Składniki: 1 i 1 / 2 szklanki mąki 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 szklanki lub 3 / 4 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 1 / 3 szklanki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 olejka waniliowego Przygotowanie: Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy(...)składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe - wymieszać. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, olej, olejek waniliowy. Na koniec dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny
Ciastka - domowe słodkościśniadanie, kolację, a także do lunchboxa. Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej Radix-Bis 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 szklanka mleka ryżowego 1/2 szklanki oleju ok. 10 szt. pomidorów suszonych Radix-Bis 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek(...)Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pomidory suszone kroimy na drobne kawałeczki. W misce mieszamy składniki suche: mąkę ryżową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą. Do żółtek dodajemy mleko ryżowe oraz olej i mieszamy do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Kolejno dodajemy
Kuchnia MagdaLenykwadratową tortownicę ) 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 budynie waniliowe ( mogą być też śmietankowe ) 700 ml mleka około 1 kg śliwek szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę(...)widelcem. Piec w 180 stopniach C przez 12-15 minut. W tym czasie wydrylować śliwki, posypać cukrem i cynamonem - odstawić. Budynie ugotować, w zmniejszonej ilości mleka, czyli w 700 ml na dwa opakowania proszku budyniowego. Dosłodzić wg przepisu z opakowania. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą. Na cieście rozłożyć śliwki, zalać owoce gorącym budyniem. Na wierzch zetrzeć zmrożone
kolorowotorcikowopieczone faworki: Puchate faworki z piekarnika i chrupiące faworki light . Polecam. Składniki: 100 g – mąka kukurydziana 2 jajka 80 ml mleka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej lub rumu szczypta soli szczypta proszku do pieczenia(...)olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce miksujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy miksujemy dalej. Dodajemy mąkę kukurydzianą ze szczyptą proszku do pieczenia, mieszamy na wolnych obrotach, wlewamy mleko i miksujemy aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto na naleśniki. Ciasto przekładamy np. do rękawa silikonowego, ja włożyłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzaskakującym tempie znikały jeszcze ciepłe, ledwo co wyjęte z piekarnika. Babeczki makowe SKŁADNIKI: 250 g mąki 125 g miękkiego masła 125 g cukru 125 ml mleka 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g sera białego 40 g maku Do dekoracji: bita śmietana, czekoladowe ozdoby i cukrowe perełki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI : na 12 sztuk 150 g masła 6 łyżek oleju rzepakowego 2 łyżki ciemnego kakao 100 g cukru 2 jajka 200 ml mleka 300 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)dalej ubijając dodajemy mus z truskawek i wlewamy rozpuszczona, ostudzoną żelatynę. Śmietanę odkładamy do lodówki aż stężeje. Margarynę, mleko i kakao zagotować, dokładnie wymieszać i ostudzić. Całe jajka ubijamy mikserem z cukrem, wlewamy masę czekoladową, olej rzepakowy i wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy po dużej łyżce ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku
Kulinarne Fantazje Mariolirodzynek 40 g orzechów włoskich 40 g orzech ó w brazylijskich 2 banany 1 laska wanilii 1 jajko 2 ł y ż ki mleka 2 ł y ż eczki proszku do pieczenia szczypta galki muszkata ł owej szczypta soli Dekoracja: 100 g gorzkiej czekolady 20 g masła **** INGREDIENTI 225 g di farina(...)bagnomaria il burro con lo zucchero. Lasciatelo intiepidire. Al posto dello zucchero muscovado potete usare lo zucchero bianco. Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i szczyptą gałki muszkatał owej. Dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy. **** In una ciotola setacciate la farina, il lievito vanigliato per dolci, un pizzico
La grande e la piccola cuocakakao1,5 łyżeczki proszkuSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i na najwyższych obrotach ubijamy do podwojenia objętości, następnie dolewamy olej i mleko i dalej mieszamy.Do drugiego naczynia przesiewamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do płynnych składników i mieszamy łopatką.Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowanej lekko olejem i obsypanej bułką tartą.Pieczemy około
Słodkie Przyjemnościfiliżanki cukru 6 łyżek masła 2 jajka 2 cukry waniliowe lub łyżeczka esencji waniliowej 1/2 filiżanki mleka Krem jogurtowy Dr. Oetkera 1.5 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego Mango Wykonanie : W misce wymieszaj , mąkę z proszkiem . W drugiej misce na małych obrotach ubij masło z cukrem na puszysty krem. Do masy dodaj jajka i cukier waniliowy, delikatnie wymieszaj . Stopniowo dodawaj
Sama słodycz i szczypta chiliwięc niech wszystkie łasuchy mają się na baczności:) Składniki: ciasto: 4 jaja szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pół szklanki cappuccino śmietankowego łyżeczka proszku do pieczenia masa: kostka margaryny budyń czekoladowy 0,5 l mleka do dekoracji : masa cukrowa barwniki spożywcze wiórki kokosowe Wykonanie: Ubić białka na sztywno i dodać jajka i cukier oraz kawę. Na koniec delikatnie wsypać(...)mąkę z proszkiem. Ciasto pieczemy 40 minut w ok. 180 stopniach. Ostygniete ciasto kroimy na trzy krążki. Gotujemy budyń na mleku i gdy ostygnie ucieramy margarynę na biały puch i dodajemy ostudzony budyń. Gotową masą przekładamy kolejne krążki ciasta. Dekorujemy według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziedaktylowe: 3 jajka 2 szkl mąki pszennej graham typ 1850 1 szkl cukru daktylowego (suszone, sproszkowane daktyle) 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka aromat migdałowy 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku dopieczenia Jak zrobić brownie daktylowe: Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek jaj. Następnie białka(...)ubijamy na sztywno, dodajemy cukier daktylowy i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilkę. Potem do powstałego kogla mogla dodajemy mąkę graham, proszek do pieczenia, sodę, kakao, aromat. Następnie dodajemy olej i mleko. W kolejnym kroku mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki (30x30cm). Pieczemy ok 60 min w 180st (do suchego patyczka). Lukrem dekorujemy
Dorota Smakujearoma 31 g cukru waniliowego / 31 g vanilla sugar 250 g mąki do ciast / 250 g flour 4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 baking powder 4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 100 ml mleka / 100 ml milk 4 dojrzałe banany / 4 ripe bananas cukier puder / powder(...)sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 15 Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Potem dodajemy zmiksowane banany i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy . Wlewamy ciasto do foremek
Projekty ze smakiemkiedyś wygrzebałam w internecie :) A teraz zabieramy się za wykonanie ! :) Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 ml oleju lub 100g stopionego masła 1 szkl mleka 2 jajka Masa serowa(...)twarogu (dałam chudy, a w przepisie był półtłusty) żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-1,5 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników : cukier, cukier waniliowy, olej, mleko i jajka, a następnie wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ser ucieramy z cukrami i żółtkiem. Do foremki na muffinki wykładamy ok 1 łyżki ciasta
charlotte gotujebiałek, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich, 8 dag kokosu, 8 dag rodzynek, 1,5 łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru kryształu, 1 kostka masła Dodatkowo: 18 sztuk delicji o smaku wiśniowym, 1/2 szklanki mocnej parzonej(...)Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto dzielę na dwie równe części i wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuję
Tradycyjna kuchnia Kasi