jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0.25 szklanki oleju 100 g wiórków kokosowych opcjonalnie mała garstka płatków migdałowych masło do wysmarowania formy polewa do dekoracji Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier a po nim żółtka. Następnie dodać olej oraz wszystkie sypkie składniki(...)czyli mąkę pszenną i ziemniaczaną , proszek do pieczenia , a na końcu wiórki kokosowe . Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!) i obsypać płatkami migdałowymi . Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Wystudzoną babkę można udekorować polewą i wiórkami kokosowymi . Ciasto idealnie nadaje się również
Za drzwiami kuchniszklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.) Około 1kg różnych, ulubionych owoców 600ml śmietany kremówki 3 śmietan-fixy 1 łyżeczka cukru waniliowego Do ozdoby: Prażone płatki migdałowe i kolorowa posypka Biszkopty kroimy w kawałki około centymetrowej wielkości i zalewamy alkoholem. Dodajemy rodzynki, bakalie i pokrojone w kawałeczki owoce. Następnie ubijemy śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Połowę(...)ubitej śmietany dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek. Następnie ozdabiamy resztą śmietany, owocami, płatkami migdałowymi i kolorową posypką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny przed podaniem. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height
Smakowy Rajwprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy Ciasto: 250g margaryny lub masła 82% (miękkiego) 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 500g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)się rozpuścił. Następnie wsypujemy mielony mak i zagotowujemy, po chwili dodajemy posiekane orzechy i migdały i wlewamy rozpuszczony budyń. Całość jeszcze raz zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy olejek migdałowy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia. Gdy masa jest zimna robimy ciasto. Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie
Smakowy Rajpołączenie zimowo-wiosennych smaków. Jest więc kakaowy, chrupiący spód, a na nim intensywnie czekoladowa masa serowa. Na niej druga warstwa, tym razem świeżo-cytrynowa, a całość pod wyśmienitą, cytrynowo-migdałową kruszonką, którą podpatrzyłam u Erica Lanlarda w jego Czekoladzie . Muszę przyznać, że dość długo myślałam nad tym sernikiem. Musiałam wykorzystać serek przed wyjazdem, pomyślałam więc, że przygotuję dla mojej Rodziny(...)być. Wydaje mi się, że idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - wygląda bardzo ładnie, a smakuje wyjątkowo. Goście z pewnością nie będą rozczarowani. Sernik czekoladowo-cytrynowy z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 700 g serka kremowego 200 g cukru 4 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki oleju 1 kg pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych sól i pieprz 200ml ulubionego mleka 1 łyżeczka cukru kilka posiekanych listków bazylii 3-4 łyżki prażonych płatków migdałowych Wykonanie: Rozgrzej olej i duś pomidory przez kwadrans. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj. Następnie dodaj mleko, cukier i bazylię, wymieszaj. Posyp płatkami migdałowymi i natychmiast podawaj. Uwielbiam filmy Woody’ego Allena
Qlinarnie i Qlinarniepołączenia naturalnego soku z owoców z cukrem. Do produkcji Mango z Wanilią użyta zostala naturalna wanilia. Eterno samo wytwarza cukier waniliowy. Nie używa żadnych sztucznych barwników ani aromatów. -płatki migdałowe od Skworcu -lody u mnie waniliowe z syropem karmelowym i posypką z prażonych migdałów -morwa biała suszona do posypania -sos do deserów u mnie mango Wykonanie Przygotuj(...)Polewamy sosem do deserów z mango. Układamy kawałki owoców. Można dodać miód, pestki moreli... Do pucharków z zieloną galaretką dajemy lody, dużo lodów. Polewamy sosem do deserów, posypujemy płatkami migdałowymi. Na koniec dodajemy morwę białą suszoną. Desery na bazie tropikalnej herbaty gotowe. Dla dorosłych rumowe z lodami, dla dzieci galaretka na talerzykach... Smacznie, kolorowo, tropikalnie i pysznie
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1 kostka margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 4 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego orzechy włoskie siekane Kostkę margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki kakao zagotowujemy. Po ostygnięciu masy dodajemy 2 szklanki mąki, 4 całe jaja, 3 płaskie łyżeczki(...)proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Pieczemy w tortownicy o średnicy ok. 23 centymetry przez ok. 25 minut w temperaturze 150 C. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze ok. 25-30 min. Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia. Krem składniki: 1 szklanka mleka 1/2 cukru wanilinowego 1 i 1/2 łyżki
vegetanieweekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy krojone migdały posypka czekoladowa sok z połowy dużej cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Margarynę, mleko, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy(...)dodajemy na przemian 4 żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli zapachu migdałowego. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką. Odkładamy 1/4 ciasta, do którego dodajemy 1 łyżkę kakao i dobrze mieszamy. Resztę ciasta wylewamy do foremki keksowej (36 x 12 cm). Po środku wzdłuż ciasta
vegetaniebezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką. Tak jak czekoladę z pomarańczą uwielbiam, tak z cytryną jadam raczej rzadko. Nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem. To przecież świetne połączenie! Czekolada, ciężka i intensywna, wzbogacona orzeźwiającą, cytrynową nutą(...)Ciężko się oprzeć takiemu połączeniu, szczególnie, gdy zostało zamknięte w formie maleńkich ciasteczek, w sam raz na raz . Przepis Erica Lanlarda z jego Czekolady . Czekoladowe finansjerki z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na 24 sztuki) 40 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 50 g mielonych migdałów 80 g cukru 40 g mąki orkiszowej 4 białka 1/2 łyżeczki proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia 3 żółtka 100 g masła 1 ½ łyżki jogurtu greckiego beza: 3 białka 90 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 450 g rabarbaru 2 łyżki cukru płatki migdałowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i jajko i rozcieramy do uzyskania kaszki. Dodajemy jajka, cukier oraz jogurt i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy(...)cukrem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Na przestudzony spód nakładamy rabarbar, następnie ubite białka, całość oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym o 170 stopni piekarniku przez około 30-40 minut. Ja po 15 minutach przykryłam z góry tartę papierem do pieczenia by płatki się nie spaliły
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkideser, który bardzo często u Nas gości. Dziś właśnie na taki deserek zapraszamy. Wybrałyśmy tym razem śliwki, gdyż sezon na nie w pełni i świetnie skomponowały się z płatkami migdałowymi oraz słodką kruszonką. Śliwki z migdałami pod kruszonką SKŁADNIKI: około 350-400 g śliwek 4 łyżeczki płatków migdałowych 50 g masła 50 g cukru pudru + do dekoracji
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiproponuję lekką sałatkę z kurczakiem, mango i prażonymi migdałami. SKŁADNIKI: 1 filet z piersi kurczaka, 1 mango, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 50g płatków migdałowych, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Mięso kroję w kostkę. 2. Mango obieram ze skóry, usuwam(...)pestkę. Owoc kroję w niewielką kostkę. Selera i kukurydzę odsączam z zalewy. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. 3. Kurczaka, mango, kukurydzę, seler oraz migdały dokładnie ze sobą mieszam. Dodaję majonez, sól oraz pieprz. Łączę wszystkie składniki. Sałatkę podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasijajek 150 g mąki tortowej 150 g cukru 1 łyżka cukru pudru odrobina soli 0,5 proszku do pieczenia 750 g śmietany 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao aromat migdałowy 1 kompot wiśniowy 1 szklanka ponczu 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia. Do żółtek dodajemy troszeczkę aromatu migdałowego. Ubijamy białka
Salonik smakówBardzo proste i szybkie ucierane ciasto z wiśniami.Ciasto jest pyszne,mięciutkie,bardzo puchate i sprężyste.Tak samo świeże i na drugi dzień.Dzięki sporemu dodatkowi amaretto ma wspaniały migdałowy aromat.Świetny przepis na wykorzstanie wiśni z kompotu.Następna próba ciasta z serii bezcukrowej,po serniku (przepis tutaj) i próba bardzo udana.Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem.Ciasto cieszyło(...)orkiszowej jasnej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 180 g ksylitolu (lub cukru) szczypta soli 5 jajek M 120 ml amaretto (lub mleko z olekiem migdałowym) 2 łyżki cukru pudru Składniki na kruszonkę: 150 g mąki orkiszowej 150 g ksylitolu lub cukru 100 g mielonych orzechów laskowych 80 g masła Wykonanie: włączyć piekarnik i nastawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sernik) 8 jajek 1 kostka masła 2 szklanki cukru 1 cytryna 3 cukry wanilinowe 2 łyżeczki proszku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy mannej 1 olejek migdałowy migdały, orzechy rodzynki – według uznania Żółtka z cukrem ucierać mikserem około 5 minut, dodać masło i ucierać dalej około 2-3 minut. W dwóch porcjach dodać twaróg, rozkręcić. Następnie dodać(...)skórkę i sok z ½ cytryny, cukier wanilinowy i olejek migdałowy, mąkę ziemniaczaną i kaszę manną. Dodać ewentualne bakalie. Ubić białko i ostrożnie wymieszać łyżką. Wylewać na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną. Piec około 70 minut w temperaturze 180 C. Polewa, np. rozpuścić w mikrofali czekoladę i rozsmarować na serniku
Humanistka w kuchni