proszku do pieczenia 3 żółtka Masa serowa: 1 kg twarogu na serniki (może być z wiaderka, już zmielony) 200 g cukru 1,5 szkl mleka 1,5 op. budyniu waniliowego w proszku (60 g) 2 jajka 3 żółtka ½ szkl oleju Kokosowa pierzynka: 6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej) szczypta
Nastoletnie Wypiekanieciemnego kakao 200 g złocistego cukru kryształu (tzw. golden sugar) 4 jajka 2 łyżki mleka Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mleko i ubijamy krótko. Następnie dodajmy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i ubijamy do połączenia się składników. Dwie formy okrągłe o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto
Made By Mom And Sonłyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę) 2 jajka 3/4 szklanki mleka wiórki kokosowe (do posypania góry) Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać opakowanie budyniu, dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę. W oddzielnej jajka połączyć z cukrem, dodać olej, mleko, wymieszać. Przelać masę
pink envelopeSkładniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 5 dużych jabłek 1 łyżka masła+ 1 żółtko+ 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plastry. 2. Z masła, żółtka, cukru i mąki zrobić kruszonkę. (Nie ma być zwartą kulą tylko(...)sypką kruszonką - w razie potrzeby dodać mąki) 3. Jajka utrzeć z cukrem na biały puch. 4. Dodać proszek do pieczenia i olej. Miksować ok. 2 min. 5. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąkę i mleko. Miksować na najniższych obrotach. 6. Gotową masę wylać na przygotowaną blachę. Rozłożyć wcześniej pokrojone jabłka i posypać kruszonką. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego
A Ty Smakuj MnieUdała się w 200%! Jest tak pyszna i piękna sama w sobie, że naprawdę ciężko jej się oprzeć. Pyszny, puszysty biszkopt, krem z marakui i krem kokosowy z mleka kokosowego tworzą niebiańskie ciasto, które rozpływa się w ustach. Pulpa z marakui jakiej również użyłam zawierała pestki i wiecie co? Te pestki marakui są tak fajne, tak ciekawe podczas gryzienia(...)zawarty. Składniki do rolady z kremem kokosowym i marakują: Biszkopt: 4 jaja 75 g cukru 75 g mąki pszennej 25 g maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego (tylko stała część), u mnie mleko kokosowe Koala 2 łyżki cukru 1 śmietan fix Warstwa z marakują: 1 puszka pulpy z marakui, u mnie pulpa
MamaOskarkamiodu jest naprawdę bardzo smaczna. Trzeba wyczuć tylko idealną proporcję tej przyprawy, by nie przesadzić. Składniki na 2 porcje: Inka Klasyczna mleko 3,2 % - 200 ml cukier lub miód do posłodzenia - wg uznania chili w proszku - szczypta słodka czerwona papryka w proszku do posypania wierzchu Wykonanie: Do szklaneczek wsypać po łyżeczce Inki. Zalać gorącą wodą do połowy. Dosłodzić do smaku(...)spieniacza to w słoiku albo w dzbanku od herbaty też można próbować ;-) Wlać je do kawy. Do pełna. Pomieszać i poczekać chwilkę by mleko odwarstwiło się od gęstej piany. Wierzch delikatnie posypać słodką papryką w proszku. Smacznego :-) Pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnymąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa chałwowa: 2 szkl. mleka 200 g masła 250 g chałwy 3 żółtka 1op. cukru waniliowego (16g) 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%) 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem . Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 C przez 25 minut. Ciemny biszkopt: Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku mąki ziemniaczanej a do mąki dodać należy kakao. Masa chałwowa: 1/2 szkl. mleka roztrzepać z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko
Słodkości i nie tylkośliwkami SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka - 6 szt mąka - 6 łyżek cukier - 6 łyżek kakao - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM budyń śmietankowy - 2 opak margaryna palma -250 g cukier -3 łyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały - 200 g Back Mit mleko -750 ml Wierzch ciasta śliwki węgierki - 0,5 kg cukier -2 łyżki spirytus -2 łyżki(...)minut w 175 °C. KREM Odlać szklankę mleka, resztę przelać do garnka, dodać cukier zagotować. Budynie rozmieszać w szklance mleka. Do gotującego się mleka, dodać kostkę margaryny, rozpuścić. Wsypać tarte migdały, zagotować. Następnie wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować do stężenia, mieszając. Wierzch ciasta Śliwki umyć, osuszyć wypestkować. Pokroić śliwki w paseczki, przesmażyć z cukrem. Nadmiar soku ze śliwek podczas smażenia
Kuchnia Danusiśmietaną): Ciasto : – 140 g masła w temperaturze pokojowej – 0,5 szklanki cukru – 3 jajka – 1 szklanka mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 płaska łyżka kakao – 2 łyżki mleka – wiśnie + łyżeczka mąki (użyłam wydrylowanych wiśni z kompotu, około pół dużego słoika) Wiśnie odsączamy i zasypujemy łyżeczką mąki. Masło ucieramy z cukrem. Ciągle(...)ucierając dodajemy na zmianę jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. pierwszą połowę wykładamy na spód foremki. Do drugiej dodajemy przesiane kakao oraz mleko, krótko ucieramy i przekładamy do foremki na jasną część. Masę z kakao rozprowadzamy delikatnie, żeby nie pomieszała się z masą jasną. Na masie ciemnej, która jest
Relaxtimemała szt - mleko – 4 łyżki - roztopione masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W naczyniu mieszamy suche składniki (mąka , cukier , proszek , sól , migdały). Dodajemy do nich pokrojonego banana. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! ) wypełniamy
Ostra na Słodkobabki i wspaniały apetyczny żółty kolor... Składniki: 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki mąki pszennej, puszka kukurydzy, puszka mleka skondensowanego słodzonego, łyżka masła lub margaryny, 80g wiórków kokosowych (użyłam Kresto), płaska łyżka proszku do pieczenia. Przygotowanie Kukurydzę osączyć, przelać zimną wodą. Zmiksować przy użyciu blendera. Wlewać po trosze mleka, zmiksować. Wbić
Z miłości do słodkościSERKA MASCARPONE 40 g masła 5dag serka mascarpone 10dag malin 1 łyżeczka konfitury z płatków róż 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 150 ml mleka 100 ml śmietany 12% 1 jajko 3-4 krople olejku arakowego Formę do muffinów wykładamy papilotkami albo natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy(...)jest bardzo delikatny, jeśli chcecie, żeby ser był bardziej wyczuwalny, można zamiennie użyć twarożku. W oddzielnej misce łączymy suche składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W kolejnym naczyniu mieszamy na jednolitą masę mokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy i chwilę mieszamy. W masie powinny pozostać grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę
les mirabellesciasto, proste, szybkie i pyszne. Upieczcie koniecznie. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 duże jajka pół szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szklanka jagód kamczackich ( świeżych lub mrożonych ) 2 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta Wykonanie pysznego ciasta z jagodami: 1. Jajka wbijamy(...)miski, wsypujemy cukier i miksujemy aż powstanie puszysta masa, następnie wlewamy mleko i olej i kilka chwil miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, kaszę mannę i proszek do pieczenia i dokładnie całość miksujemy. 2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy jagodami. Jeżeli są mrożone to ich nie rozmrażamy
Izabelawkuchniskładniki: 135 g mąki orkiszowej 250 ml mleka 2 jajka (osobno żółtka i białka) 20 g masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 czerwonej papryki 50 g sera żółtego(...)szynki 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku opcjonalnie: ulubione zioła wykonanie: Paprykę, szynkę oraz ser żółty kroimy z kostkę. Masło roztapiamy. Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy żółtka, cukier, sól i mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się. Następnie dodajemy masło oraz paprykę, szynkę, ser żółty, szczypiorek i mieszamy. Na koniec w osobnym naczyniu ubijamy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1 i 1 / 2 szklanki mąki 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 szklanki lub 3 / 4 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 1 / 3 szklanki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 olejka waniliowego Przygotowanie: Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy(...)składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe - wymieszać. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, olej, olejek waniliowy. Na koniec dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny
Ciastka - domowe słodkości