migdałowe - 1000 przepisów (strona:15/67)

Rafaello po mojemu 640

pieczenie biszkoptów, no chyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo.  Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką. W końcu trzeba sobie radzić w każdej sytuacji, a złej baletnicy przeszkadza wiadomo co więc nie ma co zarzekać tylko korzystać z tego co się(...)cukru 3/4 szklanki mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek masa: 2 budynie 1l mleka 6 łyżek cukru kostka masła 200 g płatków migdałowych aromat migdałowy  ciasto kokosowe: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Wykonanie: Masło roztapiamy w garnku na piecu i przelewamy do miski. Dodajemy cukier i żółtka. Wszystko

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kaszotto z jaglanej na słodko! 177

świeżego mango pokrojonego w sporą kostkę KASZOTTO NA SŁODKO Z MIGDAŁAMI: - szklanka kaszy jaglanej - 1 łyżka masła ( w wersji wege, użyj tłuszczu kokosowego) - kardamon, całe migdały - 200 ml mleka migdałowego - 50-100ml wody - cukier lub słodzik W rondelku rozpuść masło, dodaj kaszę (uprzednio dwa razy przelaną na sitku wrzątkiem), dodaj mleko migdałowe* i wodę. Gotuj co jakiś czas mieszając(...)miękkości. Pod koniec gotowania dodaj garść całych migdałów. Wyłącz gaz i pozostaw pod przykrywką 15 minut. *mleko migdałowe przygotowujemy w następujący sposób: 1/2 szklanki całych migdałów zalej wrzątkiem odstaw na 5 godzin, po tym czasie z każdego migdała ściągnij skórkę. Obrane migdały przełóż do wysokiego naczynia dodaj 200 ml mleka 0% lub w wersji wegetariańskiej wody, zmiksuj blenderem bardzo dokładnie

SMYKWKUCHNI
Ciasto z ricottą, migdałami i figami 232

białka i żółtka osobno) 150 g mielonych migdałów ze skórką 120 g mielonych otrębów śliwkowych 100 g cukru 80 g białego cukru 120 g masła miękkiego 60 g płatków migdałowych 250 g ricotty 50 g kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 fig, umytych  i przekrojonych na pół 50 g płatków migdałowych cukier puder do posypania Masło, śmietanę(...)opadła. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Na brzegu wcisnąć połówki fig skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C i piec 50-60 minut - do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem

Czerwień i błękit
Ciasto twarogowe z malinami i kruszonką 191

dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... InspiracjaCiasto:400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru, 5 łyżek oleju, 8 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g świeżych malin. Mąkę przesiać wraz(...)Wylepić nim dno przygotowanej blaszki o wym. 24x28cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć przebrane maliny.     Kruszonka: szklanka mąki pszennej, 120g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru, 100g płatków migdałowych.     Mąkę przesiać, dodać płatki migdałowe, cukier oraz posiekaną margarynę. Rozgnieść palcami, tworząc kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 200st. Podawać oprószone

Z miłości do słodkości
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 223

Choć można ją kupić w Polsce, warto przywieźć kilka butelek z Grecji (dosłownie kilka, bo sprzedają ją np. w 0,5 l. butelkach jak piwo).Syropy cynamonowy (Kanelada) lub migdałowy (Soumada)Myląco zwane przez miejscowych "likierami" (liqueur), bezalkoholowe syropy podaje się po rozcieńczeniu z wodą. To taka grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon to prawdziwie greckie smaki - migdały(...)składnikiem wielu greckich słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można tu tanio kupić w wielu sklepach z pamiątkami. Syrop migdałowy (skład: mielone migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada, to produkt pochodzący z wyspy Nissiros, ale powszechnie dostępny w sklepach na Kos. Według mnie smakuje jak aromat migdałowy

Chilli Czosnek i Oliwa
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 536

jest to konieczne, gdy użyjemy b.zimnego masła. Masa makowa:- 500g maku (najlepiej mielony)- 5 jajek (osobno białka i żółtka)- pół kostki masła - 125g- jeden słoik powideł (około 300g)- olejek migdałowy (kilka kropli)- bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów i około 80g orzechów potłuczonych na drobne kawałki lub mielonych)- niepełna szklanka ksylitolu (lub cukru)- 2 łyżki miodu (można zastąpić(...)odstawiamy do wystygnięcia.Masło należy roztopić. Mak utrzeć z ksylitolem (lub cukrem i miodem), dodawać stopniowo żółtka, powidła, łyżeczkę mąki ziemniaczanej, szczyptę proszku do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego i przestudzone masło. Na samym końcu dodać bakalie i ubite na sztywno białka jaj. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wyłożony na blaszce spód. Resztę kruchego ciasta rozkruszyć jako kruszonkę. Piec

Smaczne Zdrowe
Pudding chia z musem malinowym 95

wcześniejszego. Pudding przed podaniem musi stać przynajmniej 2-3 godziny w lodówce. Przepis na Chia z musem z mango Składniki 2 łyżki ziaren szałwii hiszpańskiej (chia) 100 ml mleka migdałowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka syropu klonowego Składniki na mus malinowy 2 łyżki miodu 100g mrożonych malin 50 ml mleka migdałowego Pudding chia z musem malinowym – przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zebra kokosowa - bez pieczenia 139

litr mleka 1,5 szklanki cukru 4 żółtka 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 200 g wiórek kokosowych 100 g płatków migdałowych Na posypkę kokosową: 100 g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 2-3 paczki kakaowych herbatników maślanych (ok. 600 g) mleko Przygotowanie: Krem kokosowy: 3/4 litra mleka zagotować(...)odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę i cały czas ucierając, dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Na koniec dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe i połączyć. Posypka kokosowa: Wiórki kokosowe, cukier i masło przełożyć na patelnię i uprażyć na złoto, odstawić do przestudzenia. Przełożenie Formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia

My sweet a life
Kokosowe ptasie mleczko z nasionami chia i jagodami 250

składniki. Na spód wybrałem moją niezawodną mieszankę z mielonych orzechów, wiórek kokosowych, daktyli i oleju kokosowego. Później poszła lekka warstwa z nasion chia ugotowanych w mieszance mleka kokosowego i migdałowego (samo kokosowe byłoby za ciężkie), zagęszczona agarem, lecz w wersji niewegańskiej możemy użyć również żelatyny. Na wierzch zaś wylałem domową galaretkę, a właściwie mus z jagód. Możecie użyć tutaj również(...)jagód lub borówek 100 ml wody 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu 1 łyżeczka agaru (lub żelatyny) Ptasie mleczko: 3 szklanki mleka kokosowego (ok. 2 puszki) 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 8 łyżek nasion chia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki ksylitolu/erytrytolu 3 łyżeczki agaru (lub żelatyny) Dodatkowo: 100 g borówek * PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans

Food Square
Migdałowe babeczki (na białkach)  z owocami 177

prostu bardzo smaczne z chrupiącą skórką na wierzchu. Składniki (na ok. 20 szt.): 11 białek 380 g cukru pudru 320 g masła (roztopione, wystudzone) 180 g mąki migdałowej 110 g mąki pszennej tortowej 300 g dowolnych małych owoców (jagody, borówki, maliny...) cukier puder do posypania babeczek Wykonanie: Białka ubiłam tak, żeby się dobrze spieniły. Nie przerywając ubijania wsypałam partiami cukier(...)słupkach. Przełożyłam na talerz. Zobaczcie jak kuszą swoim wyglądem Koniecznie spróbujcie tych pysznych babeczek. Skórka z wierzchu jest lekko chrupiąca, jakby była karmelizowana. A w środku... pyszne, mięciutkie migdałowe, z owocami... Teraz już można się nimi zajadać. Są doskonałe na każdą okazję. Uwielbiają je zarówno dorośli, jaki i dzieci. Zróbcie podwójną porcję, bo znikają niesamowicie szybko. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję

Kuchnia u Krysi
Szarlotka z bezą 332

proszku do pieczenia wkładka jabłkowa: 500 g kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu beza: 3 białka 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej 2 łyżki płatków migdałowych Zimne masło posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder,proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Jabłka obrać(...)szczyptą soli na sztywną pianę,partiami wsypywać cukier cały czas miksując. Na koniec dodać mączkę i dokładnie wymieszać.  Ciasto wyciągnąć z piekarnika,nałożyć pianę,wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć ponownie do pieca i piec jeszcze 25 minut. Po wyjęciu chwilę przestudzić i można kroić jeszcze lekko ciepłą,bo taka jest najsmaczniejsza

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta frangipane ze śliwkami 215

Pracowity tydzień pracy ma się ku końcowi. Trzeba go uczcić, najlepiej czymś słodkim. Wczoraj kupiłam bardzo dojrzałe śliwki z przeznaczeniem na ciasto. Zamarzyła mi się tarta frangipane czyli tarta migdałowa ze śliwkami. Frangipane to migdałowe nadzienie do ciast. Czasami używam frangipane do kanapek na słodko . Piekłam frangipane z gruszkami. Pamiętam, że tarta frangipane bardzo mi wtedy smakowała. Czas na powtórkę

codojedzenia
muffiny rafaello (bez pieczenia) 152

Dzięki swojej sorbetowej konsystencji, sprawił, że muffinki były w "lodowym klimacie" SKŁADNIKI: banan  3 łyżki mąki kokosowej 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 3 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki płatków migdałowych 1/2 szklanki wiórków kokosowych łyżka ksylitolu 1/2 szklanki mleka  WYKONANIE: banana najlepiej zamrozić na ok 30 min (jeśli chcemy otrzymać lodowy efekt) banana blendujemy, po czym mieszamy z mąką(...)kokosową i jogurtem naturalnym- przekładamy do aluminiowych foremek (ok 1/2 foremki) kaszę jaglaną gotujemy w mleku, dosładzamy ksylitolem- do wchłonięcia całego płynu ugotowaną kaszę blendujemy z płatkami migdałowymi, przekładamy do foremek muffinki odkładamy na ok 10 min do lodówki- następnie wyciągamy z foremek i obtaczamy w wiórkach kokosowych

healthy dreams