Spokojnych, radosnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych dla wszystkim którzy zaglądają do nas często i dla tych którzy zaglądają tu od
Proste PotrawyKochani zapraszam na bardzo lekki deser...Pianka jest bardzo delikatna, leciutka i bardzo puszysta.. Składniki: 4 białka 1 łyżka żelatyny 0,5 szklanki soku z
NaKońcuJęzykaDość długo zabierałam się do tego ciasta. W zeszłym tygodniu przyjechali do mnie w odwiedziny przyjaciele, więc miałam w końcu okazję, żeby poszaleć w kuchni. Połączenie
Przepisy AleksandryWitam! Będzie to blog z przepisami na potrawy i wypieki oparte na Metodzie Montignaca. Od pół roku stosuję II fazę i od razu zastrzegam, że nieortodoksyjnie
Zdrowa Kuchnia SowyOstatnio zajadam się takimi deserami: mascarpone i zmiksowane owoce. Proste do bólu, a jakie pyszne! Składniki na 1 sporą porcję: * 100 g serka mascarpone * kilka truskawek
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam w końcu karob (jako zamiennik kakao). S potykałam go często w przepisach i od dawna miałam ochot ę pozna ć jego smak. Poznałam więc i
Zdrowa Kuchnia SowyNa pożegnanie lata i malin - placki/pankejki z serkiem wiejskim (z serkiem chyba nigdy w życiu nie robiłam). Nabiału nie jadam za wiele, zimą ograniczam do minimum
Zdrowa Kuchnia SowyNadmiar ugotowanej marchewki ( z rosołu) też może być inspirujący :).Potrzebowałam dodatek do kotlecików z gotowanego kurczaka ( też z zapasów zamrażarkowych). Od wczoraj zostały mi 2 malutkie
Buniabaje w kuchniTakie święto trzeba uczcić i bez czekolady nie wypada dzisiaj funkcjonować. Jak każdy wie, czekolada poprawia nastrój i daje solidnego kopa. Dlatego i u mnie dzisiaj
Magiczne Życie MartyCześć! Dzisiaj mam dla Was propozycję słodko-ostrej kanapki, którą na pewno zjecie ze smakiem! Delikatna polędwiczka, słodki ananas, mango, roszponka i szczypta chili. Idealne połączenie
Pora coś zjeśćCześć! W głosowaniu na facebooku bezapelacyjnie zwyciężył sernik, więc dzisiaj prezentuję Wam przepis na niego :) Jest bardzo prosty w wykonaniu, nie bardzo słodki, w sam raz
Pora coś zjeśćQuinoa czyli komosa ryżowa to bezglutenowe ziarno pochodzące z Ameryki Południowej. Gotuje się bardzo szybko i jest łatwo strawna dlatego coraz więcej osób po nią sięga. Mus owocowy z kiwi i banana z komosą ryżową Z komosy ryżowej przygotowywałam już pierogi , na które przepis znajdziecie na blogu. Gotowałam ją wtedy i wykorzystałam jako jeden ze składników nadzienia do ciasta pierogowego(...)całkiem przypadkowo robiąc zakupy w sklepie z żywnością orientalną. Złapałam torebeczkę z komosą z półki z przeznaczeniem jej późniejszego wykorzystania. W moim przepisie sprawdziła się świetnie jako dodatek do musu owocowego. Myślę jednak, iż fajnie można ją połączyć także z czekoladą i przygotować czekoladowe kulki lub dodać ją jako dodatek do ciasta chociażby połączoną np. z karmelem. Jeśli zdecydujecie się
mecooksTort z malinowym musem i marakują… Jest to moje drugie podejście do tego tortu. Tym razem udało mi się nawet zrobić zdjęcia tortu. Ten tort jest po prostu wspaniały i jak przepowiedziano stał się hitem szwedzkiego lata. Autorką przepisu jest Catarina, tegoroczna zwyciężczyni szwedzkiej edycji masterchef. Przepis na tort zawiera wiele momentów ale jeśli tylko wszystko się dobrze zaplanuje(...)kiedy mogę się podzielić przepisem i ciastem z przyjaciółmi. Nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich słodkości jakie prezentuję na blogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy. Tort z malinowym musem Składniki: 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej
codojedzeniaprzepis i wiedziałam, że chcę to za mało. Ja muszę go zrobić! Chęć na czekoladę mam zawsze. Musiałam się teraz przekonać czy w ciągu 5 minut można zrobić "najlepszy mus czekoladowy na świecie" , i to w dodatku taki, który powstaje wyłącznie z czekolady i .... wody. Tak - bez jajek, masła, śmietany! To chyba oczywiste, że taki mus trzeba spróbować(...)mus! Przepis, znany też pod nazwą Chocolate Chantilly , jest wynikiem jednego z wielu eksperymentów kulinarnych przeprowadzonych przez Hervé This , francuskiego fizyko-chemika, uważanego za ojca gastronomii molekularnej . Jego książka "Kuchnia i nauka" (klik) została wydana w Polsce w 1998 roku przez wydawnictwo Prószyński i S-ka. This rozpoczął swoją kulinarną przygodę w 1980 roku podczas jednej z prób przyrządzenia sufletu
KUCHARNIACzas przygotowania: 1h 20 min Ilość porcji: forma 28cm Drukuj Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem By Piotr 13 sierpnia 2018 Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 300g masło - 140g cukier puder - 5 łyżek żółtka - 2 małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière(...)żółtka - 3 sztuki śmietana 30% - 1 szklanka (lub mleko) wanilia - 1 laska cukier - 50g mąka ziemniaczana - 1 łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka
Pogotujmy.pl