Muszle nadziewane serkiem, łososiem i warzywami Smaczna, zdrowa i elegancka przekąska, która pięknie zaprezentuje się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole. Polecam! Składniki: ok. 15 muszli makaronowych 1 nieduży zielony ogórek 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli 100g wędzonego łososia 1/2 słoiczka suszonych pomidorów ok 200g serka śmietankowego (typu Almette, Turek(...)kroimy na drobne kawałki *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy *** *** Dodajemy serek śmietankowy oraz jogurt (lub śmietanę), mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Muszlę makaronowe wkładamy do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Następnie przelewamy zimną wodą, osuszamy i wypełniamy serkiem z warzywami i łososiem *** *** Faszerowane
Blog z ApetytemZapiekanka muszle to świetna propozycja zarówno na domowy obiad, jak również na romantyczną kolację. Doskonała kompozycja kilku rodzajów serów i szpinaku sprawia, że farsz jest soczysty i po prostu rozpływa się w ustach. I jeszcze ten kremowy beszamel… Musicie spróbować! Zapiekane pod beszamelem muszle z szpinakowo-serowym farszem Składniki: 16 makaronowych muszli 1 łyżka masła klarowanego 200 g szpinaku mrożonego(...)kostki fety 100 g sera pleśniowego camembert 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Sos beszamel: 400 ml zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki czosnek granulowany pieprz sól Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie (czas taki jak podany na opakowaniu). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szpinak. Doprawiamy go solą, pieprzem i czosnkiem. Smażymy około
PatiGotujeszpinak w takiej postaci posmakuje wszystkim. Idealna potrawa na kolację przy świecach. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2-3 Składniki: 18 szt. makaronu w kształcie muszli 150 g sera feta 40 g sera żółtego 40 g sera mozzarella kulka 250 g szpinaku mrożonego 5 ząbków czosnku ½ cebuli 1 łyżeczka masła 2 łyżki oleju lub oliwy(...)gałką muszkatołową. Ser feta pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie połączyć za pomocą widelca ze szpinakiem. Makaron przepłukać zimną wodą i nafaszerować. Muszle ułożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego 1 łyżką oleju. Pokroić mozzarellę na 18 części i ułożyć na każdą muszlę. Na koniec posypać wszystko startym na małych oczkach serem
KuchniaWeDwoje.plUwielbiam je! Pozwalają na wyczarowanie z "niczego" czegoś pysznego! Tym razem przygotowałam zapiekankę z jarmużem i mięsem mielonym pieczoną w sosie moooocno pomidorowym! Skusicie się? :) Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym Składniki na farsz: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 250 g świeżego jarmużu 1 cebula 4 ząbki czosnku przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma oraz: 32 muszle(...)malakser ;)) Dodajemy do zeszklonej cebuli i dusimy kilka minut. Następnie do warzyw dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Całość dusimy około 20-25 minut. Muszle lekko podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Składniki na sos: 4 pomidory 1 czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka, papryka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!temu, aż w końcu z różnych źródeł, stworzyłam własną recepturę ;) Składniki: – ok. 800-1000 g dużych muli (jeśli macie możliwość, można kupić od razu w połówkach muszli) – 100 ml białego wina – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 5 łyżek masła – 3-4 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – 1 papryczka pepperoni(...)tartego parmezanu – 1 szalotka – kilka łyżek bułki tartej – natka pietruszki Wykonanie: Jeśli macie świeże, niemrożone mule, trzeba je porządnie oczyścić (wyszorować, wyrzucić niezamknięte lub z uszkodzonymi muszlami). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy małże, dolewamy wino, wrzucamy 1 pokrojony ząbek czosnku i 1/3 poszatkowanej papryczki. Dusimy kilka minut od czasu do czasu energicznie potrząsając patelnią, aż wszystkie mule
Pociąg Do KuchniConchiglioni czyli makaron w kształcie dużych muszli jest wręczo stworzony do wariacji w kuchni :) Można z niego wyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie(...)zaserwować takie danie gościom, będą zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem potrawy :) SKŁADNIKI ( 20 muszli) 20 dużych makaronowych muszli ( conchiglioni) 1 podwójna pierś z kurczaka 10 suszonych pomidorów + dwie łyżki oliwy z pomidorów 1 duża kula mozarelli ( najlepiej bez zalewy) 250 passaty pomidorowej oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazyli 1 łyżeczka cukru
DefinicjaSmakuPrzyznaje, że muszle makaronowe są dla mnie bardzo niewdzięczne do sfotografowania i stanowią problematyczne danie w tym zakresie. Gdy podaje je w sosie wyglądają nieapetycznie i trudno wyróżnić ich kształt, a gdy same wyglądają na zeschnięte. Mimo wszystko przedstawiam Wam ten przepis bo jest godny uwagi. Danie jest proste, smaczne, w sam raz na obiad, nie tylko piątkowy. Ja urozmaiciłam(...)dziś danie dodając dwa rodzaje sera: fetę i mozarellę, ale jeśli akurat nie macie w domu mozarelli to można ja pominąć i muszle też będą smakowały dobrze. Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami SKŁADNIKI: 16 dużych muszli makaronowych sól, pieprz 400 g świeżego szpinaku 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 270 g sera feta opcjonalnie 100 g sera
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJedna z przekąsek z naszej pierwszej parapetówki. Muszle zostały zjedzone wszystkie. Troszkę z nimi jest pracy, ale pusty talerz po nich, wynagradza wszystkie męki ;) Muszle można nadziać czym tylko dusza zapragnie, na ciepło lub na zimno. Tym razem na zimno, jako idealna przekąska na parapetówkę. Przepis znalazłam tutaj . 'muszle nadziane' Składniki: - 20szt dużych muszli - 5-6 pieczarek - 1 duża cebula(...)jajek rozm. "L" - 1 łyżka masła - 4 ogórki konserwowe - 2-3 łyżki majonezu - 1 ząbek czosnku - S&P - ew. rzodkiewki Muszle ugotować na miękko, ale uważać, żeby się nie rozwalały (u mnie zajęło to ok 20min, o 7 więcej niż było napisane na opakowaniu). Muszle odcedzić i przestudzić. Jajka ugotować na twardo. Oddzielić żółtka od białek. Białka i ogórki
CookYourselfWczoraj na fb i instagram "wrzuciłam zdjęcie mojego obiadu. Pytałam się czy chcecie przepis - odpowiedź była jednoznaczna - "tak". Zatem mówicie i macie. Muszle z kurczakiem i szpinakiem wyszły zupełnie przez przypadek. Jak to w kuchni często bywa. Cieszy mnie taki przypadek - bo obiad był przepyszny! Wszystko ze sobą świetnie się komponowało i co tu dużo mówić - przepis powtórzę(...)weekend ;) Do przepisu wykorzystałam makaron muszle, które dostałam od firmy Czaniecki . I nie to, żebym przysładzała firmie, ale uważam, że są to najlepsze makarony obecne na polskim rynku :) 'makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem' Składniki: * farsz do muszli: - 1 duża pierś z kurczaka (lub dwie mniejsze) - pół opakowania mrożonego szpinaku w liściach - 1-2 łyżki śmietany
CookYourselfSpaghetti z mulami.. Od zawsze chciałam spróbować przyrządzić mule razem z muszlami. Wydawało mi się takie ekscytujące jak w garnku muszle obijają się o ścianki i pod wpływem ciepła otwierają się niczym rozkwitające kwiaty. Więc kiedy wpadłam na świeże mule w sklepie nie było opcji, że ich nie kupię. Nie powstrzymał mnie mój przyjaciel Leń. Bo kiedy wdrapałam(...)Zgadnij co dziś na obiad? ALEX: Co? JA: Spaghetti z mulami ALEX: Z czym? JA: Z mulami! ALEX: A co to? JA: No te małże w czarnych muszlach. ALEX: Ostrygi? JA: Nie! Małże! ALEX: Aha JA: Będziesz jadł? ALEX: Nie wiem. Ha! I co? I dosłownie ożarliśmy się strasznie! Zjedliśmy 1 kg muli w winie z makaronem spaghetti. Masakra
Blondynka Gotujeczuje niepokój, związany głównie z przygotowaniem. Jak się okazuje, te owoce morza to bardzo przyjazne stworzonka, trzeba tylko znać kilka podstawowych zasad. Mule są zdatne do jedzenia, gdy ich muszle są zamknięte. Gdy są otwarte, oznacza to, że mule zdechły, a tym samym zaczęły produkować bardzo niebezpieczne toksyny, które powodują silne zatrucia. Jeśli muszle są otwarte, można sprawdzić, czy czasem(...)żyje. Wystarczy energicznie i odważnie uderzyć muszlą o blat stołu. Zamykanie się muszli daje nam sygnał, że mul wciąż żyje, więc jest zdatny do spożycia. To samo w przypadku, gdy muszle zamykają się i otwierają naprzemiennie. Gotowanie - zaledwie 5-7 minut, po wrzuceniu do bulgoczącej potrawy. Dłuższa obróbka termiczna powoduje, że mięso, które normalnie jest delikatne, stwardnieje i stanie się
W kuchni Karmel-itkiWiosenna sałatka w muszlach makaronowych Kolorowa, smaczna i zdrowa – taka jest właśnie ta rewelacyjna wiosenna sałatka. Pyszne połączenie chrupiących warzyw, jajek oraz delikatnej drobiowej szynki.Dopełnieniem są kolorowe muszle makaronowe, które wypełnione sałatką tworzą świetną przekąskę, która dodatkowo pięknie prezentuje się na stole Składniki: 150g makaronu w kształcie muszli (u mnie kolorowy) 4 jajka pół czerwonej papryki(...)miski, mieszamy i dodajemy świeże kiełki *** *** Majonez mieszamy z jogurtem oraz przeciśniętym czosnkiem i całość dodajemy do sałatki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Muszle makaronowe gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy *** *** Muszle wypełniamy sałatką i układamy na talerzu *** *** Przed podaniem przechowujemy w lodówce, przykryte folią spożywczą, aby makaron nie wysychał
Blog z ApetytemMakaronowe muszle Giuseppe Pyszne makaronowe muszle Giuseppe to danie wyróżniające się smakiem . Do ich przyrządzenia używamy sera z niebieską pleśnią , który ma bardzo intensywny smak i świetnie współgra ze szpinakiem . Doskonała propozycja na zimowy obiad lub kolację . Do tego danie spokojnie można zaserwować wegetarianom . Rozgrzewający ser , zielony szpinak , sporo czosnku , pieprzu , a wszystko zapieczone pod pierzynką z beszamelu . Czego więcej(...)chcieć Składniki : 1/2 opakowania dużych muszli makaronowych 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku 1 trójkąt sera z niebieską pleśnią 1 solidna ,łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , sporo pieprzu do smaku sos beszamelowy : duża łyżka masła , duża łyżka mąki , 1 szklanka mleka 1,5% , szczypta soli i mielonej
Ogrodnik w podróżySałatka z tuńczyka w muszlach makaronowych Nadziewane muszle makaronowe to pyszna i efektowna przystawka. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach, imprezach i spotkaniach. Sałatka podana w takiej formie to tak zwana „przekąska na raz”, zjemy ją bez konieczności używania sztućców i brudzenia talerzyków Polecam! Zachęcam Was serdecznie do spróbowania także innej, ale również bardzo smacznej, sałatki podanej(...)muszlach makaronowych: PRZEPIS TUTAJ Składniki: 20 muszli makaronowych 1 puszka tuńczyka w oleju 10 dkg żółtego sera 4 jajka 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 4 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka (mała) musztardy 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ścieramy na tarce o drobnych
Blog z ApetytemPięknie wyglądają i wspaniale smakują. Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem z fetą świetnie sprawdzą się na obiad w większym gronie. Przepis na muszle makaronowe faszerowane szpinakiem Składniki: około 10-15 dużych muszli makaronowych ( conchiglioni), opakowanie szpinaku mrożonego w liściach (450 gramów), duża cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, około 200 gramów sera feta, puszka pomidorów w zalewie, sól, pieprz, oliwa. Zrób(...)muszle ugotuj na półtwardo, odcedź. Na patelni na maśle zmieszanym z oliwą przesmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj rozmrożony czosnek i trzymaj na ogniu aż zupełnie odparuje, zdejmij z palnika, dodaj pokruszony ser i delikatnie wymieszaj. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż pomidory (jeśli są w całości, rozdrobnij), dopraw solą i pieprzem, skrop odrobiną oliwy. Każdą muszę wypełnij farszem, układaj dość
Kulinarna Polska