Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym i grzybami - to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny lub doskonała przekąska dla Twoich gości. Danie jest trochę pracochłonne, ale efekt wyśmienity! Składniki: ok. 25 szt. makaronu typu muszle 1/3 szklanki mrożonych grzybów leśnych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 450g mięsa mielonego (wieprzowe) bazylia, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego(...)mięsa mielonego (3 łyżki) i papryką (2 szczypty). Całość smaż mieszając do momentu usmażenia mięsa - dodaj do miski z grzybami i wymieszaj. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć muszle na wrzątek - gotuj wg wskazówek na opakowaniu. Do przestudzonych muszli nakładaj łyżeczką farsz. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj olejem za pomocą pędzelka - układaj makaron i posyp startym serem. Naczynie przykryj
Alutka-Gotujeznudzą nam się zwykłe mielone, możemy farszem mięsno-pieczarkowym nafaszerować makaronowe muszle i mamy smaczny i ciekawy obiad SKŁADNIKI opakowanie makaronu muszle, ½ pora, 25 dag pieczarek, 25 dag mięsa mielonego, sól, pieprz, czosnek, 2 łyżki koncentratu Sos: ½ szkl. śmietany, 2 łyżki majonezu, ser żółty, przyprawy: sól, pieprz, bazylia WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)Podsmażamy mięso, następnie dodajemy pora i pieczarki, dusimy do miękkości, podlewamy wodą, gdy składniki będą już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy czosnkiem i przyprawami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle. Składniki na sos oprócz sera miksujemy, polewamy nim muszle, a na wierzchu układamy ser. Zapiekamy 15 min.w 170 stopniach
słodki bratekZapiekane muszle makaronowe, zapiekane to moje ulubione danie. Nadziewać je można różnymi farszami, jednak tym razem przygotowałam nadzienie ze szpinakiem i serem. Zapieczone w sosie pomidorowym, zachwycą smakiem nie jedną osobę(...)oleju pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy rozmrożony szpinak i ogrzewamy aż płyny troszkę odparują. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg i ricottę, doprawiamy do smaku, mieszamy farsz. Nadziewamy muszle masą szpinakowo - serową. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos pomidorowy, na nim układamy nadziane muszle makaronowe, posypujemy serem i zapiekamy. w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około
Kulinarne Fantazje Mariolidanie. Duszone w ten sposób kalmary są miękkie i delikatne. Świetnie pasują do czarnego makaronu (z sepią) ale możemy je podać z dowolnym makaronem lub ryżem. Dodałam pod koniec muszle, akurat miałam porcję w zamrażalniku, ale i bez tego dodatku danie będzie bardzo smaczne. Polecam! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 2-3 porcje(...)łyżeczki mielonego anyżu ) 1/2 szklanki czerwonego wina 200 g pomidorów z puszki sól i pieprz 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki posiekany koperek z kopru włoskiego opcjonalnie ok 300 g muszli do podania makaron z sepią przygotowanie Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić (jak to robić, pisałam
Stare Garyskładniki: ok. 15 szt makaronu muszle 300 g mrożonego szpinaku 270 g sera feta 4 – 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka rozdrobnionych pomidorów ser żółty, starty sól, pieprz suszona bazylia wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy aby każda leżała osobno. Cebulę(...)przez praskę 1-2 ząbkiem czosnku, doprawiamy bazylią, solą oraz pieprzem. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego lub dzielimy na dwie części (w przypadku gdy zapiekamy w mniejszym naczyniu). Ugotowane muszle napełniamy farszem szpinakowym, układamy na sosie pomidorowy i całość posypujemy startym żółtym serem. Naczynie przykrywamy i zapiekamy przez
Domowy Smak JedzeniaRobiłam już muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym. składniki: 16-18 makaronowych muszli 400 g mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 cebula sól,pieprz 400 g passaty pomidorowej zioła włoskie ser grana padano olej do smażenia Przygotować farsz mięsny. Cebulę obrać(...)dokładnie wymieszać. Pozostałą passatę wlać na drugą patelnię, pogrzać i doprawić do smaku pieprzem i ziołami włoskimi. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, u mnie naczynko prostokątne 18x25. Makaronowe muszle ugotować al'dente, dobrze osączć i przestudzić. Nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym serem grana padano. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeMule to prosta i szybka potrawa, do której wykorzystujemy tylko zamknięte muszle. Te owoce morza są bardzo bogate w nienasycony kwas Omega 3. Przyrządzać należy tylko żywe,świeże małże,te w niedomkniętych muszlach nie nadają się do spożycia . Jeśli małża się zamknie, to znaczy, że jest żywa. Jeśli się nie zamknie, należy ją wyrzucić. Składniki: kilogram muli(...)szt.cebuli kawałek białej części pora 10 g masła (można więcej jeśli chcemy więcej sosu) pieprz biały/cytrynowy do smaku natka pietruszki (opcjonalnie) listek laurowy Dokładnie umyłam i wyszorowałam muszle. Pokroiłam drobno cebulę i pora. Zeszkliłam warzywa na maśle. Można je trochę posolić. Wlałam białe wino-doprowadziłam do wrzenia. Wsypałam mule i gotowałam je przez około 5-6 minut
potrawyregionalneTaką makaronową zapiekankę polecam na obiad lub kolację np.walentynkową. Danie proste, choć odrobinę pracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek słoik(...)oleju, dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C kilka minut aż mozzarella zapiecze
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarodzaju dań z młodych, świeżych warzyw i różnego rodzaju zieleniny. Dziś w ramach wspólnego gotowania wraz z Gin i Qualiettą postanowiłyśmy przygotować danie z makaronu ze szpinakiem. Postanowiłam zrobić muszle nadziewane szpinakiem z serem ricotta. Z przygotowaniem faszerowanych muszli nosiłam się już od dawna, jednak najpierw nie mogłam ich nigdzie dostać, a gdy już udało mi się je kupić, jakoś(...)tego warte. Polecam, nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem, ponieważ dzięki takim właśnie daniom można się do niego przekonać ;) Ja jestem tego najlepszym przykładem;) Składniki : 20 muszli conchignolli 3-4 ząbki czosnku mała cabula pół papryczki chili 500g świeżego szpinaku 250g sera ricotta szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz mozarella oliwa Przygotowanie : Makaron ugotować al dente
Codzienne GotowaniePachniały obłędnie, smakowały ciekawie. Danie to dla miłośników ricotty, Małżonowi więc nie smakowało. Córcia nie marudziła a ja zjadłam ze smakiem. Przepis z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto". Muszle makaronowe z ricotta i pomidorami 16 dużych muszli makaronowych 500 g ricotty 40 g startego parmezanu 2 żółtka sól, pieprz 10 gałązek tymianku oliwa starty parmezan do posypania 6 podłużnych(...)plasterki Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. W osolonej wodzie makaron obgotowujemy 8 minut by stał się al dente. Odcedzamy. Łączymy ricottę, parmezan z żółtkami, doprawiamy sola i pieprzem. Muszle napełniamy farszem. Pomidory układamy z czosnkiem w formie do zapiekania. Skrapiamy oliwą. Pieczemy 20 minut. Na pomidorach układamy napełnione muszle. Posypujemy tymiankiem i skrapiamy oliwą. Przykrywamy i pieczemy dalsze 10 minut
Dzieje kuchennej WiewiórySAŁATKA Z TUŃCZYKA W MAKARONOWYCH MUSZLACH bardzo smaczna sałatka,podana w ciekawy sposób na pewno zachwyci waszych gości SKŁADNIKI: Makaronowe muszle puszka tuńczyka w oleju(odsączony) puszka kukurydzy ogóreczki kiszone 2-3 jajka 150 g sera żółtego papryka czerwona majonez sól pieprz PRZYGOTOWANIE: muszle przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,ale trzeba uważać , żeby się nie rozgotowały i łatwo było(...)później nadziać ogórki ,jajka i paprykę kroimy w kostkę ser ścieramy na tarce o dużych oczkach,tuńczyk dajemy bez oleju,mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku i nadziewamy muszle-proponuje przykryć je folią spożywczą aż do chwili podania na stół-żeby nie obeschły sałatka jest naprawdę pyszna,zapraszam do spróbowania
Swojskie jedzonkoNadziewane muszle sałatką, to niezwykle dobry pomysł na przekąskę na różne okazje. Moja sałatka, którą nafaszerowałam makaron, to tylko pomysł, którego nie trzeba trzymać się ściśle. Ty możesz wykorzystać i włożyć swoją ulubioną sałatkę. Również dekoracja może być zupełnie inna. Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli. Sałatka: 230g szynko gotowanej, puszka kukurydzy, 5 mniejszych ogórków konserwowych, 145g odsączonych(...)miękkości w osolonej wodzie, z odrobiną oleju. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odsączyć. Sałatka: Kukurydzę odsączyć, resztę składników pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z majonezem, solą i pieprzem. Muszle makaronowe napełnić sałatką. Z pomidorków i czarnych oliwek zrobić biedronki. Oczy biedronek zrobione są z majonezu, a kropki z czarnych oliwek. Biedronki umieścić na makaronowych muszlach. Smacznego
W kuchni u MonikiŚwietny przepis w ramach sprzątania lodówki ... muszle makaronowe od jakiegoś czasu zalegały w mojej szafce. Szukałam przepisu w którym bym je wykorzystala i ten jest idealny. Znaleziony na blogu Bistro mama Składniki na dwie duże porcje : 15-20 muszli makaronowych (dość dużych) 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju) 7 sztuk pomidorów suszonych(...)ząbek świeżego) 300 g przecieru pomidorowego (passaty) 100 g startego żółtego sera 2 łyżki masła sól, pieprz, ostra papryka - do smaku Wykonanie : Makaronowe muszle gotujemy w osolonej wodzie o 1-2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu. Przecedzamy na durszlaku i odstawiamy na bok. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce masła
cucinareMuszle makaronowe nadziewane salami, pomidorami, zapiekane z mozzarellą. Składniki na 2 porcje: Przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku 16 szt muszli makaronowych 50 g plasterków salami 1 puszka pomidorów 1 kulka mozzarelli 2 szczypty oregano 1 mała cebula sól, pieprz, cukier Muszle gotujemy przez 12 minut, odcedzamy. Cebulę siekamy. Salami kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy salami(...)przez 3 minuty. Zalewamy pomidorami w puszce i gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Farsz lekko studzimy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Połowę dodajemy do farszu. Farszem nadziewamy muszle. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch dajemy pozostałą mozzarellę. Posypujemy oregano. Zapiekamy w piekarniku przez 22 minuty w 180 stopniach. Smacznego
Moja Galeria Smaku