podanych składników wychodzi 12 muffinek.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny
Gospodyni Miejskanaturalnym.Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić
Gospodyni Miejskawyciągnięciu z pieca do każdego krążka wkładamy paseczek z wróżbą, delikatnie, żeby nie złamać ciasta zginamy na pół. Powstałe półkola zginamy na szklance i wkładamy do blaszki na muffinki, żeby zachowały swój kształt. Po zapełnieniu blaszki zapiekamy wszystkie ciasteczka przez około 5 - 10 minut, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Jeśli decydujemy się na wariant naleśnikowy, pieczemy na patelni cieniutkie(...)krążki o średnicy około 7 cm. Po upieczeniu powinny być zupełnie blade. W przestudzone naleśniki zawijamy karteczki, tak jak w pierwszym sposobie. Wkładamy do blaszki na muffinki i zapiekamy w piecu przez około 10 - 15 min, aż zrobią się rumiane. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercydokładnie wymiksować. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. Gotowe wystudzone muffinki udekorować kolorowymi lukrami i cukiereczkami
Z Majeczką w kuchnibardzo zasmakowały nam ostatnie muffinki, że na bazie tego przepisu upiekłam tym razem ciasto na dużej blaszce, dodałam jeszcze tylko jabłka i kruszonkę. Wyszło przepyszne, baaardzo wilgotne, aromatyczne, idealne do kawki lub herbatki zarówno dla domowników jak i dla niespodziewanych gości, (gdy tylko mamy pod ręką wszystkie składniki). Przygotowuje się je bowiem błyskawicznie, jak to muffinki, a piecze
Smaczne ZdrowePrzepyszne muffinki z dodatkiem dyni. Na wierzchu lekko chrupiące a w środku puszyste i wilgotne. Z śmietanowym sosikiem smakują idealnie.składniki:400 g dyni250 g cukru300 g mąki pszennej, użyłam typ 500 z Młynu Kopytowa2 garście orzechów włoskich175 ml oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu4 jajka1 laska wanilii2 łyżki soku z cytryny2 łyżki cukru pudruskórka otarta z 1/2 cytryny6(...)jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej. ( My za cynamonem nie przepadamy i go pomijam lub daje odrobinę cukru waniliowego). Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30-40 minut. Tuż przed podaniem muffinek przygotować sos. Dokładnie wymieszać śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny
Monia miesza i gotujeMuffiny możemy przygotowywać z różnymi owocami .Ze względu na sezon jagodowy, przygotowałam oto takie muffinki z przepisu alexMuffiny jogurtowe z jagodami SKŁADNIKI:jogurt naturalny - 270 mlśmietana zwykła - 270 mlcukier - 1 szkljajka - 3 sztmąka - 3 szklcukier waniliowy - 1 opakolej - 4,5 łyżkijagody - 1,5 szklproszek do pieczenia - 2 łyżeczkicukier puder do posypania muffinekPRZYGOTOWANIE:Jagody przebrać, umyć, osączyć. Jogurt wymieszać ze śmietaną(...)ciastem do piekarnika i piec ok. 25 minut. Za pomocą patyczka należy sprawdzić czy muffiny już się upiekły, jeżeli patyczek jest suchy to znaczy że są upieczone. Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem
Kuchnia DanusiUwielbiam robić muffinki - to jedne z pierwszych ciastek, które robiłam samodzielnie i do tego zawsze wychodzą. Nie potrzebuję do ich zrobienia miksera, co czyni moją pracę jeszcze szybszą. Do zrobienia kształtnych muffinek obowiązkowo potrzebuję formy do pieczenia! Dziś przedstawiam Wam wrażenia z testu formy ze sklepu Przyjemne gotowanie. Otrzymana forma ma wymiary 26x35x3 cm i idealnie nadaje się do upieczenia(...)otrzymujemy samą formę bez zaprezentowanych na zdjęciach papilotek. Ja formę przetestowałam podczas przygotowywania muffinek na Piknik Smakoszy. Jak widać na zdjęciach, formy dały sobie z tym doskonale radę. Muffinki wyszły kształtne, odpowiednio wyrosły, a ciasto nie rozlało się po formie. Poniżej możecie zobaczyć jak się prezentowały: W sklepie forma do pieczenia babeczek kosztuje 45,60 zł. Forma jest praktyczna
Pasja Smakuoraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać,następnie dodać masło oraz proszek do pieczenia, wymieszać.Dodać mieszankę skórek i znów wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie foremki na muffinki].Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. [ muffinki krócej].Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem lub bitą śmietaną
Moje domowe kucharzenieKlasyczny bazowy przepis na miękkie i pachnące muffinki. Dekoracja wykonana z kremówki ubitej z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Składniki na 12 sztuk: (powinny być w temperaturze pokojowej) 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka maślanki 1 jajko łyżka ekstraktu z wanilii na krem: 250 g sera mascarpone(...)cukier puder umieścić w mikserze, zmiksować do powstania gęstej masy. Schłodzić przez około 20 minut. Gotową masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować muffinki
wyzwania kuchennebędą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku. Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły. Jeśli mamy jeszcze siły to przygotowujmy sałatkę jarzynową. Pieczemy muffinki np. pierniczkowe lub marchewkowe Wtorek Ubieramy choinkę wraz z całą rodziną. Ozdabiamy również upieczone muffinki np. w renifery. Pieczemy pijaka, rochera czy brzdąca. Możemy również upiec jakiś tort np czekoladowy. Obieramy
Kolizje Smakówlubelskich blogerek: Karina, Gosia, Edyta, Agnieszka, Dorota, Magda no i oczywiście ja :)Każda z dziewczyn przygotowała swoje specjały. Było słodko, było i wytrawnie.A na moim stoliku znalazły się: * muffinki marchewkowe z biała czekoladą * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot
kolorowotorcikowoMiałam swoje kryzysy, było sporo nerwów, ale udało się i jestem zadowolona z efektów. Moje menu: Tarta na cieście francuskim z boczkiem i pomidorkami Tartaletki z kabanosami i pomidorkami Muffinki czekoladowe z malinami Mini burgery z czerwonej fasoli Lemoniada z papierówek Nie wiedziałam jakiego zainteresowania się spodziewać, więc i ceny były raczej symboliczne. Największym powodzeniem cieszyły się burgery, a były(...)nawet osoby, które przyszły zapytać specjalnie o nie - szkoda, że nie zrobiłam ich więcej. Zniknęła też cała tarta oraz większość tartaletek, a muffinki były kupowane hurtowo. Piknik Smakoszy zaliczam do udany i mam nadzieję, że to nie ostatnia inicjatywa, którą udało nam się zorganizować wspólnie. Mamy nadzieję, że będzie więcej pomysłów i wspólnych działań już w najbliższym czasie. Trochę
Pasja SmakuPomysł na takie muffinki podpatrzyłam tutaj..ja zrobiłam z większej porcji...do nadzienia wykorzystałam pyszną konfiturę z wiśni , którą można kupić w Anielskich Przysmakach.. Składniki na 8 muffinek: 30 dkg mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 ml oleju 2/3 szkl. cukru 1 jajko 175 ml maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo 4 łyżki(...)pieczenia oraz sól. W oddzielnej miseczce olej połączyć razem z jajkiem, maślanką oraz ekstraktem z wanilii. Mieszaninę dodać do suchych składników i wymieszać do połączenia składników. Papierowe foremki na muffinki wypełnić łyżką ciasta, robiąc na środku lekkie wgłębienie na dżem. Wypełnić 0,5 łyżeczką dżemu i przykryć łyżką ciasta. Najlepiej jeśli foremka zostanie napełniona do 3/4 wysokości. Piec w temp
Moje domowe kucharzeniewraz z przyprawami, a drugiej misce wymieszać rozpuszczone masło z jajkami. Masę dodawać stopniowo do suchych składników, dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 170°C. Ciasto wlewać do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Na środku każdej muffinki umieścić kawałek parówki . Piec na złoto 15-20 minut. Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali
Moje domowe kucharzenie