łyżeczki przyprawy korzennej (lub do piernika) Polewa : 80 g masła 6 łyżek cukru pudru 5 łyżek mleka 3 łyżki kakao Dodatkowo : płatki migdałowe do posypania Przygotowanie : Budynie rozpuszczamy w mleku. Jajka miksujemy na puch po czym dodajemy do nich cukier i całość dalej miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy porcjami ser, następnie przygotowane(...)całość kolejną warstwą ciastek. Ciasto odkładamy do schłodzenia i przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, mleko i kakao, mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDużo zdrowsze od mleka krowiego, wyjątkowo aromatyczne i smaczne, a dodatkowo jego wykonanie kosztuje znacznie mniej niż zakup gotowego mleka migdałowego w sklepie. Dodać jeszcze można, że jego zrobienie wcale nie jest skomplikowane i nie potrzeba przy tym dużej ilości składników, bowiem tylko migdały i wodę. SKŁADNIKI: - 1/2 szklanki migdałów - 1,5 szklanki wody + 1 szklanka wody Migdały zalewam(...)Następnego dnia blenderuję całość przez kilka minut, następnie dolewam jeszcze ok. 1 szklankę wody i jeszcze przez chwilę mieszam. Jeśli chcę, aby mleko było rzadsze, dolewam więcej wody. Mleko migdałowe trzymam w lodówce ok. 2-3 dni. Wykorzystuję je przede wszystkim do przygotowywania koktajli (miksuję je z dodatkiem wybranych owoców lub dodaję do niego niewielką ilość mleka krowiego i owoce
Wielopokoleniowobardziej, że nie musimy mielić maku bo do kupienia jest już gotowy mak mielony. składniki: 600 g suchego maku mielonego 700 ml mleka 80 g masła 50 g płatków migdałowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny 100 g rodzynków + alkohol do nasączenia aromat rumowy lub 4 łyżki rumu 50 g mielonych orzechów włoskich(...)mleko, dodać cukier i masło i zagotować. Następnie do mleka dodać mielony mak. Garnek cały czas trzymać na ogniu i mieszać aby mak napęczniał. Następnie dodać mielone orzechy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową, namoczone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny i aromat. Dokładnie wymieszać. Miodu można dać mniej lub więcej w zależności jak słodka masę lubimy. Zestawić z ognia i zostawić
Monia miesza i gotujewłoskich posiekanych opakowanie rodzynek kalifornijskich ok 5ml olejku rumowego Masa serowa: ½ kg sera białego podwójnie zmielonego 80g masła 2 żółtka 1 niepełna szklanka cukru kryształu ok 2,5ml zapachu migdałowego 1/4 szklanki mleka 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% ok 50g posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Ciasto makowe(...)minut. Po upieczeniu studzimy w formie kilka godzin, a następnie kroimy na dwa blaty. 2. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego
Kuchnia w czekoladziebezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki: • 4 jabłka • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki wiórków kokosowych • 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka • 100 g masła • 8 czubatych łyżek mąki pszennej • 2 czubate łyżki otrąb pszennych • 6 łyżek brązowego cukru trzcinowego oraz • wiórki kokosowe i czekoladowe płatki(...)Wykonanie: • Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. • Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. • Wrzucić do formy jabłka, posypać cynamonem, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. • Masło rozpuścić, dodać mąkę, otręby, cukier i wymieszać, po czym jabłka posypać kruszonką. • Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez
To co kochamwtedy będzie również dla dzieci. Składniki: • 4 miękkie gruszki • 1 banan • 1 duży jogurt grecki • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 4 łyżki płatków migdałowych • posypka do kawy Wykonanie: • Banana obrać i pokroić, gruszek nie obierać tylko pokroić. • Zmiksować owoce z jogurtem, dodać kawę rozpuszczalną. • Na koniec zmiksować(...)płatkami migdałowymi. • Podawać deser posypany posypką korzenną do kawy
To co kochamsię święta Bożego Narodzenia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag mąki tortowej 4 łyżki suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople aromatu migdałowego Poncz: Sok z ananasa 100 ml białego martini lub czystej wódki Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 450 ml mleka 1 budyń śmietankowy z cukrem(...)tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piec
Wanilia i Kardamonmłodszego syna. Później co roku dla dzieciaków odwiedzających nasz dom, zbierających słodycze w Halloween. Ciastka robią naprawdę spore wrażenie swoim wyglądem. Są pyszne, kruche, w smaku maślano-migdałowe. Składniki: 225 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1łyżka cukru waniliowego Kilka kropel olejku migdałowego 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pół
W garach u Gosiszklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40g) Dodatkowo : ok 800 g śliwek 2 łyżki cukru ( można pominąć gdy śliwki sa mocno dojrzałe i słodkie) 100g płatków migdałowych Wykonanie : Twaróg utrzeć w misce z cukrem , dodać mleko , olej , skórkę z cytryny. Połączyć składniki . Mąkę i proszek wymieszać , dosypywać partiami do masy twarogowej i dokładnie łączyć całość(...)łyżkami cukru ( można pominąć ) Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel , dosypać proszek budyniowy i wymieszać. Tak przygotowaną polewę wylać do formy na śliwki . Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok 30-35 min. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkalekko zmienionej proporcji. Do zdobienia wykorzystałam lukier królewski. 100 gram masła 100 gram cukru 2 jajka 180 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka zapach migdałowy Piekarnik nagrzać do 170C. Masło rozetrzeć mikserem, dodać cukier i utrzeć. Dodać pięć kropel zapachu migdałowego. Jajka wbić do osobnej miseczki i lekko ubić trzepaczką. Proszek dodać do mąki
Czerwony Gupikostatnio bardzo posmakowało mi połączenie gorzkiej czekolady i mleczka kokosowego smak jest niesamowity a do tego do kremu potrzebujemy tylko dwa składniki. Spód według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie ją na swoją ulubioną, trata to ciasto, które nie powinno nie wyjść :) W sezonie malinowym niemalże obowiązkiem jest spróbowanie czekoladowo-malinowego połączenia jest niesamowite(...)Składniki : Na krem czekoladowy: Szklanka mleczka kokosowego ja użyłam tego klik 2 tabliczki gorzkiej czekolady Na spód : 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej (możecie ją zastąpić inną dowolną) 1/4 szklanka wiórków lub mąki kokosowej 1/4 szklanki oleju kokosowego 2-3 łyżki syropu z agawy lub miodu w wersji niewege 1/4 szklanki kakao opcjonalnie w wersji niewegańskiej
zdrowa vege kuchniaczosnkiem i pietruszką), w której zanurzamy nasz przysmak nadając mu wyśmienity aromat i aksamitną konsystencję. Na dodatek jest przygotowany na mące z tapioki , która jest zdecydowanie tańsza od mąki migdałowej, a ta niestety jest częstym składnikiem większości wypieków. Tak więc to kolejny plus tego przepisu – nie rujnujemy naszych portfeli. Składniki: szklanka mąki z tapioki ¼ szklanki mąki kokosowej 1 jajko(...)szklanki mleka (kokosowego lub migdałowego) ¼ szklanki oleju kokosowego szczypta soli czosnek rozmaryn Przygotowanie: W misce łączymy mąki i sól, dodajemy olej, mleko i wszystko razem mieszamy. Kolejno wbijamy jajko, i kolejny raz dobrze mieszamy. Układamy ciasto pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i wałkujemy do uzyskania w miarę cienkiego ciasta. Posypujemy świeżym, drobno posiekanym rozmarynem oraz czosnkiem. Do rozgrzanego
PaleoLifehansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Banany – 2 szt Sok z cytryny Miód – 2 łyżeczki Płatki migdałowe Śmietana kremówka Banany umyć, obrać, przekroić na pół. Każdą połówkę ułożyć na talerzyku deserowym, skropić sokiem z cytryny, polać miodem i ozdobić ubitą śmietaną kremówką. Płatki migdałowe posypujemy na wierzchu
Camilla w kuchnijagodowy * pudding z kaszy kukurydzianej z sosem z masła z nerkowców **~ *z dodatkiem pasty jagodowej ** masło z nerkowców + odrobina gorącego mleka migdałowego Pudding po raz kolejny, dzisiaj z kaszy kukurydzianej. Cóż ja poradzę...pogoda po prostu sprzyja puddingom ;) PRZEPIS /1 PORCJA/ ~60g kaszki kukurydzianej ~1 1/2 szklanki mleka roślinnego ~100g pasty jagodowej >>KLIK<< ~sos - łyżka masła(...)nerkowców >>KLIK<< + ciepłe mleko migdałowe do odpowiedniej konsystencji W garnuszku zagotować mleko, ciągle mieszając wsypac kaszę i gotować do momentu zgęstnienia, następnie dodać pastę jagodową i wymieszać. Przełożyć kaszę do miseczki i odstawić na noc. Rano wyłożyć pudding na talerzyk i podawać z sosem. Smacznego
breakfast of dreams