ł owy ciecierzyce, a następnie dopełniamy sals ą . Smacznego
kulinarne odsłony patimoże tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem guacamole, który zrobiony jest na bazie awokado - uwielbiam! Składniki: muszle do tacos 6 szt, wołowina mielona 250 g, cebula pół szt, koncentrat 2 łyżki, majeranek pół łyżeczki, czosnek 1 ząbek, chili pół szt, s ó l i pieprz do smaku(...)Mięso podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeb dolewamy wodę. Na koniec dodajemy koncentrat, wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. Wkładamy muszle do tacos do piekarnika i podgrzewamy, aby były ciep ł e. Następnie nakładamy do po ł owy muszli mięso, następnie warzywną salsę i podajemy najlepiej z sosem guacamole. Smacznego
kulinarne odsłony patigłowie pomysł na nadzienie. Łosoś i ricotta z zielonym groszkiem - proste, ale przy tym niezwykle smaczne połączenie bardziej pasowało mi do conchiglioni, więc wybór padł na te duże muszle. Składniki (na 4-5 porcji): 250g sera ricotta 100g fety 120g łososia wędzonego na gorąco 100g zielonego groszku (może być mrożony) kawałek pora (ok 5cm) szczypta tymianku pół łyżeczki startej skórki(...)cytryny pieprz 30szt. conchiglioni (makaron w kształcie dużych muszli) oliwa 2 łyżki tartego parmezanu Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Por pokroić w półplasterki, zeszklić na niedużej ilości oliwy, ostudzić. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Fetę pokruszyć, wymieszać z ricottą. Łososia podzielić widelcem na mniejsze kawałki, dodać do serka razem z porem
Obiad gotowyząbek czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz do podania: bagietka do podania: ćwiartki cytryny'; document.write(" "); Przegrzebki możemy kupić w muszli * lub bez, czyli samo oczyszczone mięso na wagę. Małże wyjmujemy z lodówki co najmniej pół godziny przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: obieramy i siekamy drobno(...)pozostałe dwie łyżki masła (zimnego). Energicznie mieszamy, aby masło stworzyło z winem emulsję. Dodajemy pietruszkę i podajemy z przegrzebkami w towarzystwie cytryny i świeżej bagietki. * Jeśli kupiliśmy małże w muszli, to należy podważyć każdą muszlę nożem, aby ją otworzyć. Wyjmujemy cały środek (np. łyżką) i pozbywamy się wszystkiego, oprócz białej części (czyli małży) – powinna dość łatwo dać się oddzielić
Poezja smakunatka pietruszki 1 łyżeczka masła klarowanego sól * PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotuj resztę potrawy. Mule oczyść i sprawdź, czy są świeże (muszle po stuknięciu w blat powinny się zamknąć). Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj posiekaną papryczkę chili oraz pokrojone w kostkę pomidory i smaż jeszcze krótką chwilę(...)Wrzuć mule, wlej wino i gotuj przez kilka minut, aż muszle się otworzą, potrząsając garnkiem od czasu do czasu. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z muszlami, wsyp posiekaną natkę pietruszki i natychmiast podawaj
Food SquareViolaPassion W tym wydaniu muszle jako wspaniały apetizer pobudzający nas do jedzenia. Tak przyrządziłam poraz pierwszy . Składniki : na 3 osoby 12 muszel po 4 na osobę Masło czosnkowe 5 łyżek ( preferuje własnej roboty, bardzo łatwy do zrobienia) sól i kolorowy pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 90 ml wina musujacego Sposób: Mule zalewamy zimną woda(...)min.powinny się otworzyć. Zlewamy i odcedzamy. W garnuszku rozpuszczamy masło czosnkowe dodajemy Oliwę z oliwek . Często mieszając dodajemy wino i odrobinę wody - redukujemy . Wino musi wyparować. Wkładamy muszle do środka i staramy się połączyć z naszym sosem czosnkowym w razie konieczności podlać odrobiną wody . Smacznego
Viola cooks with passionmięska , możemy podać na super przyjęcia , bankiety czy imprezę urodzinową. Jak dla mnie przystawka PETARDA Możemy pominąć chips z dyni , który tu gra małą rolę ;-) Składniki : 4 osoby 4 muszle Świętego Jakuba jedno jajko rozklepane w misce kilka łyżek bułki tartej sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek z czarnej trufli 1 jajko ugotowane(...)otwieramy , delikatnie za pomocą łyżeczki wybieramy całe mięso. Następnie odrywamy również delikatnie część małży która otacza dokoła nasze przegrzebki ,myjemy i osuszamy, (część jadalna BIAŁA zobacz zdjęcie) Muszle myjemy solidnie i osuszamy , posłużą nam za dekorację . Następnie , przegrzebki oprószamy solą i pieprzem panierujemy w jajku i bułce tartej . Teraz potrzebujemy troszkę sprytu ponieważ gotujemy jajko
Viola cooks with passionCześć ! Dzisiejszy zapraszam Was na pyszny obiad ! Niby nic – a jednak smaki świetnie się łączą. Domowy sos pomidorowy ze świeżą bazylią – do tego muszle nadziane ricottą, mozzarellą, grana padano, mascarpone i szpinakiem. Proste w wykonaniu, obłędne w smaku ! Składniki (3 – 4 porcje): 20 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki(...)grana padano i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano i mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego
Moja pasja smakuViolaPassion Spagetti w innej odsłonie zdrowo i lekko. Składniki: 500g Owoce morza mieszanka (przegrzebki ,kalmary, krewetki) Czarne muszle kilka sztuk do dekoracji 3 ząbki czosnku przekrojonego na pół 70ml białego wina 500 ml soku z pomidorów(bazylia i oregano) (polecam włoskie pomidory w zalewie z bazylią i oregano w puszce wystarczy tylko potraktować je blenderem) plus zblendowana żółta papryka(...)wedle przepisu na opakowaniu Sposób: W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy czosnek, pietruszkę i cebulę. Podlewamy winem i redukujemy, wino musi nam wyparować, następnie dodajemy owoce morza ale zostawiamy czarne muszle. Sposób na muszle znajdziecie na moim blogu w przepisie <<Mule w kurkach na białym winie>> łączymy wszystko razem gotujemy na małym ogniu 10 minut Zalewamy pomidorowym
Viola cooks with passionMakaronowe muszle z delikatnym farszem Składniki 250 g makaronu muszle 1/2 brokuła 3 jajka 20 dkg łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób przygotowania Makaron ugotować w … Czytaj dalej Muszle z brokułem i łososiem
czarrna od kuchniMakaronowe muszle ze szpinakiem owinięte szynką szwarcwaldzką to znakomita przystawka na domowe przyjęcia lub świetny pomysł na pyszną kolację. Podane na zimno stanowią wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę. składniki na około 17-20 sztuk 250 g makaronu muszelki ( typu Conchiglioni ) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 g sera camembert 200 g szynki szwarcwaldzkiej(...)mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ser typu camembert kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ze szpinakiem. Szynkę kroimy wzdłuż na długie paski o szerokości około 2 cm. Każdą makaronową muszlę nadziewamy farszem ze szpinaku i sera a następnie owijamy w plaster szynki. Tak przygotowane muszle podajemy jako zimną przekąskę
Smakowite Daniatrza, [17] bo wyndzōnka je słōnoł [18] ) Wejście [19] sie jako szczotka i kołżdo muszelka sie pod bieżōncōm wodōm fajnie opucujcie. [20] Dejcie pozōr: [21] jak ftoro [22] muszla je otwartoł, to trza jōm wyczajś, [23] bo ta mula we środku je zdechniynto! Dejcie [24] sie do gorka trocha masła klarowanego, wciepcie [25] tam ta wyndzōnka i trocha jōm podpiyczcie(...)masowy mord, bo jeszcze Wōłs zawrzōm [34] w hereście. [35] W tym gorku mogecie je tyż od czasu do czasu pomiyszać. I jak już bajecie widzieć, że wszyske muszle sōm łotwarte, to mōmy to fertich. [36] Kebyście na talyrzu potyn widzieli, że jako muszla je zawarto, ji [37] lepi niy jydzcie, bo łona mogła tyż być już pryndzy [38] zdechniynto
Chop w kuchnimule sie całe życie moczōły we słonyj wodzie ) Wejście 11 sie jako szczotka i kołżdo muszelka sie pod bieżōncōm wodōm fajnie opucujcie. 12 Dejcie pozōr: 13 jak ftoro 14 muszla je otwartoł, to trza jōm wyczajś, 15 bo ta mula we środku je zdechniynto! Wczajście 16 do gorka trocha masła klarowanego, wciepcie 17 tam pokrōno 18 cebula, wyciśniynty czosnek(...)powarzōm. 24 W tym gorku mogecie je tyż od czasu do czasu pomiyszać- nojlepi poszelōntejcie 25 tym gorkym, to sie same pomiyszajōm. I jak już bajecie widzieć, że wszyske muszle sōm łotwarte, to mōmy to fertich. 26 Kebyście na talyrzu potyn widzieli, że jako muszla je zawarto, ji 27 lepi niy jydzcie, bo łona mogła tyż być już pryndzy
Chop w kuchni