migdałowe - 1000 przepisów (strona:16/67)

Zebra kokosowa - bez pieczenia 118

litr mleka 1,5 szklanki cukru 4 żółtka 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 200 g wiórek kokosowych 100 g płatków migdałowych Na posypkę kokosową: 100 g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 2-3 paczki kakaowych herbatników maślanych (ok. 600 g) mleko Przygotowanie: Krem kokosowy: 3/4 litra mleka zagotować(...)odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę i cały czas ucierając, dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Na koniec dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe i połączyć. Posypka kokosowa: Wiórki kokosowe, cukier i masło przełożyć na patelnię i uprażyć na złoto, odstawić do przestudzenia. Przełożenie Formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia

My sweet a life
Kokosowe ptasie mleczko z nasionami chia i jagodami 220

składniki. Na spód wybrałem moją niezawodną mieszankę z mielonych orzechów, wiórek kokosowych, daktyli i oleju kokosowego. Później poszła lekka warstwa z nasion chia ugotowanych w mieszance mleka kokosowego i migdałowego (samo kokosowe byłoby za ciężkie), zagęszczona agarem, lecz w wersji niewegańskiej możemy użyć również żelatyny. Na wierzch zaś wylałem domową galaretkę, a właściwie mus z jagód. Możecie użyć tutaj również(...)jagód lub borówek 100 ml wody 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu 1 łyżeczka agaru (lub żelatyny) Ptasie mleczko: 3 szklanki mleka kokosowego (ok. 2 puszki) 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 8 łyżek nasion chia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki ksylitolu/erytrytolu 3 łyżeczki agaru (lub żelatyny) Dodatkowo: 100 g borówek * PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans

Food Square
Migdałowe babeczki (na białkach)  z owocami 148

prostu bardzo smaczne z chrupiącą skórką na wierzchu. Składniki (na ok. 20 szt.): 11 białek 380 g cukru pudru 320 g masła (roztopione, wystudzone) 180 g mąki migdałowej 110 g mąki pszennej tortowej 300 g dowolnych małych owoców (jagody, borówki, maliny...) cukier puder do posypania babeczek Wykonanie: Białka ubiłam tak, żeby się dobrze spieniły. Nie przerywając ubijania wsypałam partiami cukier(...)słupkach. Przełożyłam na talerz. Zobaczcie jak kuszą swoim wyglądem Koniecznie spróbujcie tych pysznych babeczek. Skórka z wierzchu jest lekko chrupiąca, jakby była karmelizowana. A w środku... pyszne, mięciutkie migdałowe, z owocami... Teraz już można się nimi zajadać. Są doskonałe na każdą okazję. Uwielbiają je zarówno dorośli, jaki i dzieci. Zróbcie podwójną porcję, bo znikają niesamowicie szybko. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję

Kuchnia u Krysi
Szarlotka z bezą 310

proszku do pieczenia wkładka jabłkowa: 500 g kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu beza: 3 białka 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej 2 łyżki płatków migdałowych Zimne masło posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder,proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Jabłka obrać(...)szczyptą soli na sztywną pianę,partiami wsypywać cukier cały czas miksując. Na koniec dodać mączkę i dokładnie wymieszać.  Ciasto wyciągnąć z piekarnika,nałożyć pianę,wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć ponownie do pieca i piec jeszcze 25 minut. Po wyjęciu chwilę przestudzić i można kroić jeszcze lekko ciepłą,bo taka jest najsmaczniejsza

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta frangipane ze śliwkami 190

Pracowity tydzień pracy ma się ku końcowi. Trzeba go uczcić, najlepiej czymś słodkim. Wczoraj kupiłam bardzo dojrzałe śliwki z przeznaczeniem na ciasto. Zamarzyła mi się tarta frangipane czyli tarta migdałowa ze śliwkami. Frangipane to migdałowe nadzienie do ciast. Czasami używam frangipane do kanapek na słodko . Piekłam frangipane z gruszkami. Pamiętam, że tarta frangipane bardzo mi wtedy smakowała. Czas na powtórkę

codojedzenia
muffiny rafaello (bez pieczenia) 123

Dzięki swojej sorbetowej konsystencji, sprawił, że muffinki były w "lodowym klimacie" SKŁADNIKI: banan  3 łyżki mąki kokosowej 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 3 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki płatków migdałowych 1/2 szklanki wiórków kokosowych łyżka ksylitolu 1/2 szklanki mleka  WYKONANIE: banana najlepiej zamrozić na ok 30 min (jeśli chcemy otrzymać lodowy efekt) banana blendujemy, po czym mieszamy z mąką(...)kokosową i jogurtem naturalnym- przekładamy do aluminiowych foremek (ok 1/2 foremki) kaszę jaglaną gotujemy w mleku, dosładzamy ksylitolem- do wchłonięcia całego płynu ugotowaną kaszę blendujemy z płatkami migdałowymi, przekładamy do foremek muffinki odkładamy na ok 10 min do lodówki- następnie wyciągamy z foremek i obtaczamy w wiórkach kokosowych

healthy dreams
Sernik na kruchym cieście z powidłem i bakaliami 58

jajek 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )  Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 szklanka rodzynek pół szklanki pestek słonecznika 10 dag płatków migdałowych mąka pszenna do posypania stolnicy   Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce, a następnie wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy i wykładamy do blaszki(...)masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie w proszku i ser i ponownie ucieramy. 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 70 minut. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny w lodówce. 5. Podanie: Gotowy

Izabelawkuchni
Deser jogurtowo-pomarańczowy z korzenną nutą 45

prosty, ekspresowy, zdrowy deser gotowy! Polecam wszystkim Małym i dużym Składniki (3 porcje): jogurt grecki, 300g, 1 soczysta pomarańcza, łyżeczka przyprawy do piernika bez dodatku cukru, 3 łyżeczki płatków migdałowych, 3 łyżeczki suszonych jagód goji. Sposób przygotowania Najpierw obierz pomarańczę i zblenduj ją z dodatkiem przyprawy piernikowej. Następnie do pucharków nałóż jogurt grecki, a później warstwę pomarańczową. Na koniec ozdób(...)deser płatkami migdałowymi i jagodami goji. To wszystko! Prawda, że deser jest ekspresowy w przygotowaniu? Smacznego! JEDNA PORCJA TO: około 184kcal Białko: 11,4g Węglowodany: 19,0g Tłuszcz: 7,6g Ładunek glikemiczny: 5,4 Spróbuj także: jogurt szarlotkowy , orzechowy deser z awokado . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej

Natka Pietruszki
Ciasteczka Linzer 71

Ciasteczka Linzer pochodzą z austriackiego miasta Linz. Są to kruche ciasteczka maślane, na które ciasto powstaje z połączenia mąki pszennej z mąką migdałową, masłem, cukrem, cynamonem i skórką cytrynową. Gotowe ciasto jest wałkowane, po czym wycinane są z niego ciastka o różnych kształtach. Najczęściej ciastka mają okrągły kształt, lecz równie popularne są formy w kształcie serca. Po upieczeniu dwa ciasteczka(...)oraz Facebook:  MeCooks Ciasteczka Składniki na ciasteczka Linzer. 12 dkg masła 12 dkg cukru pudru szczypta soli odrobina tartej skórki cytrynowej 20 dkg mąki pszennej 5 dkg mąki migdałowej 1 małe jajko 3 krople ekstraktu z wanilii 1/6 łyżeczka cynamonu 15 dkg dżemu malinowego cukier puder do posypania ciasteczek Jak zrobić ciasteczka Linzer. Do miski włożyć miękkie masło wraz

MeCooks
,,Borówkowa chmurka” 60

masę wykładamy na galaretkę. Składniki bezy: 4 białka 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałowych Helio Przygotowanie bezy: Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik(...)nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Podróż w kulinaria
TORT ORZECHOWO – KAWOWY ORAZ KILKA CODZIENNOŚCI W KADRZE 58

laski wanilii 50 g orzechów laskowych drobno posiekanych 1/2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny PONCZ 2 filiżanki mocnej kawy kilka kropel likieru amaretto opcjonalnie można użyc olejku migdałowego DODATKOWO 1 słoiczek konfitury morelowej 2 łyżeczki cynamonu DEKORACJA 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych kilka orzechów w czekoladzie płatki migdałowe Wykonanie BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Przekładamy do misy miksera

Raj dla Podniebienia