cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka szczypta soli 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce wymieszaj cukier i cztery łyżki mąki, zalej gorącym mlekiem i energicznie wymieszaj żeby nie było grudek Dodaj szczyptę soli, olej i jajko, wymieszaj do powstania jednolitej masy Wsyp kakao, przyprawę do piernika
Słodki Blogbardzo czekoladowe. Idealne dla fanów czekoladowych ciast. Składniki: na ciasto: 200 mąki 100 masła 5 jajek 250 ml wody sól 2 łyżeczki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka łyżeczka pasty waniliowej pół szklanki cukru 200-300 g miękkiego masła 100 g czekolady gorzkiej Wykonanie(...)kakao i proszek do pieczenia i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić. Wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować na dwóch jednakowych natłuszczonych niedużych blaszkach. Piec około 40 minut w temp.180°C. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki
Pysznie & Pięknieprzepis znajdziecie tutaj . Składniki: 125 g masła 100 g drobnego cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych 100 ml mleka 3-4 jabłka Dodatkowo: sok z cytryny lub kwasek cytrynowy wiórki kokosowe do posypania Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, każde jabłko(...)miski z wodą i odrobiną soku z cytryny lub kwasku żeby nie ściemniały. Mąkę, proszek i wiórki kokosowe mieszamy razem. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy na przemian składniki suche i mleko, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy
Słodka Kraina WypiekówSKŁADNIKI : • 2,5 szkl. maki pszennej • 1 szkl. cukru • 2 budynie śmietankowe • 200 g margaryny • 4 żółtka • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 600 g śliwek • cynamon • cukier brązowy • 1 litr mleka • 3 budynie śmietankowe • 5 łyżek cukru PRZYGOTOWANIE : Do miski przesiać mąkę z budyniem czekoladowym, proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru, stopniowo dodawać żółtka
KUCHNIA POLSKAwiśni Łowicz lub Rapsodia (Biedronka) 4 czubate łyżki mąki owsianej 2 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste dolać wody lub mleka, jeśli za rzadkie – mąki. Gotową masę przełożyć(...)formy. Jasne ciasto z marchewki: ok. 130 g wiórków z marchewki ok. 200 g tartego jabłka 50 ml wody lub mleka 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki erytrolu lub innego słodziwa 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Postępujemy tak samo, jak z ciastem z buraka. Gotową masę przekładamy na wierzch ciasta z buraka. Na wierzch dokładamy kolejne
Kucharzycamąki pszennej 3 żółtka 4 łyżki zmielonych migdałów (30 g migdałów blanszowanych) 200 g masła lub margaryny 2 łyżki śmietany 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g masła 3 łyżki cukru aromat migdałowy Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej
KuchniaWeDwoje.plwybrzuszało, więc co jakiś czas trzeba go przekłuwać. Studzimy. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W misce mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami oraz budyniem i mąką pszenną. Miksujemy, by proszki dokładnie się rozprowadziły i nie było grudek. Następnie uzyskaną mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy na ogniu, do momentu uzyskania konsystencji
Kuchnia MagdaLenyciastka nie są fit, bez dokładki się nie obędzie. No, ale karnawał ma swoje prawa! Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (na maśle) 1 budyń waniliowy w proszku Oetkera (37 g) 500 ml mleka 200 g masła 2+2 łyżki cukru/ksylitolu 2 łyżki alkoholu - opcjonalnie dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: ciasto francuskie rozwinąć, pozostawiając je na papierze i nieco ocieplić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Idealny, czekoladowy smak, gruba warstwa polewy i mnóstwo wiórek kokosowych - niebo w gębie! Jednak dużo prawdy jest w powiedzeniu "przez żołądek do serca"... A najprościej trafić
Vegan Tastecukru 3 pełne łyżki mąki wrocławskiej 2 łyżki oleju + odrobina do smażenia Jajka wybijamy do garnka. Dodajemy sól oraz 3 łyżki cukru i miksujemy. Następnie wlewamy mleko, 2 łyżki oleju oraz wsypujemy proszek budyniowy przesiany razem z mąką pszenną. Miksujemy dalej, do połączenia. Odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie na mocno rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki
Smaki Na TalerzuGdy ostatnim razem publikowałem przepis na szwedzkie ciasto miłości, nie spodziewałem się, że będzie się on cieszył aż taką popularnością. Wielu Czytelników
Vegan TasteMoja inspiracja szwedzką kulturą i kuchnią trwa – po cudownym przepisie na kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe przyszedł czas na ciasto miłości. Na
Vegan Tasteszkl. drobnego cukru do wypieków 180 ml mleka Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło roztpuszczamy w małym garnuszku i studzimy. Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy do połączenia się składników i otrzymania jaśniejszej piany. Dodajemy mleko i masło, miksujemy. Do misy miksera przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia
Dzieje kuchennej WiewióryObiad, kolacja, lub deser. Te racuchy zawsze są pyszne. Składniki: 1 jajko 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia 3 jabłka Wszystkie składniki mieszamy razem. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do masy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy same lub z cukrem pudrem. Zawsze szybko znikają
MojaQchnia.plesencji waniliowej MASA SEROWA : 1 kg sera w wiaderku w temp. pokojowej ( użyłam Piątnicy ) 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 3/4 szkl mleka w temp. pokojowej ( użyłam 3,2 % ) 3/4 szkl oleju rzepakowego 1 całe jajko 5 jajek (żółtka i białka osobno-zostawmy sobie odrobinę białka do posmarowania ciasta przed wyłożeniem masy serowej(...)puszysta masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka z szczyptą soli. 3. Do masy z żółtek i cukru dodajemy porcjami nasz ser z wiaderka, mleko, olej oraz nasze budynie w proszku. Miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy całość - nie miksujemy już ! 4. Formę 25 x 35 cm smarujemy
Gotowanie...to proste !szklanka wiórek kokosowych – 3 łyżki cukru – 2 opakowania cukru waniliowego (lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią) – budyń śmietankowy bez cukru (sam proszek) – 60 g czyli 2 opakowania + 90 ml mleka (do rozpuszczenia budyniu) – 300 g konfitury z czarnych porzeczek (lub innej kwaskowej) – 220 g masła w temperaturze pokojowej + 5 łyżek cukru pudru Mleko
Relaxtimetakże czas na Pancakes bez jajek . Składniki: ciasto (na 10-12 sztuk): - 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 2 szklanki zimnego mleka - 1 duży cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki roztopionego masła dodatki: - domowa marmolada jabłkowa Przygotowanie: Najpierw do miski dodaję sypkie składniki i mieszam je dokładnie. Następnie dodaję mleko
Kuchnia co dnianiemal codziennie! PROTEINOWE GOFRY Z CIECIERZYCY /przepis własny/ 140 g ugotowanej ciecierzycy jajko 2 płaskie łyżki dowolnej mąki łyżka odżywki białkowej łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia około 70 ml mleka kilka kropli aromatu migdałowego masło klarowane Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany). Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać więcej mleka. Smażyć w natłuszczonej gofrownicy
Poranek na słodkopieprz szczypta sumaku Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem i delikatnie sumakiem. Odstawić na 20 min w chłodne miejsce. Ciasto 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka curry sól pieprz Dodatkowo olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. W przypadku, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać mąkę
O kuchni z uczuciemłyżki cukru kokosowego (może być brzozowy lub w ostateczności zwykły) (**) 7-8 plastrów kandyzowanego kiwi 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 50 ml mleka roślinnego (może być woda) Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić na mączkę. Natomiast olej kokosowy rozpuścić z miodem, a kiwi pokroić w drobną kostkę. Wszystkie
Di gotujeprzełamana delikatnym posmakiem truskawek... Pycha!!! (11-12 sztuk) 2 banany (średnie) 80 ml oleju koksowego 50 ml mleka (najlepiej kokosowego, ale może być zwykłe lub inne roślinne) 1 jajko 150g mąki pszennej 30g wiórek kokosowych 5 łyżek cukru (płaskich) 3/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 40g czekolady Wierzch: wiórki koksowe truskawki liofilizowane Banany podusić widelcem (niekoniecznie dokładnie) i zmiksować z jajkiem, mlekiem i rozpuszczonym olejem kokosowym. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, wiórki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym
Di gotujekokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 2 jajka Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda). Piec w 190 ° C przez 15 minut
Dzieje kuchennej WiewióryPoniżej podaję przepis na bezglutenowe placki owsiane w towarzystwie powyższej herbatki. Składniki (na 1 porcję): 40 g mąki owsianej bezglutenowej 1 jajko 50 ml mleka (krowie lub roślinne) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1/3 łyżeczki stewi w pudrze 1 łyżka ziaren kakao dodatki: jogurt naturalny, kiwi, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz dodatków!) wymieszaj razem
Zdrowie na języku :PKakaowy spód Składniki: -2 jajka -2 szklanki mąki -1 szklanka cukru -1/2 szklanki oleju -2 łyżki kakao -1 łyżeczka sody -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 szklanki mleka -1 olejek waniliowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok. 40 minut w temperaturze
Magia jedzenia.kruchych ciasteczek . Przepis na blaszkę 20x25 cm. Składniki: biszkopt: 5 jajek, 90 g cukru, 2-3 łyżki kakao, 80 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe b/c, 200 g masła, 5 łyżek cukru. placek orzechowy: 180 g startych orzechów włoskich, 4 białka jaj, 150 g cukru, 1 łyżka miodu
Aga w kuchniugotowaniu blendujemy – musi być bardzo, bardzo gładki. Wykańczamy sos, dodając do niego dwie łyżki śmietanki kokosowej (śmietanka tworzy się na wierzchu w puszce dobrego kokosowego mleka lub kupujemy ją gotową w proszku, szybciej i taniej), dwie łyżki jogurtu. Wrzucamy pokrojone na plasterki zimne masło i mieszamy całość. Na sam koniec dodajemy cukier i sól, a także garam masalę
Karo in the Kitchenwybrałam ten zdrowszy (od tradycyjnego). (3-4 porcje) 120g makaronu orkiszowego (wg gustu; użyłam świderków Makarony Polskie ) 2 piersi z kurczaka (średnie) papryka słodka w proszku sól, pieprz Sos: 200 ml mleka (może być śmietanka) 100g serka topionego (najlepiej kremowego i o łagodnym smaku) 25g żółtego sera (tartego) 1 łyżka chrzanu ze słoiczka (wg smaku; użyłam luksusowego Społem Kielce ) Dodatkowo
Di gotuje