muszle - 573 przepisów (strona:12/39)

Muszle makaronowe (conchiglioni) z mozzarellą, mascarpone, ricottą i parmezanem 102

Muszle makaronowe (conchiglioni) z mozzarellą, mascarpone, ricottą i parmezanem w sosie pomidorowym. Muszle makaronowe (conchiglioni) nadziewane serami. Przepisem tym zainspirowała mnie Asia z KS. Jednak u mnie proporcje serów są inne, a także sos je The post Muszle makaronowe (conchiglioni) z mozzarellą, mascarpone, ricottą i parmezanem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Muszle ze szpinakiem w sosie serowym 268

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muszle szpinakowe to danie dla fanów szpinaku, ale również dla osób, które jeszcze nie do końca są do niego przekonani " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W tym wydaniu smakuje naprawdę bardzo dobrze. Do farszu szpinakowego dodałam tradycyjnie czosnek i ser feta. Do zapieczenia samych(...)muszli przygotowałam sos serowy na bazie serka topionego i sera żółtego. Danie wyszło baardzo smaczne i myślę, że warto przygotować je na codzienni jak i bardziej okazjonalny obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Muszle ze szpinakiem w sosie serowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zapiekane muszle z pieczarkami 394

Już po świętach i czas na coś innego niż uszka, sałatka jarzynowa czy bigos. Muszle z pieczarkami to idealne danie na przełamanie świątecznych smaków :) Potrzebujemy: 300 g piecza rek (mogą być też inne grzyby) makaron muszle (w moim naczyniu żaroodpornym zmieściło się 15 szt) 150 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat) 1 mała(...)mieszamy z fetą i posiekaną pietruszką. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie posiekaną cebule i czosnek podsmażamy na oleju, wlewamy przecier, przyprawiamy do smaku i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle napełniamy farszem i układamy w naczyniu. Zapiekamy 20 min w 180 stopniach! Smacznego :) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -   klik

Kolejny blog o gotowaniu
Jak przechowywać ryby i owoce morza 135

żywe. Dość łatwo do sprawdzić. Wystarczy stuknąć w lekko uchyloną skorupkę – jeśli zamknie się, wtedy mamy jasność, że małż jest żywy. Gdyby się nie zamknął, to oznaka, że mieszkaniec muszli już nie żyje. Taka małża nadaje się tylko do utylizacji. Owoce morza w Polsce łatwo dostępne są w formie głęboko zamrożonych produktów. Jest to dobry i zdrowy sposób ich przechowywania(...)kilka minut gotowania. Mule zalej winem (lub bulionem, sosem, zależy z jakiego przepisu korzystasz), przykryj, zagotowuj.. Potrząśnij garnkiem, pogotuj kilka minut (3-4 minuty, maksymalnie 5). Sprawdź, czy muszle otworzyły się. Pamiętaj o jednej zasadzie: część muszli nigdy się nie otworzy. Wyrzuć je, nie próbuj jeść. I jeszcze jedna uwaga: ryba i owoce morza, ugotowane/upieczone/usmażone nie mogą stać

Niedzielny kucharz
Conchiglioni (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą 71

powoduje, że zapiekanka jest wyjątkowa. Jest to świetna propozycja na obiad, kolację lub na spotkanie w większym gronie. Z podanych składników otrzymałam 2 zapiekanki w naczyniu ze zdjęć. Conchiglioni (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą 300 g makaronu muszle 600 g mrożonego szpinaku 500 ml przecieru pomidorowego 270 g sera feta ((1 opakowanie)) 200 g śmietany 18 % ((1 opakowanie(...)miski i dodaj do niego przyprawy. Całość wymieszaj i wylej do przygotowanej formy (użyłam dwóch form o wymiarach 28 cm na 20 cm – do każdej wlałam połowę przecieru). Do muszli makaronowych nakładaj farsz za pomocą łyżeczki i układaj je obok siebie w naczyniu. Postępuj tak do całkowitego zapełnienia naczynia. Wierzch makaronu posyp mozzarelą. Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz

Przepisy na widelcu
Taco z ananasem i szarpaną wieprzowiną 91

Słodki ananas, pikantna wieprzowina, wszystko przełamane kwaśną limonką w chrupiącej skorupce z taco. Miks smaków, który świetnie sprawdzi się na lato. Spróbujcie sami! 😉 Składniki: 500 g szarpanej wieprzowiny 4 muszle taco 1 mała czerwona cebula 4 rzodkiewki 200 g ananasa 1 limonka pół natki pietruszki lub kolendry Sposób wykonania: Cebulę obieramy, kroimy na pół, następnie w piórka. Umytą rzodkiewkę kroimy(...)plastry. Ananasa kroimy w małą kostkę, natkę pietruszki lub kolendrę drobno siekamy, a limonkę kroimy w ćwiartki. Nasze muszle taco napełniamy do połowy wieprzowiną (przepis na szarpaną wieprzowinę znajdziecie tutaj ). Następnie rozkładamy część cebulki, ananasa i rzodkiewki. Całość przykrywamy kolejną warstwą wieprzowiny i układamy na niej pozostałe składniki. Nasze taco posypujemy natką. Podajemy z ćwiartką limonki, którą wyciskamy na taco

Mostek w kuchni
Taco z ananasem i szarpaną wieprzowiną 137

Słodki ananas, pikantna wieprzowina, wszystko przełamane kwaśną limonką w chrupiącej skorupce z taco. Miks smaków, który świetnie sprawdzi się na lato. Spróbujcie sami! 😉 Składniki: 500 g szarpanej wieprzowiny 4 muszle taco 1 mała czerwona cebula 4 rzodkiewki 200 g ananasa 1 limonka pół natki pietruszki lub kolendry Sposób wykonania: Cebulę obieramy, kroimy na pół, następnie w piórka. Umytą rzodkiewkę kroimy(...)plastry. Ananasa kroimy w małą kostkę, natkę pietruszki lub kolendrę drobno siekamy, a limonkę kroimy w ćwiartki. Nasze muszle taco napełniamy do połowy wieprzowiną (przepis na szarpaną wieprzowinę znajdziecie tutaj ). Następnie rozkładamy część cebulki, ananasa i rzodkiewki. Całość przykrywamy kolejną warstwą wieprzowiny i układamy na niej pozostałe składniki. Nasze taco posypujemy natką. Podajemy z ćwiartką limonki, którą wyciskamy na taco

Mostek w kuchni
Sylwestrowe hity – czyli najlepsze przepisy na przyjęcia! 3200

warzywami i pysznym sosem. Idealnie sprawdzi się na każdym domowym przyjęciu, polecam! PIECZONE PIEROŻKI PRZEPIS TUTAJ Złociste, kruche i bardzo smaczne drożdżowe pierożki z naszym ulubionym farszem. SAŁATKI W MUSZLACH MAKARONOWYCH PRZEPIS TUTAJ Sałatki w muszlach to bardzo smaczne i praktyczne przekąski, które w dodatku pięknie prezentują się na imprezowym czy świątecznym stole. MUSZLE NADZIEWANE SERKIEM, ŁOSOSIEM I WARZYWAMI PRZEPIS

Blog z Apetytem
Omułki , mule po belgijsku 163

cienkie plasterki czosnek . Solimy do smaku . Jak zmiękną , wlewamy wino , wrzucamy liście laurowe , ziele , pieprz oraz omułki . Przykrywamy pokrywką i dusimy na dość dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Trwa to od zagotowania około 5- 7 minut . W trakcie można delikatnie zamieszać . Ważne uwagi : wino ma być na dnie , nie może przykrywać muszli , wszystkie muszle

Ogrodnik w podróży
3 przekąski na imprezę – szybkie i smaczne 2233

świetna okazja na wrzucenie czegoś na ząb i zjedzenie czegoś pysznego i małego. Zobacz moje 3 ulubione przekąski na imprezę – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Muszle z nadzieniem Pierwszym przepisem wśród przekąsek na imprezę jest ciekawa wersja makaronu razem z prostym nadzieniem. Muszle dostaniesz właściwie w każdym supermarkecie – ważne, aby były większe, żeby coś się(...)przygotować inne nadzienia, np. z tuńczykiem, cebulą czerwoną, papryką żółtą i serem. Tak naprawdę ogranicza Cię wyobraźnia i… to co masz akurat w lodówce :) Składniki: pół opakowania makaronu muszli, 2 jajka, 20 dag sera żółtego w kostce, 10 plastrów szynki konserwowej, pół cebuli, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, szczypiorek, sól i pieprz. Przygotowanie: Zacznij od ugotowania makaronu

Rozdomowiona
Mule w białym winie 127

masła Cząstki cytryny, skórka z cytryny Bagietka do podania Sposób przygotowania: Kupując świeże małże przed przyrządzeniem musimy je najpierw sprawdzić. Zamknięte małże odkładamy na bok, są dobre. Tymi, gdzie muszle są uchylone należy delikatnie postukać o blat i odstawić na chwilę. Jeżeli małż jest żywy zamknie muszlę. Wszystkie muszle, które pozostaną otwarte należy wyrzucić. Dobre małże płuczemy pod bieżącą wodą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Muszle makaronowe z mięsnym farszem 167

Muszle makaronowe z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na spotkanie w gronie znajomych.  Składniki 18 muszli makaronowych 400 g mielonego mięsa 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki pikantnego ketchupu sól pieprz bazylia tymianek oregano żółty ser (do posypania(...)ketchup. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Passatę wlać na rozgrzana patelnię, doprawić do smaku pieprzem oraz bazylią, tymiankiem i oregano. Następnie przelać ją do naczynia żaroodpornego. Makaronowe muszle ugotować al`dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju, osączyć z wody i przestudzić, a następnie nadziać mięsnym farszem i ułożyć w naczynku żaroodpornym na sosie. Naczynko wstawić do piekarnika

Kuchenne aromaty
Mięsne "psiastka" 156

wolnego wybiegu pół szklanki rozpuszczonego masła (lub oleju) ok. 30-50g zmielonych orzechów ziemnych ok. 50g pulpy warzywnej (u nas marchewka) 3 miarki mielonych muszli ostryg i skorupek jajka kurzego (ok. 15 g) szczypta soli himalajskiej (użyjcie jeśli pies jest przyzwyczajony do jej spożywania) Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy lekko zmielone orzechy, zmielone mięso (lub drobno posiekane(...)warzywa oraz zmielone muszle i skorupki. Z braku masła dodałam olej rzepakowy, ale pies powinien spożywać raczej tłuszcze odzwierzęce.  Do smaku, a także odpowiedniego funkcjonowania potrzebna jest sól, dodajemy jedynie jej odrobinę. Jimmy jest z nią zaznajomiony, ale jeśli Twój psiak nie jada solonego mięsa, to lepiej pomiń ten składnik. Wszystko dokładnie mieszamy, by powstało raczej gęste ciasto

Cooking Monster
Makaron muszelki nadziewany serkiem z pomidorami, z sosem z dodatkiem ziół 169

Zapieczone w delikatnym sosie z dodatkiem ziół. To danie jest bardzo uniwersalne, ponieważ możemy podać je zarówno na obiad czy kolację, jak i na przystawkę. Rozpływające się w ustach muszle z kremowym sosem, powinny zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienie. 200 g makaronu muszle 2 pomidory malinowe 200 g kremowego twarożku sól i pieprz do smaku Jasny Sos Uniwersalny Łowicz(...)Makaron gotujemy al dente. Odsączamy i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Twarożek mieszamy z obranymi i pokrojonymi w kosteczkę pomidorami. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Ugotowane muszle nadziewamy twarożkiem. Uniwersalny Sos Jasny Łowicz mieszamy z ziołami i przelewamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy makaron i posypujemy parmezanem. Zapiekamy 10-15 minut. Smacznego :) Artykuł Makaron muszelki nadziewany

Mienta blog
Makaronowe muszle z tuńczykiem 2631

brudzenia talerzyków;) Wystarczą dwa kęsy i zjedzone;) Dodatkowo ładnie się prezentuje i przyciąga wzrok. Smak tuńczyka nie jest mocno wyczuwalny, podobnie jak smak białego sera. 1/2 op. makaronowych muszli conchiglioni czerwona papryka czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy 4 korniszony 4 jajka puszka tuńczyka w sosie własnym 200 g białego sera półtłustego majonez sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym(...)reszty składników. Na końcu całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowany farsz wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie faszerujemy nim muszle makaronowe. Źródło

Smaki Na Talerzu
Muszle faszerowane fenkułem i ricottą 161

Natchnienie dziś miałam więc na obiad podłam muszle makaronowe nadziewane farszem. Rodzince smakowało jak dla mnie to największa nagroda :) Uśmiech i zadowolenie  to coś najcudowniejszego. Składniki: muszle 35 szt ricotta 500 g szpinak świeży 20listków parmezan 100 g sól i pieprz do smaku czosnek 3 ząbki sprasowany szynka wieprzowa 200 g Dodatkowo: masło 50 g mąka 2 łyżki mleko(...)się "rozpuści mąka" wlewamy mleko 2 szklanki i mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy natkę fenkułu.Gotowy beszamel przekładamy do naczynia ceramicznego. Farsz nakładamy łyżeczka w muszlę i układamy na beszamelu na około formy, a potem następna warstwa już od środka. Posypujemy serem startym tyle ile lubicie. Pieczemy jakieś 30 minut w 170 stopniach. Podajemy na gorąco

Różowa kuchnia
Tacos z limonkowo-miodowym kurczakiem 232

Składniki: 12 muszli do Tacos; 3 duże filety z piersi kurczaka; 1/2 łyżki chili w proszku; 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki kuminu; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 1 łyżeczka suszonej cebuli (u mnie Prymat ); 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/3 szklanki płynnego miodu (u mnie lipowy); 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki. Dodatkowo(...)limonki, połowę posiekanej kolendry oraz przyprawy tj. chili, wędzoną, słodką paprykę, kumin, czosnek granulowany, cebulę suszoną, sól oraz pieprz i dokładnie wszytko wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle do taco. Każdą z muszli wypełnić równomiernie mięsem z kurczaka z przyprawami, a wierzch posypać startym serem. Tak przygotowane tacos wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa

Gospodyni Miejska
Tacos z ciecierzycą 100

gallo: pomidor 1,5 szt, cebula 1/4 szt, chili pół szt, kolendra świeża posiekana 1 łyżka, sol i pieprz do smaku, sok z limonki do smaku, dodatkowo: muszle do tacos 5 szt, Sposób przygotowania: Ciecierzyce moczymy przez noc, następnie wymieniamy wodę z ciecierzycy na now ą  i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie(...)kroimy w kostkę. Dodajemy posiekan ą  cebulkę, chili, kolendrę i sok z limonki. Przyprawiamy do smaku sol ą  i pieprzem. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Muszle do tacos podgrzewamy w piekarniku, aby były ciep ł e. Następnie do muszli nakładamy do po ł owy ciecierzyce, a następnie dopełniamy sals ą . Smacznego

kulinarne odsłony pati
Tacos z wołowiną 198

może tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem guacamole, który zrobiony jest na bazie awokado - uwielbiam! Składniki: muszle do tacos 6 szt, wołowina mielona 250 g, cebula pół szt, koncentrat 2 łyżki, majeranek pół łyżeczki, czosnek 1 ząbek, chili pół szt, s ó l i pieprz do smaku(...)Mięso podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeb dolewamy wodę. Na koniec dodajemy koncentrat, wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. Wkładamy muszle do tacos do piekarnika i podgrzewamy, aby były ciep ł e. Następnie nakładamy do po ł owy muszli mięso, następnie warzywną salsę i podajemy najlepiej z sosem guacamole. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem 177

głowie pomysł na nadzienie. Łosoś i ricotta z zielonym groszkiem - proste, ale przy tym niezwykle smaczne połączenie bardziej pasowało mi do conchiglioni, więc wybór padł na te duże muszle. Składniki (na 4-5 porcji): 250g sera ricotta 100g fety 120g łososia wędzonego na gorąco 100g zielonego groszku (może być mrożony) kawałek pora (ok 5cm) szczypta tymianku pół łyżeczki startej skórki(...)cytryny pieprz 30szt. conchiglioni (makaron w kształcie dużych muszli) oliwa 2 łyżki tartego parmezanu Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Por pokroić w półplasterki, zeszklić na niedużej ilości oliwy, ostudzić. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Fetę pokruszyć, wymieszać z ricottą. Łososia podzielić widelcem na mniejsze kawałki, dodać do serka razem z porem

Obiad gotowy
Proste smażone przegrzebki 279

ząbek czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz do podania: bagietka do podania: ćwiartki cytryny'; document.write(" "); Przegrzebki możemy kupić w muszli * lub bez, czyli samo oczyszczone mięso na wagę. Małże wyjmujemy z lodówki co najmniej pół godziny przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: obieramy i siekamy drobno(...)pozostałe dwie łyżki masła (zimnego). Energicznie mieszamy, aby masło stworzyło z winem emulsję. Dodajemy pietruszkę i podajemy z przegrzebkami w towarzystwie cytryny i świeżej bagietki. * Jeśli kupiliśmy małże w muszli, to należy podważyć każdą muszlę nożem, aby ją otworzyć. Wyjmujemy cały środek (np. łyżką) i pozbywamy się wszystkiego, oprócz białej części (czyli małży) – powinna dość łatwo dać się oddzielić

Poezja smaku
Spaghetti z mulami 148

natka pietruszki 1 łyżeczka masła klarowanego sól * PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotuj resztę potrawy. Mule oczyść i sprawdź, czy są świeże (muszle po stuknięciu w blat powinny się zamknąć). Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj posiekaną papryczkę chili oraz pokrojone w kostkę pomidory i smaż jeszcze krótką chwilę(...)Wrzuć mule, wlej wino i gotuj przez kilka minut, aż muszle się otworzą, potrząsając garnkiem od czasu do czasu. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z muszlami, wsyp posiekaną natkę pietruszki i natychmiast podawaj

Food Square
Mule na maśle czosnkowym z nutką białego musującego wina 152

ViolaPassion W tym wydaniu muszle jako wspaniały apetizer pobudzający nas do jedzenia. Tak przyrządziłam poraz pierwszy . Składniki : na 3 osoby 12 muszel po 4 na osobę  Masło czosnkowe 5 łyżek ( preferuje własnej  roboty, bardzo łatwy do zrobienia) sól i kolorowy pieprz  2 łyżki oliwy z oliwek 90 ml wina musujacego Sposób: Mule zalewamy zimną  woda(...)min.powinny się otworzyć. Zlewamy i odcedzamy. W garnuszku rozpuszczamy masło czosnkowe dodajemy Oliwę z oliwek . Często mieszając dodajemy  wino i odrobinę wody - redukujemy . Wino musi wyparować. Wkładamy muszle  do środka i staramy się połączyć z naszym sosem czosnkowym w razie konieczności podlać odrobiną wody .  Smacznego

Viola cooks with passion
Przegrzebki z jajkiem na chips-ie z dyni ,oliwą z czarnej trufli i szafranem 134

mięska , możemy podać na super przyjęcia , bankiety czy imprezę urodzinową. Jak dla mnie przystawka PETARDA Możemy pominąć chips z dyni , który tu gra małą rolę ;-) Składniki : 4 osoby 4 muszle Świętego Jakuba jedno jajko rozklepane w  misce kilka łyżek bułki tartej sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek z czarnej trufli 1 jajko ugotowane(...)otwieramy , delikatnie za pomocą łyżeczki wybieramy całe mięso. Następnie odrywamy również delikatnie część małży która otacza  dokoła nasze przegrzebki ,myjemy i osuszamy, (część jadalna BIAŁA zobacz zdjęcie) Muszle myjemy solidnie  i osuszamy , posłużą nam za dekorację . Następnie , przegrzebki  oprószamy solą i pieprzem  panierujemy w jajku i bułce tartej . Teraz potrzebujemy troszkę sprytu ponieważ gotujemy jajko

Viola cooks with passion
Muszle makaronowe nadziane szpinakiem i serem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 146

Cześć ! Dzisiejszy zapraszam Was na pyszny obiad ! Niby nic – a jednak smaki świetnie się łączą. Domowy sos pomidorowy ze świeżą bazylią – do tego muszle nadziane ricottą, mozzarellą, grana padano, mascarpone i szpinakiem. Proste w wykonaniu, obłędne w smaku ! Składniki (3 – 4 porcje): 20 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki(...)grana padano i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano i mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego

Moja pasja smaku
Spagetti Fructti Di Mare 142

ViolaPassion Spagetti w innej odsłonie zdrowo i lekko. Składniki: 500g Owoce morza mieszanka (przegrzebki ,kalmary, krewetki) Czarne muszle kilka sztuk do dekoracji 3 ząbki czosnku przekrojonego na pół 70ml białego wina 500 ml soku z pomidorów(bazylia i oregano) (polecam włoskie pomidory w zalewie z bazylią i oregano w puszce wystarczy tylko potraktować je blenderem) plus zblendowana żółta papryka(...)wedle przepisu na opakowaniu Sposób: W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy czosnek, pietruszkę i cebulę. Podlewamy winem i redukujemy, wino musi nam wyparować, następnie dodajemy owoce morza ale zostawiamy czarne muszle. Sposób na muszle znajdziecie na moim blogu w przepisie <<Mule w kurkach na białym winie>> łączymy wszystko razem gotujemy na małym ogniu 10 minut Zalewamy pomidorowym

Viola cooks with passion
Muszle z brokułem i łososiem 181

Makaronowe muszle z delikatnym farszem Składniki 250 g makaronu muszle 1/2 brokuła 3 jajka 20 dkg łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób przygotowania Makaron ugotować w … Czytaj dalej Muszle z brokułem i łososiem

czarrna od kuchni
Makaronowe muszle ze szpinakiem+ film 204

Makaronowe muszle ze szpinakiem owinięte szynką szwarcwaldzką to znakomita przystawka na domowe przyjęcia lub świetny pomysł na pyszną kolację. Podane na zimno stanowią wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.  składniki na około 17-20 sztuk 250 g makaronu muszelki ( typu Conchiglioni ) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 g sera camembert 200 g szynki szwarcwaldzkiej(...)mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ser typu camembert kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ze szpinakiem. Szynkę kroimy wzdłuż na długie paski o szerokości około 2 cm. Każdą makaronową muszlę nadziewamy farszem ze szpinaku i sera a następnie owijamy w plaster szynki. Tak przygotowane muszle podajemy jako zimną przekąskę

Smakowite Dania
Mule ze śmiytōnkōm i wyndzōnkōm (Mule w sosie śmietanowym aromatyzowanym boczkiem) 139

trza, [17] bo wyndzōnka je słōnoł [18] ) Wejście [19] sie jako szczotka i kołżdo muszelka sie pod bieżōncōm wodōm fajnie opucujcie. [20] Dejcie pozōr: [21] jak ftoro [22] muszla je otwartoł, to trza jōm wyczajś, [23] bo ta mula we środku je zdechniynto! Dejcie [24] sie do gorka trocha masła klarowanego, wciepcie [25] tam ta wyndzōnka i trocha jōm podpiyczcie(...)masowy mord, bo jeszcze Wōłs zawrzōm [34] w hereście. [35] W tym gorku mogecie je tyż od czasu do czasu pomiyszać. I jak już bajecie widzieć, że wszyske muszle sōm łotwarte, to mōmy to fertich. [36] Kebyście na talyrzu potyn widzieli, że jako muszla je zawarto, ji [37] lepi niy jydzcie, bo łona mogła tyż być już pryndzy [38] zdechniynto

Chop w kuchni
Mule bez wydziwiania (Mule w sosie dość tradycyjnym ;) ) 114

mule sie całe życie moczōły we słonyj wodzie ) Wejście 11 sie jako szczotka i kołżdo muszelka sie pod bieżōncōm wodōm fajnie opucujcie. 12 Dejcie pozōr: 13 jak ftoro 14 muszla je otwartoł, to trza jōm wyczajś, 15 bo ta mula we środku je zdechniynto! Wczajście 16 do gorka trocha masła klarowanego, wciepcie 17 tam pokrōno 18 cebula, wyciśniynty czosnek(...)powarzōm. 24 W tym gorku mogecie je tyż od czasu do czasu pomiyszać- nojlepi poszelōntejcie 25 tym gorkym, to sie same pomiyszajōm. I jak już bajecie widzieć, że wszyske muszle sōm łotwarte, to mōmy to fertich. 26 Kebyście na talyrzu potyn widzieli, że jako muszla je zawarto, ji 27 lepi niy jydzcie, bo łona mogła tyż być już pryndzy

Chop w kuchni
Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 176

odrzucić te otwarte (uwaga, to ważne, bo nieświeżymi małżami można się naprawdę porządnie zatruć!). Wrzucić małże do garnka i zalać 2 litrami wody. Gotować kilk minut aż muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki, czosnek) – obrać i pokroić(...)całą zawartość patelni (boczek, cebule, czosnek i ziemniaki) dodać do garnka z warzywami. Zamieszać. Dolać wino i gotować aż warzywa będą miękkie. W tym czasie wyjąć małże z muszli zostawiając kilka do ozdoby. Do bulionu dodać teraz mrożone owoce morza i gotować kilka minut (aż zaczną mięknąć). Dodać śmietanę, zamieszać. Kilka łyżek zupy wymieszać z mąką. Wrzucić do garnka świeże

Pociąg Do Kuchni
Ostrygi zapiekane w sosie śmietanowym z cydrem Somersby 188

był zbyt gorąco. Inaczej dodane żółtka zetną się na jajecznicę. Połączyć sos razem z emulsją śmietanowo-jajeczną. Kawałki folii aluminiowej lekko zgnieść i umieścić na nich równo poziomo muszle z ostrygą. Dziki folii muszle nie będą "stać" stabilnie. Powstałym sosem zalać ostrygi w muszlach i wstawić blaszkę do piekarnika pod grillem. Zapiekać 3-4 minuty do czasu aż sos zgęstnieje

Sztuka gotowania w/g Samiry
Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo 120

okazji Światowego Dnia Makaronu na moim blogu makaronowa propozycja. Składniki: 200 g makaronu w kształcie dużych muszli 250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku słodka papryka w proszku czerwony ocet balsamiczny(...)Wrzucić makaron i ugotować al dente. Makaron odcedzić i zahartować zimną wodą na sitku. Blachę wyłożyć długim kawałkiem folii aluminiowej (boki powinny okryć wierzch) Gęsty sos nakładać łyżeczką, napełniając muszle makaronowe. Układać pod skosem na blasze. Z wierzch muszle polać odłożonym płynem, posypać żółtym serem i zapiec przykryte wystającymi płatami folii - 30 minut

Czerwień i błękit
ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM 135

pieprz. Można dodać również drobno posiekaną szalotkę. Wszystkie składniki wymieszałam.   Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Można też użyć folii aluminiowej-można ją wtedy wyginać i łatwiej jest układać muszle. Puste połówki muszli wyrzuciłam. Ułożyłam na blasze po jednej muszli z mięsem. Nałożyłam na każdą masło czosnkowe.     i posypałam bułką tartą. Tak jak pisałam można też i parmezanem

potrawyregionalne
Ostrygi à la Rockefeller w Tajlandii 126

pasty tamaryndowej, 1/2 łyżeczka skórki z cytryny, szczypta chilli, sól i pieprz. Do podania: cząstki cytryny  Przygotowanie: Ostrygi umyć i otworzyć przy pomocy noża i ściereczki, wyciąć z muszli, sok przelać do rondla a ostrygi przełożyć do miski. Sok zagotować, dodać ostrygi, gotować kilkanaście sekund, wyjąć łyżką cedzakową.  Do płynu dodać śmietanę, trawę cytrynową rozgniecioną trzonkiem noża(...)nożem, dodać do śmietany. Z pieczywa usunąć skórki, zmiksować robotem razem z natką pietruszki, skórką z cytryny i pozostałym parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Ostrygi przełożyć do głębszych części muszli, polać sosem i posypać zmielonym pieczywem.   Do naczynia do zapiekania wysypać grubą warstwę soli żeby ustabilizować muszle, przełożyć ostrygi, zapiec pod rusztem piekarnika w temperaturze 200 stopni

SzczyptaSmaQ
Muszle nadziane kaszą gryczaną 155

Muszle makaronowe w odsłonie z kaszą gryczaną, ciekawe smaki, chrupki seler! wspaniałe danko na letnią kolację, wygląd też znakomity, a o walorach zdrowotnych nie trzeba przekonywać Składniki: 20 muszli makaronu 1 torebka kaszy gryczanej 3 łodygi selera naciowego 2 główki czosnku 2 łyżki ziaren prażonego słonecznika 2 łyżki olej z oliwek 1 pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron(...)umyty i pokrojony w drobną kostkę seler naciowy, przeciśnięty czosnek przez praskę, uprażony słonecznik oraz pokrojoną natkę pietruszki.  Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem świeżo mielonym. Wszystko dokładnie mieszamy. Nadziewamy muszle powstałym farszem, układamy na dużym talerzu. Smacznego

kgwjanczewo
Jak Przygotować Małże Nowozelandzkie w Winie 138

wspomniałam na początku małże miałam mrożone, więc wyciągnęłam je z zamrażarki wieczorem. Rozmrażałam je w lodówce, bo małże powinno się rozmrażać powoli.Małże opłukałam pod bieżącą zimną wodą, a muszle porządnie oskrobałam nożykiem, bo paznokci szkoda. Po co? Bo na muszlach były różne narośla i jakieś takie wąsy, nitki, nie ważne, muszle musiałam mieć czyściutkie. Pietruszkę opłukałam i posiekałam. Czosnek

Blondynka Gotuje
Zapiekane muszle makaronowe z farszem. 119

Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli, 380g piersi z kurczaka, 300g pieczarek, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 200g świeżego szpinaku (może być również mrożony), 1 łyżka masła, olej, 1 łyżka śmietany 18%, 3-4 ząbki czosnku, 3 ogórki konserwowe, 320g startego sera żółtego, 2 łyżki majonezu, 500g przecieru pomidorowego z kartonu, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić(...)szpinak wrzącą wodą, Posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła i wyciśniętymi ząbkami czosnku do momentu odparowania wody. Zdjąć z ognia i wymieszać z łyżką śmietany. Na dno makaronowych muszli nałożyć wcześniej przygotowany szpinak. Pozostałą część makaronu napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Majonez wymieszać z przecierem pomidorowym i zalać muszle z farszem. Postarać się by makaron był dokładnie sosem przykryty - inaczej

W kuchni u Moniki
Małże w pomidorach z makaronem soba 139

gryczanego soba (dostępny w Lidlu) Przygotowanie: Małże umyć w zimnej wodzie, wyczyścić z wszelkich narośli i glonów. Myć i czyścić małże gdy są zamknięte, jeśli są pootwierane to postukać muszlą w blat stołu i się zamkną. Wyrzucić te, które mają pęknięte muszle, gdyż mogą być martwe. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać oliwę, rozgrzać ją, dodać drobno posiekaną cebulę(...)gotować z 5 - 6 minut. Następnie dodać małże, przykryć, gotować nie dłużej niż 6 minut, co pewien czas potrząsając garnkiem, aby małże równo się ugotowały. Małże będą gotowe, gdy muszle się otworzą. Nie otwarte małże wyrzucić, są nieświeże i można takimi się zatruć. Makaron soba przygotować według przepisu na opakowaniu.  Małże podawać z makaronem soba, polanym sosem pomidorowym

Kuchcik gotuje
MUSZLE FASZEROWANE TUNCZYKIEM I KUSKUSEM 204

proponuje taką z kuskusem. Szybko się ją przygotowuje a jest na prawdę smaczna.Bez zbędnych sosów czy dipów, żeby było lekko. Dla urozmaicenia tę prostą przekąskę podałam w 3 kolorowych muszlach : ze szpinakiem, z pomidorami i z kurkumą. Palce lizać! Składniki:   puszka tuńczyka w oleju roślinnym 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 10 zielonych oliwek 1 ogórek wąż(...)OGÓRKI MAŁOSOLNE sól,pieprz do smaku 3/4 szklanki kaszy kuskus Kupiec 15 sztuk makaronu duże muszle Wykonanie:   Kaszę zalewamy wrzącą osoloną wodą, odstawiamy aż pochłonie cały płyn, studzimy, mieszamy.Paprykę oraz cebulę drobno kroimy w  kosteczkę. Oliwki kroimy na mniejsze kawałeczki, ogórki w drobną kostkę. Tuńczyka osączamy. Do salaterki przekładamy pokrojone warzywa, tuńczyka, kaszę, wszystko razem mieszamy, doprawiamy

Z Majeczką w kuchni
Conchiglie z łososiem 140

Muszle w sosie pomidorowym proponuję na kolację Składniki 250 g muszli conchiglie 400 g fileta z łososia 3 pomidory z puszki 1/2 szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g tartego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią Przygotowanie Szafran zaparzyłem(...)kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory , posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle napełnione nadzieniem z łososia.  Posypałem obficie parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił

R'n'G Kitchen
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 207

polując na promocje wypatrzyłam bardzo ładne brzuszki z łososia. W mojej głowie niemal od razu pojawił się pomysł na pyszne danie, dlatego bez ociągania je kupiłam. Do tego makaron muszle, śmietana, trochę pieprzu i powstało pyszne i bardzo sycące danie. Pewnie większość z Was stwierdzi w tym punkcie, że powinnam kupić po prostu kawałek wędzonego fileta, bo brzuszki śmierdzą tranem(...)Dlatego zapraszam do lektury, a może i Wy się skusicie :) Potrzebne nam: - 500g wędzonych brzuszków łososiowych - duży kubełek śmietany 18% - 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach - trochę soli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z tuńczykiem, kaparami w muszlach 144

Składniki:   makaron duże muszle   1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę   1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego   1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane   1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona   1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej   2 łyżki opłukanych kaparów   1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki   sól, pieprz czarny do smaku(...)majonez glassa sojowa do dekoracji Wykonanie: Makaron duże muszle ugotować według przepisu ma opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatką napełniać muszle. Podawać schłodzone, delikatnie polane glassą sojową PONTI

Malinowe Pocałunki
Spaghetti z małżami - mulami 91

białego wytrawnego wina, 100 ml przecieru pomidorowego, 1 -2 pomidory, 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub kolendry, oliwa, szczypta cukru Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie razem z czosnkiem, trawą cytrynową oraz szczyptą cukru. Wlać wino oraz przecier pomidorowy, dusić(...)zgęstnieje. Wrzucić małże, gotować pod przykryciem 6 minut, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Zamknięte muszle wyrzucić. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Do sosu dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory oraz spaghetti. Dokładnie wymieszać. Makaron wyjąć na talerz, na wierzchu ułożyć mule. Posypać natką pietruszki lub kolendrą.   zastawa

królestwo garów
Faszerowane muszle makaronowe 143

smaki farszu, który lepszy? Faszerowane makaronowe muszle:  czerwoną cebulą duszoną w białym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym(...)masło, dodać rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego

MarciochaKucharzy
Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią 201

Przed nowym rokiem trzeba zużyć wszystkie pootwierane paczki makaronowe. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie(...)Następnie dodać pokrojoną cukinię i oliwki. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym

MarciochaKucharzy
Muszle makaronowe ze szpinakiem 118

Muszle makaronowe, faszerowane szpinakiem,  zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym Nadzienie szpinak  ricotta sól pieprz czosnek jajko Sos  pomidory w puszce czosnek sól pieprz Ponad to makaronowe muszle  mozzarella Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy chwilę aż zmięknie. Pomidory gotujemy i doprawiamy do smaku. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.  Do gorącego szpinaku dodajemy ser ricotta(...)czosnek oraz przyprawy. Na koniec wbijamy jedno jajko i energicznie mieszamy. Następnie przekładamy nasz farsz do rękawa cukierniczego i faszerujemy nim muszle makaronowe. Tak przygotowane, układamy na sosie pomidorowym (nie topimy tylko lekko zanurzamy). Na wierzch kruszymy ser mozzarella i całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15/20 minut. Smacznego

KuukBuuk
Małże z lubczykiem i chili 137

chili (posiekanej) 6 gazłązek lubczyku (+ opcjonalnie kilka do dekoracji) ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 150 ml białego wina 100 ml śmietanki 30% szczypta soli morskiej Świeże małże powinny mieć zamknięte muszle. Jeżeli są otwarte należy postukać skorupką o blat lub lekko je ścisnąć. Te, które się zamkną są żywe, czyli świeże. Czasami trzeba chwilę poczekać lub postukać drugi raz. Jeżeli muszle(...)pomimo stukania się nie zamkną, nie nadają się do jedzenia i mogą wywołać zatrucie. Małże z uszkodzonymi muszlami również należy wyrzucić. Przebrane małże wyszorować, nożem zeskrobać wszystkie narośla, oderwać wiszące nitki ("brody"). Opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. Szalotkę i czosnek obrać, posiekać. Masło roztopić w szerokim rondlu, dodać szalotkę, czosnek i chili, oprószyć solą. Poddusić, nie rumieniąc. Dodać

Pełny talerz
Conchiglione z mięsem pod serową kołderką 197

Ostatnio coraz częściej nachodzi mnie ochota na makaron. Mąż mój uwielbia taki makaron domowej roboty jak pamiętamy z dzieciństwa,  jednak dzisiaj zapraszam Was na conchiglione czyli duże muszle, które nafaszerowałam pysznym nadzieniem i zapiekłam pod kołderką z mozzarelli :)  Conchiglione z mięsem pod serową kołderką SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g makaronu conchiglioni 1 cebula biała(...)paprykę oraz pomidory i sos chili - wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez około 7 - 8 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, mieszamy i wyłączamy grzanie. Formę do zapiekania smarujemy masłem, muszle faszerujemy mięsnym farszem i układamy w formie. Na wierzch muszli ścieramy mozzarellę. Zapiekamy przez około 20 - 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania