migdałowe - 1000 przepisów (strona:23/67)

MENU NA BOŻE NARODZENIE 155

Świąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie: Tort makowy(...)orzechami: Tort chałwowy: SERNIKI: Sernik z makiem kokosem i brzoskwiniami: Sernik zebra: Sernik rewelacja na kruchym spodzie: Sernik rosa: Sernik z murzynkiem: Sernik na kruchym bezglutenowym spodzie: Sernik migdałowy na bezglutenowym spodzie: Sernik rewelacja: Sernik cynamonowy z brzoskwiniami: Świąteczny sernik alzacki: Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasto marchewkowe – Angie gotuje odc. 14 141

marchewki 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 60ml oleju rzepakowego 5 jajek 2 łyżki miodu 50g orzechów włoskich 50g rodzynek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu łyżeczka płatków migdałowych do dekoracji (opcjonalnie) Zdziwicie jak szybkie o proste jest wykonanie tego ciasta. Najpierw należy obrać i zetrzeć na drobnych oczkach 3-4 marchewki (tak żeby po starciu było(...)Wyłączyć mikser, dodać utartą marchewkę, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i wymieszać drewnianą łyżką. Uzyskaną masę przełożyć do podłużnej brytfanki o długości ok. 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Udekorować płatkami migdałowymi (ale nie koniecznie, jak kto lubi). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, jeśli ciasto się nie lepi, znaczy że jest

Dietolog
Sernik z polewą krówkową 400

twarogu sernikowego President 1 szklanka cukru + 2 łyżki 6 jajek 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 2 duże opakowania budyniu śmietankowego (na 3/4 l mleka) po kilka kropel olejku migdałowego i śmietankowego Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej          Utrzeć margarynę z cukrem. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto umieścić w  blaszce (34x25 lub trochę mniejszej) wyłożonej(...)piekarnik wyłączyć. Pozostawić w nim ciasto na 15 - 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Upieczony sernik lekko przestudzić. Delikatnie rozprowadzić masę krówkową. Udekorować dowolnie,  np.polewą czekoladową i płatkami migdałowymi

Praktyczna pl
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku 139

cała ( 250 g) mąka tortowa 6 łyżek kasza manna 6 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki jabłka 4 duże( ze skórką) rodzynki 150 g orzechy włoskie 100 g olejek migdałowy 1 szt Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę ,kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką.Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.Mak wykładamy z puszki, dodajemy(...)orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy.Delikatnie znowu mieszamy łączymy składniki. Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach( termoobieg) godzinę czasu. Po wyjęciu ciasto jest jakby rzadkie ale takie ma być. Pamiętajcie tu jest kasza i potrzebuje ostygnąć by ciasto było takie jak powinno być

Różowa kuchnia
Keks marcepanowy z bakaliami 236

pieczenia 100 ml amaretto 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 100 g mieszanki kandyzowanych owoców polewa czekoladowa prażone płatki migdałowe Żurawinę, śliwki, morele i orzechy włoskie posiekać nożem. Zalać alkoholem i pozostawić na parę godzin lub na całą noc. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i masą marcepanową. Stale ucierając(...)Keksówkę wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, obsypać płatkami migdałowymi, a kiedy zastygnie pokroić na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami Tagged: marcepan , morele , orzechy włoskie , śliwki , żurawina

https:KKuchniaMniam
Piernik - błyskawiczny do przygotowania i najlepszy w smaku 2952

polewa czekoladowa 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 płaski łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody do dekoracji 3-4 łyżki płatków migdałowych podrumienionych na suchej patelni Najpierw przygotować ciasto : masło rozpuścić w rondelku. Dodać do niego cukier, kakao, przyprawę do piernika i miód. Całość wymieszać ze sobą. Rondelek zdjąć z ognia. Na sam koniec(...)kakao. Dokładnie wymieszać. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Gdy polewa lekko ostygnie to wylać ją na wierzch ciasta. Delikatnie wyrównać i całość udekorować płatkami migdałowymi. Wygląd ciasta przed pieczeniem - będzie bardzo rzadkie Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Piernik bezglutenowy pyszny tak, że brak słów 195

razem wymieszać i gotowe. Możecie się też pobawić przyprawami, bo nie wszyscy lubią np. kolendrę ( uwielbiam ). Składniki (na formę o wymiarach): ¾ szklanki mąki jaglanej ¾ szklanki mąki gryczanej ¾ szklanki mąki migdałowej 1½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki masła klarowanego ½ szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)szklanka mleka migdałowego ( lub innego roślinnego ) 2 jajka Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąki mieszamy, dosypujemy przyprawy oraz sodę i odstawiamy. Jajka delikatnie ubijamy. W garnku rozpuszczamy masło z miodem i całość zalewamy mlekiem. Do wcześniej odstawionej miski z mąką, dodajemy jajka i rozpuszczone mleko z miodem. Przelewamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut ( albo

PaleoLife
Rolada makowa z bakaliami 538

pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na masę makową: 1 duża puszka (900 g) masy makowej z bakaliami 40 g rodzynek 60 ml rumu 50 g płatków migdałowych 160 g marmolady wieloowocowej Dodatkowo: cukier puder 1-2 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i zostawić na noc. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Masa makowa: Gotową masę makową umieścić w misce, dodać odsączone przez sitko z rumu rodzynki, posiekane na mniejsze kawałki płatki migdałowe i dobrze wymieszać. Biszkopt rozwinąć, posmarować marmoladą wieloowocową, po czym wyłożyć masę makową i dobrze ją rozprowadzić na całości biszkoptu. Zawinąć ponownie w roladę. Cukier puder wsypać do garnuszka, dodać

Passions hobbies life
Spiralne maczki 174

żółtko płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka soku z pomarańczy  nadzienie makowe  150 g maku 1 białko 0,5 szklanki cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Nadzienie makowe Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek(...)migdałowy i ubite białko na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Ciasto Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, żółtka i soku z cytryny. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na duży placek o grubości ok 0,5 cm. Na rozwałkowanym placku wykładamy po całości masę makową. Ciasto

Niezły Młynek
Torcik makowy z mascarpone bez pieczenia 2293

masła 25g miodu 20g żelatyny lub 1 opakowanie żelatyny fix do deserów 2 łyżki rumu 2 łyżki cukru pudru 50g migdałów 100g biszkoptów (najlepiej podłużnych) 100g płatków migdałowych (do dekoracji) Wykonanie: Tortownicę wyłożyć biszkoptami i skropić delikatnie łyżką rumu. Mak zalać wrzątkiem i gotować go ok. pół godziny. Następnie odcedzić i zmielić w blenderze (można zemleć też tradycyjnie w maszynce(...)powoli (cienką strużką) mieszankę żelatynową (zahartowaną łyżką śmietany) cały czas miksując. Śmietanę dodać do masy maskowej miksując ją na małych obrotach. Masę nałożyć na przygotowane wcześniej biszkopty. Posypać płatkami migdałowymi (płatki można wcześniej lekko uprażyć na patelni). Odstawić całość do lodówki na co najmniej 2 godziny. Do przygotowania przepisu użyłam blendera kielichowego Amica BTK 5011 IN . Świetnie poradził sobie

Mania Wypiekania
Bezowy biały "makowiec" 116

zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym.  Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny i mąki ziemniaczanej(...)odwróciłam na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem.  Zdjęłam delikatnie papier z wierzchu. Wystudziłam. Krem: 2 opakowania serka mascaropone lub jedno duże 1 łyżka cukru pudru kilka kropel aromatu migdałowego 2 łyżki maku Przełożyłam serek do wysokiego garnka i masę wymieszałam z makiem i resztą składników. Nałożyłam na blat bezowy, rozsmarowałam i zrolowałam. Przechowywać w lodówce. Po godzinie kroiło się

AZgotuj!
Malinowa chmurka 171

serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami 3 białka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40-50 g płatków migdałowych Ciasto kruche : do miski wsypać mąkę dodać zimne, pokrojone masło i posiekać. Dodać resztę składników ciasta i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzonym ciastem wyłożyć(...)ziemniaczaną. Gdy masa będzie już błyszcząca i gęsta wyłożyć ją do formy (wyłożonej papirem do pieczenia) o takich samych wymiarach jak do ciasta kruchego. Rozsmarować równomiernie i posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Wystudzić. Krem : śmietankę i serek mascarpone

Pieguskowa Kuchnia
Muffinki fit z polewą czekoladową 125

szklanki oliwy - 3/4 szklanki jogurtu naturalnego -  1/2 szklanki cukru brązowego - szczypta soli morskiej - 1/2 szklanki wody przegotowanej - 1żółtko - 1 łyżka słodkiego alkoholu np. likieru (ja użyłam likieru migdałowego)  - 3 łyżeczki cukru waniliowego Delecta  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta - 1/2 szklanki kakao - 1 łyżeczka waniliowego aromatu Delecta - 6 łyżek domowego dżemu jagodowego WERSJA FAT - potrzebne będą(...)ziemniaczanej - 1/3 szklanki oliwy - 3/4 szklanki jogurtu naturalnego - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli morskiej - 1/2 szklanki wody przegotowanej - 1 żółtko - 1 łyżka słodkiego alkoholu np. likieru (ja użyłam likieru migdałowego) - 3 łyżki cukru waniliowego Delecta - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta - 1/2 szklanki kakao - 1 łyżeczka waniliowego aromatu Delecta - 6 łyżek domowego dżemu jagodowego Polewa czekoladowa: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

MintTaste
Czekoladowe kuleczki z nutką espresso 70

chili, aby nadać im pikanterii. Jak tylko poczęstuję znajomych tymi kuleczkami, to od razu też się w nich zakochują, więc chyba coś jednak w nich jest.... ;-) Składniki: masło - 100gpłatki migdałowe - 100gorzechy laskowe - 150g czekolada min. 85% (np. ja polecam i uwielbiam czekoladę Cavalier: http://www.ketoshop.pl/kategoria/inne/cavalier-czekolada-85-kakao-slodzona-stewia-85g ) - 50g mąka kokosowa/wiórki kokosowe - 160g (możesz ją kupić w Keto Shopie: http://www.ketoshop.pl/keto-shop-maka-kokosowa-500g ) śmietana 36% - 28gespresso - 1cynamon - wg uznania Sposób przygotowania: Zmiksuj w misce masło, pokrojone na małe kawałki, orzechy laskowe, wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe.Rozpuść czekoladę w garnuszku. Dodaj do czekolady śmietanę i kawę.Przygotuj sobie talerz z wiórkami kokosowymi lub mąką kokosową i delikatnie połącz wszystkie składniki.Następnie formuj w dłoniach okrągłe kulki, obsyp kokosem i odłóż na osobny

Keto Przepisy
Czekoladowe kuleczki z nutką espresso 64

niesamowitą przyjemnością. Moi znajomi jak tylko zrobią te kuleczki, to od razu też się w nich zakochują. Chyba coś jednak w nich jest.... :-) Składniki: masło/olej kokosowy - 100g płatki migdałowe - 100g orzechy laskowe - 150g czekolada 90% - 50g wiórki kokosowe - 160g stewia min.95% gikozydy stewiolowe - opcjonalne (wg uznania)śmietana 36% - 28g espresso – 1wariant II chilli - opcjonalne (wg uznania)kakao - do obtoczenia(...)Sposób przygotowania: Zmiksuj w misce masło, pokrojone na małe kawałki, orzechy laskowe, wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe. Rozpuść czekoladę, najlepiej w małej miseczce w mikrofalówce lub w garnuszku. Wymieszaj czekoladę ze śmietaną i kawą. Przygotuj sobie talerz z wiórkami kokosowymi i połącz wszystkie składniki rękoma.Jeśli decydujesz się na wariant z chilli, nie dodawaj wiórek kokosowych. Obtocz kuleczki w kakao

Keto Przepisy