proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: 250 g mielonego maku 80 g drobnego cukru 3 białka (uprzednio jajka sparzyć) 2 łyżki miodu 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa) Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżeczki żelatyny Masa orzechowa
Smaki Na Talerzudodatkową porcję orzechów lub polewę czekoladową. Placuszki a’la cukierki Michałki Składniki na 8 placuszków a’la cukierki Michałki 60 g ricotty 50 g mleka migdałowego jajko 40 g mąki pszennej 10 g posiekanych orzechów włoskich płaska łyżeczka proszku do pieczenia 16 g gorzkiego kakao szczypta soli + 50 g ricotty + 20 g dowolnego kremu czekoladowego Sposób przygotowania placuszków(...)cukierki Michałki: Do miski przełóż 60 g ricotty, wbij jajko oraz dodaj mleko migdałowe. Wymieszaj dokładnie. Potem do miski z ricottą przesiej mąkę pszenną, dodaj zmiksowane orzechy włoskie, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut. W międzyczasie przygotuj krem: 50 g ricotty połącz z ulubionym kremem czekoladowym. Następnie rozgrzej dobrze patelnię. Smaż
365 dni dookoła kuchniciasteczka kawowe - składniki: (około 20 sztuk) 200g mąki 100g masła 100g cukru 50 ml bardzo mocnej (!) kawy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania Maślane ciasteczka kawowe - przygotowanie: Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i następnie stopniowo połączyć z jajkiem, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz na końcu(...)średnicy około 4 cm. Akurat użyłam końcówki z gwiazdką, ale to tak naprawdę nie ma znaczenia, ponieważ podczas pieczenia ten kształt delikatnie się rozpłynie.) Każde ciasteczko dodatkowo posypałam płatkami migdałowymi. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 13-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. W przepisie użyłam kawy z palarni Bearded
Di gotujeWspaniałe połączenie kruchego ciasta i budyniu waniliowego. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy placki nawilgną od masy. Wierzch można posypać wedle uznania płatkami migdałowymi, kokosem lub wiórkami białej czekolady. Polecam to ciasto nie tylko na co dzień ale również na wyjątkowe okazje. Ciasto: 500g mąki pszennej 200g śmietany 18% 2 jajka 125g masła 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki(...)kropel ekstraktu waniliowego Krem: 800ml mleka 250g masła 250ml śmietany 18% 3 jajka kilka kropel ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szkl cukru płatki migdałowe i wiórki kokosowe do posypania Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części i upiec placki wielkości blaszki 20x30cm. Placki piec ok 10 minut
Smakołyki Asibiszkoptów · 10 dag orzechów włoskich · 1 mleczna czekolada · Kilka szt. płatków migdałowych do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Połowę biszkoptów moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy. 2. Dwie szklanki mleka gotujemy a do połowy szklanki mleka wsypujemy(...)Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do rondelka, wlewamy pozostałą śmietanę i gotujemy do chwili rozpuszczenia się czekolady. 5. Polewą smarujemy wierzch ciasta i układamy dowolnie płatki migdałowe. 6. Gotowe, chłodzimy w lodówce dwie godziny. 7. Smacznego
Kulinarna Chwiladużą blachę 20 x 30cm, 24 x 24 cm. Biszkopt makowy: 8 białek (najlepiej z dość dużych jajek, klasa L) pół szklanki cukru 75 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej 75 g maki pszennej 100 g suchego maku 75 g wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa kostka masła 200g (ciepłe) 1 budyń waniliowy(...)dalej ubijam, aż piana stanie się szklista i błyszcząca. Do tak ubitej piany dodaje po kilka łyżek przygotowanej wcześniej mieszanki złożonej z: mąki pszennej, maku, wiórek kokosowych i mąki migdałowej. Mieszankę łączę z białkami stopniowo poprzez bardzo delikatne mieszanie. To bardzo ważne gdyż nie możemy pozwolić, by piana opadła. Krok 2. Piekę biszkopt makowy. Po wmieszaniu całej ilości sypkich produktów
Ania gotujelekko polukrować bułki, u mnie lukier marcepanowy, choć moje Dziecię woli bez lukru- twierdzi, że najlepsze 😋😋 Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru (u mnie trzcinowy) - słodka kremówka - kilka kropli olejku migdałowego Do miseczki wsypujemy kilka łyżeczek pudru, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając wlewamy kremówkę do uzyskania pożądanej konsystencji. Smarujemy nim jeszcze letnie jagodzianki. Smacznego
Smaczne ZdroweWspaniałe ciasto jogurtowe z jabłkami, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Delikatne, wilgotne i bardzo puszyste. Ekspresowe w przygotowaniu, ponieważ wszystkie składniki odmierza się przy pomocy kubeczka od jogurtu naturalnego. Mój kubeczek ma 150 g. Ciasta nie trzeba długo ucierać, wystarczy tylko wymieszać mokre składniki. Następnie wsypać mąkę i proszek. a na koniec łakocie: jabłka, rodzynki, migdały. Można upiec je w zwykłej(...)pokroić w cienkie plasterki. Rodzynki wsypać do ciasta, zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ciasta poukładać plasterki jabłek, na tzw. sztorc. Jedno obok drugiego. Posypać płatkami migdałowymi. 5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 35- 40 minut na złoto. Szybko, łatwo i smacznie! Takie przepisy lubimy najbardziej :) Serdecznie zapraszam Edyta
dolcevitainmykitchenPolecam ten przepis zarówno do wykorzystania jabłek, jak również innych owoców - porzeczek, jagód, wiśni. Migdałowa maślana kruszonka jest chrupiąca, pachnie fantastycznie. Jabłkowe nadzienie wtapia się częściowo w dolną warstwę kruszonki, dzięki czemu szarlotka idealnie się kroi, jabłka nie przesuwają się i nie wypadają na talerzyk w czasie wbijania widelczyków w serwowane porcje. Składniki: Jabłkowe nadzienie: 4 spore jabłka - pocięte(...)jajka, śmietanę i zagniatamy szybko ciasto. Rozwałkowujemy je na wielkość blaszki - 20 cm / 24 cm, wykładamy na dno, wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kruszonki migdałowej. Kruszonka: 1 szklanka mąki 1 szklanka startych migdałów 120 gram miękkiego masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 1 żółtko Mieszamy w misce wszystkie składniki, rozcieramy palcami aż powstanie dość lepka
Kronika Piekarnikasię na przepisie znalezionym na blogu Wypieki Beaty. Wdzięczna jestem autorce za inspirację i motywację, z podziwem spoglądam na zdjęcia. Zmieniłam ilość cukru dodawanego w oryginale, nie zastosowałam posypki migdałowej. dodałam natomiast cynamon. Ciasto o innej strukturze niż wypieki, z wykorzystaniem masła ucieranego z cukrem, lub te z dodatkiem oleju. Miękkie, wysokie, delikatne, aromatyczne, o ciekawym posmaku. Świeżość zachowuje przez(...)przygotowanej formy. Na wierzch wykładamy łyżeczką konfiturę. Wkładamy tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut. W oryginalnym przepisie ciasto zostało posypane słupkami migdałowymi, ja tego nie uczyniłam. Przed wyciągnięciem z piekarnika, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Wyciągamy, studzimy przynajmniej pół godziny przed wkrojeniem się. Myślę, że ciasto to stanowić może dobrą bazę do wykorzystania
Kronika Piekarnikamąki pszennej - 4 jajka - 150g orzechów zmielonych - 5-6 brzoskwini świeżych albo 1 puszkę -150g malin świeżych lub mrożonych - szczypta soli -16g proszku do pieczenia - 50g płatków migdałowych To jest ciasto typu ucieranego, dlatego jedną z ważniejszych zasad przy jego przygotowaniu jest praca ze składnikami w temperaturze pokojowej, dlatego najlepiej wszystko przygotować sobie ze 3 godziny przed początkiem(...)ciasto wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką. Takiej około 24 centymetrowej. Teraz układam połówki brzoskwiń, pomiędzy nie wysypuję maliny i na koniec płatki migdałowe. Piekę w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto najlepiej smakuje całkowicie wystudzone, przed podaniem obficie posypane cukrem pudrem. Ma przyjemny słodko-kwaśny smak owoców przełamany nutą
I tu będę miała takie tedomowych biszkoptów (w oryginale było 300g) - 85g masła - 100g blanszowanych migdałów (dałam płatki migdałów) - 40g rodzynek (w oryginale było 85g) - 2 jajka (w oryginale było 5) - kilka kropli aromatu migdałowego Lukier: - ok.140g pudru (u mnie trzcinowy) - ok.70g kremówki - kilka kropli aromatu migdałowego - pokruszone migdały lub orzechy do posypania Mak zalać wrzątkiem i gotować ok. 20 minut. Można też zrobić
Smaczne Zdrowepomysłu i zbyt wielu składników szukam inspiracji w kucharskich książkach. Tym razem zatrzymałam się na deserze z książki Nigela Slatera Zielona uczta, jesień, zima – soczyste owoce pod migdałową kruszonką, crumble ze śliwkami. To nie jest pierwszy deser tego autora, który skradł moje serce i rozpieścił podniebienie. Śliwki pod migdałową kruszonką to deser prosty, szybki i pyszny, tak jak lubię
Tajemnice SmakuBędąc we Francji jadłam ciastka z masą migdałową, były tak pyszne, że gdy zobaczyłam przepis na tą tartę od razu musiałam ją przygotować. Do tego gruszki, czyli całkiem ciekawe połączenie. Poszczególne części tego ciasta można przygotować dużo wcześ Artykuł Migdałowa tarta z gruszką pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!wiaderku ✅ 200 ml kwaśnej śmietany ✅ 3 jajka ✅ 3-5 łyżek mąki ziemniaczanej ✅ Ekstrakt kawowy ✅ 1/3 szklanki cukru ✅ 250 g Michałków ✅ 200 g prażonych orzechów włoskich ✅ 200 g płatków migdałowych ✅ 500 ml śmietany ✅ 100 ml mleka ✅ 30-50 g cukru ✅ 15 g żelatyny ✅ Kilka kropel olejku miętowego ✅ Masło ✅ Bułka tarta 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Formę z odpinanymi bokami wysmaruj masłem i obsyp bułka tartą(...)piekarnik do 160 stopni na dokładnie 90 minut, następnie otwórz lekko drzwiczki i zostaw sernik do całkowitego ostygnięcie. 🛠️ Schowaj sernik najlepiej na noc do lodówki. 🛠️ Teraz musimy przygotować plotek migdałowy na Panna Cottę. 🛠️ Od brzegu ciasta ok. 0,5 cm, delikatnie natnij rowek wokoło sernika. 🛠️ Włóż teraz prażone płatki migdałów tak by powstał plotek na Panna Cottę. 🛠️ Wlej śmietanę, mleko
RafalCook