myśleć. Bardzo dziękuję wszystkim za pamięć. Jak tylko zdam egzaminy ( mam nadzieję) to wrócę już na dobre i się odezwę. Pora na coś słodkiego i na szybko czyli muffinki. Dzisiaj będą z jagodami. Przepis wzięłam z TEJ strony. Wprawdzie zdjęcie nie należy do najlepszych ale co tam ;-) Składniki na 12 - 16 muffinek: 250 g mąki(...)ciasta. Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać rozmrożone lub świeże jagody i wymieszać. Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach. Natłuszczam je margaryną i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast. Należy piec w temperaturze 200ºC przez
Na słodko lub wytrawnieNabrałam ochoty na coś słodkiego. Przypomniało mi się, że już dawno nie robiłam muffinek. U Bożenki na blogu "Moje domowe kucharzenie" znalazłam TEN przepis na muffinki czekoladowe z kremem budyniowym. Zaczynałyśmy z Bożenką prawie równocześnie prowadzić blogi.. Podziwiam ją za jej pracowitość bo opublikowała kilkakrotnie więcej przepisów niż ja, zastanawiam się, kiedy ona na to wszystko(...)połączyć ze sobą wszystkie składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sodę i sól. Wymieszane ze sobą składniki suche połączyć z płynnymi i dokładnie wymieszać łyżką. Foremki na muffinki napełniać do połowy wysokości ciastem, na nie łyżeczkę budyniu i wszystko przykryć drugą częścią ciasta. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone wystudzić
Na słodko lub wytrawnieMuffinki mała słodka przyjemność, którą można bardzo szybko zrobić na mnóstwo sposobów. Moim ulubionym połączeniem jest cynamon i pomarańcze i taki też przepis zamieszczam. PRZEPIS NA 12 SZTUK: 1 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1 mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)powstałej masy dodajemy skórkę pomarańczową.i cynamon. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Moje muffinki ozdobiłam bitą śmietaną połączoną z serkiem mascarpone i odrobiną barwnika. Polecam eksperymentowanie z muffinami i szukanie swojego ulubionego połączenia
Kuchnia w opałachzazwyczaj przygotowujecie, jak zachce się Wam słodkiego? U mnie, często są to muffinki :) Wiem, że zdecydowanie zdrowsza była by miseczka pełna owoców, ale cóż zrobić - mam do nich słabość. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 jajko 200 ml naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl(...)miseczkach. Do każdej z nich dodać po połowie ricotty i dokładnie wymieszać na gładki krem. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego (po łyżce na przemian - raz jasna raz ciemna). Gdy muffinki przestygną, udekorować je kremem
Kuchnia w opałachCzekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru(...)składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. Muffinki wystudzić i przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietanę i miksować do uzyskania puszystej konsystencji. Na wystudzone babeczki wyłożyć krem i pokrojone owoce
BullioKolejne, pyszne, owocowe muffinki :) Najsmaczniejsze ciastka dla mojego Męża. W wersji z płatkami owsianym i jabłkami - pyszny i niepowtarzalny smak. Nawet zimową porą jabłka w muffinkach są pyszne... :) Muffinki owsiane z jabłkami Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej 2 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka
Lawendowe Nieboczekolady.Druga przyczyna, dla której publikuję ten wpis to pomysł na podanie muffinek. Wszelkiego rodzaju kremy i posypki to już standard. To widzicie na górnej fotografii. Poniżej motylki z czubka muffinki przekrojonego na pół, które usiadły sobie na bitej śmietanie. Chyba muszę jeszcze poćwiczyć ich układanie, ale pomysł uważam za godny polecenia. Znalazłam go w książce Czekolada z serii z kuchennej(...)włożony drewniany patyczek będzie suchy. Muffiny będą brązowe na wierzchu.Przez czas pieczenia ubić śmietanę z cukrem waniliowym.Upieczone maffinki ostudzić na kratce. Dekoracja z motylkiem:Odkroić wierzch zimnej muffinki. Przeciąć na pół. Na dolnej części udekorować śmietaną lub kremem. Połówki ułożyć w kształt motyla.Podawać łakomczuchom i patrzeć jak pałaszują
W kuchni wieczoremmuffinek. Przykryj serem żółtym i posyp serem corregio. W oddzielnych czterech wgłębieniach umieść jajka. Posyp solą, pieprzem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, przez 15-20 minut.Wyjmij muffinki na talerze, połóż na każdej upieczone jajko. Smacznego!PaulinaPopularne posty : Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuDyniowe
Gotowanie to kochanieWitam Was sylwestrowo! :) Życzę udanej zabawy i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)A teraz tegoroczny hit świąt- przecudne, przesłodkie- nie tylko w wyglądzie, reniferkowe muffinki.Zabawa
Czerwona Porzeczkakochani piszę ten post popijając kawę w wigilijny poranek. Muffinki pyszne, czekoladowe, mokre z nutką piernikową. Nie są trudne w wykonaniu. Oryginalne źródło przepisu :Moje Wypieki.Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.Ja jednak jeszcze nie skończyłam. Nie potrafię pisać pięknych życzeń, w tym temacie(...)nagrzanego do 175 stopni. Piekłam około 20 minut, jednak stopień wypieczenia muffinek sprawdzałam wykałaczką. Po upieczeniu i wystudzeniu muffinek, polewy rozpuściłam w kąpieli wodnej i białą polałam wierzch każdej muffinki, a deserową gorzką zrobiłam sobie takie wzorki :)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeTorcik zrobiony przypadkowo. Zostało mi ciasto na muffinki (bo brakło mi foremek) więc upiekłam resztę ciasta w małej formie na torcik. A potem już improwizowałam...wyszło bajecznie. Przepis na muffinki znajdziecie: tutajSkładniki na małą formę o średnicy 20 cm:ciasto:1 szklanka przesianej mąki tortowej1/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/3 szklanki oleju1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki mleka1 jajko1
Bon Appetit Małgorzatypostaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina piernik. Dla mnie rewelacja! W dodatku bardzo proste do przygotowania. Z cukiniowych wypieków przygotowałam również muffinki czekoladowe i muffinki wytrawne -które wkrótce pojawią się na blogu- jednak to ciasto cukiniowe w tej chwili jest moim Nunber 1 ! Zapraszam do wypróbowania!Ciasto cukinioweSkładniki na 2 chlebki: (wszystkie
UgotujmyTo.plJuż kiedy piekłam tartaletki z agrestem wymyśliłam, że z resztą owoców upiekę muffinki. Szybkie, proste, a nic się nie zmarnuje. Chcąc uzupełnić zapas agrestu wybrałam się do sklepu, a tam... Wszystko, tylko nie agrest. I nie porzeczki, bo na nie też miałam chrapkę. I co biedna miałam zrobić...? Kupiłam... A właściwie to nie powiem, co kupiłam. Coś, czego zupełnie(...)dość gęstą, ale to nic nie szkodzi - rosną wzorcowo), od siebie dorzuciłam marcepan - i są - moje słodkie maleństwa. Ciężko się od nich oderwać, szczególnie, gdy są jeszcze ciepłe...Marcepanowe muffinki z agrestem na creme fraicheSkładniki:(na 9 sztuk)suche:170 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli35 g cukru80 g marcepanumokre:2 jajka200 g creme fraiche
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaprawdę zajęta, nie miałam czasu ani siły na żadne skomplikowane wypieki. Sięgnęłam więc po najlepszą książkę o muffinach, jaką mam: 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Szybko znalazłam inspirację - muffinki imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam tego drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które(...)imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie!Podwójnie imbirowe muffinki z gruszkamiSkładniki:(na 12 sztuk)suche:340 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/8 łyżeczki soli80 g jasnego brązowego cukru2 łyżeczki imbiru1 łyżeczka cynamonumokre:2 jajka260 g jogurtu naturalnego90 ml oleju4 łyżki złotego syropudodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiejscach, w których się poprzyklejają.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny
Gospodyni Miejska