migdałowe - 1000 przepisów (strona:24/67)

Raw Bites z awokado i cukinii 85

gotowania: 25 minut Liczba porcji: 4 Wartości odżywcze (na porcję): Kalorie: 198 kcalWęglowodany: 5.75gZawartość tłuszczu: 16.4gZawartość białka: 6.45g Składniki: cukinia - 100g (1 mała) awokado - (1/2) mąka migdałowa - 50g pieprz - 1g sól - 1g oregano - wg uznania czosnek granulowany - wg uznania parmezan - wg uznania (opcjonalne) Składniki na dip czosnkowy: majonez z najmniejszą ilością cukru - 20gśmietana 18% - 30goliwa z oliwek(...)Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj cukinię i awokado. Pokrój warzywa w długie cienki paseczki. Przypraw solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Paluszki panieruj w jajku, a następnie w mące migdałowej. Połóż je na papierze do pieczenia. Piecz około 20 minut w 180 stopniach.Zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz przez około 5 minut, aż paluszki nabiorą brązowego koloru

Keto Przepisy
Ciasto na zimno z borówkami 79

kakao - 100gśmietana 36% - 100mlżelatyna - 5-8golej kokosowy - 40g wiórki kokosowe - 150gcynamon - wg uznania Górna warstwa: śmietana 36% - 250mlolej kokosowy - 28gnasiona chia - 100gmascarpone - 500gstewia - wg uznania (opcjonalne) Dodatki: płatki migdałowe - 50gborówki amerykańskie - 80g Sposób przygotowania: 1. Dolna warstwa W garnuszku roztop olej kokosowy, dodaj czekoladę i śmietanę. Gdy wszystko dokładnie się rozpuści, dodaj suche składniki (cynamon i wiórki kokosowe).Dosyp(...)Już jesteś prawie na mecie... Wyciągnij masę z zamrażarki. Powinna trochę stwardnieć. Przelej na nią swoją "górną warstwę" i dokładnie rozprowadź. Posyp wszystko umytymi borówkami i płatkami migdałowymi. Odstaw do lodówki na około 2 godziny - daj ciastu szansę się zastać i żeby smaki się trochę przegryzły. Możesz podawać ciasto z lodami (na które przepis znajdziesz również na mojej

Keto Przepisy
BUŁECZKI Z SEREM 153

żółtka 1/3 kostki margaryny 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Farsz z sera : *********************** 40 dag.sera twarogowego 1 jajko 1 łyżka cukru marcepanowego kilka kropel olejku migdałowego  1 łyżka masła miękkiego 1 łyżka cukru pudru ***************************************  Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. Do połowy mleka dodajemy pokruszone  drożdże,  łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy(...)odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie co ciasto nam będzie rosło robimy nadzienie z sera ucierając go z żółtkami ,cukrem pudrem ,cukrem marcepanowego, masłem , i olejkiem migdałowym na jednolitą masę.  Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ponownie.Wałkujemy na kształt prostokąta i smarujemy nadzieniem twarogowym.Nakładamy  jeden dłuższy bok do środka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka „pod wódeczkę”;) 1896

kulka mozzarelli xl 1 szkl. czarnych oliwek 1 mały słoik marynowanych pieczarek 5-6 korniszonów kilka suszonych pomidorów 3/4 małego słoiczka czosnku marynowanego z ziołami 75 g płatków migdałowych 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 100 ml oliwy 1/2 łyżeczki soli pieprz Czosnek przeciskamy(...)całości, kroimy na plasterki. Czosnek również możemy pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami – bazylią i oregano. Płatki migdałowe prażymy chwilę na rozgrzanej, suchej patelni. Dodajemy do sałatki. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Źródło

Smaki Na Talerzu
Tarta z kurczakiem i brokułem 198

podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1/2 opakowania kwaśniej śmietany 18% 2 jajka 1 żółtko 50 g, sera żółtego np. parmezan 2 łyżki płatków migdałowych WYKONANIE Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy żółtko, wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki nawet na ok. 1 godzinę. Można wyjąć po 20  minutach. Brokuł(...)termoobiegu w 180 st. ok. 15 min. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażoną pierś, brokuł i zalewamy śmietaną wymieszaną z przyprawami, jajkiem i serem.  Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy  w 180 stopniach ok. 40 min. Na termoobiegu, krócej. . SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Malinowa chmurka 280

serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami 3 białka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40-50 g płatków migdałowych Ciasto kruche : do miski wsypać mąkę dodać zimne, pokrojone masło i posiekać. Dodać resztę składników ciasta i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzonym ciastem wyłożyć(...)ziemniaczaną. Gdy masa będzie już błyszcząca i gęsta wyłożyć ją do formy (wyłożonej papirem do pieczenia) o takich samych wymiarach jak do ciasta kruchego. Rozsmarować równomiernie i posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Wystudzić. Krem : śmietankę i serek mascarpone

Pieguskowa Kuchnia
Tort orzechowy. 132

płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 jajka 20 dag masła 82 % pół szklanki cukru pół szklanki zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek(...)puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy. 4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu. 5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką. 6. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 7. Po tym czasie kroimy i podajemy. 8. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników

Izabelawkuchni
Kokosowa babka z polewą i bakaliami. 135

Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: 1 łyżeczka masła lub margaryny 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie(...)małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę wylewamy na babkę. 4. Dekoracja: Następnie dekorujemy babkę dowolnie płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia. 5. Podanie: Gdy babka będzie gotowa kroimy i podajemy. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności

Izabelawkuchni
Puszyste ciasto jogurtowe z jagodami (lub truskawkami) 193

oleju dobrej jakości (u mnie rzepakowy Semco) 2 szkl mąki tortowej 1 łyżeczka sody 2 szkl jagód (mogą być również truskawki, maliny, lub inne ulubione owoce) 1/2 szkl płatków migdałowych dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt grecki, stopniowo oliwę, na końcu zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z sodą. Ciasto(...)wylać do silikonowej foremki o średnicy 27 cm. Na wierzch ułożyć owoce, całość posypać płatkami migdałowymi. Piec, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 40-50 minut, do efektu suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Trufelkowo
Ciasteczka francuskie z śliwką i kremem serowym 163

cukier brązowy Krem serowy: 50g czekolady deserowej cynamon 30 dag Twarożku zmielonego (tzw sernikowy) 2-3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki startej czekolady deserowej uprażone płatki migdałowe do dekoracji Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Podobnie przygotuj kwadraciki z papieru do pieczenia. Ułóż papierki do foremek mufinowych tak, by rożki wystawły. Włóż na nie kwadraciki ciasta lekko je przekręcając. Spody ciasta(...)minut w zależnosci od piekarnika) Przygotuj krem. Ser wymieszaj w miseczce z płynnym miodem, startą czekoladą i szczyptą cynamonu do smaku. Układaj krem na wystudzonych ciasteczkach i udekoruj płatkami migdałowymi

Gotuj Sam!
Pyszne ciasto otrębowe 142

szkl. suchego maku - 1/2 szkl.mąki pszennej - 100 g orzechów włoskich - 190 g margaryny - 100 g rodzynków - 4 jajka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel olejku migdałowego - tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Sposób przyrządzania : 1. Orzechy mielimy. 2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy. 3. Wsypujemy mak. 4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą(...)wlewamy do ciasta i mieszamy. 5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy. 6. Dolewamy olejek migdałowy 7. Wsypujemy bakalie oprószone mąką i wszystko mieszamy. 7. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. 8. Pieczemy do 60 min. w temp

Różne smaki w kuchni
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI 161

Miało być ciasto orzechowe ze śliwkami, ale jak to w życiu bywa...powstało ciasto migdałowe..., z braku mielonych orzechów. Ucierane, sezonowe, migdałowe ciacho z dodatkiem śliwek, a jakże... Pyszne, wilgotne, lekko chrupiące (kawałki migdałów), idealne do porannej kawki. Inspiracją był stary kajecik. Ja piekłam w mniejszej, ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm. Składniki: - 500g śliwek - 150g jogurtu naturalnego - 150g

Smaczne Zdrowe
Chłodnik z zielonego ogórka 178

Przepis: (4 porcje) Składniki: 2 szklarniowe długie ogórki zielone 1,5 l maślanki lub kefiru pęczek koperku 2- 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka chrzanu 3 jajka 100 g płatków migdałowych lub rozdrobionych migdałów sól, pieprz Wykonanie: 1. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na około 1 godzinę.  2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy(...)pokrojone jajka, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.  4. Chłodnik przekrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 30 minut.  5. Przed podaniem na suchej patelni prażymy płatki migdałowe lub rozdrobnione migdały. Posypujemy nimi chłodnik przelany na talerze.  Smacznego

Mój pomysł na
Zdrowy chleb z nasionami i goji 131

skutki. Poza tym miód zawiera bardzo dużo cukru i chociaż jest on cukrem nierafinowanym to jednak powoduje wyrzut insuliny tak samo jak zwykły cukier. Alergia na orzechy wyklucza mąkę migdałową…Zdrowy chleb zawiera również dużo błonnika. Osobom cierpiącym na bóle żołądka zaleca się ograniczenie jedzenia produktów wysokobłonnikowych. Jak widzicie na pozór zdrowy chleb nie jest zdrowy dla wszystkich. Osoby(...)prostu z czysto praktycznych przyczyn. Poza tym chleb jest naprawdę smaczny. Warto więc wypróbować przepis. Zdrowy chleb Składniki: podłużna foremka o pojemności 1,5 l 70 g mąki migdałowej 120 g mąki ziemniaczanej 70 g nasion sezamu 70 g pestek dyni 70 g nasion słonecznika 30 g mąki z suszonych owoców róży 60 g płatków gryczanych 3 łyżki błonnika witalnego

codojedzenia
Ciasto jaglano-migdałowe z suszonymi morelami 106

robię z głowy. Nie sugeruje się innym przepisem. O dziwo zawsze mi wychodzą! Tak było i tym razem. to był strzał w dziesiątkę! Mąka jaglana nadaje puszystość, a mąka migdałowa smaku i zapachu, natomiast suszone morele słodyczy. Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 4 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki mąki migdałowej szczypta proszku do pieczenia cynamon 4 suszone morele

Truskawkowa Fiesta