muszle - 573 przepisów (strona:14/39)

Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 172

odrzucić te otwarte (uwaga, to ważne, bo nieświeżymi małżami można się naprawdę porządnie zatruć!). Wrzucić małże do garnka i zalać 2 litrami wody. Gotować kilk minut aż muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki, czosnek) – obrać i pokroić(...)całą zawartość patelni (boczek, cebule, czosnek i ziemniaki) dodać do garnka z warzywami. Zamieszać. Dolać wino i gotować aż warzywa będą miękkie. W tym czasie wyjąć małże z muszli zostawiając kilka do ozdoby. Do bulionu dodać teraz mrożone owoce morza i gotować kilka minut (aż zaczną mięknąć). Dodać śmietanę, zamieszać. Kilka łyżek zupy wymieszać z mąką. Wrzucić do garnka świeże

Pociąg Do Kuchni
Ostrygi zapiekane w sosie śmietanowym z cydrem Somersby 181

był zbyt gorąco. Inaczej dodane żółtka zetną się na jajecznicę. Połączyć sos razem z emulsją śmietanowo-jajeczną. Kawałki folii aluminiowej lekko zgnieść i umieścić na nich równo poziomo muszle z ostrygą. Dziki folii muszle nie będą "stać" stabilnie. Powstałym sosem zalać ostrygi w muszlach i wstawić blaszkę do piekarnika pod grillem. Zapiekać 3-4 minuty do czasu aż sos zgęstnieje

Sztuka gotowania w/g Samiry
Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo 113

okazji Światowego Dnia Makaronu na moim blogu makaronowa propozycja. Składniki: 200 g makaronu w kształcie dużych muszli 250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku słodka papryka w proszku czerwony ocet balsamiczny(...)Wrzucić makaron i ugotować al dente. Makaron odcedzić i zahartować zimną wodą na sitku. Blachę wyłożyć długim kawałkiem folii aluminiowej (boki powinny okryć wierzch) Gęsty sos nakładać łyżeczką, napełniając muszle makaronowe. Układać pod skosem na blasze. Z wierzch muszle polać odłożonym płynem, posypać żółtym serem i zapiec przykryte wystającymi płatami folii - 30 minut

Czerwień i błękit
ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM 133

pieprz. Można dodać również drobno posiekaną szalotkę. Wszystkie składniki wymieszałam.   Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Można też użyć folii aluminiowej-można ją wtedy wyginać i łatwiej jest układać muszle. Puste połówki muszli wyrzuciłam. Ułożyłam na blasze po jednej muszli z mięsem. Nałożyłam na każdą masło czosnkowe.     i posypałam bułką tartą. Tak jak pisałam można też i parmezanem

potrawyregionalne
Ostrygi à la Rockefeller w Tajlandii 123

pasty tamaryndowej, 1/2 łyżeczka skórki z cytryny, szczypta chilli, sól i pieprz. Do podania: cząstki cytryny  Przygotowanie: Ostrygi umyć i otworzyć przy pomocy noża i ściereczki, wyciąć z muszli, sok przelać do rondla a ostrygi przełożyć do miski. Sok zagotować, dodać ostrygi, gotować kilkanaście sekund, wyjąć łyżką cedzakową.  Do płynu dodać śmietanę, trawę cytrynową rozgniecioną trzonkiem noża(...)nożem, dodać do śmietany. Z pieczywa usunąć skórki, zmiksować robotem razem z natką pietruszki, skórką z cytryny i pozostałym parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Ostrygi przełożyć do głębszych części muszli, polać sosem i posypać zmielonym pieczywem.   Do naczynia do zapiekania wysypać grubą warstwę soli żeby ustabilizować muszle, przełożyć ostrygi, zapiec pod rusztem piekarnika w temperaturze 200 stopni

SzczyptaSmaQ
Muszle nadziane kaszą gryczaną 154

Muszle makaronowe w odsłonie z kaszą gryczaną, ciekawe smaki, chrupki seler! wspaniałe danko na letnią kolację, wygląd też znakomity, a o walorach zdrowotnych nie trzeba przekonywać Składniki: 20 muszli makaronu 1 torebka kaszy gryczanej 3 łodygi selera naciowego 2 główki czosnku 2 łyżki ziaren prażonego słonecznika 2 łyżki olej z oliwek 1 pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron(...)umyty i pokrojony w drobną kostkę seler naciowy, przeciśnięty czosnek przez praskę, uprażony słonecznik oraz pokrojoną natkę pietruszki.  Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem świeżo mielonym. Wszystko dokładnie mieszamy. Nadziewamy muszle powstałym farszem, układamy na dużym talerzu. Smacznego

kgwjanczewo
Jak Przygotować Małże Nowozelandzkie w Winie 137

wspomniałam na początku małże miałam mrożone, więc wyciągnęłam je z zamrażarki wieczorem. Rozmrażałam je w lodówce, bo małże powinno się rozmrażać powoli.Małże opłukałam pod bieżącą zimną wodą, a muszle porządnie oskrobałam nożykiem, bo paznokci szkoda. Po co? Bo na muszlach były różne narośla i jakieś takie wąsy, nitki, nie ważne, muszle musiałam mieć czyściutkie. Pietruszkę opłukałam i posiekałam. Czosnek

Blondynka Gotuje
Zapiekane muszle makaronowe z farszem. 112

Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli, 380g piersi z kurczaka, 300g pieczarek, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 200g świeżego szpinaku (może być również mrożony), 1 łyżka masła, olej, 1 łyżka śmietany 18%, 3-4 ząbki czosnku, 3 ogórki konserwowe, 320g startego sera żółtego, 2 łyżki majonezu, 500g przecieru pomidorowego z kartonu, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić(...)szpinak wrzącą wodą, Posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła i wyciśniętymi ząbkami czosnku do momentu odparowania wody. Zdjąć z ognia i wymieszać z łyżką śmietany. Na dno makaronowych muszli nałożyć wcześniej przygotowany szpinak. Pozostałą część makaronu napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Majonez wymieszać z przecierem pomidorowym i zalać muszle z farszem. Postarać się by makaron był dokładnie sosem przykryty - inaczej

W kuchni u Moniki
Małże w pomidorach z makaronem soba 135

gryczanego soba (dostępny w Lidlu) Przygotowanie: Małże umyć w zimnej wodzie, wyczyścić z wszelkich narośli i glonów. Myć i czyścić małże gdy są zamknięte, jeśli są pootwierane to postukać muszlą w blat stołu i się zamkną. Wyrzucić te, które mają pęknięte muszle, gdyż mogą być martwe. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać oliwę, rozgrzać ją, dodać drobno posiekaną cebulę(...)gotować z 5 - 6 minut. Następnie dodać małże, przykryć, gotować nie dłużej niż 6 minut, co pewien czas potrząsając garnkiem, aby małże równo się ugotowały. Małże będą gotowe, gdy muszle się otworzą. Nie otwarte małże wyrzucić, są nieświeże i można takimi się zatruć. Makaron soba przygotować według przepisu na opakowaniu.  Małże podawać z makaronem soba, polanym sosem pomidorowym

Kuchcik gotuje
MUSZLE FASZEROWANE TUNCZYKIEM I KUSKUSEM 203

proponuje taką z kuskusem. Szybko się ją przygotowuje a jest na prawdę smaczna.Bez zbędnych sosów czy dipów, żeby było lekko. Dla urozmaicenia tę prostą przekąskę podałam w 3 kolorowych muszlach : ze szpinakiem, z pomidorami i z kurkumą. Palce lizać! Składniki:   puszka tuńczyka w oleju roślinnym 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 10 zielonych oliwek 1 ogórek wąż(...)OGÓRKI MAŁOSOLNE sól,pieprz do smaku 3/4 szklanki kaszy kuskus Kupiec 15 sztuk makaronu duże muszle Wykonanie:   Kaszę zalewamy wrzącą osoloną wodą, odstawiamy aż pochłonie cały płyn, studzimy, mieszamy.Paprykę oraz cebulę drobno kroimy w  kosteczkę. Oliwki kroimy na mniejsze kawałeczki, ogórki w drobną kostkę. Tuńczyka osączamy. Do salaterki przekładamy pokrojone warzywa, tuńczyka, kaszę, wszystko razem mieszamy, doprawiamy

Z Majeczką w kuchni
Conchiglie z łososiem 137

Muszle w sosie pomidorowym proponuję na kolację Składniki 250 g muszli conchiglie 400 g fileta z łososia 3 pomidory z puszki 1/2 szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g tartego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią Przygotowanie Szafran zaparzyłem(...)kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory , posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle napełnione nadzieniem z łososia.  Posypałem obficie parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił

R'n'G Kitchen
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 206

polując na promocje wypatrzyłam bardzo ładne brzuszki z łososia. W mojej głowie niemal od razu pojawił się pomysł na pyszne danie, dlatego bez ociągania je kupiłam. Do tego makaron muszle, śmietana, trochę pieprzu i powstało pyszne i bardzo sycące danie. Pewnie większość z Was stwierdzi w tym punkcie, że powinnam kupić po prostu kawałek wędzonego fileta, bo brzuszki śmierdzą tranem(...)Dlatego zapraszam do lektury, a może i Wy się skusicie :) Potrzebne nam: - 500g wędzonych brzuszków łososiowych - duży kubełek śmietany 18% - 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach - trochę soli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z tuńczykiem, kaparami w muszlach 142

Składniki:   makaron duże muszle   1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę   1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego   1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane   1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona   1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej   2 łyżki opłukanych kaparów   1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki   sól, pieprz czarny do smaku(...)majonez glassa sojowa do dekoracji Wykonanie: Makaron duże muszle ugotować według przepisu ma opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatką napełniać muszle. Podawać schłodzone, delikatnie polane glassą sojową PONTI

Malinowe Pocałunki
Spaghetti z małżami - mulami 89

białego wytrawnego wina, 100 ml przecieru pomidorowego, 1 -2 pomidory, 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub kolendry, oliwa, szczypta cukru Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie razem z czosnkiem, trawą cytrynową oraz szczyptą cukru. Wlać wino oraz przecier pomidorowy, dusić(...)zgęstnieje. Wrzucić małże, gotować pod przykryciem 6 minut, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Zamknięte muszle wyrzucić. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Do sosu dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory oraz spaghetti. Dokładnie wymieszać. Makaron wyjąć na talerz, na wierzchu ułożyć mule. Posypać natką pietruszki lub kolendrą.   zastawa

królestwo garów
Faszerowane muszle makaronowe 141

smaki farszu, który lepszy? Faszerowane makaronowe muszle:  czerwoną cebulą duszoną w białym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym(...)masło, dodać rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania