Kotanyi 16 łyżeczek- jagody + 8 szczypt cukru do posypania jagód kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnego masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła i jajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut aby drożdże
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproste w przygotowaniu, właściwie to nie da się ich zepsuć. Wystarczy roztopić masło, połączyć suche składniki z mokrymi i gotowe. Składniki: 150g margaryny niepełna szklanka mleka 2 jajka 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 60g kakao szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3 gałązki mięty Stopioną i wystudzoną margarynę łączymy z mlekiem i jajkami
Wrzosowa Polanaszczypta soli 3 łyżki masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Ciecierzycę Bonduelle "Gotowe na parze" wrzucamy do misy blendera. Dodajemy białka jajek, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i mleko. Miksujemy. Następnie dokładamy pozostałe składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Masę wykładamy stołową łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Słodkie okruszkikostki margaryny 1/2 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa l 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru(...)litra mleka odlewamy niewielką jego ilość i rozpuszczamy w nim budyń , pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i całość energicznie mieszamy żeby nie porobiły się grudki. Ugotowany budyń studzimy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz pokrojoną miękką margarynę. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki . Na posypanej
Smakowite Daniagroszkiem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania 2 piersi z kurczaka 300 g zielonego groszku 1 pomidor 200 g czekolady gorzkiej 80 ml wiśniówki 80 ml mleka skondensowanego pół łyżeczki chilli w proszku kiełki groszku sól, pieprz Groszek blanszować przez 5 minut. odcedzić i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka rozbić na cienko. Nałożyć puree z groszku i na to pokrojony
Kuchnia w oparachtortownicę o średnicy 26 cm ) Ciasto : 10 dkg cukru 20 dkg masła 4 jajka 3 łyżki mleka 20 dkg mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny 10 dkg masy marcepanowej 1/2 łyżeczki kakao Dekoracja : 5 jabłek sok z 1 cytryny 2 łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania : Masło utrzeć(...)cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić w małą kostkę i wymieszać z ciastem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tortownicy ,a drugą połowę wymieszać z kakao i nałożyć na pierwszą warstwę. Jabłka obrać
Przepisy i porady kulinarnebłonnik, beta-karoten, potas i kwas foliowy. Składniki: 1 dynia hokkaido 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu warzywnego 400ml mleka kokosowego 1 łyżeczka curry w proszku sól pieprz biały Przygotowanie: Dynię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i smażymy
Smakowity Blog KulinarnyBackMit 12 średnich truskawek kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki zimnego masła 50 g mielonych migdałów BackMit szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła i jajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut aby drożdże
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g białek (czyli ok. 6-7 białek) szczypta soli 1szkl. cukru drobnego 1 cukier waniliowy 2szkl. mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4szkl. oleju 0,5szkl. mleka 2 łyżeczki naturalnego kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: 3 łyżki śmietany 30% 50g czekolady (u mnie mleczna i gorzka po połowie) Sposób(...)zrobiła się lśniąca, a cukier się rozpuścił. Mąkę odmierzyłam i przesiałam z proszkiem do pieczenia do innej miski. Następnie partiami dodałam mąkę do piany i mieszałam łyżką do połączenia składników. Gdy mąka się połączyła z białkami, dodałam olej i znów wymieszałam do połączenia. Na koniec dolałam mleko i znów wymieszałam ciasto do połączenia składników. Wymieszane ciasto podzieliłam na trzy równe
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki: 300 g mąki pszennej 1 - 2 łyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 100 - 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml mleka 6 łyżek oleju szczypta soli 400 g truskawek bułka tarta - do obtoczenia truskawek Przygotowanie: Przesiać mękę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym
Ciastka - domowe słodkościzdrowo! Składniki: - 1,5 szklanki zmielonych otrębów pszennych; - 0,5 szklanki mąki pszennej; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 2 łyżki stewii w proszku; - miąższ z połowy wanilii; - 0,5 szklanki oleju rzepakowego; - 1 jajko; - 1 szklanka mleka; - 1 szklanka jagód; - sól Wykonanie: W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (otręby, mąkę, proszek do pieczenia, stewię, miąższ z wanilii
dom-agi.plswój smak i wyszła rewelka. Zapraszam... Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyzki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 szklanka cukru 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (dla mnie najlepsza nesca fe creme - ma delikatny smak(...)cukry, żółtka i ubijamy chwilkę. na koniec dajemy obie mąki z proszkiem lekko mieszamy . Wylewamy na blaszke i pieczemy 30 min. 160st. Po ostudzeniu biszkoptu najlepiej nasączyć go wywarem z kawy rozpuszczalnej i wódki lub najlepiej spirytusu. 1/2 szklanki ponczu będzie w sam raz. Masa kawowa: 1/2 szklanki mleka odlewamy, resztę gotujemy. Rozrabiamy cukier, żółtka i obie mąki z odlanym
Kubki smakumleka około 300 g porzeczek 2 łyżki oleju roślinnego Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce miksujemy jaja z cukrami, rozpuszczonym masłem i mlekiem. Przelewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy (za pomocą miksera). Do powstałego ciasta dodajemy umyte i oczyszczone porzeczki - delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych
peggiwkuchnijajka 1 łyżka skórki pomarańczy 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki siemienia lnianego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonych moreli 50 g suszonych fig ½ szklanki rodzynek 1 szklanka mleka roślinnego 30g czyli duża(...)garść orzechów włoskich 2/3 szklanki migdałów sok z ½ cytryny Oliwę/olej ucieramy z cukrem i skórką pomarańczy. Kolejno wbijajmy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze mieszamy. Figi oraz morele kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, migdały i siemię lniane. Następnie dodajemy do ciasta rodzynki – można lekko
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki: 225g mąki pszennej, plus do podsypywania, 5g proszku do pieczenia ( 1 łyżeczka ), 2g soli ( ok.1/2 łyżeczki ), 20g cukru, 1 jajko, 130ml mleka, 30g masła, olej do smażenia, tabliczka mlecznej czekolady, 2 łyżki mleka, opcjonalnie jakieś małe cukiereczki do dekoracji, cukier puder. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito i dodać do niej sól, cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszać
W kuchni u Moniki