migdałowe - 1000 przepisów (strona:17/67)

Masa makowa 51

makowych. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA MASĘ MAKOWĄ Składniki 500 g suchego maku 80 g orzechów włoskich 80 g cukru 5 łyżek miodu 1 łyżka masła 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50-100 g rodzynek wedle uznania 30 g masła Wykonanie Mak przesypać do rondelka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić na godzinę do spęcznienia(...)odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i osuszyć ręcznikiem jednorazowym. Orzechy włoskie drobno siekamy. Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy, roztopione masło, cukier, miód, ekstrakt migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Masę makową schłodzić w lodówce. Można ją przechowywać przez około 5 dni, a także zamrozić. Przed użyciem należy ją ocieplić do temperatury pokojowej. Artykuł Masa makowa pochodzi

Alle Dobre!
Masa makowa 91

masa, którą jeszcze przygotowywała moja babcia i używamy ją do różnych świątecznych wypieków.  Składniki 250 g maku 2 białka szczypta soli 1 szklanka cukru kilka kropli olejku migdałowego 100 g skórki kandyzowanej pomarańczy 20 g płatków migdałów Przygotowanie:  Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 min. Jeżeli pływają jakieś brudy to je usuwamy(...)łyżeczki. Odcedzamy i ostudzamy. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Mak mielimy dwa razy za pomocą maszynki elektrycznej na najmniejszych oczkach. Do maku dodajemy cukier, olejek migdałowy, skórkę pomarańczy, migdały i ubite białka.  Wszystko starannie mieszamy i gotową masę możemy używać do różnych ciast.   Smacznego! Zaglądajcie na mój ->   Instagram

Niezły Młynek
Łatwe i szybkie wegańskie ciasto z jabłkami 62

dobrych dni, bo nie wysycha wystarczy przykryć papierem do pieczenia. Składniki na dużą prostokątna blachę: 600 g mąki pszennej tortowej 2-3 opakowania budyniu waniliowego 500 ml mleka (użyłam migdałowego) 300 g jogurtu (użyłam również migdałowego) 200 g cukru 100 ml oleju roślinnego łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody szczypta soli Dodatkowo do posypania na wierzchu: 3 łyżki cukru

greenscarf
Butter chicken – kurczak maślany 76

łyżeczka ostrej papryki sól 100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego ¾ szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płatków migdałowych świeża kolendra do podania chlebki naan do podania Kroki Dzień przed Kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj marynatę, czyli jogurt, sok z cytryny(...)przez 5 minut. Dodaj ciepły bulion, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dodaj śmietanę i koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez 10-15 minut. Dodaj płatki migdałowe i płatki chili, wymieszaj. Podawaj z ryżem basmati lub chlebkiem naan, posypane świeżą, posiekaną kolendrą. Rady Zmodyfikowany przepis z The New York Times Cooking Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel

Na-talerzu.pl
Jabłecznik z migdałowym aromatem 69

Składniki: 200 g mąki pszennej 150 g cukru 130 g miękkiego masła (+ masło do wysmarowania formy) 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka kilka kropel zapachu migdałowego szczypta soli 2 garście płatków migdałów Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę smarujemy masłem. Masło ucieramy z cukrem do momentu otrzymania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, cały(...)czas miksując. Dodajemy zapach migdałowy, szczyptę soli oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia wszystkich składników. Masę przekładamy do przygotowanej formy. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazdo nasienne. Każdą kawałek jabłka nacinamy w paski i układamy na cieście. Całość posypujemy płatkami migdałów. Ciasto pieczemy 35 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka

Qchnia po prostu
Pigwa z jeżyną pod kruszonką 83

cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 100 g jeżyn kruszonka: 200 g mąki krupczatki 80 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 130 g masła 3 łyżki płatków migdałowych Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone zimne masło, pastę waniliową i zagniatam krótko palcami. Na końcu dodaję cukier i ściskam palcami w kruszonkę. Pigwę obieram, kroję w kostkę, dodaję sok z cytryny(...)zmięknie. Można dolać dwie łyżki wody na początku smażenia. Mango obieram i kroję w plastry. Do naczynia do zapiekania przekładam pigwę, mango, jeżyny. Na wierzchu wykładam kruszonkę. Posypuję płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Wstawiam naczynie,zmniejszam na 200 i piekę około 30 minut na złoty kolor

wesoła kuchnia
Tarta migdałowa z agrestem ( frangipane) 75

Bardzo rzadko wykorzystujemy agrest do przygotowania ciast, dlatego podrzucam smaczny pomysł na tartę z agrestem zatopionym w pysznym nadzieniu migdałowym. Nadzienie z mielonych migdałów to specjaność francuska i włoska - frangipane i pasuje właściwie do każdych innych owoców. Do kruchego ciasta również dodałam mielonych migdałów przez co zyskało na kruchości i smaku. Ciasto jest bardzo proste, a krem migdałowy idealnie łączy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naturalne kosmetyki dla mamy i dziecka - recenzja kosmetyków Weleda 69

mnie po prostu zaskoczyło. Poza tym posiada przyjemny zapach i nie pozostawia tłustego filtru na ciele. 4. Krem nawilżający z migdałami dla skóry wrażliwej Odżywczy krem z olejkiem migdałowym doskonały do codziennej pielęgnacji. Sprawdzi się zarówno jako krem na dzień, jak też na noc. Głównym składnikiem kremu jest olejek migdałowy, który wzmacnia i nawilża suchą oraz wrażliwą cerę. Jest też

Di gotuje
Babka makowa 2 80

margaryna - 25 dag cukier - 20 dag mak - 20 dag proszek do pieczenia 2 łyżeczki mleko - 1/3 szkl polewa czekoladowa tłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze razem wymieszać, przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy, wstawić(...)nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min. Po wystudzeniu wyjąc z formy i polać polewą i posypać płatkami migdałowymi

przepisy- Milki
BABKA MAJONEZOWA 106

minut. Następnie wyjmujemy babkę z formy. Po lekkim przestudzeniu polewamy lukrem. U mnie tradycyjnie lukier marcepanowy. Lukier marcepanowy: - 70g pudru trzcinowego - 35g kremówki - kilka kropli aromatu migdałowego Do miseczki wsypujemy puder, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i wlewamy kremówkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym lukrem polewamy naszą babkę i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Mazurek malinowy 115

masła w temp. pokojowej 50 g cukru pudru jajko Krem malinowy: 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy słoik dżemu malinowego 1/2 szkl płatków migdałowych 2 łyżki wiórków kokosowych czekoladowe jajeczka Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować(...)Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Pod koniec dodać 3 łyżki dżemu malinowego. Spody do mazurków posmarować cienko dżemem a następnie masą. Posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi, ozdobić jajeczkami

Smakołyki Asi
Mazurek śmietankowo-maślany 68

cukru pudru czubata łyżka śmietany 18% szczypta soli na masę: budyń śmietankowy mleko- 300ml 4 łyżki cukru kostka masła (min 80%) do ozdobienia daktyle pocięte w słupki troszkę płatków migdałowych czy posypki wedle uznania Robimy! Mąki mieszamy ze sobą. Masło trzeba posiekać z mąkami, solą i cukrem pudrem. Dodać żółtko i śmietanę. Ciasto zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą(...)dodajemy po łyżce naszej masy budyniowej, ucieramy dokładnie i dopiero dajemy następną, aż do wyczerpania. Masą smarujemy nasze kruche ciasto. Z daktyli układamy palemkę. Ja obsypałam delikatnie jeszcze płatkiem migdałowym i kilkoma płateczkami kolorowymi I już! .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Mazurek śmietankowo-maślany first appeared on Latosiowy

Latosiowydom