Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym to połączenie maślanego ciasta kruchego z kwaskowatym, rozpływającym się w ustach musem owocowym. Ciasto na tartę można zagnieść 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, na następny dzień wystarczy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękło i dopiero wtedy rozwałkować. Przygotowanie musu zajmuje niewiele czasu, choć potrzebny jest do tego blender lub sitko, przez które(...)przetrzemy owoce. Tartę najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej lub nieco chłodniejszym miejscu, jednak nie w lodówce. Mus truskawkowo-rabarbarowy podczas krojenia może nieco wypływać, ale nie jest całkiem płynny i poszczególne kawałki tarty powinny zachować kształt. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej zwarte nadzienie, należałoby zwiększyć ilość dodanego do owoców proszku budyniowego. Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym Składniki: ciasto kruche 210g mąki
Smakołyki Berenikiznajomym blogu Julki , której Bruno kaszę jaglaną je regularnie.Kasza została więc uprażona,... potem ugotowana (u mnie z wodą i mlekiem). Sezam podprażyłam na patelni i dodałam do musu jabłkowego produkcji Teściów.Na koniec kapka sosu porzeczkowego i jedziemy. Nie wiem kto zajadał się bardziej: Bruno czy ja ;)Kaszę jaglaną mam w końcu "odhaczoną
Z butelką mleczka w tleogniu mieszamy (ok. 30 min.) aż masa osiągnie konsystencję dżemu. Studzimy. Ubijamy osobno śmietanę i białka z cukrem pudrem na sztywno. Ostrożnie mieszamy z masą pomarańczową. Napełniamy wydrążone pomarańcze musem. Wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową
Moje Kuchenne Rewelacjeświeże pstrągi. Tym razem postanowiłem je upiec. Po raz kolejny zastosowałem masełko pietruszkowe, znalezione kiedyś w koperkowej kuchni , które wypróbowałem już gdy robiłem pstrąga po żydowsku . Mus jabłkowo - chrzanowy początkowo budził moje obawy, okazał się jednak strzałem w dziesiątkę! Małe szkodniki co prawda go nie doceniły, ale rybkę chętnie zjadły:) Czytaj dalej
Gotuj z MisiemCiasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki. Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć. Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno Składniki: biszkopt 50g mąki pszennej
Smakołyki BerenikiPianka truskawkowo-bananowa to deser idealny na upalne dni, które ostatnio nas nawiedziły. Składa się on z lekkiej pianki na bazie bitej śmietany i owoców, biszkoptów, musu truskawkowego w formie galaretki oraz kawałków świeżych truskawek. Pianka przyrządzona w keksówce bardzo efektownie prezentuje się po zastygnięciu i wyjęciu na talerz. Należy przechowywać ją w lodówce, podawać schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej. Moja(...)pianka powstała w keksówce o wymiarach 200x110x75cm. Pianka truskawkowo-bananowa Składniki: mus truskawkowy 200g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny truskawkowo-bananowa pianka 120g banana (1 średni) 120g truskawek sok z cytryny do skropienia banana 1 łyżka cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 280g śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 60ml wody 7 okrągłych biszkoptów 12-15 sztuk niedużych
Smakołyki BerenikiTarta z musem jeżynowym 2016-04-10 14:02:58 Ilość porcji: 12 Słodkie, skąpane w jesiennym słońcu jeżyny, których w Irlandii jest pod dostatkiem. W moim mieście rosną niemalże na każdej ulicy i można je zbierać do późnej jesieni. Ostatnio połączyłam je z delikatnym ciastem drożdżowym. Zainspirowana musem malinowym Marthy Steward zrobiłam tartę. Malina zastąpiłam jeżynami. Powstał z nich(...)delikatny mus, który świetnie wkomponował się w kruchy spód. Powstała pyszna, urzekająca swoim kolorem, jesienna tarta. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Spód 250 g ciastek degistive 50 g masła Mus jeżynowy 450 ml śmietanki kremówki 400 g jeżyn 5 łyżek cukru 2 i 1/4 łyżeczki żelatyny Spód Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło
Wędrówki po kuchnikolację. Lekko i pysznie, sezonowo, truskawkowo ale przede wszystkim bardzo zdrowo!!! bezglutenowo, bezmlecznie i bez cukru. Moje dzieciaki były zachwycone!Pomysł podpatrzyłam w ekscentrycznym parowarze, troszkę go zmodyfikowałam, część musu stała się lodami a drugą zjedliśmy tak po prostu :) idealna alternatywa dla nadmiaru ugotowanego ryżu
Dzieje kuchennej WiewióryGofry przygotowuje sie przez wymieszanie kilku zaledwie skladnikow.Wydawaloby sie,ze to takie proste.Owszem,gdy ma sie dobry,sprawdzony przepis.Do niedawna gofry jadlam tylko z budki i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!garnuszku i zagotowac.Gotowac okolo 10 minut,by zredukowac nadmiar wody.Przetrzec przez sitko,dodac sok z cytryny.panna-cotte obkroic dodokola filizanki koncem noza i odwracajac filiznke wylozyc na talerzyk.Podawac z musem malinowym.Przybrac wiorkami lub chipsami kokosowymi ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Babeczki piernikowe z kremem piernikowym i musem jabłkowym :)Śniegu brak (i dobrze!), szaro i buro, ale gdy zapach piernikowych babeczek wypełnił kuchnię, wreszcie poczułam Święta. Czekam na nie w tym roku wyjątkowo niecierpliwie :) Uwielbiam smażonego karpia, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, przepadam za kluskami z makiem. W dzieciństwie byłam święcie przekonana, że cała Polska je te rzeczy
Kraina Tysiąca Smakównapęcznieje ,rozpuścić w kąpieli wodnej. Brokuły gotować 5 min w wodzie z solą i cukrem. Osączyć. Zimne zmiksować .Dodać żelatynę i zioła, doprawić do smaku. Wmieszać ubitą kremówkę. Mus wyciskać na krążki. Na każdym położyć połówkę pomidorka i cebulkę. Wstawić do lodówki
Kulinarny karnet Christopheraprostu pyszna! Jaglanka świetnie komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i słonymi. Jeśli śniadanie to jak dla mnie oczywiście wersja słodka, więc gwiazdą dzisiejszego wpisu jest jaglany mus bananowo-malinowy. Smakowite połączenie kaszy z owocami, twarogiem i masłem orzechowym- pełnowartościowy posiłek i duża dawka energii na dobry początek dnia. SKŁADNIKI: 40g kaszy jaglanej przed ugotowaniem 100g twarogu
peanutbuttermonsterPyszny deser z wiśniową pianką i pysznym musem truskawkowym, a to wszystko posypane zdrowym błonnikiem kokosowym... w rzeczywistości pianka ma lekko różowy kolor, czego nie widać na zdjęciu... Składniki: 150 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki galaretki wiśniowej, ok. 10 truskawek, do posypania: błonnik kokosowy Good Food. Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno
Aga w kuchniwodą i dusimy do rozgotowania. Możemy pomóc sobie praską do ziemniaków i trochę porozbijać kawałki jabłek. Dodajemy miód i cukier waniliowy (u mnie taki co sama robiłam). Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i słoiki pasteryzujemy ok. 15 minut. W zeszłym roku nie pasteryzowałam słoików, bo ładnie zassały na gorąco i po kilku dniach jabłka zaczęły fermentować, a każdy
Aga w kuchnicukru pudru Przygotowanie: Jabłka i banany obieramy, kroimy w małe kawałki. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do blendera, dodajemy cukier oraz wodę a następnie miksujemy na jednolity mus
Zainspirowana w kuchniKolejne dietetyczne ciasto, tym razem jabłecznik z kokosowym ryżem basmati, prażonymi jabłkami z żurawiną, i musem bananowym! Pyszne, lekkie i niesamowicie delikatne ciasto! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu basmati - puszka mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 4 słodziki - 4 jabłka - 3 łyżki suszonej żurawiny - 2 banany - 2 białka - 1 żółtko - 70 ml jogurtu greckiego 1. Ryż ugotuj na mleczku kokosowym
SMYKWKUCHNIłyżka miodu Przygotowanie : Wpierw zmiksować rozmrożone wiśnie i wlać na spód szklanki Wlać jogurt do naczynia miksującego, dodać pokrojonego banana, ewentualnie miód i zmiksować razem, przelać do szklanki na mus wiśniowy, pić z apetytem :) " Jogurt działa bakteriobójczo oraz wspomaga odporność człowieka.To źródło wapnia, w diecie sprzyja odchudzaniu ... Banany chronią żołądek przed kwasami i wrzodami, poprzez rozrost komórek śluzówki żołądka
Proste Potrawymalin, można oczywiście więcej 1 banan jogurt naturalny około 300 ml miód lub cukier brązowy Przygotowanie : Kiwi i maliny miksujemy oddzielnie, banana miksujemy razem z jogurtem dodajemy ewentualnie miód Mus przelewamy do pucharków tak, by wyglądał tak jak na zdjęciach :) Maliny zawierają wit. C, E, niektóre witaminy z grupy B, oprócz tego mają miedź, fosfor i cynk. Zawierają
Proste PotrawyRabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą z cukrem i gotujemy do miękkości. Jeszcze gorący kompot miksujemy dosypujemy galaretki oraz żelatynę. Miksujemy raz jeszcze. Na upieczony spód przelewamy nasz mus i całe ciasto chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego
NaKońcuJęzykaodrobiną soku z cytryny (nie stanie się ciemny). Bita śmietana lub serek mascarpone zmiksowany z odrobiną cukru pudru też się świetnie nadają. OM NOM NOM! Post TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchencałość mieszamy. Banana wykładamy na talerzyk lub do miseczki lub do pucharka lub czegoś innego wedle życzenia i polewamy go lekko wystudzonym, ale wciąż gorącym musem jabłkowym. Bon appetit! Było miło. Czasami dość ekstremalnie, niewygodnie i niezdrowo, ale wciąż miło. Z chęcią wyruszyłabym w tę trasę jeszcze raz. Polska - Niemcy - Holandia - Belgia
Weganizm infantylnymrozimy co najmniej godzinę lub dwie (można dłużej). Po tym czasie, nasze zamrożone, ale nie zmrożone na kamień lody wrzucamy w kawałkach ponownie do miksera i miksujemy. Uzyskany lodowy mus (o konsystencji nielejącej się) przekładamy do lodowych wafelków. Polecam posypać otrębami. Smacznego
Weganizm infantylnyPost Ciasto z musem truskawkowym i kremem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojetruskawkami , mam jaglane pancakes z malinami , a samej kaszy z malinami nie mam. Więc dzisiaj wrzucam, bo koniecznie należy taki zestaw choć raz sobie w sezonie malinowym zafundować. Do musu malinowego dorzuciłam jagody. Zanim przejdę jednak do przepisu, to chciałam najpierw przedstawić Wam naszego nowego domownika. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowynaszym wigilijnym stole sernik to jedno z ciast, które muszą się pojawić. Dzisiejsza propozycja zawładnęła sercami moich najbliższych. Ciasto jest bardzo delikatne i zachwyca połączeniem musu i sera. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy AleksandryPiernikowe babeczki skradną serca wszystkim tym, którzy lubią lekkie desery. Słodki mus idealnie komponuje się z mało słodkim kruchym ciastem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrypatelni; - aby uzyskać ładne warstwy pamiętaj o jednej zasadzie: najpierw nakładamy masę gęstszą, później rzadszą - ma to znaczenie zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na wersję z dżemikiem; - możesz zastąpić mus truskawkowy gotowym dżemem truskawkowym
Kraina Tysiąca Smakówmniejsze kawałki. Rozdzielamy po równo do szklanek 2. Ser słodzimy do smaku cukrem pudrem. Układamy delikatnie na warstwie ciastek. 3. Na koniec blenderem miksujemy truskawki z mlekiem na mus. Można zmiksować świeże, rozmrożone lub po prostu wyciągnięte bezpośrednio z zamrażalnika. Te ostatnie będzie się troszkę trudniej nakładało. 4. Jeśli lubisz słodkie desery możesz dodać cukier puder również do truskawek
Kraina Tysiąca SmakówMoje jesienno-zimowe śniadania to głównie 3 pozycje: kasza jaglana, ryż i placki/pancakesy. Oczywiście w różnych wariacjach, żeby się nie znudziło:) Dzisiaj ryż z musem owocowym, w dwóch opcjach. Składniki: ryż brązowy łyżka masła/oleju kurkuma, sól, kilka kropli soku z cytryny, imbir gruszka, banan, kilka śliwek zmielone siemię lniane (w drugiej wersji bez) orzechy włoskie mleko kokosowe
Zdrowa Kuchnia SowyMusy bananowe to mój ulubiony deser lub II śniadanie. Z reguły jadam je w cieplejszych porach roku, bo najlepiej smakują takie prosto z lodówki. W tym sezonie jest mi jednak dość ciepło, wiec jem jak mi przychodzi smak, z tym, że ich nie schładzam, a nawet wręcz przeciwnie: banany po wyjęciu z z lodówki podgrzewam wcześniej na czajniku;) Wersje robię
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: CIASTO: 2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 300 g białej czekolady 250 g śmietanki 30% dodatkowo: 1 łyżka maku Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami. Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią
kolorowotorcikoworada: te przy bokach lepiej przekroić na pół, bo inaczej będą bardzo wystawały poza tort. Nałożyć masę serową i wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Na stężony serek wyłożyć mus czekoladowy. I znów wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Pozostałe czekolady rozpuścić lub zetrzeć obieraczka do warzyw. Udekorować listkami świeżej mięty
Pasja Smakuczekoladę i wymieszać ją ze śmietanką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Herbatniki rozkruszyć w misie blendera. Listki mięty opłukać i posiekać. W pucharkach układać warstwami: rozkruszone herbatniki, mus, jagody i miętę, aż do wyczerpania składników. Ozdobić miętą i wstawić do lodówki na kilka godzin, chociaż bardziej niecierpliwi mogą jeść od razu
Pasja Smakuwstępie chciałam przeprosić za długą nieobecność na blogu, a na przeprosiny zapraszam na słodki deser. :) Delikatna chrupiąca beza z piankowym wnętrzem, oblana kwaśnym musem malinowym z dodatkiem limonki, który doskonale przełamuje słodycz bezy. Składniki na beze : 5 białek 280 g cukru 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Piekarnik nagrzewamy do 120°C. Białka wlać do misy miksera
Zabawa smakiemValentine's Day Dużo miłości Wam życzę ... A na osłodzenie dzisiejszego dnia proponuję mus czekoladowy. Wszak czekolada to afrodyzjak :) Deser prosty w wykonaniu , a jednocześnie bardzo efektowny i pyszny. Składniki : 600 ml śmietany 30% białka z 4 jajek jedna czubata łyżka cukru 2 op cukru waniliowego 150 g czekolady białej 150 g czekolady mlecznej
Malinowa Kawiarenka