4 duże czerwone lub żółte papryki 3 kromki razowego chleba 2 pomidory 20 dag fety ¼ pęczka bazylii sól, pieprz, czosnek Paprykę myjemy, odkrawamy wierzchy. Myjemy, drążymy
Humanistka w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Humanistka w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 350 ml
Humanistka w kuchni2 jaja 50 g masła 1/2 szklanki wody 75 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 żółtko do posmarowania eklerki 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka
Humanistka w kuchniDzisiaj chciałabym wszystkich zaprosić na prostą, bardzo prosta zupę z selera. Jeżeli ktoś lubi to warzywo nie powinien ominąć tej zupy w swoim menu. 1
Humanistka w kuchni3 kiwi 1 banan 2 pomarańcze 2 łyżeczki miodu małe opakowanie jogurtu naturalnego Owoce umyć, obrać i zmiksować. Dodać jogurt i miód. Ponownie zmiksować
Humanistka w kuchniDzisiaj miałam dzień wolny od pracy więc się wzięłam za pieczenie. Obiecałam mamie, że upiekę coś na jutrzejszą uroczystość. Wybór padł najpierw na muffinki. Piekłam je po raz pierwszy w życiu. Najpierw poczytałam sobie na temat muffinek, zebrałam kilka przepisów, i tak naprawdę utworzyłam swój własny przepis. Musiałam się trzymać jedynie zasad: płynne do płynnego, suche, z suchym(...)zapach do ciasta. Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać rozmrożone porzeczki i wymieszać. Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach. Natłuszczam je margaryną i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast. Należy piec w temperaturze 200ºC przez
Na słodko lub wytrawniemyśleć. Bardzo dziękuję wszystkim za pamięć. Jak tylko zdam egzaminy ( mam nadzieję) to wrócę już na dobre i się odezwę. Pora na coś słodkiego i na szybko czyli muffinki. Dzisiaj będą z jagodami. Przepis wzięłam z TEJ strony. Wprawdzie zdjęcie nie należy do najlepszych ale co tam ;-) Składniki na 12 - 16 muffinek: 250 g mąki(...)ciasta. Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać rozmrożone lub świeże jagody i wymieszać. Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach. Natłuszczam je margaryną i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast. Należy piec w temperaturze 200ºC przez
Na słodko lub wytrawnieNabrałam ochoty na coś słodkiego. Przypomniało mi się, że już dawno nie robiłam muffinek. U Bożenki na blogu "Moje domowe kucharzenie" znalazłam TEN przepis na muffinki czekoladowe z kremem budyniowym. Zaczynałyśmy z Bożenką prawie równocześnie prowadzić blogi.. Podziwiam ją za jej pracowitość bo opublikowała kilkakrotnie więcej przepisów niż ja, zastanawiam się, kiedy ona na to wszystko(...)połączyć ze sobą wszystkie składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sodę i sól. Wymieszane ze sobą składniki suche połączyć z płynnymi i dokładnie wymieszać łyżką. Foremki na muffinki napełniać do połowy wysokości ciastem, na nie łyżeczkę budyniu i wszystko przykryć drugą częścią ciasta. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone wystudzić
Na słodko lub wytrawnieMuffinki mała słodka przyjemność, którą można bardzo szybko zrobić na mnóstwo sposobów. Moim ulubionym połączeniem jest cynamon i pomarańcze i taki też przepis zamieszczam. PRZEPIS NA 12 SZTUK: 1 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1 mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)powstałej masy dodajemy skórkę pomarańczową.i cynamon. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Moje muffinki ozdobiłam bitą śmietaną połączoną z serkiem mascarpone i odrobiną barwnika. Polecam eksperymentowanie z muffinami i szukanie swojego ulubionego połączenia
Kuchnia w opałachzazwyczaj przygotowujecie, jak zachce się Wam słodkiego? U mnie, często są to muffinki :) Wiem, że zdecydowanie zdrowsza była by miseczka pełna owoców, ale cóż zrobić - mam do nich słabość. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 jajko 200 ml naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl(...)miseczkach. Do każdej z nich dodać po połowie ricotty i dokładnie wymieszać na gładki krem. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego (po łyżce na przemian - raz jasna raz ciemna). Gdy muffinki przestygną, udekorować je kremem
Kuchnia w opałachCzekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru(...)składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. Muffinki wystudzić i przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietanę i miksować do uzyskania puszystej konsystencji. Na wystudzone babeczki wyłożyć krem i pokrojone owoce
BullioKolejne, pyszne, owocowe muffinki :) Najsmaczniejsze ciastka dla mojego Męża. W wersji z płatkami owsianym i jabłkami - pyszny i niepowtarzalny smak. Nawet zimową porą jabłka w muffinkach są pyszne... :) Muffinki owsiane z jabłkami Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej 2 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka
Lawendowe Nieboczekolady.Druga przyczyna, dla której publikuję ten wpis to pomysł na podanie muffinek. Wszelkiego rodzaju kremy i posypki to już standard. To widzicie na górnej fotografii. Poniżej motylki z czubka muffinki przekrojonego na pół, które usiadły sobie na bitej śmietanie. Chyba muszę jeszcze poćwiczyć ich układanie, ale pomysł uważam za godny polecenia. Znalazłam go w książce Czekolada z serii z kuchennej(...)włożony drewniany patyczek będzie suchy. Muffiny będą brązowe na wierzchu.Przez czas pieczenia ubić śmietanę z cukrem waniliowym.Upieczone maffinki ostudzić na kratce. Dekoracja z motylkiem:Odkroić wierzch zimnej muffinki. Przeciąć na pół. Na dolnej części udekorować śmietaną lub kremem. Połówki ułożyć w kształt motyla.Podawać łakomczuchom i patrzeć jak pałaszują
W kuchni wieczoremmuffinek. Przykryj serem żółtym i posyp serem corregio. W oddzielnych czterech wgłębieniach umieść jajka. Posyp solą, pieprzem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, przez 15-20 minut.Wyjmij muffinki na talerze, połóż na każdej upieczone jajko. Smacznego!PaulinaPopularne posty : Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuDyniowe
Gotowanie to kochanie