migdałowe - 1000 przepisów (strona:13/67)

Chrupiąca sałatka z kurczaka i cieciorki 179

Dzisiaj szybko. Bardzo chrupiąca sałatka z kurczakiem, cieciorką i selerem marynowanym. Dodatkowej chrupkości nadają płatki migdałowe i krucha sałata lodowa. Kwaskowy sos jogurtowy doskonale komponuje się smakowo z sałatką. Polecam na kolację! Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 puszka cieciorki • 1 słoiczek marynowanego selera(...)sałata lodowa • 1 mała paczka płatków migdałowych Sos jogurtowy • 1 mały jogurt • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać z sosem sojowym. • Kurczaka przesmażyć na oleju na złoty kolor. • Wymieszać odsączoną cieciorkę i odsączony

To co kocham
Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami 285

Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Pożywne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam(...)cynamonu po 1/3 łyżki zmielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 szklanka rodzynek (można zastąpić żurawiną) 50g płatków migdałowych 1. Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub pastę waniliową), wymieszać mikserem ( patrz FILM ). 2. Do drugiej miski przesiać mąkę, wsypać przyprawy, proszek

Mała Cukierenka
Madam Walewska 139

minut.  Placki można piec w tym samym czasie - opcja: termoobieg, lub jeden po drugim.  Masa kremowa: 1 szklanka mleka + 3 łyżki cukru + 16 g cukru waniliwego (lub migdałowego) = zagotować. 1 szklanka mleka + 2 żółtka + 3 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej = zmiksować,  dodać do gotującego się mleka. Z całości powstanie a la budyń, który należy(...)ugotowaniu ostudzić.  100 g masła 100 g margaryny kilka kropel aromatu migdałowego kilka "kropel" amaretto Kiedy ciasta i budyń są już schłodzone, robimy krem. Ubić mikserem masło z margaryną, dodając po łyżce budyniu. Cały czas ubijać.  Dodać na końcu aromat migdałowy i amaretto. Zmiksować. Placki przełożyć masą i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto można polać delikanie polewą

Kuchnia smaków
Ciasto z kremem migdałowym. 140

minut. Przepis na krem Składniki: -3 szklanki mleka -3 żółtka -3 łyżki mąki pszennej -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 torebki cukru waniliowego -3/4 szklanki cukru -kostka margaryny -olejek migdałowy Sposób przygotowania: Żółtka, cukier waniliowy, mąki i szklankę mleka należy ze sobą wymieszać. Dwie pozostałe szklanki mleka i cukier podgrzewać i wlać do niego wcześniej pomieszane składniki. Mieszać, aż się(...)zagotuje i zgęstnieje do postaci budyniu. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa przestygnie zmiksować razem z margaryną, aż powstanie puszysty krem. Na koniec dodać olejek migdałowy. Na biszkopt wykładamy krem migdałowy. Następnie na krem kładziemy herbatniki a na herbatniki lukier  (najprostszy lukier można przygotować mieszając gorącą wodę z cukrem pudrem). Smacznego

Magia jedzenia.
Czekoladowe tosty 189

mlecznej jeżeli wolicie słodsze smaki 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Tosty 200 ml mleka 1 opakowanie czekolady do picia w proszku, porcja na filiżankę 2 jaja 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego szczypta soli 6-8 kromek czerstwej chałki maślanej dodatkowo masło klarowane do smażenia lekko uprażone płatki migdałowe świeże owoce do podania, np. maliny Jeżeli nie mamy gotowego, przygotować krem czekoladowy. Czekoladę(...)docisnąć. Obrócić na drugą stronę, docisnąć łopatką. Na patelni roztopić niewielką ilość masła. Smażyć z obu stron po ok. 3 minuty. Zdjąć z patelni posmarować kremem czekoladowym. Posypać płatkami migdałowymi i malinami lub innymi owocami. Smacznego

Pełny talerz
Krem z zielonych i białych szparagów 146

szparagów białych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki masła 2 średnie ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki śmietany 50g płatków migdałowych sól, pieprz po 2 krople sosu rybnego kawałek parmezanu do posypania- niekoniecznie Przygotowanie: Cebule i czosnek drobno posiekaj. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój też(...)300ml.)bulionu lub wody i gotuj przez 8 minut. Zmiksuj blenderem zawartość obydwu garnków, a następnie dodaj po łyżce śmietany. Dopraw do smaku. Rozgrzej patelnię i wrzuć płatki migdałowe. Praż je przez 2 minuty aż lekko zbrązowieją. Nalewać jednocześnie obydwie zupy z dwóch stron talerza. Wierzch zupy posyp płatkami migdałowymi i świeżo startym parmezanem. Smacznego

Kubki smaku
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 196

pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mąki(...)pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder do posypania'; document.write(" "); Amaretto lub rum (ewentualnie sok pomarańczowy) podgrzewamy. Suszone owoce

Poezja smaku
Domowy marcepan 327

Domowy marcepan (słodka masa migdałowa) bije na głowę smakiem (i przede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć(...)folię w lodówce – do miesiąca czasu. Domowy marcepan: 200 g mielonych migdałów * 3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki amaretto (lub tyle samo wody + 2-3 krople aromatu migdałowego, jednak zdecydowanie polecam amaretto) 1 szklanka cukru pudru (140 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); * Do przygotowania marcepanu używamy zmielonych migdałów bez skórki. Takie już zmielone

Poezja smaku
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 150

czekolady gorzkiej 45 g margaryny 3 łyżki cukru kryształ 1 żółtko 5 dag mielonych migdałów Przygotowanie: Czekoladę gorzką połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem.  Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku(...)użyć innej czekolady np. mlecznej (wtedy ciasteczka będą słodsze) w przypadku użycia białej czekolady ciasteczka mogą zmienić kształty, troszeczkę mogą się rozlać pod czas pieczenia  jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka

Ciastka - domowe słodkości
Schab z mandarynkami 175

Nowy Rok...bo my pędzimy... Składniki 500 g schabu 3 mandarynki 2 łyżki miodu 2 kieliszki wytrawnego wina sok z cytryny 1 łyżka oliwy 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól pieprz świeżo zmielony     Przygotowanie   Schab opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plastry. Mięso oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na pół(...)ogrzanym półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z odrobiną wody, wlałem do sosu i gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem go solą i pieprzem. N a suchej patelni zrumieniłem płatki migdałowe. Polałem sosem mięso i posypałem płatkami migdałowymi

R'n'G Kitchen
Filety drobiowe w cieście z migdałami 213

przygotowane filety z kurczaka są bardzo soczyste. Świetnie komponują się z panierką migdałową.   Składniki 4 filety z kurczaka (po 200 g) 500 ml mleka mąka (masa ma być gęsta) 1 jajko 5 łyżek płatków migdałów olejek migdałowy (kilka kropli) olej do głębokiego smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z kurczaka(...)czyścimy, osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Mleko mieszamy z mąką, jakiem (masa ma być gęsta), płatkami migdałów, olejkiem migdałowym, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w cieście, wrzucamy na głęboki olej. Smażymy do zrumienienia. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Migdałowiec wg Siostry Anastazji 182

Składniki: 1 l mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag masła 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajo 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego Wykonanie: Mleko z puszki gotować przez 3 godziny. Przestudzić(...)patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować, z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobina cukru pudru) i połączyć

Pychotkaaa
Ciasteczka maślano-migdałowe - śniegowe kule 192

wiele, wszystkie są bardzo podobne... ja postanowiłam wypróbować przepis z bloga "ostra na słodko" Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 230 g masła 82 lub 83% 100 g płatków migdałowych 1 łyżka syropu amaretto (można zastąpić olejkiem migdałowym) 30 g cukru pudru + cukier puder do obtaczania upieczonych ciasteczek Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i syropem amaretto na puch(...)Najszybciej będzie mikserem Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi, następnie dodajemy do utartego masła. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Z ciasta formujemy nieduże kulki, które rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C ok 12-15 min Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 76039

bardzo zimnej) SKŁADNIKI NA KREM PRALINOWY: 75 g cukru 3 żółtka 45 g mąki pszennej 300 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody ok. 2 łyżeczki cukru pudru(...)czekolady, wyrównaj nożem wierzch.  Połóż drugi blat, nasącz go ponczem i posmaruj kremem pralinowym, wyrównaj nożem wierzch. Boki tortu posmaruj pozostałym kremem z białej czekolady i obsyp płatkami migdałowymi.  Na krem pralinowy wyłóż ostrożnie bezę, kładąc ją z papierem, na którym się piekła, a następnie delikatnie, wyciągnij papier od dołu, odklejając od bezy.  Tort wstaw na kilka

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto drożdżowe maślano - waniliowe 170

Ciasto drożdżowe o puszystym i miękkim środku oraz przyjemnie chrupiącym wierzchem, który uzyskujemy dzięki warstwie masła, cukru waniliowego oraz płatków migdałowych. Jest to ciasto, którego smak nie jest 'zakłócony' przez dodatki w postaci owoców, polewy czy kruszonki (choć takie też uwielbiam- żeby nie było! ;)), zaś czuć przyjemny aromat wanilii, zniewalającą maślaną nutę, no i oczywiście smak drożdży. Jeżeli chcecie się(...)mleko- 230 g * cukier trzcinowy- 80 g * masło- 100 g * drożdże- 20 g * jajko- 1 szt. * wanilia- 1 laska Dodatkowo: * masło- 100 g * cukier waniliowy- 3 łyżki * płatki migdałowe-  3 łyżki Mleko z dodatkiem masła lekko podgrzać, wymieszać, aż masło się roztopi. Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać ciepłe mleko z roztopionym masłem

Kraina Miodem Płynąca