idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 opakowanie bitej śmietany(...)proszku +czekolada do rozpuszczenia, patyczki do szaszłyków, foliowa koszulka, woreczek strunowy Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, śmietankę oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości
CiastkozercySkładniki: 125 g masła 1/3 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki mleka 100 g posiekanej gorzkiej(...)czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechami. Dodać stopniowo do masła. Po zmiksowaniu dodać mleko a na końcu czekoladę. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości papilotki. Piec w 170 stopniach około 25 minut, do suchego patyczka. Źródło
Moja Galeria Smakułyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku (dodałam 2 łyżki cukru trzcinowego) – 3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, słodzidło, mak, przesianą mąkę i proszek do pieczenia – wymieszać. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do masy twarogowej, dodać rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi
Smaki Armineposiadacie taką końcówkę do szprycy nie ma się czego bać. Składniki: Biszkopt 7 jajek 7 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa 250 ml mleka 1/4 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 130 g kokosu 100 g masła Krem czekoladowy 4 jajka duże 1 szkl cukru 1 czekolada gorzka(...)porzeczki maliny poziomki czerwona i czarna porzeczka złote perełki mięta Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momenty aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy o średnicy
Ala piecze i gotujeprzygotowaniu ciastem. Polecam przepis. Tort "Rafaello" - Składniki: biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy masa: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g masła cukier waniliowy polewa: 75 g białej czekolady 40 g masła 2 łyżki mleka(...)czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Ostudzić. Masa: Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować wraz z cukrami
Słodka StronaCiasto: 250 g mąki 40 g zmielonych ziaren słonecznika 50 g wiórek kokosowych 50 g cukru 50 ml oleju 230 ml mleka roślinnego 1 łyżka budyniu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego Krem: 100 g daktyli 3 łyżki masła orzechowego 2 łyżki kakao 3 łyżki ciepłego mleka roślinnego Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj
Via Gustonadszedł czas na ostatni już przepis z wykorzystaniem rabarbaru :) tym razem babeczki dla wielbicieli cynamonu i lekko kwaśnych smaków, najlepiej smakują ze szklanką mleka :D Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki cynamonu 2 duże jajka 120 g stopionego i ostudzonego masła 1 szklanka mleka 1 szklanka obranego i pokrojonego rabarbaru Przygotowanie
Malinowo w kuchniweekend do popołudniowej kawy. No to do pracy :) Szybka babka z łatką idealna na weekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy krojone migdały posypka czekoladowa sok z połowy dużej cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Margarynę, mleko
vegetanieSezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek. Składniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek do pieczenia bezglutenowy siemię lniane mielone mleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka 1 szklanka pół łyżeczki 1 łyżka 3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki cukier waniliowy
głodny alergikczubate szklanki mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki śmietany ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 budynie biszkoptowe 1 litr mleka Łodygi rabarbaru-ilość wg uznania 4 łyżki brązowego cukru z cynamonem Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, żółtka(...)zmrożenia. Łodygi rabarbaru, kroimy w kostkę, mieszamy z brązowym cukrem w misce, posypujemy ciasto. Budyń gotujemy z 4 łyżkami cukru tak jak w przepisie na opakowaniu na litrze mleka, gorący wylewamy na rabarbar, zmrożone ciasto ścieramy na tarce. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 40 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Całkiem zimne ciasto posypujemy grubo
Wanilia i Kardamontych dbających o linię ! :) Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl otrębów pszennych 1 szkl. mąki 1 szkl. rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cynamonu ( dałam 3,5 ) 1 jajko 1 szkl mleka 1/4 szkl. oleju Opcjonalnie , jeśli ktoś lubi słodsze: 3 łyżki cukru Przygotowanie: Do miski wrzucić platki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane rodzynki
charlotte gotujemięsa, bez bawienia się w jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego Ćwiartki kurczaka myjemy i oddzielamy mięso od kości(...)pieczarkami. Dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, możemy spiąć ćwiartki wykałaczkami, ale wystarczy fałdy skóry podwinąć dokładnie pod spód i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mięso jeszcze papryką w proszku i pieczemy około godziny w temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki (z tego odjąć 15 gramów na wymieszanie kandyzowanych owoców) 100 ml mleka 100 gramów kandyzowanych owoców mieszanych 100 gramów kandyzowanych owoców pomarańczy 100 gramów kandyzowanej cytryny (można użyć po prostu 300 gramów jednego rodzaju kandyzowanych owoców, można również dodać 100 gramów rodzynek) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Margarynę utrzeć z cukrem Nieustannie miksując dodawać(...)kandyzowanych owoców odłożyć po jednej płaskiej łyżeczce, a resztę wymieszać dokładnie z 15 gramami mąki i dodać do masy - wymieszać Następnie dodać 160 gramów mąki z proszkiem do pieczenia i sodą - wymieszać Dodać mleko - wymieszać Piecyk nagrzać do 160 stopni C Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i wysypać mąką. Przelać ciasto. Wierzch posypać odłożonymi wcześniej kandyzowanymi owocami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdużym łasuchom. Ciasto: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 35 g masła roztopionego i wystudzonego 1 łyżeczka proszku dopieczenia Krem: 2 żółtka 20 ml wody 130 g mleka skondensowanego słodzonego 200 g masła 10 g kakao Polewa czekolada Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, masę. Białka ubić(...)wymieszać. Do masy delikatnie dodać przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Krem: Żółtka podgrzać razem z wodą oraz mlekiem skondensowanym, chwile podgotować aż składniki zaczną się gotować następnie
RAROSSAtortownicę o średnicy 24 cm): 1 łyżeczka suchych drożdży 2 łyżki ciepłej wody 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mleka roślinnego 250 g śliwek (lub więcej) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W niewielkiej miseczce mieszamy drożdże w ciepłej wodzie aż do całkowitego(...)rozpuszczenia. Odstawiamy. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy do większego naczynia. Dodajemy cukier i mieszamy. Wlewamy rozpuszczone drożdże, olej i mleko i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Połowę ciasta przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy połowę śliwek. Wykładamy resztę ciasta. Układamy pozostałe śliwki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Lamarida.pl