litr mleka 1,5 szklanki cukru 4 żółtka 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 200 g wiórek kokosowych 100 g płatków migdałowych Na posypkę kokosową: 100 g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 2-3 paczki kakaowych herbatników maślanych (ok. 600 g) mleko Przygotowanie: Krem kokosowy: 3/4 litra mleka zagotować(...)odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę i cały czas ucierając, dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Na koniec dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe i połączyć. Posypka kokosowa: Wiórki kokosowe, cukier i masło przełożyć na patelnię i uprażyć na złoto, odstawić do przestudzenia. Przełożenie Formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia
My sweet a lifeskładniki. Na spód wybrałem moją niezawodną mieszankę z mielonych orzechów, wiórek kokosowych, daktyli i oleju kokosowego. Później poszła lekka warstwa z nasion chia ugotowanych w mieszance mleka kokosowego i migdałowego (samo kokosowe byłoby za ciężkie), zagęszczona agarem, lecz w wersji niewegańskiej możemy użyć również żelatyny. Na wierzch zaś wylałem domową galaretkę, a właściwie mus z jagód. Możecie użyć tutaj również(...)jagód lub borówek 100 ml wody 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu 1 łyżeczka agaru (lub żelatyny) Ptasie mleczko: 3 szklanki mleka kokosowego (ok. 2 puszki) 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 8 łyżek nasion chia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki ksylitolu/erytrytolu 3 łyżeczki agaru (lub żelatyny) Dodatkowo: 100 g borówek * PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans
Food Squareprostu bardzo smaczne z chrupiącą skórką na wierzchu. Składniki (na ok. 20 szt.): 11 białek 380 g cukru pudru 320 g masła (roztopione, wystudzone) 180 g mąki migdałowej 110 g mąki pszennej tortowej 300 g dowolnych małych owoców (jagody, borówki, maliny...) cukier puder do posypania babeczek Wykonanie: Białka ubiłam tak, żeby się dobrze spieniły. Nie przerywając ubijania wsypałam partiami cukier(...)słupkach. Przełożyłam na talerz. Zobaczcie jak kuszą swoim wyglądem Koniecznie spróbujcie tych pysznych babeczek. Skórka z wierzchu jest lekko chrupiąca, jakby była karmelizowana. A w środku... pyszne, mięciutkie migdałowe, z owocami... Teraz już można się nimi zajadać. Są doskonałe na każdą okazję. Uwielbiają je zarówno dorośli, jaki i dzieci. Zróbcie podwójną porcję, bo znikają niesamowicie szybko. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u Krysiproszku do pieczenia wkładka jabłkowa: 500 g kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu beza: 3 białka 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej 2 łyżki płatków migdałowych Zimne masło posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder,proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Jabłka obrać(...)szczyptą soli na sztywną pianę,partiami wsypywać cukier cały czas miksując. Na koniec dodać mączkę i dokładnie wymieszać. Ciasto wyciągnąć z piekarnika,nałożyć pianę,wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć ponownie do pieca i piec jeszcze 25 minut. Po wyjęciu chwilę przestudzić i można kroić jeszcze lekko ciepłą,bo taka jest najsmaczniejsza
Kolorowa kuchnia ElkiPracowity tydzień pracy ma się ku końcowi. Trzeba go uczcić, najlepiej czymś słodkim. Wczoraj kupiłam bardzo dojrzałe śliwki z przeznaczeniem na ciasto. Zamarzyła mi się tarta frangipane czyli tarta migdałowa ze śliwkami. Frangipane to migdałowe nadzienie do ciast. Czasami używam frangipane do kanapek na słodko . Piekłam frangipane z gruszkami. Pamiętam, że tarta frangipane bardzo mi wtedy smakowała. Czas na powtórkę
codojedzeniaDzięki swojej sorbetowej konsystencji, sprawił, że muffinki były w "lodowym klimacie" SKŁADNIKI: banan 3 łyżki mąki kokosowej 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 3 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki płatków migdałowych 1/2 szklanki wiórków kokosowych łyżka ksylitolu 1/2 szklanki mleka WYKONANIE: banana najlepiej zamrozić na ok 30 min (jeśli chcemy otrzymać lodowy efekt) banana blendujemy, po czym mieszamy z mąką(...)kokosową i jogurtem naturalnym- przekładamy do aluminiowych foremek (ok 1/2 foremki) kaszę jaglaną gotujemy w mleku, dosładzamy ksylitolem- do wchłonięcia całego płynu ugotowaną kaszę blendujemy z płatkami migdałowymi, przekładamy do foremek muffinki odkładamy na ok 10 min do lodówki- następnie wyciągamy z foremek i obtaczamy w wiórkach kokosowych
healthy dreamsjajek 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 szklanka rodzynek pół szklanki pestek słonecznika 10 dag płatków migdałowych mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce, a następnie wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy i wykładamy do blaszki(...)masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie w proszku i ser i ponownie ucieramy. 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 70 minut. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny w lodówce. 5. Podanie: Gotowy
Izabelawkuchniprosty, ekspresowy, zdrowy deser gotowy! Polecam wszystkim Małym i dużym Składniki (3 porcje): jogurt grecki, 300g, 1 soczysta pomarańcza, łyżeczka przyprawy do piernika bez dodatku cukru, 3 łyżeczki płatków migdałowych, 3 łyżeczki suszonych jagód goji. Sposób przygotowania Najpierw obierz pomarańczę i zblenduj ją z dodatkiem przyprawy piernikowej. Następnie do pucharków nałóż jogurt grecki, a później warstwę pomarańczową. Na koniec ozdób(...)deser płatkami migdałowymi i jagodami goji. To wszystko! Prawda, że deser jest ekspresowy w przygotowaniu? Smacznego! JEDNA PORCJA TO: około 184kcal Białko: 11,4g Węglowodany: 19,0g Tłuszcz: 7,6g Ładunek glikemiczny: 5,4 Spróbuj także: jogurt szarlotkowy , orzechowy deser z awokado . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej
Natka PietruszkiCiasteczka Linzer pochodzą z austriackiego miasta Linz. Są to kruche ciasteczka maślane, na które ciasto powstaje z połączenia mąki pszennej z mąką migdałową, masłem, cukrem, cynamonem i skórką cytrynową. Gotowe ciasto jest wałkowane, po czym wycinane są z niego ciastka o różnych kształtach. Najczęściej ciastka mają okrągły kształt, lecz równie popularne są formy w kształcie serca. Po upieczeniu dwa ciasteczka(...)oraz Facebook: MeCooks Ciasteczka Składniki na ciasteczka Linzer. 12 dkg masła 12 dkg cukru pudru szczypta soli odrobina tartej skórki cytrynowej 20 dkg mąki pszennej 5 dkg mąki migdałowej 1 małe jajko 3 krople ekstraktu z wanilii 1/6 łyżeczka cynamonu 15 dkg dżemu malinowego cukier puder do posypania ciasteczek Jak zrobić ciasteczka Linzer. Do miski włożyć miękkie masło wraz
MeCooksmasę wykładamy na galaretkę. Składniki bezy: 4 białka 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałowych Helio Przygotowanie bezy: Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik(...)nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Podróż w kulinarialaski wanilii 50 g orzechów laskowych drobno posiekanych 1/2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny PONCZ 2 filiżanki mocnej kawy kilka kropel likieru amaretto opcjonalnie można użyc olejku migdałowego DODATKOWO 1 słoiczek konfitury morelowej 2 łyżeczki cynamonu DEKORACJA 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych kilka orzechów w czekoladzie płatki migdałowe Wykonanie BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Przekładamy do misy miksera
Raj dla Podniebienia