mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:257/622)

Popapraniec 10529

Składniki: na ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka kakao 1 szklanka maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 3/4 litra mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 100 g orzechów włoskich odrobina dowolnego alkoholu(...)sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i stopniowo dolewamy olej, dalej miksujemy. Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak.  Prostokątną formę

na moim stole...
Babka z musem jabłkowym. Bez glutenu, jajek i laktozy. 114

trochę jak chleb, inni mówią, że jak pasztet ;) Mimo tych niedogodności jest niesamowicie smaczna. potrzebujemy: - 250 ml mleka roślinnego - 50 g oleju roślinnego - 100g mąki gryczanej - 200g mąki z orzechów włoskich (mam wrażenie, że na mące migdałowej wypiek był ciut lżejszy!) - proszek do pieczenia - mus z 3 jabłek  - 50 g cukru - 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżki mąki z ciecierzycy Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kawałki u ugotować z odrobiną wody. Całość zblendować na jednolitą masę. Ostudzić. Mleko z olejem i cukrem zagotować. Ostudzić. Mąki przesiać, dodać proszek i cynamon. Dodać płynne składniki i mus jabłkowy. Całość wymieszać. Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut

Szybko Tanio Smacznie
Kokosanka 198

Bogucice - kolekcja Jesień  Składniki: 1/2 kostki masła  35 dag mąki  10 dag cukru  2 jajka 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa:  3 opakowania budyniu śmietankowego  1 l mleka 8 łyżek cukru  Masa kokosowa: 2 jajka 10 dag cukru  20 dag wiórków kokosowych  10 dag masła Wykonanie: Mąkę przesiać(...)zrobić w niej zagłębienie, wybić jaja, dodać masło, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Budyń rozmieszać w niewielkiej ilości mleka, resztę przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać rozmieszany budyń i gotować do czasu,aż będzie on gęsty. Przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożyć

Krakowskie smaki Ani
Łaciatek z brzoskwiniami 124

polecam również wersję ze śliwkami :) Składniki   (foremka 40x28): 390 g mąki tortowej, 300 g cukru, 4 jajka, ¾ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżki soku z cytryny, puszka brzoskwiń, cukier puder, szczypta soli Sposób przygotowania: Brzoskwinie odcedzić z zalewy i pokroić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)olej, następnie śmietanę i dalej ubijać na średnich obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy – miksować na małych obrotach do czasu połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i wyrównać. Do reszty ciasta dodać kakao, mleko i wymieszać.  Ciemne ciasto nakładamy „kleksami” na jasne i robimy „esy floresy

Nie tylko w kuchni
Pancakesy wieloziarniste z sosem karmelowym 96

Składniki: -> 1 jajko -> 100g mąki wieloziarnistej -> 150ml mleka -> 1 łyżeczka miodu -> Szczypta soli -> 1 łyżeczka   proszku do pieczenia -> 1 łyżeczka rozpuszczonego masła ->  Sos karmelowy   Wykonanie: W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Suche składniki mieszamy z mlekiem, masłem oraz miodem. Następnie dodajemy jajko ubijając, aż do uzyskania

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Piernik ananasowo-orzechowy 190

cukru szczypta soli 80 g miodu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 szkl mleka w temperaturze pokojowej 320 g mąki pszennej tortowej 30 g naturalnego kakao 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki przyprawy do piernika 2 duże jajka w temperaturze pokojowej Krem ananasowy(...)podgrzać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdjąć z palnika, pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia. Następnie do mieszanki dodać dżem i wlać mleko, wymieszać. Do czystej miski przesiać mąkę pszenną, kakao, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz wsypać przyprawę do piernika. Całość wymieszać. Jajka ubić do spienienia i zwiększenia objętości. Połączyć z czekoladową mieszanką oraz suchymi składnikami krótko

Nastoletnie Wypiekanie
baba muffinkowa z marmoladą śliwkową bez jajek... 163

Składniki: 1/2 szklanki olej, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki cukier, 200 gram marmolada śliwkowa, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 2 łyżki kakao, - w opisie lukier, - ile potrzeba posypka kolorowa mleko, olej, cukier dobrze roztrzepać rózgą dodać marmoladę śliwkową rzadką i dobrze wymieszać jeśli marmoladę masz gęstą to wymieszaj ja z gorącą wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki scones z żurawiną 158

soli,  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,  300g masła,  4 jajka,  3 łyżki śmietany 18%,  1/3 szklanki suszonej żurawiny,  1/4 szklanki mleka, cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać drobno posiekaną skórkę z pomarańczy oraz zimne masło. Posiekać. Dodać śmietanę oraz rozkłócone jajka. Na sam koniec(...)delikatnie dłonie mąką. Formować małe kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można również rozwałkować ciasto na grubość około 3mm i szklanką wycinać kółka.  Posmarować letnim mlekiem i posypać cukrem.  Piec około 20minut w temp. 200st. Bułeczki wspaniale komponują się ze szklanką soku

Z miłości do słodkości
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 192

cienkie plasterki 2 szklanki różyczek brokułu 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę 2 łyżki oleju rzepakowego 1-2 łyżki curry w proszku 1 łyżka mąki 400 ml mleka kokosowego 250 g świeżego szpinaku sól, pieprz uprażone na suchej patelni płatki migdałów, do podania posiekana natka kolendry do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni, a najlepiej

karmelowy
Chlebek rabarbarowy. 117

ustach bogactwem smaku. Polecam! Składniki na chlebek rabarbarowy: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1 i 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 g gorzkiej czekolady 2-3 łodygi umytego, osuszonego, pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru      Piekarnik(...)Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mleko, olej i znów dokładnie miksujemy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą, dodajemy mokre składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę i przekładamy do przygotowanej formy. Posypujemy

Rozpustne gotowanie
Moja wersja meksykańskiego ciasta Tres Leches = 3 rodzaje mleka + hibiskus + mango 227

wielkiej blachy „tres leches”. No to teraz znacie już wszystkie sekrety. Zatem do roboty! Ciasto „3 mleka” z hibiskusem i mango Składniki (na tortownicę o średnicy 20-25 cm): 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru ¼ łyżeczki soli 5 jajek (żółtka oddzielone od białek) 1 łyżeczka wanilii ⅓ szklanki zwykłego mleka(...)temperatury 175 stopni. Połączyć żółtka z 3/4 porcji cukru i miksować na wysokich obrotach, aż staną się jasnożółte; dodać mleko, wanilię i dalej miksować aż składniki połaczą się w jednolitą całość. W dużej misce dokładnie połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól; dodać do mąki mieszaninę żółtek i miksując na średnich obrotach połączyć w jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubić

Jem więc Jestem
Odjechane, fioletowe muffinki. Z buraczkiem i czekoladą... 137

dużych, a u mnie - spokojnie 10 mniejszych) 1 duże jajko 50ml oleju (3 łyżki) 30ml (2 łyżki) soku pomarańczowego, lub mleka 100g ugotowanych buraczków, osuszonych kuchennym, papierowym ręcznikiem i startych na tarce 100g m ą ki razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mixed spice , lub może odrobina przyprawy do piernika (nie próbowałam(...)Przygotuj blaszkę na muffinki i 6 dużych, albo 10 małych (jak na cupcakes) papilotek. W sporej misce roztrzep widelcem jajko, olej i sok, lub mleko, a następnie wmieszaj buraczki. W osobnej misce wymieszaj makę, proszek do pieczenia, cukier i mixed spice. Wlej mokra mieszankę do suchych składników, wymieszaj delikatnie, ale szybko, wsypujac w międzyczasie groszki czekoladowe. Rozdziel pomiędzy przygotowane papilotki

Lejdi of the house
Francja: Clafoutis z wiśniami 164

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g płatków migdałowych 3 jajka 3 łyżki syropu daktylowego/klonowego lub cukru kokosowego 200ml śmietany 100ml mleka szczypta soli Wiśnie umyć, wydrylować i przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać cukier i przemieszać, po czym wbić jajka i wymieszać trzepaczką na gładką masę, dodać mleko kiedy będzie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Czekoladowe muffinki 310

Reklama tych babeczek jest naprawdę zbędna. Uwierzcie mi na słowo - są spektakularne w smaku. Składniki: 1 3/4 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 3/4 szkl cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szkl oleju 1 jajko 3/4 szkl czekoladowych groszków do ciasta  aromat waniliowy Wykonanie:  Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia

Malinowe Pocałunki
Muffinki czekoladowe 158

szklanki mleka. Przygotowanie:   W małym rondelku rozpuszczamy masło z posiekaną czekoladą. Czekoladę gorzką siekamy nożem. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia cukier biały i waniliowy oraz kakao. Do masy czekoladowej wlewamy mleko, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche z mokrymi, mieszając tylko do połączenia się składników. Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy

Aga w kuchni