mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:244/622)

Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 191

cukru waniliowego Masa orzechowa na jeden blat: 170 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru 100 g margaryny Masa budyniowa: Budyń śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis  tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy(...)margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut. Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml mleka, resztę gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i studzimy. W tortownicy układamy jeden biszkopt, następnie budyń, pastę pomarańczową z cynamonem

VioletoweKucharzenie
Racuszki cynamonowe z sosem wiśniowym 126

Racuszki cynamonowe z sosem wiśniowym Składniki: Cynamonowa mąka   - 3 szklanki mąki - 4 łyżeczki mielonego cynamonu - 2,5 łyżeczki cukru - 2 łyżki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: - ¾ szklanki mleka - 1 jajko - 2 łyżki oleju - olej do smażenia Sos wiśniowy: - 150 g dżemu wiśniowego Łowicz - 10 g mąki ziemniaczanej - 0,5 szklanki śmietany 30 % - 2 łyżki soku(...)cytryny - cukier do smaku Przygotowanie: Racuszki cynamonowe: Mieszamy mąkę, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sól. Przesypujemy do szczelnego pojemnika, może to być np. słoik. Tak przygotowaną mąkę można przechowywać do 6 miesięcy. Mleko mieszamy z jajkiem i olejem, dodajemy 1,3 szklanki cynamonowej mąki i mieszamy, nie musi być dokładnie, ciasto będzie wtedy miało grudkowatą konsystencję. Na patelnię wlewamy

Kulinarne życie
Muffiny z dżemem i kruszonką 183

łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody dżem kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka smalcu Wykonanie: Mleko, olej i jajko zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę a następnie wszystko zmiksować. Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieść. Foremki na muffinki wypełnić do ⅓ wysokości ciastem

Mama Gotuje
Czekoladowe muffiny z kaszą manną 125

mąki4 jajka5 łyżek oleju rzepakowego1,5 szklanki mleka100 g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i kaszę manną.W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy olej, mleko i mieszamy. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i przekładamy ciasto do foremek na muffiny

Słodkie Przyjemności
Przekładaniec makowy 128

pewno się uda. Składniki: biszkopt makowy: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki suchego maku 1 szklanka mąki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła polewa tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 30-40 g masła dodatkowo płatki migdałowe(...)posypania Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę, wodę, o;ej i mak i dokładnie wymieszać. Można krótko zmiksować na najniższych obrotach. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie, dokładnie wymieszać. Tortownicę (u mnie

na moim stole...
Niezawodne i zdrowe muffinki orkiszowe na oleju kokosowym 111

babeczek. Składniki: (na 12 sztuk) 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej BIO 2 mniejsze banany 1/3 szklanki cukru brzozowego/ cukru brązowego/ opcjonalnie cukru kryształ 1 łyżeczka proszku do pieczenia mała szczypta soli 1/4 szklanki mleka 2 jajka około 6 łyżek oleju kokosowego (1/3 szklanki po rozpuszczeniu) 1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji Przygotowanie: Do miski przekładamy obrane i pokrojone w plastry(...)olej, mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka, całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem brzozowym (lub cukrem brązowym lub opcjonalnie cukrem kryształ). Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy. Na koniec dolewamy mleko i znów całość mieszamy. Masę wykładamy do papilotek (do 3/4 wysokości), którymi wykładamy blaszkę do pieczenia muffinek. Babeczki

Słodkie okruszki
Kawa mrożona 211

Idealna w upalne dni. Może i zawiera wiele kalorii ale jest warta poświęcenia :) Składniki: 1,5 szklanki mleka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( najlepiej w proszku- np.brązowa Maxwell House) 4-5 łyżek lodów (śmietankowych, waniliowych, czekoladowych - w zależności jaki chcemy uzyskać smak) lód w kostkach Do blendera wsypujemy kawę dodajemy mleko i lody. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Żeby

Pudełko rozmaitości
Tort biszkoptowy z kremem budyniowym, ananasem i drugi rok bloga. 138

łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 4 kopiaste łyżki(...)syropie Pianka: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 5 dag białej czekolady Dodatkowo: 1 wafelek czekoladowy ( 5 dag ) Wykonanie: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy

Izabelawkuchni
Muffinki z truskawkami 98

Składniki na 12 muffinek: 100 g masła 280 g mąki (tj. co najmniej 1,5 szklanki 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 jajka 180 g jogurt naturalnego 50 ml mleka truskawki(...)kompotu/rozmrożone) 1. Masło rozpuścić i ostudzić.   2. Do miski dodać suche składniki, tj. mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Wszystko ze sobą wymieszać.   3. Następnie dodać 2 jajka, jogurt, mleko i roztopione masło.   4. Za pomocą miksera bądź trzepaczki wszystko ze sobą połączyć.   5. Rozgrzać piekarnik do 180C. 6. Przygotowaną masę przełożyć

Ugotować
Mocno czekoladowe ciasto w kubku 117

u017acie sami! ","recipeIngredient":["4 \u0142y\u017cki m\u0105ki\r","2 \u0142y\u017cki kakao\r","2 \u0142y\u017cki cukru\r","1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia\r","1 jajko\r","3 \u0142y\u017cki oleju\r","1\/4 szklanki mleka"],"name":"Mocno czekoladowe ciasto w kubku","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":"PT5M","recipeInstructions":["Do miski wsypujemy wszystkie suche sk\u0142adniki i mieszamy(...)chwil. Sprawdźcie sami! Mocno czekoladowe ciasto w kubku Czas całkowity 5 minut/y Składniki 4 łyżki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki oleju 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki i wszystko razem mieszamy. Powstałą masę wlewamy do ceramicznego kubka

Mostek w kuchni
pyszna babka z makiem... 150

szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, aromat migdałowy 1 łyżeczka, mak suchy 250 gram, mąka pszenna 2-2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, lukier zielony 1 opakowanie jajka, cukier, mleko, olej, aromat migdałowy rózgą blendera ubić do spienienia z 3 minuty do masy wsypać mąkę, suchy mak, proszek do pieczenia, sodę

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowe z truskawkami 151

gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju pół szklanki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pół szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody  Masa Budyniowa: 0,5 l mleka 3 łyżki mąki 1 budyń waniliowy cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 200 g masła Masa Truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek mrożonych szklanka wody(...)Dodać masę czekoladową, miksujemy. Na końcu dodać przesianą mąkę, kakao, proszek i sodę. Miksujemy aż do połączenia. Wylewamy ciasto do formy 21x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-35 min w 170 stopniach. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i studzimy. Masa budyniowa: Do garnka wlać większą część mleka. Zostawiamy pół szklanki w której mieszamy mąkę i budyń. Do mleka

Panda i jej świat
Rolada z kremem karpatkowym 178

upiększają roladę. Idealna na świąteczne uroczystości. Rolada: 4 jajka 70 g cukru 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Skworcu  (klik) Szczypta soli Krem: 500 ml mleka 10 g cukru pudru 2,5 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny(...)kulek w zalewie – malinowych Polewa czekoladowa: 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao Skworcu  (klik) 1,5 łyżki mleka Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Do masy dosypujemy partiami przesiane

VioletoweKucharzenie
Czekoladowe babeczki Agnieszki 122

pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 1 mały olejek zapachowy butter-vanille albo waniliowy - 2 duże jajka - 170 ml mleka  Sposób przygotowania: 1. - Czekolady posiekać na małe kawałki - Mąkę wymieszać z proszkiem

W królestwie smaków Beaty