się roztopią. 3. W drugiej misce trzepaczką rozmieszać jajka z maślanką. 4. Do suchych składników wlać dżem z masłem, a nastepnie jajka z maślanką. Wymieszać. 5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć masy do 3/4 wysokości. 6. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut do suchego patyczka
Moja Galeria SmakuPyszne muffinki ze słodkimi morelami i białą czekoladą. Nie ma co za wiele pisać, bo połączenie puszystego ciasta, drobinek czekoladowych i kawałków owoców nie wymaga większego reklamowania. Pamiętajcie, aby przechowywać babeczki w lodówce ze względu na wysokie temperatury i ryzyko zepsucia się świeżych moreli. Składniki: 2 jaja 1 szklanka mleka + 1 szklanka
Chocolate Muffin BlogFasolowe muffinki kokosowe* z dodatkiem banana; z malinami/jagodami *z mąki kokosowej, mleczka kokosowego Zrobić dziurę w misie od blendera to tylko ja potrafię, że akurat w lato, to dopełnienie mojego szczęścia, chyba muszę się na jakiś czas pożegnać z mrożonymi koktajlami/lodami.. grr.. chociaż może coś się wykombinuje :D Miłej soboty ;) Widzieliście wczorajsze gofry? Jeżeli
More food, love and dreamsLato w pełni, a za oknem czasem pochmurno :( Na poprawę humoru proponuję urocze, proste muffinki z mnóstwem jagód w środku. Smakują jak znane z dzieciństwa nadbałtyckie jagodzianki. Zalety? Proste, szybkie i bardzo owocowe. Przepis ze strony mojewypieki.com. Zapraszam! Składniki : 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g brązowego cukru 150 g jagód
Chocolate Muffin Blogczekoladę. Do osobnego naczynia wlewamy mleko, olej, wbijamy jajko, dodajemy miętę i mieszamy. Następnie do wymieszanych suchych składników przelewamy mokre, mieszamy. Gotowym ciastem wypełniamy wyłożone papierowymi papilotkami foremki na muffinki. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C. piekarniku przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. /Inspiracja przepisu od Justyny Śnieżek/ Opcjonalnie podajemy z kremem składniki na krem
Domowy Smak Jedzeniakogo: dla fanów babeczek dla posiadających formę do muffinki gigantki (giant cupcake) dla chcących sprawić radość najmłodszym (i nie tylko) :) Składniki na ciasto: 375 g mąki 300 g cukru pudru 5 łyżek kakao 5 jajek 330 g oleju Kujawskiego 330 g mleka 5 łyżek golden syropu lub sztucznego miodu ¾ łyżeczki sody Składniki na krem z nutą pomarańczową: 250g masła 500g
Mania Wypiekaniawody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć. Gorącą wodę dodać na samym końcu. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wlewać łyżką do połowy papilotki (muffinki dość dużo urosną). Piec w temp. 160-170stC około 10-15 min. Ciasto jest bardzo wilgotne - trzeba jednak uważać by było upieczone. Piec do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu
Mania Wypiekaniamiazgę (najlepiej użyć do tego blendera lub włożyć do torebki foliowej i potłuc wałkiem). Pokruszone ciasteczka dodawać do masy i wymieszać. Wstawić masę do lodówki. Po wyjęciu z piekarnika muffinki wyciągnąć z formy i studzić na kratce. Gdy przestygną ozdobić kremem - najlepiej nakładać go szprycą. Przepis pochodzi z bloga www.poezja-smaku.pl
Mania Wypiekaniaoraz masłem - aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzone mleko wlać do mąki, dodać jajka i zmiksować. Powstałą masę rozlać do papilotek, w wierzch posypać pokrojoną białą czekoladą. Muffinki piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z przepisu wychodzi ok. 12-16 muffinek. Przepis jest drobną modyfikacją przepisu podanego przez Korę Cynamonu http://koracynamonu.blogspot.com/2012/03/muffinki-czekoladowe.html
Mania Wypiekaniakogo: dla nie mających pomysłu jak wykorzystać zalegającą na półce puszkę ananasów dla lubiących wilgotne muffinki dla szukających pomysłu na zdrową przekąskę na 2 śniadanie Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 190g) 2/3 szklanki cukru (ok.100g) jajko pół szklanki oleju pół szklanki płatków owsianych (górskich) - ok. 50g 100ml maślanki 80ml syropu ananasowego (z puszki) 1,5 łyżeczki
Mania WypiekaniaWilgotne, pożywne i zdrowe muffinki. Idealne na drugie śniadanie - zarówno dla dziecka, jak i dla dorosłego. Dla kogo: dla lubiących wilgotne wypieki dla szukających zdrowych słodkości dla poszukujących przepisu na zdrową przekąskę do pracy, czy szkoły Składniki: ok. 80-100g jabłek (2 jabłka) 50g cukru brązowego 175ml mleka 110g mąki pszennej jajko 80g płatków owsianych 50g masła pół łyżeczki
Mania Wypiekaniakogo: dla fanów czekolady dla szukających prostego i szybkiego przepisu na muffinki dla tych, którym nie wystarcza czekolada pod zwykła postacią Składniki suche: 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 50g czekoladowych kropelek lub czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki Składniki mokre: jajko szklanka mleka pół szklanki oleju Wykonanie
Mania Wypiekania