pomarańczy, dodaję jogurt, mieszam. Składniki suche dodaję do mokrych, miksuję dokładnie, ale nie za długo. Cisto nakładam łyżką do papilotek w blaszce do 2/3 wysokości, w środek każdej muffinki wkładam cukierka. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20-25 minut bez termoobiegu. Cukierki pięknie się rozpuszczą uwalniając sok do środka i nasączając ciasto w trakcie pieczenia. Baaardzo pomarańczowe
Kuchnia PrezydentowejMuffinki polubiłam jeść i robić i myślę, że one też mnie polubiły. Szczególnie takie z białą czekoladą, która świetnie łączy się z pozostałymi składnikami ciasta, a po upieczeniu smakuje obłędnie. Równie wspaniałym smakiem odznaczają się płaskie brzoskwinie, pochodzące z Chin o pierwotnej nazwie Pantao ("pan"-płaski owoc, "tao"-brzoskwinia) . Jej najpopularniejsze odmiany w Polsce to Peento, Saturn, Flateryna, Galaxy
Kuchnia Prezydentowejcukrem na puszysta masę, dodajemy olej, mleko kwaśne oraz słodkie i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi, najlepiej nie karbowanymi papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. składniki na krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniakoniec tygodnia proponujemy kolejne muffinki w naszym wykonaniu Jeżeli lubicie kokos i miętę to to połączenie będzie dla Was idealne Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 200g mąki pszennej - 100g wiórek kokosowych - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 15ml likieru
Kuchenne Wariacjewysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 25minut. Krem: ubijamy śmietankę, dodajemy serek, likier i startą skórkę. Wszystko miksujemy i wstawiamy na pół godz. do lodówki. Kiedy muffinki się upieką i wystygną nakładamy krem i dekorujemy wisienką Smacznego
Kuchenne WariacjeDzisiaj kolejna wersja muffinek o dość orzeźwiającym smaku czyli muffinki limonkowe Składniki: Ciasto: - 215g mąki pszennej tortowej - 125g cukru brązowego - 80g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju roślinnego - 10g kandyzowanej skórki z limonki - 1 limonka - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki soli - 1/3 szklanki wody Śmietana na wierzch: - 400g śmietanki 30% UHT - 100g cukru pudru - 1 limonka
Kuchenne WariacjeTo nasza kolejna wersja muffinek kawowych jednak tym razem z dodatkiem kwiatowego aromatu Mamy nadzieję, że i ta opcja przypadnie Wam do gustu Składniki: Babeczki: - 1
Kuchenne WariacjeDomyślam się, że większość osób (tak, jak ja :)), ma dość słodkości i innych ciężkostrawnych rzeczy po świąteczno-noworocznym maratonie przy stole. Dlatego moja propozycja na dziś to muffinki cytrynowe - nie za słodkie, orzeźwiające i dodatkowo ze zdrową wkładką - nasionami chia. Więcej o tych nasionach można przeczytać np. tutaj . Ale uwaga: zalecana dawka dziennego ich spożycia nie powinna przekraczać 1 łyżki
Domowa Cookierenka AgiMuffinki na poprawę humoru. Dosłownie :) Dziś prawdopodobnie wstałam lewą nogą - cały dzień chodziłam podminowana, więc po powrocie z pracy musiałam jakoś odreagować, a najlepiej mi to wychodzi przy pichceniu (degustację wliczam w ten proces :)). Efekt w postaci odprężenia osiągnięty, a przy okazji mam temat na post: mega prosty przepis na ekspresowe muffiny bananowe. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać, przelać do papilotek
Domowa Cookierenka Agimufinki kukurydziane z cukierenki , ale zmodyfikowany. Wreszcie skończyłam mąkę kukurydzianą. Jeśli ktoś nie lubi takiej należy zastąpić ją zwykłą. Znacie ciasto "cycki teściowej?" tak mi się niestety kojarzą te muffinki.. myślałam że ciasto rosnąc przykryje truskawkę Składniki na 12 muffinek: 200g mąki pszennej 75g cukru 100g mąki kukurydzianej 1 łyżka proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę, może dlatego wyszły bardziej
W kuchni bez szafekjajko, jogurt i wanilię. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą. Ciasto dokładnie wymieszać. Na końcu dodać kawałki rabarbaru i ponownie zamieszać. Ciasto nakładać do wysmarowanej formy na muffinki lub nakładać do papilotek. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Z mleka cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Gdy babeczki wystygną przekroić je na pół i nakładać
My simple kitchenPumpkin Spice znajdziecie w linku podanym na końcu posta. Ja akurat już nie miałam tej przyprawy i dodałam trochę cynamonu, imbiru i mielonych goździków. Jeśli chodzi natomiast o muffinki to inspiracją był dla mnie przepis zamieszczony tutaj ( klik ). Zmieniłam go tylko nieznacznie, dodając od siebie kawę i zmniejsząc ilość kakao. Muffinky wyszły pyszne. Z miękką skorupką na zewnąrz, pulchnym wnętrzem
My simple kitchenmiejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Rabarbar myjemy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy cukrem. Kruszonkę przygotowujemy według przepisu . Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po dużej łyżce ciasta, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym
Ciastkozercysuchych i wszystko miksujemy ja spróbowałam jeszcze ciasto, żeby mieć pewność czy jest dość słodkie, w razie czego możemy dosłodzić miodem ;) tak przygotowane ciasto wykładamy do formy na muffinki z papilotkami (ja użyłam silikonowych) pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość