najważniejsze, że smakują obłędnie! Zdrowa wersja słodyczy ;) Składniki na czekoladowe trufle: 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli lub fasola z puszki 200 g gorzkiej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki miodu kakao do obtoczenia migdały Składniki na kokosowe trufle: 1 szklanka ugotowanej fasoli lub fasola z puszki 200 g bialej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki miodu
Słodki ZakątekDzisiaj na moim insta stories pokazywałam Wam nasz szybki patent na zapiekane owoce dokładnie śliwki pod kruszonką migdałową. Zapiekane owoce idealnie smakują na śniadanie, jako deser czy podwieczorek. Są świetną alternatywą dla ciast i czasochłonnych deserów. Robimy je bardzo często jesienią w różnych wariantach, ale dzisiaj pogoda taka trochę jesienna więc poszły śliwki do piekarnika. Dokładny filmik możesz obejrzeć(...)było co nie miara przy fotkach, zazwyczaj zawsze się wygłupiamy, jak robimy zdjęcia, ale rzadko je publikujemy. Dzisiaj wyjątek może i Wam poprawimy humor ;-))) PRZEPIS NA ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ - około 2 kg śliwek dużych i dojrzałych - olej kokosowy do wysmarowania formy Na kruszonkę około: - 4 łyżki masła kokosowego lub oleju kokosowego (zamiennie masło) - 8 łyżek mąki pszennej lub innej
SMYKWKUCHNIwięc od razu proponuję zrobić z podwójnej porcji i codziennie po obiedzie raczyć nie małym czekoladowym co nieco Składniki na 4 porcje (miseczki 250 ml): 450 ml mleka migdałowego 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki syropu z tapioki, agawy itp. łyżka mąki gryczanej (około 15 g) 2 łyżki mąki kokosowej (około 30 g) łyżka wiórków kokosowych ps. Obie mąki można(...)śmiało zastąpić inną mąką bezglutenową, tak jak mleko migdałowe każdym innym mlekiem. Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie mleko z mąkami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W garnku zagotuj mleko połączone z mąkami, dodaj słodki syrop, krem jest gotowy gdy zacznie bulgotać i gęstnieć, a zajmie to jakieś 3 minuty. Do powstałego kremu dodaj roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Przelej krem do miseczek
greenscarfdłoniach najpiękniejsze zielone owoce tego sezonu. Krągłe, z wdzięcznymi żyłkami pod lekko przezroczystą skórką, agrestowe kulki właśnie szykują się na swój debiut tego lata w Kuchni :) Wylądują na kruchym, migdałowym spodzie i nakryją swoje zielone, pękate brzuszki słodką pianką. Chrupiące ciasto, wypełnione soczystym, lekko kwaśnym agrestowym nadzieniem przeplata się ze słodkim akcentem bezowej pianki i równomiernym biciem deszczowych kropli(...)parapet. Pozostaje tylko zaparzyć kawę i odpłynąć na agrestowej chmurce :) W końcu właśnie rozpoczął się weekend! Kruchy placek migdałowy z agrestem i pianką Potrzebujesz: Kruchy spód: 100g masła 220g mąki 1 jajko 2 łyżeczki cukru 2 łyżki płatków migdałów Nadzienie: 250g oczyszczonego agrestu 2,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka: 2 białka jaj 2,5 łyżki cukru
Kuchnia w Słońcu Skąpananasion chia 1 szklanka erytrolu lub innego słodzidła 3 łyżeczki żelatyny sok z limonki lub cytryny (może być aromat śmietankowy lub waniliowy) do posypania: prawdziwe kakao, sezam i płatki migdałowe Do wysokiego naczynia wlewamy nasze jogurty naturalne, dodajemy do nich nasiona chia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pól godziny, aby nasiona napęczniały. W tym czasie w 150ml gorącej wody(...)nadania smaku). Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką przez kilka minut, po czym wylewamy całą masę, do wyłożonej papierem do pieczenia, niewielkiej blaszki. Wierzch naszego ptasiego mleczka posypujemy płatkami migdałowymi, sezamem lub kakao. Ja podzieliłam swoje na 3 części i tak wyszła kombinacja 3 smaków. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3h lub na całą noc. Gotowe Szybko, zdrowo
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiłyżki syropu daktylowego Krem: 400 ml mleka roślinnego 1 budyń waniliowy (bezglutenowy) 120 g manny kokosowej (musu kokosowego) 2 łyżki erytrolu lub innego słodzika Dodatkowo: 2 banany płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj i wyłóż na formę. Ciasto wyrównaj i piecz około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzone ciasto posmaruj karmelem – przygotuj(...)kokosową (mogą to być również wiórki kokosowe, najlepiej zblendowane/zmielone) oraz mleko wymieszane z budyniem, Całość zagotuj, przez cały czas mieszając. Gotowy krem wyłóż na banany. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Zostaw do wystygnięcia. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo
Via Gustopudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka: 200g konfitury z malin 100g białej czekolady 100ml śmietany 30% 1 łyżka masła Dekoracja: płatki migdałowe czekoladowe jajka Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto(...)dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Następnie wylać na konfiturę malinową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wierzch tarty udekorować świątecznymi napisami, płatkami migdałowymi i czekoladowymi jajkami. Po świątecznej uczcie lub w trakcie proponuję jedną pastylkę Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, abyście
Szalona Kuchnia Ewelinyciasto: 150 g maki po 125 ml wody i mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 jajka do posypania: 4 łyżeczki cukru 75 g płatków migdałowych po 50 g rodzynek i czerwonych porzeczek (ew. 100 g innych owoców) Wodę, mleko i masło oraz sól i cukier wkładamy do rondla i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę(...)jajku mieszając ciasto mikserem. Ciasto musi stać się lśniące i gładkie. Gotowe ciasto rozsmarowujemy cienka warstwą na bardzo dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie posypujemy owocami i płatkami migdałowymi oraz cukrem. Składniki lekko wciskamy w ciasto. Szmur pieczemy 15 minut w 200 st. Po tym czasie wyjmujemy go, kroimy na kwadraty i dalej podpiekamy ok 5 minut
Dzieje kuchennej WiewióryBabeczki piaskowe Składniki: Masło – 150g Cukier – 150g Jajka – 3 sztuki Mąka pszenna – 100g Mąka ziemniaczana – 200g Aromat migdałowy Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Skórka z 1 cytryny Szczypta soli Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodawać pojedynczo żółtka i ucierać. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i aromat migdałowy
Kuchnia Bon Appetitjajka • 400 g mąki • 400 g cukru • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: • 2 słoiczki powideł śliwkowych • 100 g deserowej czekolady • Płatki migdałowe Polewa: • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) • 200 ml śmietanki kremowej 36% Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Pokrojone masło włożyć(...)blaty. Dolny posmarować powidłami, przykryć drugim, wierzch posmarować polewą. 8. Polewa: w garnuszku roztapiać na małym ogniu, ciągle mieszając, połamaną na kosteczki czekoladę i śmietankę. Nie gotować! Udekorować płatkami migdałowymi. Smacznego
W mojej kuchnikandyzowanych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 60g zmielonych migdałów ze skórką 300g kandyzowanych owoców 100 ml mleka 50ml amaretto ( dodałam rum) garść płatków migdałowych do posypania wierzchu keksu Wykonanie: masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, nie przerywając miksowania dodajemy po kolei jajka, do masy maślano jajecznej dodajemy mąkę, proszek(...)mleko i amaretto i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do keksówki 32x11 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi keks wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C termoobieg lub170-180°C pieczenie tradycyjne grzałka góra dół, pieczemy około55 minut do suchego patyczka. Źródło: Książka Cukiernia Lidla
Słodkie zapomnienieżółtka) 5 łyżek cukru 190g mąki pszennej 90g mąki ziemniaczanej 300g + 50g kajmaku ( można użyć gotowy lub domowy ) 100g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść płatków migdałowych do posypania ciasta Wykonanie: kajmak podgrzewamy żeby był płynny, odstawiamy do ostudzenia białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek(...)masłem i wysypanej mąką pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka gotową babkę studzimy , zimną polewamy roztopionym kajmakiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Źródło: http://kotlet.tv/babka-kajmakowa/
Słodkie zapomnienieśmietanki kremówki 30% dodatkowo 2-3 łyżki jasnego dżemu np. brzoskwiniowy Składniki na nadzienie: 70g masła 60g cukru 3 łyżki miodu 50ml śmietanki kremówki 140g płatków migdałowych 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, masła oraz śmietany zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na 30 minut blaszkę ( 25x34cm) wykładamy(...)pieczemy na złoty kolor około 15 minut gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. Do rondla dodajemy wszystkie składniki nadzienia czyli masło, cukier, miód, śmietankę kremówkę, płatki migdałowe oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszankę doprowadzamy do wrzenia ,a następnie gotujemy na małym ogniu 5 minut. podpieczony spód ciasta, jeszcze ciepły smarujemy dżemem, na który wykładamy gorące nadzienie
Słodkie zapomnienielodówki. Masa makowa: - 250g suchego mielonego maku - 250g (ml) wrzącej wody - 2 jajka (osobno białka i zółtka) - 62g masła - 100g powideł - 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru - kilka kropli olejku migdałowego - 1 łyżka miodu - 80g mielonych orzechów i/lub migdałów - 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 40g orzechów (lekko rozdrobnionych) Mak zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić do przestudzenia. Masło stopić, dodać do niego(...)piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Schłodzone ciasto można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem, lub tak jak u nas polukrować lukrem marcepanowym z pudru trzcinowego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Dodatkowo posypałam potłuczonymi migdałami i posypałam makiem. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 dużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Krem ajerkoniakowy z mandarynkami: 500 ml mleka 2 żółtka 1,5 łyżki mąki pszennej ( czubatej ) 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej ( czubatej ) 60 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego(...)wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Dodać kaszę mannę, tartą bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt/aromat migdałowy oraz zmielony mak i zmiksować wszystko razem do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie ( aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza ) wmieszać ją do masy makowej. Masę
Opowieści z piekarnika