extraktu waniliKrem:200 g czekolady (u mnie gorzka)125 g masła150 g cukru pudruPolewa: zobacz tutaj W jednej misce mieszam przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej mieszam zimną kawę, mleko i wanilię.Masło miksuję z cukrem aż zrobi się puszyste. Cały czas miksując dodaję po jednym jaju a następnie na przemian po łyżce suchych
UgotujmyTo.plmalutkich ciasteczek) 270 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zimnego masła 200 g żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: kminek ostra papryka w proszku rozmaryn 1 białko Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i imbirem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesiak piernik będzie pyszny Składniki: Piernik: 3 szklanki mąki 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mleka 180 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do przełożenia: około 6 – 7 łyżek powideł 350 g domowej masy marcepanowej Polewa(...)czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać roztopione masło, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zmiksować. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smakskładniki na 17 porcji: 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oliwy składniki na masę: 250 g serka mascarpone śmietanka kremówka(...)łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, orzechy, kakao. Do drugiego naczynia wlać oliwę, mleko,jajko i zmiksować. Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek dokładnie posmarować masłem i opruszyć bułką tartą lub użyć papilotek. Nakładać ciasto do połowy
noteskulinarnyfigazrobić i pięknie się prezentują. Na drugi dzień zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: 300 g maki orkiszowej 75 g cukru/ksylitolu na czubek noża proszku do pieczenia 1 jajko M szczypta soli 150 g miękkiego masła 1 łyżka mleka na ciemne ciasto: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki dodatkowo: 50 g czekolady 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: na ciemne ciasto rozpuścić czekoladę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Coś słodkiego na szybko Składniki: 1 szklanka mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 banany sok z jednej cytryny 1 cukier wanilinowy cukier puder do obsypania placków olej do smażenia Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z cukrami oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i roztrzepujemy je w mleku
W Moim Magicznym Domusię! To jest to :) Dzisiaj podzielę się z Wami wersją wytrawną, idealną na kolację. Składniki na 12 muffinek: 1 szklanka mąki , pół szklanki mleka , ćwierć szklanki oleju , 1 jajko , 1 łyżeczka cukru , pół łyżeczki proszku do pieczenia , pół łyżeczki sody , 1 duża cebula , 10 - 15 dkg wędzonego boczku. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na wolnym ogniu(...)Cebulę obrać, pokroić w również w kostkę i przyrumienić na boczku. Wystudzić. W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej, jajko. i boczek przysmażony z cebulą. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Tak przygotowanym ciastem wypełniać foremki lub papierowe papilotki
Codzienna kuchnia niecodziennasfotografować te słodkie - znikają bardzo szybko i nawet nie wiem jak i gdzie :) Składniki na 12 muffinek: 1 szklanka mąki , pół szklanki mleka , ćwierć szklanki oleju , 1 jajko , pół szklanki cukru , pół łyżeczki proszku do pieczenia , pół łyżeczki sody, aronia do deserów . W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier
Codzienna kuchnia niecodziennachrupkie i nadają babeczkom charakteru :) To naprawdę smaczny deser do popołudniowej kawy :) Składniki na 12 muffinek: 1 szklanka mąki , pół szklanki mleka , ćwierć szklanki oleju , 1 jajko , pół szklanki cukru , pół łyżeczki proszku do pieczenia , pół łyżeczki sody, tabliczka czekolady, płatki migdałów - użyłam i polecam Kresto . W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto zostało upieczone w blaszce o wym. 25x35cm. Fale Dunaju z galaretką – Składniki na ciasto: 4 jajka 100g cukru 10 łyżek mleka 100ml oleju 300-310g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżkeczka kakao 400g brzoskwin z puszki, odsączonych z syropu Składniki na krem: 250g masła 3 łyżki cukru zwykłego(...)wrzątku 100g czekolady mlecznej Wykonanie: Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka cały czas miksując. Kolejno dodać 10 łyżek mleka w temp. pokojowej, zmiksować. Cienką strużką wlewać olej, miksując na niskich obrotach. Następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć wszystko, cały czas miksując. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Połowę
Kulinarne PrzebojeSkładniki: (16 sztuk) Ciasto kakaowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru szczypta solo 1 łyżka proszku do pieczenia 100 gram rozpuszczonej wystudzonej margaryny 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 - 2 łyżki kakao Masa serowa: 250 g sera białego 2 - 3 łyżek cukru waniliowego 0,5 opakowania budyniu waniliowego Kruszonka(...)twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto. Ciasto kakaowe - Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodać margarynę i mleko - wymieszać za pomocą różki (trzepaczki) lub łyżki. Do mokrych składników dodać sypkie składniki - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki) lub łyżki
Ciastka - domowe słodkościcukru waniliowego Masa orzechowa na jeden blat: 170 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru 100 g margaryny Masa budyniowa: Budyń śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy(...)margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut. Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml mleka, resztę gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i studzimy. W tortownicy układamy jeden biszkopt, następnie budyń, pastę pomarańczową z cynamonem
VioletoweKucharzenieRacuszki cynamonowe z sosem wiśniowym Składniki: Cynamonowa mąka - 3 szklanki mąki - 4 łyżeczki mielonego cynamonu - 2,5 łyżeczki cukru - 2 łyżki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: - ¾ szklanki mleka - 1 jajko - 2 łyżki oleju - olej do smażenia Sos wiśniowy: - 150 g dżemu wiśniowego Łowicz - 10 g mąki ziemniaczanej - 0,5 szklanki śmietany 30 % - 2 łyżki soku(...)cytryny - cukier do smaku Przygotowanie: Racuszki cynamonowe: Mieszamy mąkę, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sól. Przesypujemy do szczelnego pojemnika, może to być np. słoik. Tak przygotowaną mąkę można przechowywać do 6 miesięcy. Mleko mieszamy z jajkiem i olejem, dodajemy 1,3 szklanki cynamonowej mąki i mieszamy, nie musi być dokładnie, ciasto będzie wtedy miało grudkowatą konsystencję. Na patelnię wlewamy
Kulinarne życiełyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody dżem kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka smalcu Wykonanie: Mleko, olej i jajko zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę a następnie wszystko zmiksować. Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieść. Foremki na muffinki wypełnić do ⅓ wysokości ciastem
Mama Gotujemąki4 jajka5 łyżek oleju rzepakowego1,5 szklanki mleka100 g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i kaszę manną.W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy olej, mleko i mieszamy. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i przekładamy ciasto do foremek na muffiny
Słodkie Przyjemności