łyżki oleju/roztopionego masła ~130g mąki pszennej ~120g mąki pszennej razowej/żytnej ~łyżka kakao ~15g domowej przyprawy do piernika (lub 25g-30g sklepowej) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej ~10 łyżek mleka Jajka ubijamy z cukrem i miodem na jasną, puszystą masę. Mąki mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciągle miksując na najniższych
chili & sugarszklanka mleka 1 jajko M około 7-8 łyżeczek nutelli (w zależności od ilości babeczek) Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Całość mieszamy. Do drugiej mokre: jajko, olej, mleko, dokładnie mieszamy. Łączymy obie iski mieszając tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do papilotek (3/4 wysokości). Na górę każdej babeczki nakładamy 1 łyżeczkę nutelli
Słodkie okruszkimąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 75 g rozpuszczonego masła Wodę wymieszać z mlekiem, puree z dyni, żółtkami, cukrem i solą. Dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i wystudzone masło. Zmiksować i odłożyć na około 30 minut. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto nakładać
Domowa cukiernia EwySkładniki: jajka 2 sztuki, mleko 3,2% 1 szklanka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1/4 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki,kurkuma 3/4 łyżeczki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cebula 3 duże, cukier 1 łyżeczka, kucharek 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki cebulę pokroić na grubszą kostkę(...)wsypać na rozgrzany olej, posypać cukrem i zeszklić na ciemno złocisty kolor, posypać kucharkiem, wymieszać i zostawić do wystudzenia na patelni jajka "L", olej, mleko roztrzepać rózgą z 3 minuty wsypać mąkę, proszek do pieczenia i zamieszać ze 4 razy z patelni wsypac całą zawartość razem z olejem do ciasta i parę razy rózgą zamieszać ciasto powinno być
W Mojej Kuchni Lubięprawie całego... Albo był tak głodny, co raczej się nie zdarza :) Składniki: Na ok 10 sztuk: 1 szklanka (250ml) kaszy manny błyskawicznej Kupiec 1 szklanka mleka 3.2% 5 łyżeczek cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150g leśnych borówek 30g masła Dodatkowo: cukier puder, ulubione konfitury, syrop klonowy, owoce borówki Sposób przygotowania: Kaszę manną błyskawiczną zalewamy szklanką(...)mleka na ok pół godziny, mieszamy co jakiś czas. Masło topimy i studzimy. Po upływie wyznaczonego czasu do kaszy dodajemy 2 żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia oraz borówki. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Ciasto nakładamy łyżką na gorącą patelnię bez tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Najlepiej
Kuchnia w czekoladziemąki orkiszowej 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej 120 g cukru 30 g kakao 1 jajko 120 ml mleka słodkiego 250 ml mleka kwaśnego 60 ml oleju 1 łyżka dżemu 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 400 g owoców: porzeczki czerwone, czarne, truskawki, czereśnie, jagody 700 ml gorącej wody wykonanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy połamaną(...)czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. W innym naczyniu miksujemy jajko z cukrem. Wlewamy olej, kwaśne mleko, przestudzone mleko czekoladowe oraz dżem i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniasztuk w zależności od wielkości papilotek) 1 szklanka mąki owsianej Radix-bis 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru z melasą trzcinową Radix-bis 2 jajka M 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju(...)mnie ryżowy) dżem żurawinowy na fruktozie Radix-bis Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (u mnie grzanie góra-dół). Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy mleko, wbijamy całe jajka, dolewamy olej i całość dokładnie energicznie mieszamy. Miskę ze składnikami odstawiamy na 5 minut. Następnie mieszamy ponownie (krótko) składniki. Formę na muffinki
Słodkie okruszki"Znalazłam jeszcze w swoich zbiorach smaczny pomysł na szybką, słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Tym razem wypróbowałam ciasto francuskie z jednego z dyskontów i przyznam
Słodkie PrzyjemnościTen fajny sposób na kawę znalazłam na jednym z blogów. Polecam gorąco!Składniki:1 lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 lub 2 łyżeczki cukru1-2 krople aromatu
Kuchnia domowa AniSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g masła 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szklanki i 3 łyżki mleka polewa 100 g gorzkiej czekolady 72% 30 g masła Wykonanie: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć razem z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą, jasną
magiczna kuchnia Kasimargaryny 3-4 łyżki kakao 8 łyżek wody lub mleka 3-4 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia posiekane orzechy wiórki kokosowe Margarynę, cukier, wodę lub mleko, kakao wkładamy do garnka i od momentu zagotowania gotujemy 2 minuty. Masę zdejmujemy z ognia, studzimy i odlewamy 3/4 szklanki masy. Do pozostałej (chłodnej
Salonik smakówwychodzi 18, po 9 na każdy rodzaj. Oczywiście możecie zrobić wszystkie pomarańczowe, wtedy po prostu dodajcie trochę więcej syropu zamiast mleka :) Rozsmakujcie się! Miłego kucharzenia!"Składniki:100g masła80g cukru2 jajka1/2 szklanki mleka4 łyżki śmietany3 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia70g białej czekolady (posiekanej)3 starte marchewki (duże(...)oczka)9 łyżeczek syropu pomarańczowego5 łyżki mąkiSposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na przemian ze śmietaną, mlekiem i mąką. Na koniec dodajemy startą marchewkę i czekoladę.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej połowy wlewamy syrop pomarańczowy i 5 łyżek
Słodkie PrzyjemnościSkładniki : 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej lub mleka + 3 łyżki 4 łyżeczki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku ) kilka kropel zapachu rumowego Wykonanie : Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , olej i wodę . Wymieszać. Podzielić
Malinowa KawiarenkaSkładniki: Ciasto biszkoptowe na 6 sztuk: 3 duże jajka 5 łyżek cukru Królewskiego 8 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Królewskiego ½ kostki masła 50 ml likieru kokosowego Poncz: 100 ml likieru kokosowego(...)Biszkopciki: Jajka wbijamy do misy miksera, wsypujemy cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, miksujemy do uzyskania gęstej i puszystej piany , do masy jajecznej, przesiewamy przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy aby nie utracić konsystencji piany. 6 jednakowych ceramicznych kokilek smarujemy cienko masłem, oprószamy bułką tarta i wylewamy do każdej po ¾ objętości kokilki. Pieczemy 20 minut
Wanilia i Kardamonjeszcze ciepłe ? Po prostu bosko.1 szk jeżyn ( u mnie małe )2 jajka ( M )16 g cukru waniliowego2 łyżki cukru125 ml oleju rzepakowego80 ml mleka 3/2%50 ml maślanki naturalnej250 g mąki pszennej typ 5001 płaska łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder do oprószenia Jeżyny opłukać i zostawić na sitku do odcieknięcia wody. Do miski wlać mleko, maślankę, olej i wsypać
Ewa w kuchni