wartościowych i odżywczych bakalii, począwszy od spodu, aż po krem- DESERNICZKI (nie mylić z sernikiem 😜). Spód deserniczków to zaledwie 2 składniki: mięsiste daktyle oraz płatki migdałowe, zaś krem... ... aksamitnie kremowy i gęsty (to zasługa nerkowców), o smaku kokosa przełamanym orzeźwiającą limonką oraz w naturalnym, fioletowym kolorze uzyskanym z liofilizowanych borówek... Można się w nich zakochać bez opamiętania(...)zwiększycie proporcje (spód x1/3, krem x1/2) i zrobicie w tortownicy, to otrzymacie popisowy torcik! 😊 4 porcje Spód: * suszone daktyle- 160 g* * płatki migdałowe- 80 g* Krem: * orzechy nerkowca- 300 g* * mleko kokosowe- 200 ml * liofilizowane borówki- 15 g * płynny olej kokosowy- 2 łyżki * miód- 1 łyżka (ewentualnie dosłodzić) * limonka- 1 szt. (sok i skórka) Dodatkowo: * świeże borówki- do ozdobienia wierzchu
Kraina Miodem Płynącaudek z kurczaka, bez kości 2 łyżki masła pęczek dymki 150 g zielonego groszku, mrożony 1 ząbek czosnku 1 łyżka curry w proszku 150 g jarmużu 2 łyżki mąki migdałowej 400 ml bulionu z kurczaka 100 ml słodkiej śmietanki sól i pieprz do smaku ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Rozgrzej masło na patelni. Udka oprósz solą i pieprzem. Zrumień na maśle(...)stronach. Dodaj mąkę migdałową, curry w proszku i wlej bulion z kurczaka. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do kurczaka. Przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut. Pokrój dymkę w piórka. Dodaj do curry wraz z groszkiem i jarmużem. Dopraw solą i kajeńskim pieprzem. Gotuj przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj bulgur na sypko. Podaj z kaszą bulgur i sałatką
codojedzeniaSkładniki: 50 g płatków migdałowych 180 g wiórków kokosowych 100 g cukru 2 jajka 50 g margaryny Przygotowanie: Płatki migdałowe połamać na drobne kawałki. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem do momentu zbielenia. Dodać margarynę, wymieszać. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i migdały, wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego(...)ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Rada: Płatki migdałowe najlepiej rozdrobnić za pomocą pomocnika kuchennego lub blenderem
Ciastka - domowe słodkościprzede wszystkim kilka koszmarnych niewypałów Na szczęście metodą prób i błędów powstał w końcu ten przepis a pierogi są idealne! Składniki na ok 20 pierogów: 200-220 g mąki migdałowej lub migdałów drobno zmielonych 2 duże jajka 1 łyżka rozpuszczonego tłuszczu (smalec – keto, LCHF, paleo, DO lub masło klarowane – keto, lCHF, DO) 10g (ok 2 łyżeczek) gumy guar(...)Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Czas na przygotowanie ciasta na pierogi Migdały zmielić na mąkę lub użyć gotowej mąki migdałowej drobno zmielonej. Zasadą jest podobnie jak w przygotowywaniu muffinek połączenie osobno składników suchych i mokrych. Najpierw dokładnie wymieszać składniki suche, czyli mąkę, szczyptę soli i sproszkowaną gumę guar. Następnie zmiksować
Ola la LCHFcukru) - 1 łyżka płynnego miodu (można pominąć i dodać więcej ksylitolu) - 1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej - 62,5g masła (u mnie z ukwaszonej śmietany) - 2 jajka - kilka kropli olejku migdałowego (choć ja ostatnio zapomniałam i również była pyszna...) - 250g (ml) wrzącej wody Mak zalać w misce wrzątkiem, zamieszać i odstawić. Gdy użyjemy maku w całości, musimy go zalać wodą(...)bokiem), ale w niczym to nie przeszkadza. Lukier zatuszuje wszelkie niedoskonałości... :-) Liczy się smak! Domowej strucli nic nie przebije... :-) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka - kilka kropli olejku migdałowego W miseczce umieszczam puder trzcinowy dodaję kilka kropli dobrego olejku migdałowego i stopniowo mieszając dolewam kremówkę, do uzyskania odpowiednio gęstej i gładkiej konsystencji. Ja smaruję moje strucle lukrem i posypuję
Smaczne ZdroweKilka słów na temat nasion chia napisałam w tym poście. Dzisiaj mam dla Was pudding chia na mleku migdałowym, z owocami. Danie to, ze względu na owoce, najlepiej zjeść przed południem - na I lub II śniadanie. Polecam bardzo! Składniki na 2 porcje: 6 łyżek nasion chia 1 szklanka mleka migdałowego 4 łyżki syropu klonowego 2 garści malin (u mnie mrożone(...)gruszki Do mleka migdałowego wsypałam nasiona chia i wymieszałam. Odstawiłam na 20 minut, żeby całość trochę zgęstniała. Jeśli robicie 2 porcje, to należy rozlać pudding do dwóch salaterek Następnie dodałam syrop klonowy, znowu wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 4 godziny, przykrywając folią spożywczą Po wyjęciu z lodówki... ... mrożone maliny opłukałam ciepłą wodą, żeby trochę odtajały, a następnie zmiksowałam
Szczęśliwa kuchniaświeżym w sosie czosnkowym. Polecam, bo bardzo smaczna. Składniki: • 1 brokuł • 2 garści mixu sałat • 150 g sera feta • 1/2 słoiczka czosnku marynowanego • 3 łyżki płatków migdałowych Sos czosnkowy • 4 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w wodzie(...)solą i odrobiną cukru. • Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawić solą i pieprzem. • Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. • Od spodu układać w salaterce: 1) mix sałat, 2) brokuły, 3) ser feta pokrojony w kostkę, 4) ząbki marynowanego czosnku, 5) sos czosnkowy, 6) płatki migdałowe
To co kochamIdealna na „proszony obiad”. Składniki: • 5 sztuk korzenia pietruszki • 1 gruszka • 3 łyżki masła • 1 szklanka mleka • sól, biały pieprz • kilka igiełek rozmarynu • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: • Pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. • Zalać wodą, posolić, dodać rozmaryn i gotować na wolnym ogniu 10 minut. • Dodać pokrojoną gruszkę(...)dalej gotować, aż pietruszka będzie miękka. • Na koniec dolać mleko i zmiksować zupę na gładki krem. • Płatki migdałowe podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. • Podawać zupę posypaną płatkami migdałowymi. Inspiracja przepisem z Kwesti Smaku
To co kochamDzisiaj szybko. Bardzo chrupiąca sałatka z kurczakiem, cieciorką i selerem marynowanym. Dodatkowej chrupkości nadają płatki migdałowe i krucha sałata lodowa. Kwaskowy sos jogurtowy doskonale komponuje się smakowo z sałatką. Polecam na kolację! Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 puszka cieciorki • 1 słoiczek marynowanego selera(...)sałata lodowa • 1 mała paczka płatków migdałowych Sos jogurtowy • 1 mały jogurt • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać z sosem sojowym. • Kurczaka przesmażyć na oleju na złoty kolor. • Wymieszać odsączoną cieciorkę i odsączony
To co kochamszklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła Masa: 1 l kompotu agrestowego (z owocami) 3 budynie waniliowe Beza migdałowa: 6 białek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g płatków migdałowych Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka i cukier waniliowy, cały czas ucierać. Ciągle miksując(...)Dodać owoce. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać budynie i chwilę ubijać. Wyłożyć na masę. Posypać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę i płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyprzepisu skorzystałam od "Gotowanie i wypieki z ...pasją" Przepis bardzo prosty.Marcepan cudownie pachnie migdałami i olejkiem migdałowym,aż kawałek sobie uszczkłam do spróbowania.A dziś moja siostra przywiozła mi kupny i wiecie co-nie pachnie i nie smakuje tak pięknie jak swój.... Do zrobienia tego marcepanu użyłam migdałów i cukru pudru. 20 dag.migdałów 180g.cukru pudru 1 łyżka wody(...)mnie 2łyzki)+kilka kropel olejku migdałowego lub 2 łyżki amaretto ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Migały mielimy lub tak jak ja użyłam kupionych już zmielonych. Na czysty blat wsypujemy migdały,na nie cukier puder,dodajemy wodę,olejek migdałowy i ugniatamy przez 5 min.mas
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiProste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Pożywne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam(...)cynamonu po 1/3 łyżki zmielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 szklanka rodzynek (można zastąpić żurawiną) 50g płatków migdałowych 1. Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub pastę waniliową), wymieszać mikserem ( patrz FILM ). 2. Do drugiej miski przesiać mąkę, wsypać przyprawy, proszek
Mała Cukierenkaminut. Placki można piec w tym samym czasie - opcja: termoobieg, lub jeden po drugim. Masa kremowa: 1 szklanka mleka + 3 łyżki cukru + 16 g cukru waniliwego (lub migdałowego) = zagotować. 1 szklanka mleka + 2 żółtka + 3 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej = zmiksować, dodać do gotującego się mleka. Z całości powstanie a la budyń, który należy(...)ugotowaniu ostudzić. 100 g masła 100 g margaryny kilka kropel aromatu migdałowego kilka "kropel" amaretto Kiedy ciasta i budyń są już schłodzone, robimy krem. Ubić mikserem masło z margaryną, dodając po łyżce budyniu. Cały czas ubijać. Dodać na końcu aromat migdałowy i amaretto. Zmiksować. Placki przełożyć masą i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto można polać delikanie polewą
Kuchnia smakówminut. Przepis na krem Składniki: -3 szklanki mleka -3 żółtka -3 łyżki mąki pszennej -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 torebki cukru waniliowego -3/4 szklanki cukru -kostka margaryny -olejek migdałowy Sposób przygotowania: Żółtka, cukier waniliowy, mąki i szklankę mleka należy ze sobą wymieszać. Dwie pozostałe szklanki mleka i cukier podgrzewać i wlać do niego wcześniej pomieszane składniki. Mieszać, aż się(...)zagotuje i zgęstnieje do postaci budyniu. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa przestygnie zmiksować razem z margaryną, aż powstanie puszysty krem. Na koniec dodać olejek migdałowy. Na biszkopt wykładamy krem migdałowy. Następnie na krem kładziemy herbatniki a na herbatniki lukier (najprostszy lukier można przygotować mieszając gorącą wodę z cukrem pudrem). Smacznego
Magia jedzenia.mlecznej jeżeli wolicie słodsze smaki 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Tosty 200 ml mleka 1 opakowanie czekolady do picia w proszku, porcja na filiżankę 2 jaja 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego szczypta soli 6-8 kromek czerstwej chałki maślanej dodatkowo masło klarowane do smażenia lekko uprażone płatki migdałowe świeże owoce do podania, np. maliny Jeżeli nie mamy gotowego, przygotować krem czekoladowy. Czekoladę(...)docisnąć. Obrócić na drugą stronę, docisnąć łopatką. Na patelni roztopić niewielką ilość masła. Smażyć z obu stron po ok. 3 minuty. Zdjąć z patelni posmarować kremem czekoladowym. Posypać płatkami migdałowymi i malinami lub innymi owocami. Smacznego
Pełny talerz