Robiąc Czekoladki z Panna Cotta i Musem Truskawkowym zostanie nam trochę nadzienia, czyli naszej klasycznej Panna Cotty. Co z nią zrobić? No właśnie. Ja wylałam do płaskiego naczynia i po zakrzepnięciu wycięłam foremką serduszka, polałam podgrzanym Musem Truskawkowym . Podlinkowane nazwy przekierują Was do odpowiednich przepisów, chyba tak Wam będzie wygodniej ;) Nie muszę pisać o smaku Panna Cotty
Blondynka GotujeNastępnie masę odstawiamy do wystudzenia. Banany miksujemy z sokiem z cytryny. Przestudzoną kaszę ubijamy mikserem, póki nie będzie puszysta. Następnie dodajemy zmiksowane banany i całość ubijamy, aż uzyskamy jednolity mus. Mus przekładamy do pucharków i posypujemy startą czekoladą
Zainspirowana w kuchniMus czekoladowo jabłkowy to pewna wariacja dla klasycznego musu czekoladowego , który pokazałam wam w zeszłym tygodniu. Dostałam od was kilka pytań z czym można taki mus łączyć, oprócz dodania do niego po prostu kawałków owoców. Pomyślałam, że raczej słodka czekolada z lekko kwaskowatym jabłkiem mogłaby fajnie współgrać i na szczęście miałam rację . Jeżeli chcecie pójść na łatwiznę to gotowy mus(...)własnych jabłek, bez dodatku cukru. Warstwa czekoladowa była odrobinę gęstsza ale nie przeszkadzało to w ogólnym odbiorze. Coś słodkiego i orzeźwiającego w jednym to rewelacyjne połączenie Składniki na mus czekoladowo jabłkowy na 2 duże lub 4 małe desery: Mus jabłkowy: Wystarczył mi jeden słoiczek około 350 g. A do jego przygotowania potrzeba: – 0,5 kg obranych i pozbawionych gniazd nasiennych
RelaxtimeTarta z musem truskawkowo-rabarbarowym to połączenie maślanego ciasta kruchego z kwaskowatym, rozpływającym się w ustach musem owocowym. Ciasto na tartę można zagnieść 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, na następny dzień wystarczy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękło i dopiero wtedy rozwałkować. Przygotowanie musu zajmuje niewiele czasu, choć potrzebny jest do tego blender lub sitko, przez które(...)przetrzemy owoce. Tartę najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej lub nieco chłodniejszym miejscu, jednak nie w lodówce. Mus truskawkowo-rabarbarowy podczas krojenia może nieco wypływać, ale nie jest całkiem płynny i poszczególne kawałki tarty powinny zachować kształt. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej zwarte nadzienie, należałoby zwiększyć ilość dodanego do owoców proszku budyniowego. Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym Składniki: ciasto kruche 210g mąki
Smakołyki Berenikiznajomym blogu Julki , której Bruno kaszę jaglaną je regularnie.Kasza została więc uprażona,... potem ugotowana (u mnie z wodą i mlekiem). Sezam podprażyłam na patelni i dodałam do musu jabłkowego produkcji Teściów.Na koniec kapka sosu porzeczkowego i jedziemy. Nie wiem kto zajadał się bardziej: Bruno czy ja ;)Kaszę jaglaną mam w końcu "odhaczoną
Z butelką mleczka w tleogniu mieszamy (ok. 30 min.) aż masa osiągnie konsystencję dżemu. Studzimy. Ubijamy osobno śmietanę i białka z cukrem pudrem na sztywno. Ostrożnie mieszamy z masą pomarańczową. Napełniamy wydrążone pomarańcze musem. Wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową
Moje Kuchenne Rewelacjeświeże pstrągi. Tym razem postanowiłem je upiec. Po raz kolejny zastosowałem masełko pietruszkowe, znalezione kiedyś w koperkowej kuchni , które wypróbowałem już gdy robiłem pstrąga po żydowsku . Mus jabłkowo - chrzanowy początkowo budził moje obawy, okazał się jednak strzałem w dziesiątkę! Małe szkodniki co prawda go nie doceniły, ale rybkę chętnie zjadły:) Czytaj dalej
Gotuj z MisiemCiasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki. Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć. Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno Składniki: biszkopt 50g mąki pszennej
Smakołyki BerenikiPianka truskawkowo-bananowa to deser idealny na upalne dni, które ostatnio nas nawiedziły. Składa się on z lekkiej pianki na bazie bitej śmietany i owoców, biszkoptów, musu truskawkowego w formie galaretki oraz kawałków świeżych truskawek. Pianka przyrządzona w keksówce bardzo efektownie prezentuje się po zastygnięciu i wyjęciu na talerz. Należy przechowywać ją w lodówce, podawać schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej. Moja(...)pianka powstała w keksówce o wymiarach 200x110x75cm. Pianka truskawkowo-bananowa Składniki: mus truskawkowy 200g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny truskawkowo-bananowa pianka 120g banana (1 średni) 120g truskawek sok z cytryny do skropienia banana 1 łyżka cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 280g śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 60ml wody 7 okrągłych biszkoptów 12-15 sztuk niedużych
Smakołyki BerenikiTarta z musem jeżynowym 2016-04-10 14:02:58 Ilość porcji: 12 Słodkie, skąpane w jesiennym słońcu jeżyny, których w Irlandii jest pod dostatkiem. W moim mieście rosną niemalże na każdej ulicy i można je zbierać do późnej jesieni. Ostatnio połączyłam je z delikatnym ciastem drożdżowym. Zainspirowana musem malinowym Marthy Steward zrobiłam tartę. Malina zastąpiłam jeżynami. Powstał z nich(...)delikatny mus, który świetnie wkomponował się w kruchy spód. Powstała pyszna, urzekająca swoim kolorem, jesienna tarta. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Spód 250 g ciastek degistive 50 g masła Mus jeżynowy 450 ml śmietanki kremówki 400 g jeżyn 5 łyżek cukru 2 i 1/4 łyżeczki żelatyny Spód Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło
Wędrówki po kuchnikolację. Lekko i pysznie, sezonowo, truskawkowo ale przede wszystkim bardzo zdrowo!!! bezglutenowo, bezmlecznie i bez cukru. Moje dzieciaki były zachwycone!Pomysł podpatrzyłam w ekscentrycznym parowarze, troszkę go zmodyfikowałam, część musu stała się lodami a drugą zjedliśmy tak po prostu :) idealna alternatywa dla nadmiaru ugotowanego ryżu
Dzieje kuchennej WiewióryGofry przygotowuje sie przez wymieszanie kilku zaledwie skladnikow.Wydawaloby sie,ze to takie proste.Owszem,gdy ma sie dobry,sprawdzony przepis.Do niedawna gofry jadlam tylko z budki i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!garnuszku i zagotowac.Gotowac okolo 10 minut,by zredukowac nadmiar wody.Przetrzec przez sitko,dodac sok z cytryny.panna-cotte obkroic dodokola filizanki koncem noza i odwracajac filiznke wylozyc na talerzyk.Podawac z musem malinowym.Przybrac wiorkami lub chipsami kokosowymi ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!napęcznieje ,rozpuścić w kąpieli wodnej. Brokuły gotować 5 min w wodzie z solą i cukrem. Osączyć. Zimne zmiksować .Dodać żelatynę i zioła, doprawić do smaku. Wmieszać ubitą kremówkę. Mus wyciskać na krążki. Na każdym położyć połówkę pomidorka i cebulkę. Wstawić do lodówki
Kulinarny karnet Christopheraprostu pyszna! Jaglanka świetnie komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i słonymi. Jeśli śniadanie to jak dla mnie oczywiście wersja słodka, więc gwiazdą dzisiejszego wpisu jest jaglany mus bananowo-malinowy. Smakowite połączenie kaszy z owocami, twarogiem i masłem orzechowym- pełnowartościowy posiłek i duża dawka energii na dobry początek dnia. SKŁADNIKI: 40g kaszy jaglanej przed ugotowaniem 100g twarogu
peanutbuttermonster