składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy do nich ciasto (do 3/4 ich wysokości). Następnie wierzch każdej muffinki posypujemy jedną łyżeczką żurawiny. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy muffiny na kratce do ostygnięcia
Emcia PichciGdybym miała wybierać swoich faworytów wśród ukochanych przeze mnie cupcake’s z pewnością ten przepis znalazłby się w czołówce, zaraz po babeczkach red velvet. Muffinki robiłam specjalnie na imprezę sylwestrową i na pewno nie raz do nich powrócę. Są wilgotne, z wyczuwalnym aromatem banana, krem karmelowy doskonale się z nimi komponuje, przypominają nieco znane wszystkim banoffee pie. Naprawdę polecam!! Muffiny(...)Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu. Łączymy mokre składniki z suchymi. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do masy. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do około 1/3 wysokości ciastem. Następnie nakładamy łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywamy nadzienie pozostałym ciastem do około 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20 minut. Dokładni studzimy
Mania Gotowaniajuż kiedyś wspomniałam uwielbiam muffinki za to, że można przygotować je w kilka chwil. Sprawdzają się zwłaszcza gdy wpadną niespodziewani goście, bo ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dosłownie 30-40 minut i gotowe! Osobiście nie znam nikogo, kto by nie przepadał za tymi pysznościami więc każdemu powinny smakować, zwłaszcza takie świeże, jeszcze lekko ciepłe(...)truskawce i przykryć ciastem. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika
Ze smakiem i z pasjąswoją nazwę. Delikatne, migdałowe ciasto, które dosłownie "rozsypuje się" w ustach. Odkryłam je właściwie jakiś rok temu i nie pamiętam nawet dlaczego nie upiekłam samego ciasta, a muffinki na nim wzorowane (przepis tutaj). I choć muffinki były pyszne, a samo ciasto kilka razy chciałam upiec, to zawsze jednak kończyło się na jakimś innym wypieku :) Przypomniałam sobie
Kraina Tysiąca SmakówMuffinki z konkiurą malinową Premium Rosa Składniki:1 1/4 szkl. mąki1/4 łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl. miękkiego masła - ok. 2 łyżek1/2 szkl. cukru2 jajka1 łyżeczka cukru waniliowego1/3 szkl. mlekakonfituraWykonanie:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.W miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej miseczce łączymy masło z cukrem i miksujemy na jasną masę(...)Następnie dodajemy jajka i cukier waniliowy, cały czas miksując. Zwalniając tempo miksera, dodajemy powoli suche składniki. Na koniec dodajemy mleko i łączymy.Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem. na wierzch każdej porcji nakładamy porcję konfitury.Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 20-25 min.SMACZNEGOKonfitura z malin niskosłodzona Premium Rosa/ Polska RóżaWykonana z 50% owoców, cukru, soku
kolorowotorcikowozalewie 100g - ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach - pieprz Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów. Każdy kwadracik wkładamy do silikonowej foremki na muffinki. Do każdej muffinki wkładamy suszone pomidory i oliwki. Na wierzch posypujemy startym żółtym serem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy przez 20 minut w 220 stopniach C. SMACZNEGO
Sajkofanka smakucudowna wonia. A gdy do tego moge uraczyc sie cieplutka muffinka cynamonowa to juz nic wecej do szczescia mi nie potrzeba. Zapraszam wiec dzis na moje cudowne, bardzo aromatyzne muffinki z jablkiem i cynamonem. skladniki suche: 1 szklanka maki + 2 lyzki 0,5 szklanki cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzeczki cynamonu szczypta soli skladniki mokre: 1 jajko(...)drugiej skladniki mokre. Nastepnie mokre przelewamy do suchych, mieszamy. Na koniec dodajemy jablko pokrojone w kostke. Po wymieszaniu ciastem napelniamy przygotowane foremki. Pieczemy przez okolo 30 minut. Gotowe muffinki mozemy posypac cukrem pudrem
Przysmaki KarolkiDzień dobry!Pomysł na weekendowe pieczenie? Musicie upiec muffinki i ten sernik! Zapytacie pewnie dlaczego?Są dostępne świeżutkie brzoskwinie, polskie, a nie jakieś zagraniczne.Są tanie!A i muffinki i sernik są wyborne, nie ma się co zastanawiać.W końcu znalazłam ser idealny na serniki (informacje poniżej), bo niestety nie mam maszynki, żeby sobie samodzielnie zmielić twaróg.Sernik jest zwarty
Pora coś zjeśćMega pyszne, dla miłośników czekolady. Mocno czekoladowe , biała czekolada przełamuje troszeczkę smak , dodając słodkości muffinkom. Aby mieć czekoladę białą płynną , to polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce, pod warunkiem , że nie mają polewy.Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 25 - 30 minut źródło : "Moje smaki życia " Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)masłem. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą tak ,aby masa pozostała grudkowata. Część ciasto wylać do foremki muffinkowej , położyć kostkę białej czekolady i przykryć następną porcją ciasta. Włożyć muffinki do piekarnika i piec ok. 25 - 30 minut. w temp. 180 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkozabraknie też z pewnością nowości. Mam nadzieję, że poniżej zamieszczone przepisy będą pomocne:)Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami Francuska plecionka Tortilla z kurczakiem Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady Parówki w cieście francuskim Quesadilla z kurczakiem Ciasteczka sezamowe Domowa pizza Marchewkowe muffiny Marsowe muffinki Ślimaczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z kurczakiem Czekoladowe banany w cieście francuskimSzampańskiej
Fabryka pomysłówPrzepis pochodzi z bloga Kuba Pichci. Polecam, muffinki są na zewnątrz wspaniale chrupiące a w środku puszyste i wilgotne ;) Od siebie dodałam polewę z białej czekolady :) Z porcji wyszło mi 12 muffinek. Składniki: Suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody Mokre: 1 jajko 100 ml maślanki naturalnej 1/2 szklanki
Czerwona PorzeczkaNazwałam je może nieco skomplikowanie, aczkolwiek muffinki te w wykonaniu wcale takie nie są. Posiadają za to wyjątkowo ciekawy smak - zapraszam! Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają owocom
WielopokoleniowoPomysł na zaskakującą przystawkę i kolejna zabawa smakiem tradycyjnego, wielkanocnego żurku Tym razem smak żurku z białą kiełbasą i jajkiem zamknęłam w wytrawnych muffinkach z dodatkiem
Eat me! Fit me!A może tak dzieciakom zamiast słodyczy na święta zapakować muffinkowe króliczki z gorzką czekoladą lub po prostu własnoręcznie wypieczone muffinki? Jeśli nie masz foremki do wypiekania
Eat me! Fit me!