cukru waniliowego Masa orzechowa na jeden blat: 170 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru 100 g margaryny Masa budyniowa: Budyń śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy(...)margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut. Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml mleka, resztę gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i studzimy. W tortownicy układamy jeden biszkopt, następnie budyń, pastę pomarańczową z cynamonem
VioletoweKucharzenieRacuszki cynamonowe z sosem wiśniowym Składniki: Cynamonowa mąka - 3 szklanki mąki - 4 łyżeczki mielonego cynamonu - 2,5 łyżeczki cukru - 2 łyżki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: - ¾ szklanki mleka - 1 jajko - 2 łyżki oleju - olej do smażenia Sos wiśniowy: - 150 g dżemu wiśniowego Łowicz - 10 g mąki ziemniaczanej - 0,5 szklanki śmietany 30 % - 2 łyżki soku(...)cytryny - cukier do smaku Przygotowanie: Racuszki cynamonowe: Mieszamy mąkę, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sól. Przesypujemy do szczelnego pojemnika, może to być np. słoik. Tak przygotowaną mąkę można przechowywać do 6 miesięcy. Mleko mieszamy z jajkiem i olejem, dodajemy 1,3 szklanki cynamonowej mąki i mieszamy, nie musi być dokładnie, ciasto będzie wtedy miało grudkowatą konsystencję. Na patelnię wlewamy
Kulinarne życiełyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody dżem kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka smalcu Wykonanie: Mleko, olej i jajko zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę a następnie wszystko zmiksować. Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieść. Foremki na muffinki wypełnić do ⅓ wysokości ciastem
Mama Gotujemąki4 jajka5 łyżek oleju rzepakowego1,5 szklanki mleka100 g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i kaszę manną.W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy olej, mleko i mieszamy. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i przekładamy ciasto do foremek na muffiny
Słodkie Przyjemnościpewno się uda. Składniki: biszkopt makowy: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki suchego maku 1 szklanka mąki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła polewa tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 30-40 g masła dodatkowo płatki migdałowe(...)posypania Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę, wodę, o;ej i mak i dokładnie wymieszać. Można krótko zmiksować na najniższych obrotach. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie, dokładnie wymieszać. Tortownicę (u mnie
na moim stole...babeczek. Składniki: (na 12 sztuk) 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej BIO 2 mniejsze banany 1/3 szklanki cukru brzozowego/ cukru brązowego/ opcjonalnie cukru kryształ 1 łyżeczka proszku do pieczenia mała szczypta soli 1/4 szklanki mleka 2 jajka około 6 łyżek oleju kokosowego (1/3 szklanki po rozpuszczeniu) 1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji Przygotowanie: Do miski przekładamy obrane i pokrojone w plastry(...)olej, mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka, całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem brzozowym (lub cukrem brązowym lub opcjonalnie cukrem kryształ). Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy. Na koniec dolewamy mleko i znów całość mieszamy. Masę wykładamy do papilotek (do 3/4 wysokości), którymi wykładamy blaszkę do pieczenia muffinek. Babeczki
Słodkie okruszkiIdealna w upalne dni. Może i zawiera wiele kalorii ale jest warta poświęcenia :) Składniki: 1,5 szklanki mleka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( najlepiej w proszku- np.brązowa Maxwell House) 4-5 łyżek lodów (śmietankowych, waniliowych, czekoladowych - w zależności jaki chcemy uzyskać smak) lód w kostkach Do blendera wsypujemy kawę dodajemy mleko i lody. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Żeby
Pudełko rozmaitościłyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 4 kopiaste łyżki(...)syropie Pianka: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 5 dag białej czekolady Dodatkowo: 1 wafelek czekoladowy ( 5 dag ) Wykonanie: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy
IzabelawkuchniSkładniki na 12 muffinek: 100 g masła 280 g mąki (tj. co najmniej 1,5 szklanki 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 jajka 180 g jogurt naturalnego 50 ml mleka truskawki(...)kompotu/rozmrożone) 1. Masło rozpuścić i ostudzić. 2. Do miski dodać suche składniki, tj. mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Wszystko ze sobą wymieszać. 3. Następnie dodać 2 jajka, jogurt, mleko i roztopione masło. 4. Za pomocą miksera bądź trzepaczki wszystko ze sobą połączyć. 5. Rozgrzać piekarnik do 180C. 6. Przygotowaną masę przełożyć
Ugotowaću017acie sami! ","recipeIngredient":["4 \u0142y\u017cki m\u0105ki\r","2 \u0142y\u017cki kakao\r","2 \u0142y\u017cki cukru\r","1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia\r","1 jajko\r","3 \u0142y\u017cki oleju\r","1\/4 szklanki mleka"],"name":"Mocno czekoladowe ciasto w kubku","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":"PT5M","recipeInstructions":["Do miski wsypujemy wszystkie suche sk\u0142adniki i mieszamy(...)chwil. Sprawdźcie sami! Mocno czekoladowe ciasto w kubku Czas całkowity 5 minut/y Składniki 4 łyżki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki oleju 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki i wszystko razem mieszamy. Powstałą masę wlewamy do ceramicznego kubka
Mostek w kuchniszklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, aromat migdałowy 1 łyżeczka, mak suchy 250 gram, mąka pszenna 2-2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, lukier zielony 1 opakowanie jajka, cukier, mleko, olej, aromat migdałowy rózgą blendera ubić do spienienia z 3 minuty do masy wsypać mąkę, suchy mak, proszek do pieczenia, sodę
W Mojej Kuchni Lubięgorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju pół szklanki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pół szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody Masa Budyniowa: 0,5 l mleka 3 łyżki mąki 1 budyń waniliowy cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 200 g masła Masa Truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek mrożonych szklanka wody(...)Dodać masę czekoladową, miksujemy. Na końcu dodać przesianą mąkę, kakao, proszek i sodę. Miksujemy aż do połączenia. Wylewamy ciasto do formy 21x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-35 min w 170 stopniach. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i studzimy. Masa budyniowa: Do garnka wlać większą część mleka. Zostawiamy pół szklanki w której mieszamy mąkę i budyń. Do mleka
Panda i jej światupiększają roladę. Idealna na świąteczne uroczystości. Rolada: 4 jajka 70 g cukru 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Skworcu (klik) Szczypta soli Krem: 500 ml mleka 10 g cukru pudru 2,5 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny(...)kulek w zalewie – malinowych Polewa czekoladowa: 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao Skworcu (klik) 1,5 łyżki mleka Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Do masy dosypujemy partiami przesiane
VioletoweKucharzeniepieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 1 mały olejek zapachowy butter-vanille albo waniliowy - 2 duże jajka - 170 ml mleka Sposób przygotowania: 1. - Czekolady posiekać na małe kawałki - Mąkę wymieszać z proszkiem
W królestwie smaków Beaty