zapowiadają ochłodzenie i deszcz :-( No cóż, miejmy nadzieję, że pogoda niedługo się już wyklaruje i będzie w końcu cieplutko. Ja mam dziś dla Was propozycję na obiad. Są to muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym, suszonym pomidorem i kukurydzą. To wszystko zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne są, polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: muszle makaronowe około 24 sztuki(...)pieprz 1/3 łyżeczki kurkumy olej w którym były suszone pomidory do smażenia mini kulki mozzarelli Sos: około 400 g passaty 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie szczypta cukru 1. Muszle makaronowe gotujemy al'dente. 2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju w którym były suszone pomidory i wrzucamy na patelnię cebulę
kruche babeczkiDziś pozostaje w klimacie muszli makaronowych. Jednak tym razem podałam je na słodko, nadziewane białym serem i powidłem śliwkowym. Nadaje się na podwieczorek a także danie obiadowe. Składniki; ok. 15 muszli makaronowych 25 dag białego sera (twarogu) mały słoik powideł śliwkowych 3 łyżki cukru waniliowego Skworcu 2 łyżki rodzynków Skworcu 1 łyżka śmietany(...)łyżki pistacji Skworcu 1 jajko Sos; 200 ml śmietanki kremówki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego Skworcu z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie; Muszle gotujemy al. dente. W misce dokładnie mieszamy ser z jajkiem, śmietaną, cukrem i rodzynkami. Do każdej muszli na dno wkładamy łyżeczkę powideł a całość wypełniamy białym serem. Układamy w naczyniu żaroodpornym
Radość kipiąca uśmiechem.Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pyszne muszle faszerowane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne i szybkie danie, które powinno posmakować każdemu. U mnie nawet syn był zachwycony i zjadł solidną porcję :-) Polecam i udanej środy wszystkim życzę :-) Składniki: muszle makaronowe u mnie 25 sztuk 250 g świeżego szpinaku 270 g sera feta 2 ząbki czosnku pieprz 1 łyżka(...)passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta cukru trzcinowego sól Dodatkowo: mini kulki mozzarelli oliwa do wysmarowania naczynia 1. Muszle gotujemy al'dente. Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak, który ja pokroiłam w paski. Blanszujemy chwilkę. Jak tylko szpinak stanie się miękki
kruche babeczkiCześć! Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się przepis na muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem zapieczone w domowym sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi . Przepis cieszył się ogromną popularnością więc postanowiłam zrobić dla Was kolejne nadziane muszle. Tym razem – kurkami i kurczakiem. Tradycyjnie zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Danie smakuje obłędnie! Korzystajcie z sezonu na kurki i koniecznie(...)wypróbujcie ten przepis! Składniki (3-4 porcje): 20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 500 g passaty sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 200 g kurek 200 g kremowego serka twarogowego
Moja pasja smakuMagda Soczysty, delikatny kurczak z kawałkami zielonego brokuła to idealna para do kremowego, czosnkowego sosu z dużą dozą parmezanu. To wszystko podane w makaronowych muszlach i zapieczone pod warstwą mozzarelli tworzą przepyszny, prosty obiad. Jako danie łatwo podzielne, można je podać także na przyjęcie – makaronowe muszle zawsze efektownie się prezentują. Składniki (na 3-4 porcje): 2 filety z kurczaka(...)około 35 makaronowych muszli – u mnie tyle się mieściło w naczyniu 1 średni brokuł kulka mozzarelli łyżka oleju sól i pieprz do smaku Na sos: 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki parmezanu sól i pieprz do smaku Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki – ułatwi
Smaczna Stronafrytkami lub dobrym pieczywem, bagietką. Mogą też stanowić świetną przystawkę. Im świeższe mule, tym lepsze. Pamiętaj o tym by kupić produkt jak najlepszej jakości. Zwróć uwagę na to czy muszle są zamknięte. Ciesz się pysznymi mulami w domu! Składniki: 1 kg muli 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 2 szalotki – pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku(...)drobno posiekane 1 cubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz kilka gałązek świeżego tymianku (można użyć natki pietruszki) Wykonanie: Na początku przejrzyj mule, wybierz te z zamkniętymi muszlami. Jeśli skorupka jest lekko otwarta, postukaj delikatnie muszlą o krawędź blatu lub zlewu. Jeśli się zamknie – jest dobra. Jeśli nie – należy ją wyrzucić. Mule z uszkodzonymi muszlami także wyrzucamy. Mule
Moja pasja smakupracy jedzone na zimno. Są to głównie sałatki, a także warzywne kotleciki i placuszki. Z kolei na weekend zaplanowałam potrawy na ciepło, które wymagają nieco więcej zachodu. Aromatyczne makaronowe muszle nadziewane serem, cukinią i brokułami dodałam do menu spontanicznie. Gdy je zrobiłam to uznałam, że wyszły tak dobre, że koniecznie muszę podzielić się z Wami przepisem ;) W sierpniu wyjeżdżam(...)aromatyczne, dzięki dodatkowi cebuli, cynamonu i mnóstwa ziół. Można je podać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub sosu tzatziki . ➤ Kliknij - Placki z pomidorami z wyspy Santorini Sobota - Makaronowe muszle z cukinią i brokułem Tak, to nie jest posiłek na zimno, ale w końcu mamy weekend i wreszcie możemy pozwolić sobie na coś porządnego ;) Nadziewane wielkie makaronowe muszle i domowy
Chilli Czosnek i OliwaWigilijne muszle z makiem od dwóch lat są już stałym punktem na wigilijnym stole. Jak ktoś jest większym wielbicielem bakalii może spokojnie dodać ich więcej niż w przepisie, dla mnie najlepszą robotę tu robią grubo posiekane orzechy laskowe. W tym roku na pewno przepis też zmodyfikuje zamienię amaretto na jakieś ciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować Save Print muszle(...)makiem Czas przygotowania: 15 minuty Czas gotowania: 15 minuty Całkowity czas: 30 minuty Składniki 400g makaronu typu duże muszle 300 g zmielonego maku 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy 8 łyżek miodu 4 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) skórka pomarańczy do dekoracji Przygotowanie Makaron gotujemy
zjem to blog kulinarnyMakarony głównie kocham za to, że można je łączyć chyba ze wszystkim. Smakują rewelacyjnie i na słodko i wytrawnie. Przepis na makaronowe muszle nadziane kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Mam bzika na punkcie szpinaku, dobrze doprawionego z dodatkiem czosnku. Zestawiając szpinak i makaron nie mam potrzeby dodawać mięsa, ale mój mąż potrzebę taką(...)popularnym dyskoncie na literkę L ;) Z podanych proporcji otrzymacie 2-3 porcje obiadowe. Przygotowanie nadzianych makaronowych muszelek nie jest trudne, nie sprawi Wam kłopotu. Makaronowe muszle z kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie Drukuj Składniki 20 sztuk makaronowych dużych muszli 200 g piersi kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 100 g śmietankowego serka topionego 5 łyżek śmietanki
Rusty ForkMuszle makaronowe z serami i pesto Podobno zbliżają się arktyczne mrozy. Przyda się więc coś gorącego. Co powiecie na zapiekankę makaronową? Proponuję muszle wypełnione mozzarellą, ricottą i aromatycznym pesto zapiekane na pikantnym sosie pomidorowym. Mówię Wam. Bierzcie pełny talerz, bo to niebo w... ustach :) Składniki: 16 muszli makaronowych 150 g mini mozzarelli całe pesto z bazylii (przepis poniżej(...)ricotty 3 łyżki startego sera pecorino 5 pomidorków koktajlowych sos pomidorowy (przepis poniżej) Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostrożnie odcedzić, żeby nie uszkodzić muszli. Mozzarellę pokroić na połówki, wymieszać z pesto i ricottą. Masą napełnić muszle. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na dnie naczynia rozprowadzić 3/4 sosu pomidorowego. Na sosie ułożyć makaron (nadzieniem do góry). Resztę sosu
Pełny talerzPrzepis na Wigilijne muszle z makiem od dwóch lat jest już stałym punktem na wigilijnym stole. Jak ktoś jest większym wielbicielem bakalii może spokojnie dodać ich więcej niż w przepisie, dla mnie najlepszą robotę tu robią grubo posiekane orzechy laskowe. W tym roku na pewno przepis też zmodyfikuje zamienie amaretto na jakieś ciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować Save Print(...)muszle z makiem Czas przygotowania: 15 minuty Czas gotowania: 15 minuty Całkowity czas: 30 minuty Składniki 400g makaronu typu duże muszle 300 g zmielonego maku 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy 8 łyżek miodu 4 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) zest z jednej pomarańczy
zjem to blog kulinarnyzostał mi w lodówce ugotowany brokuł, otwarta puszka kukurydzy, pół czerwonej papryki i pół fety. Aż się prosiło żeby zrobić sałatkę. Ale żeby nie była jak zwykle podałam w muszlach… Pycha. Składniki: 1 ugotowany brokuł pół świeżej papryki mała puszka kukurydzy (lub pół dużej) pół fety łyżka majonezu łyżka śmietany dwa ząbki czosnku odrobina soli ziołowej 14 dużych muszli(...)dodać kukurydzę i posolić. Rozmieszać w kubeczku śmietanę, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dodać do sałatki i wymieszać. W lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ugotować muszle do miękkości (u mnie było to zdecydowanie dłużej niż napisano na opakowaniu – ciasto jest dość grube więc trzeba pogotować). Odcedzić delikatnie muszle. Wystudzić. Nadziewać. Podawać. Degustować. Smacznego
Mama z miastaPomysł na takie muszle nie pojawił się ot tak, z przypadku ;) Zalążkiem do ich zrobienia był konkurs na portalu Przyślij Przepis, gdzie można wygrać garnki, które ja chcąc nie chcąc ostatnio lekko spaliłam... Ale o tym innym razem ;) Konkurs polega na przygotowaniu np dania z wykorzystaniem 3 składników głównych i jednego dodatkowego. Wbrew pozorom nie jest to łatwe, ale daje(...)szansę na sprężenie szarych komórek i stworzenie czegoś innego, ciekawego, a zarazem naprawdę smacznego! Bo takie są właśnie te muszle :) Składniki: 150g mielonej wołowiny 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 5 pieczarek 10 muszli makaronowych 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego 1 jajko 1/3 łyżeczki soli + 1 łyżeczka do gotowania makaronu 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki mielonej
Kuchnia w czekoladzieKolejna propozycja podania makaronowych muszli, tym razem już nieco jesienna, bo z dodatkiem dyni i grzybów. Nadzienie dzięki dodatkowi ricotty jest kremowe i delikatne, a śmietanowo- winny sos kurkowy ma w sobie dużo pieprzu, dzięki czemu smaki się równoważą i idealnie uzupełniają tworząc wspaniałe danie. SKŁADNIKI ( 20 sztuk) 20 makaronowych muszli 500g dyni ( przed obraniem) 250g ricotty 100 ml śmietanki(...)Wrzucić gałązki tymianku, wlać smietankę i dalej dusić. 3. Dodać ricottę, oraz doprawić całość do smaku solą, gałką muszkatałową i białym pieprzem. Powinniśmy uzyskać zwarte nadzienie do naszych muszli. 4. Muszle obgotować w osolonej wodzie ok. 8-10 minut, aby były al dente. 5. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną drobn cebulkę oraz czosnek. Dodać dobrze oczyszczone kurki
DefinicjaSmakumięso bogate jest w sole mineralne, żelazo, witaminy A, B, C, D i białko. Spożywać można jedynie świeże małże. Po czym poznać, że są świeże? Najważniejszym wskaźnikiem jest zamknięta muszla małży. Może się jednak zdarzyć, że muszla lekko się otworzy (stan taki nazywa się potocznie „omdleniem”). Aby sprawdzić czy małża żyje należy delikatnie rzucić nią, np. o blat kuchenny. Jeśli(...)muszla zamknie się, oznacza to, że żyje i można ją bez obawy przyrządzić. Po otwarciu opakowania z małżami powinien unosić się przyjemny zapach morza. Pod wpływem wysokiej temperatury podczas gotowania, małże powinny się otworzyć. Jeśli któraś małża nie otworzyła się należy ją wyrzucić. ”* Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz
królestwo garów