muszle - 573 przepisów (strona:7/39)

,,Muszle makaronowe faszerowane mięsem i oliwkami’’ 132

Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i czarnymi oliwkami , zapiekane w sosie pomidorowym to pyszne i niezawodne danie. Prostsza wersja bolognese, w dodatku w formie zapiekanki. Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam produkty OLE, HELIO Natura ePrezenty Składniki: 30 muszli makaronowych 500 g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 czarnych oliwek Ole 10 dag sera żółtego(...)kartonik przecieru pomidorowego pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia Przygotowanie: Muszle makaronowe gotujemy około 6 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, płuczemy ciepłą wodą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, następnie szklimy, dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy zmiażdżony czosnek. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy, zostawiamy pod przykryciem, dodajemy pokrojone w ćwiartki oliwki. Zostawiamy na małym

Podróż w kulinaria
Sałatka z kurczakiem w makaronowych muszlach 109

sałatka z takim połączeniem składników będzie smaczna. Trochę czasu minęło, zanim zdecydowałam się ją zrobić, a gdy już ją zrobiłam to zakochaliśmy się w tej sałatce od pierwszej muszli. Warto kupić muszle makaronowe dobrej jakości, aby nie rwały się podczas gotowania i nakładania. Polecam! Sałatka z kurczakiem w makaronowych muszlach Składniki: 2 wędzone piersi z kurczaka, pokrojone w drobną kostkę(...)kilkanaście ciemnych winogron, pokrojonych na ćwiartki i pozbawionych pestek przyprawy: sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 20 dużych muszli makaronowych, ugotowanych al dente i wystudzonych Wykonanie:  Kurczaka mieszamy z winogronami i szczypiorkiem. Dodajemy majonez doprawiamy solą i pieprzem. Sałatką napełniamy ugotowane muszle i układamy na półmisku. Przed podaniem schładzamy. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Muszle makaronowe nadziane bobem, boczkiem i mozzarellą. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 110

Cześć! Lubicie nadziewany makaron? Jeśli tak – koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Mam dla Was muszle nadziane bobem, boczkiem i mozzarellą. Zapieczone zostały w domowym sosie pomidorowym. Obiad, który znika w 2 minuty. Składniki (2 porcje): 14 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce (400 g) + 1/4 puszki wody sól(...)łyżeczki cukru. Posól pod koniec gotowania. Obierz ze skórki. Boczek pokrój w małą kostkę. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i podsmaż na niej boczek do momentu aż się zarumieni. Muszle nadziej bobem i boczkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Każda muszlę posyp tartą mozzarellą. Zapiekaj przez około 18 – 20 minut w piekarniku nagrzanym

Moja pasja smaku
Chili con carne w muszelkach 171

Chili con carne w muszlach makaronowych to niecodzienne danie obiadowe lub ciekawa przekąska na spotkania z przyjaciółmi.  Rewelacyjna potrawa i prosta w przygotowaniu! Składniki na 25 szt. muszli: 25 muszli makaronowych 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 mała czerwona cebula 1 mała biała cebula puszka kukurydzy z czerwoną fasolą 1-2 ząbki czosnku opakowanie Fix Chili con carne(...)zimnej wody i dodaj na patelnię, zamieszaj - całość duś na małym ogniu ok. 8 minut co jakiś czas mieszając. Chili con carne dopraw pieprzem lub chilli - ilość wg uznania. Muszle odcedź i napełnij przygotowanym farszem. Naczynia do zapiekania wysmaruj Ramą (pędzelkiem) i rozłóż nafaszerowane muszle. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C (opcja grzania góra/dół

Alutka-Gotuje
Mule z mango w mleku kokosowym 212

sitku. N a oliwie podsmaż przez 5 minut cebulę, czosnek, pastę curry i trawę cytrynową.  Dodaj wino, małże i sos rybny, gotuj 5 minut pod przykryciem aż muszle się otworzą. W trakcie gotowania potrząśnij kilka razy rondlem lub przemieszaj łyżką. Przełóż muszle do miski przy pomocy łyżki cedzakowej, do sosu dodaj mango, chili i mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia(...)gotuj 3 minuty, dopraw do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.  Wyrzuć nieotwarte muszle z pozostałych wyjmij mięso i dodaj d o gorącego sosu, posyp natkę pietruszki, podaj z pieczywem. Uwagi: *Jeśli chcesz podać małże razem z muszlami w pkt. 1 do podsmażonych składników dodaj mango, chili, mleko kokosowe i wino, gotuj dalej przez 3 minuty. Następnie włóż muszle

SzczyptaSmaQ
Muszle makaronowe z mięsem 269

dużych muszli makaronowych można wyczarować efektowne danie. Ja zrobiłam nadzienie z mięsa mielonego a do tego sos pomidorowy. Robiąc zapiekankę z makaronu i mięsa nie zawsze wychodzi to efektownie. Natomiast w tej wersji śmiało możemy zrobić również dla gości.  Składniki: 15 dużych muszli makaronowych 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 500 g sosu(...)łyżeczki przecieru pomidorowego 150 g mozzarella tarta 1 łyżeczka papryki słodkiej oregano tymianek ale-raj cukier sól pieprz kolorowy ale-raj 3-4 łyżki oleju  Przygotowanie: Muszle makaronowe ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. Ułożyć pojedynczo na tacy by się nie posklejały i ostudzić

Ala piecze i gotuje
Muszle nadziewane i zapiekane 553

Troszkę się ochłodziło. Hura!! Wreszcie można uruchomić piekarnik i piec. Zrobiłam muszle makaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia  do pracy po urlopie. Mam nadzieję, że mnie ona długo nie opuści. Składniki: 250 g muszli makaronowych średnich 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka pomidorów 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Muszle makaronowe obgotować w lekko  posolonej wodzie. Muszą być al dente ( lekko twarde). Odcedzić na sicie i przestudzić. Pomidory zmiksować, dodać 1/4 szklanki wody,doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na spód naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła, dodać do mięsa

O kuchni z uczuciem
Muszle faszerowane bakłażanem i kurczakiem 178

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na pewno zachwyci Waszych gości. Składniki na 2 porcje: przepis z Kwestii Smaku 16 sztuk muszli makaronowych 1 bakłażan 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki suszonego(...)oregano szczypta ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka posiekanej pietruszki 100 g sera gorgonzola 1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić. 2. Bakłażana, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. 3. Dodać bakłażana. Doprawić solą, pieprzem, estragonem, ostrą papryką i oregano. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cebulę

Moja Galeria Smaku
Conchiglione z kurczakiem, zieloną papryką i oliwkami 157

wreszcie udało się zrobić muszle makaronowe, do tej pory podziwiane u Oli! Szkoda, że tak długo dawałam się namawiać, zamiast od razu pójść, kupić i zrobić. Szkoda, bo omijało mnie bardzo smaczne, wyjątkowe danie.  Wyjątkowe, bo muszle makaronowe można nadziewać chyba wszystkim, co macie w lodówce, nie potrzebujecie nawet sera - tworzycie farsz z czego tylko chcecie a składniki wymieszać(...)jajkiem.  Te ze zdjęć to pierwsze, jakie zrobiłam. Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może też Wam posmakuje tak, jak mnie. ;) Składniki: ok. 150 g makaronu conchiglione (duże muszle) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek

Kuchnia Prezydentowej
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 201

Muszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU , które miałam przyjemność testować, całość ukryta pod delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na obiad!  Składniki 26 sztuk conchiglioni 1 duży por 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 3 łyżki oliwy 1/2 kg łopatki wieprzowej 200 ml rosołu(...)cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu. Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić przyprawami mięso do smaku,posolić. Wymieszać, zestawić z ognia. Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna. Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę

Wanilia i Kardamon
Nadziewane muszle 136

Chodził za mną przepis na nadziewane muszle z makaronu. Taki duży makaron nadziewany szpinakiem i serem. Niestety przepisy jakie przeglądałam wymagały składników jakich akurat nie posiadałam w swojej lodówce, więc postanowiłam zrobić zapiekankę z tego co mam, a podstawy miałam: makaron, szpinak i pomidory. W lodówce jeszcze znalazłam... Dla 4 osób Potrzebujemy: 450g mrożonego szpinaku - liście 1 pierś z kurczaka(...)ząbki czosnku 1 cebula 2 puszki pomidorów makaron duże muszle ( kupiłam w Sieci34) 1/2 kostki fety bazylia chilli ocet balsamiczny ser żółty do zapiekania S&P Pierś kurczaka gotujemy. Szpinak rozmrażamy (można na patelni), podsmażamy z solą i czosnkiem. Studzimy i drobno siekamy. Pierś z kurczaka po ugotowaniu również drobno siekamy. Szpinak i kurczak lądują w misce. Dodajemy fete

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Muszle makaronowe zapiekane z kurczakiem i papryką 5998

warto poświęcić pół godzinki na przygotowanie (kolejne pół godziny zajmie pieczenie). Jest pyszne, zawiera minimalną ilość tłuszczu, chude mięso z piersi kurczaka i aromatyczne warzywa. Duże makaronowe muszle nadziałam mieszanką mielonego mięsa, papryki, selera naciowego, zanurzyłam w pomidorowym sosie i posypałam kawałkami mozarelli. Wyszło pysznie. Musicie spróbować!     Składniki: 250 g makaronowych muszli - ok 30 szt. (można użyć(...)posiekanej natki pietruszki pół kulki mozarelli   na sos: 2-3 szklanki passaty pomidorowej gałązka selera naciowego ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek sól łyżeczka oregano   Przygotowanie: Muszle makaronowe gotować 7 minut w osolonej wodzie. Powinny lekko zmięknąć, łatwiej je będzie nadziać. Paprykę, chili i gałązkę selera naciowego i ząbek czosnku posiekać w drobne kawałki. Podsmażyć krótko

Kulinarne Inspiracje
Conchiglioni rigati z wołowiną i serem 189

Zetrzyj ser żółty na małych oczkach, wmieszaj w mięso. Ugotuj conchiglioni rigati al dente w osolonej wodzie. Ale nie do zupełnej miękkości. Odcedz i przelej zimną wodą. Rozłóż każdą muszlę na ściereczkę do oschnięcia. Nakąłdaj masę mięsno-serową do każdej muszli. Brytfannę i naczynie do zapiekania  wysmarowałam dokładnie masłem. Poukładałam ciasno muszle na dnie. Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam(...)chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne...na drugi dzień. Na godzinę przed podaniem przygotowałam sos pomidorowy z soku pomidorowego , soli i pieprzu. Zalałam muszle delikatnie i posypalam je serem żółtym. Nie zapomnijcie o  skropieniu oliwą z oliwek przed zapiekaniem ! Nałożyłam pokrywki i włożyłam do piekranika na minimum 30 minut. Smakują wybornie. To jest danie eleganckie, proste do wykonania

Z Kuchni Do Kuchni
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 323

fanką makaronów. Często przyrządzam makaron w formie zapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie(...)składników mojego farszu. Dzięki różnym wariantom smakowym serka można pokombinować z różnymi rodzajami farszu i-jestem pewna-zawsze będzie pysznie :) Składniki na porcję dla 2 osób: Makaron: 24 duże muszle makaronowe Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, aby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się

Zawsze głodna!
Mule z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym 125

nazwa fancuskich "les molues", bo tak nad Sekwaną nazywa się omułki jadalne - małże występujące w morzach półkuli północnej. Omułki występują też w Bałtyku, acz w skarlałej postaci. Przeciętna długość muszli omułka to 3-5 cm, ale zdarzają się większe. Muszla jest ciemna, prawie czarna, o lekko zaostrzonym końcu. Kupując omułki nigdy nie mamy pewności, czy wszystkie przeżyły transport(...)sprawdzić, te, które są otwarte, należy lekko ścisnąć lub postukać. Żywy małż zamknie muszlę. Jeśli tak się nie stanie, lepiej ją wyrzućmy. Podobnie należy postąpić z tymi muszlami, które nie otworzą się podczas gotowania. Swoje mule przygotowałem z dodatkami typowymi dla kuchni... tajskiej - z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki i pastą curry. Składniki (dla 2 osób): 1 kg świeżych

W SMAK
Muszle z mięsnym nadzieniem 336

Bardzo lubimy makarony i często się u Nas pojawiają w różnych postaciach. Dziś ponownie muszle makaronowe z farszem mięsnym na pikantną nutę i zapieczone z żółtym serem. Takie danie może nie wygląda zbyt elegancko na talerzu ale jest pyszne. Muszle z mięsnym nadzieniem SKŁADNIKI: 20 sztuk dużych muszli makaronowych 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)dodajemy do mięsa. Dodajemy pastę paprykową, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Sos z puszki mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem mięsnym i układamy w naczyniu.     Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim z wierzchu muszle. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muszle z truskawkami zapiekane w budyniu kokosowym 174

Truskawki nadziane w makaronowe muszle i zapiekane w budyniu kokosowym, obsypane migdałami i cynamonem- coś pysznego, mówię Wam! :) Budyń zrobiony jest od podstaw, na mleku kokosowym i z dodatkiem żółtek oraz wzbogacony aromatycznymi przyprawami: wanilia, anyż oraz kardamon.  Jeżeli jednak nie macie chęci na kokosowy smak, to zróbcie budyń na zwykłym mleku lub- w wersji dla leniuchów- zaserwujcie(...)kupnym budyniem. Smaczny, o ciekawym smaku, sycący i... uroczy deser, który warto przygotować :) * muszle- 150 g * truskawki- 6-7 sztuk * mleko kokosowe- 500 ml * żółtka- 5 szt. * skrobia ziemniaczana- 3 czubate łyżki * cukier waniliowy- 2 łyżki (+1 łyżka cukru trzcinowego) * anyż- 1 łyżeczka * kardamon- 1/4 łyżeczki * cynamon- do posypania * migdały- do posypania Muszle ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić

Kraina Miodem Płynąca
Pierwszy dzwonek... 246

Wszyscy się znają, gdy tylko ja nie znam nikogo. Spędzam samotnie przerwę,po pierwszym dzwonku.Po drugim... też. I po ostatnim. Czekają mnie ciekawe doświadczenia.Gdzie ja się znalazłam?!   MUSZLE FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM Z MOZZARELLĄ. (autorski;) 30 sztuk muszli makaronowych 2 kulki mozzarelli 750g mięsa mielonego mały koncentrat pomidorowy (200g) 3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany sól, pieprz, majeranek Muszle(...)zahartowałam w zimnej wodzie i dostawiłam do obeschnięcia. Mięso mielone mieszam z przyprawami, czosnkiem. Podsmarzyłam chwilę na patelni. Wrzuciłam do miski i wymieszałam z koncentratem. Doprawiłam jeszcze dodatkowo. Nadziałam muszle.  Naczynie żaroodporne wysmarowałam tłuszczem, ułożyłam nadziane muszle. Na każdą z nich położyłam plasterek mozzarelli. Włożyłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekałam około 30 minut. Podałam z ketchupem

W kuchni Karmel-itki
Muszle nadziewane kurczakiem i gorgonzolą 170

Pyszne muszle – pyszny makaron Taki dzisiaj obiad! Składniki /2-4 porcje: – 250 g makaronu muszli – 200g świeżego szpinaku – duża pierś z kurczaka lub mała podwójna – 100 g mozzarelli – puszka pomidorów krojonych – 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 3 ząbki czosnku – oliwa z oliwek – 150 g sera pleśniowego – świeża bazylia – przyprawa toskańska(...)Następnie dodać bulion warzywny lub rozpuszczoną kostkę warzywną, łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę cukru. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dno wylewamy sos pomidorowy. Podgotowane muszle nadziewamy naszym farszem z kurczaka i układamy w naczyniu wyłożonym sosem pomidorowym. Całośc posypujemy mozzarellą i zapiekamy ok. 25 minut. Artykuł Muszle nadziewane kurczakiem i gorgonzolą pochodzi z serwisu

I LOVE LIFE
W domu: faszerowany makaron 218

cukinia 6 dużych pieczarek przyprawy: sól, pieprz, oregano, ostra papryka, czosnek granulowany 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem lub pominąć) natka pietruszki 500 ml passaty pomidorowej 20 muszli makaronowych do nadziewania 25 g masła   PRZYGOTOWANIE: Kurczaka kroimy w drobniutką kostkę (ewentualnie można go zmielić). Warzywa ścieramy na tarce na grubym oczku (marchewke i pieczarki najpierw obieramy(...)dodajemy kurczaka. Gdy mięso będzie wstępnie podsmażone, dodajemy warzywa i ponownie doprawiamy do smaku, dodajemy syrop z agawy i mieszamy. Smażymy aż warzywa zmiękną. W między czasie gotujemy muszle makaronowe al dente. Do dużego naczynia żaroodpornego nalewamy passate pomidorową. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Ugotowane muszle nadziewamy mięsem z warzywami (ok. 1 łyżki do każdej muszli) i układamy

Kuchnia w biegu
Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą 227

Makaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków… Danie idealnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Polecam Składniki: 22 muszle makaronowe (około 250 g) 200 g świeżego szpinaku 2 puszki tuńczyka w oleju 2 kulki mozzarelli 125 g serka mascarpone(...)puszka pomidorów krojonych (400 g) 125 g serka mascarpone 1 cebulka 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Przygotowanie: Muszle makaronowe ugotować al dente i odcedzić. Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać twarde łodyżki i lekko przesiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszając chwilkę smażyć

Oryginalny smak
Muszle faszerowane dynią, kurkami i orzechami 144

Mój ulubiony niedzielny obiad to faszerowane muszle makaronowe. Pojawiają się one na naszym stole przynajmniej w raz w miesiacu. Dlaczego? Bo są pyszne :) Bo można je faszerować wszystkim, na co mamy ochotę. Bo są eleganckie i sprawiają, że zwyczajny obiad staje się wyjątkowy. Bo można je spakować do pojemniczka i zabrać w poniedziałek do pracy. Zazwyczaj przygotowuję je w weekendy(...)Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka. Porcja dla 4 osób: Makaron: 36 dużych muszli makaronowych Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania