Batata obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Posiekajcie chili, obierzcie i drobno pokrójcie cebulę. Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia, zetrzyjcie parmezan, pokruszcie fetę. Wszystkie składniki na muffinki wymieszajcie razem, przyprawcie do smaku dobrą solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę nakładajcie do przygotowanej formy, każdą muffinkę posypcie startym parmezanem. Pieczcie około 45-50 minut
OliveandThymeniedzielne popołudnie upiekłam z dzieciakami proste i szybkie babeczki z nutką wanilii i czekoladą. Użyłam sylikonowej formy z kształtkami zwierzaków, ale równie dobrze można użyć zwykłych foremek na muffinki. Te zabawne kształty oczywiście dzieciom najbardziej przypadły do gustu. To takie miłe zakończenie ferii, bo niestety u nas na Podkarpaciu od jutra dzieci wracają do szkół, a moje do przedszkola... Składniki
Kuchnia domowa Anidrugiej miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, łączę z cukrem. Mokre składniki mieszam ze suchymi, dodaje posiekaną czekoladę i mieszam całość. Ciasto nakładam do foremek silikonowych. Piekę muffinki w nagrzanym piekarniku, 200 st. C 20 minut
Takie tam pichcenieNieskomplikowane, szybkie w wykonaniu muffinki - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: 250 gram mąki pszennej 100 gram cukru trzcinowego 1 małe opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 80 ml oleju słonecznikowego 2 jajka Dodatkowo: 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao kolorowe drażetki czekoladowe W jednym naczyniu łączę ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy
WielopokoleniowoMiksować do połączenia składników. 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym porcjami dosypywać do masy jajecznej, cały czas miksując, Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. 3. Formę na muffinki wyścielić papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wierzch udekorować kolorową posypką, 4. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut
Motylkowa Kuchniawiadomo muffinki to ulubione ciasteczko dzieci, mojego dziecka również ;) Zawsze kiedy pojawiają się w naszej kuchni, znikają w zastraszającym tempie. Wilgotne, mało słodkie i kawałkami jabłek, na wierzchu przykryte chmurka z bitej śmietany. Składniki na 8 szt: 1 jabłko 150 g masła 1 jajka 80 ml mleka 125 g mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku
Życie zaczyna się w kuchniZabrakło Wam czasu na upieczenie niedzielnego ciasta, a macie chęć na coś słodkiego do popołudniowej kawy? To proponuję szybciutko zrobić aromatyczne, wilgotne w środku muffinki piernikowe z jabłkami i słodką orzechową kruszonką na wierzchu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać łyżką (nawet nie trzeba używać miksera!), dodać jabłka, przełożyć ciasto do papilotek, posypać orzechami, wstawić do piekarnika
Simply FoodSzybkie do zrobienia muffinki z jabłkami, migdałami i cynamonem. Idealnie zbalansowane pod względem smaku. O lekkiej i jednocześnie wilgotnej strukturze. Smaczne, aromatyczne, długo zachowujące świeżość. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jak i na poczęstunek dla gości. Do ich przygotowania nie potrzeba nawet miksera - wszystkie składniki wystarczy krótko i niedbale wymieszać w misce. Polecam. SKŁADNIKI 100 g masła 1/2 szklanki
cool and mintyproszek i sól mieszamy, łączymy z mokrymi składnikami, krótko, tylko do połączenia, na sam koniec wsypujemy oczyszczone jagody, delikatnie mieszamy szpatułką 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy do nich masę 4. Kruszonka - wszystkie składniki rozcieramy w palcach aż powstaną okruchy, na każdą babeczkę nakładamy porcję kruszonki i pieczemy
Słodki KompromisChcielibyśmy słodko pożegnać rok 2016. Muffinki śmietankowe z niespodzianką w postaci krówki wydają się być ku temu odpowiednie Mijający rok był dla mnie i Marcina jednym z najbardziej przełomowych w życiu. Wydarzyło się wiele wspaniałych rzeczy:) Z pasją nadal chcemy rozwijać naszego bloga, abyście mogli czerpać z niego inspiracje:) Ostatni tegoroczny wpis to propozycja dla wszystkich, którzy na ostatnią chwilę
Ania i Marcin gotująTakie muffinki bardzo często piekę zamiast ciasta, są bardzo smaczne i wilgotne, szybko je się przyrządza. Idealne na święta Bożego Narodzenia. Składniki: 250 gram mąki pszennej 100 gram cukru 2 łyżki miodu 150 gram startej marchwi 2 jajka 100 gram masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Papilotki do muffinek Sposób przygotowania: Łyżkę cukru zrumieniamy
Bajeczna KuchniaDzisiejsze muffinki powstały na specjalne zamówienie urodzinowe dla pewnej młodej Panienki:) po ich dekoracji widać, że są dedykowane dziewczynce. Jednak niech to Was nie zmyli, sama babeczka jest pyszna a udekorować możemy ją dowolnie:) 10 sztuk 50 minut składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ania i Marcin gotująUbrane w kolorowe perełki i obsypane cukrem pudrem, imitującym śnieg. Będą nie tylko smakować Twoim Domownikom i Gościom, ale też pięknie zdobić świąteczny stół. Składniki na 12 sztuk: Muffinki czekoladowe 300g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej np karmelowej 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru
Kuchnia w czekoladziewręcz się materializują. Zaczynają niezależny żywot. Dotyczy to również kwestii kulinarnych, bo (wspólne) jedzenie jest nieodłączną częścią jakiegokolwiek świętowania. Czy moje dzisiejsze babeczki mieszczą się w kręgu świątecznych skojarzeń? Muffinki jako takie wydają mi się zwykłymi codziennymi ciastkami, ale w wydaniu żurawinowo-pomarańczowym śmiało mogą pretendować do miejsca na bożonarodzeniowym stole. U mnie je znajdą :) Składniki: 2 szklanki mąki
zadanie-gotowanierazem nie muffinki, a duże muffiny, które przygotowałam w uroczych papilotkach tulipan dostępne na stronie PAPILART. Muffiny są prawie tak duże jak kubek, więc zaspokoją głód na dłuższy czas. SKŁADNIKI 1,5 szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ½ szkl. mleka, 1/3 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego , skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko, ½ szkl. jagód, 2 łyżki
słodki bratek