weekend do popołudniowej kawy. No to do pracy :) Szybka babka z łatką idealna na weekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy krojone migdały posypka czekoladowa sok z połowy dużej cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Margarynę, mleko
vegetanieSezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek. Składniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek do pieczenia bezglutenowy siemię lniane mielone mleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka 1 szklanka pół łyżeczki 1 łyżka 3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki cukier waniliowy
głodny alergikczubate szklanki mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki śmietany ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 budynie biszkoptowe 1 litr mleka Łodygi rabarbaru-ilość wg uznania 4 łyżki brązowego cukru z cynamonem Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, żółtka(...)zmrożenia. Łodygi rabarbaru, kroimy w kostkę, mieszamy z brązowym cukrem w misce, posypujemy ciasto. Budyń gotujemy z 4 łyżkami cukru tak jak w przepisie na opakowaniu na litrze mleka, gorący wylewamy na rabarbar, zmrożone ciasto ścieramy na tarce. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 40 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Całkiem zimne ciasto posypujemy grubo
Wanilia i Kardamontych dbających o linię ! :) Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl otrębów pszennych 1 szkl. mąki 1 szkl. rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cynamonu ( dałam 3,5 ) 1 jajko 1 szkl mleka 1/4 szkl. oleju Opcjonalnie , jeśli ktoś lubi słodsze: 3 łyżki cukru Przygotowanie: Do miski wrzucić platki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane rodzynki
charlotte gotujemięsa, bez bawienia się w jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego Ćwiartki kurczaka myjemy i oddzielamy mięso od kości(...)pieczarkami. Dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, możemy spiąć ćwiartki wykałaczkami, ale wystarczy fałdy skóry podwinąć dokładnie pod spód i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mięso jeszcze papryką w proszku i pieczemy około godziny w temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki (z tego odjąć 15 gramów na wymieszanie kandyzowanych owoców) 100 ml mleka 100 gramów kandyzowanych owoców mieszanych 100 gramów kandyzowanych owoców pomarańczy 100 gramów kandyzowanej cytryny (można użyć po prostu 300 gramów jednego rodzaju kandyzowanych owoców, można również dodać 100 gramów rodzynek) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Margarynę utrzeć z cukrem Nieustannie miksując dodawać(...)kandyzowanych owoców odłożyć po jednej płaskiej łyżeczce, a resztę wymieszać dokładnie z 15 gramami mąki i dodać do masy - wymieszać Następnie dodać 160 gramów mąki z proszkiem do pieczenia i sodą - wymieszać Dodać mleko - wymieszać Piecyk nagrzać do 160 stopni C Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i wysypać mąką. Przelać ciasto. Wierzch posypać odłożonymi wcześniej kandyzowanymi owocami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdużym łasuchom. Ciasto: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 35 g masła roztopionego i wystudzonego 1 łyżeczka proszku dopieczenia Krem: 2 żółtka 20 ml wody 130 g mleka skondensowanego słodzonego 200 g masła 10 g kakao Polewa czekolada Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, masę. Białka ubić(...)wymieszać. Do masy delikatnie dodać przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Krem: Żółtka podgrzać razem z wodą oraz mlekiem skondensowanym, chwile podgotować aż składniki zaczną się gotować następnie
RAROSSAtortownicę o średnicy 24 cm): 1 łyżeczka suchych drożdży 2 łyżki ciepłej wody 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mleka roślinnego 250 g śliwek (lub więcej) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W niewielkiej miseczce mieszamy drożdże w ciepłej wodzie aż do całkowitego(...)rozpuszczenia. Odstawiamy. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy do większego naczynia. Dodajemy cukier i mieszamy. Wlewamy rozpuszczone drożdże, olej i mleko i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Połowę ciasta przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy połowę śliwek. Wykładamy resztę ciasta. Układamy pozostałe śliwki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Lamarida.plproszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao niecała szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 jajka 170 ml mleka Masło roztopiłam i odstawiłam do wystygnięcia. Do miski przesiałam mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Wsypałam cukier i cukier wanilinowy. Można jeszcze raz przesiać składniki, albo wymieszać. Jajka zmiksowałam razem
potrawyregionalneProporcje na blaszkę o średnicy 26cm. 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Decomorreno 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 4 łyżki kakao Decomorreno 400 gram masła 4 łyżki śmietany 4 łyżki masła 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru Piekarnik rozgrzać na 170C. Białka oddzielić(...)krótko wymieszać. Mąki z proszkiem i kakao partiami przesiać do miski i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć dno papierem do pieczenia a tylko boki nasmarować. Przełożyć ciasto biszkoptowe do blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 minut, do suchego patyczka, ale nie nakłuwać zbyt wcześnie. Mleko, cukier i kakao wymieszać
Czerwony Gupikwystarczy podgrzać go w mikrofalówce. Polecam! (około 5 sztuk) 100g mąki żytniej typ 720 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli ziołowej 1/3 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko 100 ml mleka 50 ml oleju Dodatkowo: 50g żółtego sera 20g suszonych pomidory(...)Ponadto: żółty ser do posypania wierzchu Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, natomiast pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy, a w drugiej - jajko, mleko i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta dokładnie wmieszać żółty
Di gotujestrony. Składniki : 10 i 1/2 łyżek miękkiego masła * 1 i 2/3 szklanki cukru** 1 i 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dużych jaj ( osobno białka i osobno żółtka ) 1/3 szklanki mleka 1/4 szklanki płatków migdałowych (użyłam więcej, około 1/3 szklanki) Dodatkowo : 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1/2 laski wanilii Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Przygotować(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i 2/3 szklanki cukru przełożyć do misy miksera i ubić, aż będzie puszyste, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać na niskich obrotach. Na koniec dodać żółtka oraz mleko i wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać wierzch, (ciasta jest bardzo mało, jednak
Zabawa smakiemdziś bardzo szczęśliwym domem:)KAKAOWO-KOKOSOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADOWO-PIANKOWĄ NIESPODZIANKĄSkładniki (ok.20 DUŻYCH ciastek):4 łyżki margaryny w temperaturze pokojowej1 szklanka cukru trzcinowego1/4 szklanki mleka 3,2 %1 jajko w temperaturze pokojowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 szklanki kakao2 szklanki mąki pszennej tortowej1/4 łyżeczki soli5 czubatych łyżek wiórków kokosowych8 kostek z tabliczki czekolady mlecznej, posiekanych1(...)Sensazione Creme)10 marshmallows (pianek)20 kawałeczków czekoladyPrzygotowanie:Utrzyj dokładnie margarynę z cukrem. W osobnej miseczce roztrzep jajko, dodawaj powoli mleko i dokładnie połącz. Wlej mieszaninę do margaryny z cukrem. W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej
Gotowanie to kochanieMURZYNEK Z POWIDŁAMI 2 jajka (użyłam L - w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru kryształu 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka letniego mleka 1 szklanka oleju 6 łyżek powideł (najlepiej domowych) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Keksówkę (lub małą kwadratową formę(...)formy. Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ucieram na jasną, gładką i puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao mieszam ze sobą. Sypką mieszankę dodaję do ubitych jajek z cukrem na przemian z olejem i mlekiem. Mieszam dokładnie, aby nie zostały żadne grudki. Na samym końcu łączę ciasto z powidłami. Tak przygotowaną masę przelewam do wcześniej
W kuchni Karmel-itkirecipe in English Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką (10 pakiecików) Składniki: 300 g mąki 150 g kremowego serka śmietankowego 6 łyżek mleka 6 łyżek oleju 4 duże łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 60 g Miechunki Peruwiańskiej Bakallandu 2 łyżki cukru do posypania 1 jajko, roztrzepane ulubiony dżem migdały(...)opakowaniu, przykryj folią aluminiową i odstaw w chłodne miejsce. W misce miksera zmiksuj serek z cukrem, po czym dodaj mleko i olej. Miksuj przez kilka minut aż masa stanie się jednolita. Następnie wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i uformuj z niego walec, który
karmelowy