wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę makową: - 2 puszki masy makowej (2X850g) - 200g mielonych migdałów - 100g suszonej żurawiny - 150g orzechów włoskich - skórka pomarańczowa - 4 białka - esencja migdałowa Składniki na masę serową: - 1,5 kg tłustego twarogu - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 150g miękkiego masła - 8 jaj + 2 żółtka - 2 budynie waniliowe - 1,5 łyżeczki esencji(...)migdałowej Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto kruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka (białka dodamy ubite do masy makowej), śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy
mojewypiekiinietylkomiłośnicy masła i cukru powiedzą, że to nieprawdziwe rafaello, ale za to o ile zdrowsze (nawet wegańskie) i mniej pracochłonne... Składniki: około 10 migdałów 1 filiżanka prażonych płatków migdałowych 1 filiżanka wiórków kokosowych 1 filiżanka mleczka kokosowego syrop z agawy/syrop z buraków cukrowych/inny środek słodzący – dowolna ilość do obtaczania: wiórki kokosowe Migdały umieść w kubku, wlej gorącą wodę(...)odstaw na około godzinę. Zmiksuj lub zblenduj wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi, słodzikiem i mlekiem kokosowym. (Jeśli masa jest o wiele za rzadka, dodaj jeszcze trochę płatków lub wiórek.) Obierz migdały ze skórki. Z masy kokosowo-migdałowej formuj małe kule, w środku umieszczaj całego migdała i obtaczaj rafaello w wiórkach kokosowych. Odstaw do lodówki na około 2 godziny. Podaj schłodzone
Qlinarnie i Qlinarniefont-family:"Cambria","serif"; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Cielęcina duszona w migdałowo-orzechowym sosie z napojów Alpro Łosoś marynowany w napoju kokosowym Alpro Napój z suszonych owoców, z zieloną herbatą i napojem kokosowym Alpro Panna cotta migdałowo – ryżowa z napojami Alpro Tortelini(...)krewetkami i ricottą z sosem migdałowym Alpro Wegetariański sernik czekoladowy na zimno z napojem czekoladowym Alpro i deserkiem Alpro Wegetariański Żur na zakwasie owsianym Szybki podział na grupy, przydzielenie zadań i już para buch ! Wahałam się nieco co wybrać, czy słodko czy makaronowo.... Ostatecznie zdecydowałam, że chcę być w "Drużynie Tortelini". Wspólnie z Sylwią i Anetą
kolorowotorcikowoburczało w brzuchach!____________________________________________________________________________________________Podzieleni na grupy przystąpiliśmy do pracy.Ja , Marta i Aneta za zadanie bojowe miałyśmy zrobić najlepsze na świecie * Tortellini z krewetkami i ricottą z sosem z napoju migdałowego Alpro.Zakasałyśmy rękawy i wzięłyśmy się do pracy!Ściągi żadnej nie było …. ale podpowiedzi Pana Roberta i jego pomocników ułatwiały nam pracę.Własnoręcznie robiony makaron …. fantastyczny farsz(...)obłędnie pachnący sos – to już po chwili miały wylądować w naszych brzuchach!____________________________________________________________________________________________Pozostałe grupy również dawały czadu!U sąsiadek było na słodko:* Czekoladowy sernik z tofu* Panna Cotta migdałowo-ryżowa z żelem owocowym i ptasie mleczko kokosowe.____________________________________________________________________________________________Naprzeciwko * Wegetariański żur na zakwasie owsianym * Łosoś marynowany w napoju kokosowym oraz* Cielęcina z sosem migdałowo orzechowym i whiskyDo picia * napój kokosowy
Ostra na Słodkomasę. Bananowe lody gotowe!LODY BANOWO-ORZECHOWE:Do "czystej" zblendowanej masy bananowej dodaj kilka łyżek masła orzechowego (ilość wg uznania) i zblenduj jeszcze raz krótko całość.LODY BANANOWO-MIGDAŁOWE:Migdały zblenduj przez 4-5 minut na gładką masę. Dodaj do nich zblendowaną masę bananowa. Całość zmiksuj krotko jeszcze raz. Lody posyp podpieczonymi na patelni i ostudzonymi płatkami migdałowymi(...)druga wersja: płatki migdałowe podpraż na złoto na patelni. Ostudź. Dodaj do lodów bananowych.LODY BANANOWE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:Do "czystej" zblendowanej masy bananowej dodaj kilka łyżeczek startej na tarce lub drobno posiekanej gorzkiej (lub mlecznej, jeśli wolisz) czekolady
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenie biszkoptów, no chyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo. Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką. W końcu trzeba sobie radzić w każdej sytuacji, a złej baletnicy przeszkadza wiadomo co więc nie ma co zarzekać tylko korzystać z tego co się(...)cukru 3/4 szklanki mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek masa: 2 budynie 1l mleka 6 łyżek cukru kostka masła 200 g płatków migdałowych aromat migdałowy ciasto kokosowe: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Wykonanie: Masło roztapiamy w garnku na piecu i przelewamy do miski. Dodajemy cukier i żółtka. Wszystko
ciastkarnia na kruchym spodzieświeżego mango pokrojonego w sporą kostkę KASZOTTO NA SŁODKO Z MIGDAŁAMI: - szklanka kaszy jaglanej - 1 łyżka masła ( w wersji wege, użyj tłuszczu kokosowego) - kardamon, całe migdały - 200 ml mleka migdałowego - 50-100ml wody - cukier lub słodzik W rondelku rozpuść masło, dodaj kaszę (uprzednio dwa razy przelaną na sitku wrzątkiem), dodaj mleko migdałowe* i wodę. Gotuj co jakiś czas mieszając(...)miękkości. Pod koniec gotowania dodaj garść całych migdałów. Wyłącz gaz i pozostaw pod przykrywką 15 minut. *mleko migdałowe przygotowujemy w następujący sposób: 1/2 szklanki całych migdałów zalej wrzątkiem odstaw na 5 godzin, po tym czasie z każdego migdała ściągnij skórkę. Obrane migdały przełóż do wysokiego naczynia dodaj 200 ml mleka 0% lub w wersji wegetariańskiej wody, zmiksuj blenderem bardzo dokładnie
SMYKWKUCHNIbiałka i żółtka osobno) 150 g mielonych migdałów ze skórką 120 g mielonych otrębów śliwkowych 100 g cukru 80 g białego cukru 120 g masła miękkiego 60 g płatków migdałowych 250 g ricotty 50 g kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 fig, umytych i przekrojonych na pół 50 g płatków migdałowych cukier puder do posypania Masło, śmietanę(...)opadła. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Na brzegu wcisnąć połówki fig skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C i piec 50-60 minut - do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem
Czerwień i błękitdodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... InspiracjaCiasto:400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru, 5 łyżek oleju, 8 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g świeżych malin. Mąkę przesiać wraz(...)Wylepić nim dno przygotowanej blaszki o wym. 24x28cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć przebrane maliny. Kruszonka: szklanka mąki pszennej, 120g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru, 100g płatków migdałowych. Mąkę przesiać, dodać płatki migdałowe, cukier oraz posiekaną margarynę. Rozgnieść palcami, tworząc kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 200st. Podawać oprószone
Z miłości do słodkościChoć można ją kupić w Polsce, warto przywieźć kilka butelek z Grecji (dosłownie kilka, bo sprzedają ją np. w 0,5 l. butelkach jak piwo).Syropy cynamonowy (Kanelada) lub migdałowy (Soumada)Myląco zwane przez miejscowych "likierami" (liqueur), bezalkoholowe syropy podaje się po rozcieńczeniu z wodą. To taka grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon to prawdziwie greckie smaki - migdały(...)składnikiem wielu greckich słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można tu tanio kupić w wielu sklepach z pamiątkami. Syrop migdałowy (skład: mielone migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada, to produkt pochodzący z wyspy Nissiros, ale powszechnie dostępny w sklepach na Kos. Według mnie smakuje jak aromat migdałowy
Chilli Czosnek i Oliwajest to konieczne, gdy użyjemy b.zimnego masła. Masa makowa:- 500g maku (najlepiej mielony)- 5 jajek (osobno białka i żółtka)- pół kostki masła - 125g- jeden słoik powideł (około 300g)- olejek migdałowy (kilka kropli)- bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów i około 80g orzechów potłuczonych na drobne kawałki lub mielonych)- niepełna szklanka ksylitolu (lub cukru)- 2 łyżki miodu (można zastąpić(...)odstawiamy do wystygnięcia.Masło należy roztopić. Mak utrzeć z ksylitolem (lub cukrem i miodem), dodawać stopniowo żółtka, powidła, łyżeczkę mąki ziemniaczanej, szczyptę proszku do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego i przestudzone masło. Na samym końcu dodać bakalie i ubite na sztywno białka jaj. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wyłożony na blaszce spód. Resztę kruchego ciasta rozkruszyć jako kruszonkę. Piec
Smaczne Zdrowewcześniejszego. Pudding przed podaniem musi stać przynajmniej 2-3 godziny w lodówce. Przepis na Chia z musem z mango Składniki 2 łyżki ziaren szałwii hiszpańskiej (chia) 100 ml mleka migdałowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka syropu klonowego Składniki na mus malinowy 2 łyżki miodu 100g mrożonych malin 50 ml mleka migdałowego Pudding chia z musem malinowym – przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżka soku z cytryny 40g bezglutenowych płatków owsianych + 3 łyżki do posypki 40 g oleju kokosowego + 1 łyżka do posypki 1/2 łyżki syropu klonowego 50g obranych migdałów lub mąki migdałowej 40g maki gryczanej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kurkumy 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu szczypta soli 1 dojrzały banan(...)mieszam z 1 łyżeczką oleju kokosowego i 1/2 łyżki syropu klonowego i odstawiam. 6 Migdały mielę na drobną mąkę w malakserze lub młynku (pomijam ten krok jeśli używam mąki migdałowej). 7 Płatki owsiane mielę na grubszą mąkę w malakserze lub młynku. 8 W misce dokładnie mieszam rozdrobnione migdały i płatki z mąką gryczaną, ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, sodą, kurkumą, cynamonem
Book of spells