migdałowe - 1000 przepisów (strona:8/67)

Racuszki z rabarbarem 135

cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 300 g mąki 300 ml maślanki (w temp. pokojowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do oprószenia płatki migdałowe   Oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondelka o grubym dnie, zalewamy sokiem wiśniowym i gotujemy około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier i gotujemy(...)mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody. Wlewamy do gotującego się rabarbaru i stale mieszając, gotujemy jeszcze ze 2-3 minuty. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Studzimy. Płatki migdałowe prażymy na średnio rozgrzanej, suchej patelni. Zdejmujemy z patelni do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę (około 7-10 minut). Masę jajeczną łączymy

Smaki Na Talerzu
Musli z jogurtem i dżemem, czyli leniwe śniadanie;) 134

czarnego bzu, który podnosi odporność, więc w sezonie zimowym jest jak najbardziej wskazany, a potem… wracajmy leniuchować do łóżka;) U mnie w dwóch wariantach – jeden z płatkami migdałowymi, drugi z owocami – do wyboru/do koloru:) Na 1 porcję: mniej niż 1/2 szkl. ulubionego musli 3-4 łyżki płatków owsianych (błyskawicznych) 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego dżem(...)owoców Czarny Bez Łowicz kilka świeżych owoców lub kilka łyżek płatków migdałowych Na suchej patelni rumienimy płatki migdałowe (jeśli chcemy je dodać). Odkładamy. Na tej samej patelni podprażamy teraz płatki owsiane. Zdejmujemy z patelni gdy leciutko się przyrumienią. Płatki owsiane mieszamy w miseczce z musli. Zalewamy 3-4 łyżkami wrzątku, by nieco zmiękły i napęczniały. Część przekładamy do szklanki. Przykrywamy

Smaki Na Talerzu
Makaron penne z bobem i ricottą 266

łyżki natki pietruszki 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz warzywa: 80 g bobu garść świeżego szpinaku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do posypania: 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Płatki migdałowe: Płatki migdałowe wsypać na patelnię i prażyć na minimalnym ogniu przez około 10 min do uzyskania złotobrązowego koloru. Uwaga! Można łatwo(...)Szpinak podsmażyć na 1 łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu dodać warzywa i makaron. Wymieszać i spróbować. W razie potrzeby dosolić, popieprzyć. Posypać płatkami migdałowymi i udekorować pietruszką

Jaglusia
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 198

mojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie ma ani grama masła czy mleka. Jest delikatny, kremowy, pyszny i oczywiście zdrowy, bo na bazie kaszy jaglanej. Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 200 g tartych na mąkę migdałów* 1 łyżka siemienia lnianego(...)pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na proszek, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na 5 min. W misie malaksera umieścić mąkę migdałową, dodać cukier puder, dodać siemię. Zagnieść ciasto, jak na kruche. Ciasto wyłożyć na spód formy, wgnieść w dno, wyrównać. Wstawić do lodówki, na czas przygotowywania kremu. Jak ugotować kaszę jaglaną

moj przepis na
Pani Walewska czyli Pychotka 146

sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy. Ponadto: - 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) - 150 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód, rozwałkowujemy i wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy(...)bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 3 łyżki cukru - 16 g cukru waniliowego - 200 g masła - kilka

Kulinarne życie
Rumcajs Historycznie: Mleko migdałowe 192

Mleko migdałowe, to spuścizna po starożytnych Grekach i Rzymianach. Już wtedy migdały ceniono za wartość energetyczną, a nawet uważano że dodają urody.  W Średniowieczu mleko migdałowe zastępowało krowie w dni postne, a także polecano podawanie go chorym na wzmocnienie.  Poniżej dwa przepisy na przygotowanie mleka migdałowego:  I. Z całych migdałów Składniki: 750ml wody 100g migdałów Przygotowanie: Blanszujemy(...)mielonych migdałów Składniki: 100g mielonych migdałów 500ml wody Przygotowanie: Migdały gotujemy z wodą około 10 minut na średnim ogniu. Przecieramy przez sitko lub odciskamy przez gazę. Pozostałą migdałową papkę można zużyć do przygotowania sosu, zupy lub budyniu, ale o tym innym razem. Źródło: Rene Husson, Philippe Galamiche, Kuchnia średniowieczna

Gotuj z Rumcajsem
,,Czekoladowe makaroniki z nutellą’’ 103

Zabieram Was tym razem w podróż do Francji. Dziś prezentuję Wam słodkie, lekkie, aromatyczne czekoladowe ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Makaroniki to francuskie, malutkie, migdałowe beziki, łączone ze sobą w pary i przekładane najróżniejszymi kremami. W Paryżu dostać je można w różnych smakach, kolorach i wielkościach. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . Składniki(...)mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru 3 łyżeczki kakao Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki nutelli 2 łyżeczki nalewki czekoladowej Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec

Podróż w kulinaria
Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu 218

Smaczne i szybkie w przygotowaniu pożywne ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem. Bez mąki pszennej. Użyłam mąki migdałowej, ale dobrze zmielone migdały też będą dobre. Podczas pieczenia ładnie pachną i wybornie smakują, a ponieważ mają dużo zdrowych dodatków i są bez białego cukru nie mam wyrzutów sumienia, sięgając po kolejne ciasteczko:). Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52).     Składniki(...)ciasteczka: 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 3-4 czubate łyżki naturalnego miodu 4 czubate łyżki masła orzechowego naturalnego (może być również migdałowe) 3/4 szklanki mąki migdałowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych   1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około

Mała Cukierenka
Rafaello z kremem budyniowym na herbatnikach 244

wnętrzu pralinek. Ciasto polecam zwłaszcza tym, którzy lubią ciasta bez pieczenia, no i oczywiście wszystkim fanom Rafaello. By ciasto było bardziej autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki i płatkami migdałowymi :) Składniki: 400g herbatników (np. 8 opakowań po 50g, w każdym 10 herbatników, czyli 80 sztuk herbatników) 200g kokosu 300g masła 82% 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem budyniowy: 1250 ml mleka(...)płaskich łyżek mąki pszennej 5 mocno czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 żółtka 1 1/3 szklanki cukru Do dekoracji: Kokos, migdałowe płatki, całe migdały Litr mleka zagotowujemy. W 250ml mleka mieszamy żółtka z obiema mąkami, by nie było grudek. Jeśli ciężko jest się pozbyć grudek, najlepiej przelać zawiesinę przez sito. Do gotującego się mleka wsypujemy cukier, mieszamy by się rozpuścił

Smakowy Raj
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 149

wieku, kiedy to mediolański zakład produkcyjny „Motta” postanowił wprowadzić na rynek ciasto podobne do babki drożdżowej z bakaliami (panettone), ale w kształcie gołębia na bazie cukru, ciasta i likieru migdałowego.  Produkt zdobył dużą popularność w 1930r. za sprawą Cassandre – artysty specjalizującego się w manifestach publicznych, któremu firma zleciła projekt wypromowania ciasta poprzez slogan „Colomba pasquale Motta, il dolce(...)usiadły dwa gołębie symbolizujące powodzenie dla armii mediolańskiej.* Jadłam wiele drożdżowych "bab", ale ta zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Dzięki skórce z cytrusów jest cudownie aromatyczna. Największym jej atutem jest migdałowy wierzch - och, ta chrupiąca skorupka utkana migdałami to coś najpyszniejszego na świecie. Zapach, jaki towarzyszy jej pieczeniu jest tak zniewalający, że wszyscy okupowaliśmy szybę piekarnika oddając się najpyszniejszym inhalacjom

KUCHARNIA
Klasyczny sernik waniliowy 212

grudniu :) Sernik jest ciężki, mięsisty i wilgotny, ale również rozpływający się w ustach- jak to z sernikami bywa :) Dla urozmaicenia do masy serowej można wmieszać bakalie- ja dodałam płatki migdałowe- wlać odrobinę rumu, wykorzystać skórkę od cytryny czy pomarańczy dla uzyskania cytrusowego smaku, a wierzch udekorować ulubioną polewą. Ja od razu się przyznam, że za sernikami na twarogu nie przepadam(...)gustu. Sernik: * twaróg- 1 kg * masło- 100 g * budyń waniliowy- 2 opakowania (bez cukru) * jajka- 5 szt. * cukier- 1 szklanka * wanilia- 1 laska lub ekstrakt waniliowy * płatki migdałowe- 50 g Dodatkowo: * maliny- 200 g * płatki migdałowe- 20 g * czekolada- 100 g * olej- 1 łyżka Sernik: Piekarnik nastawić na 170 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii. Wbić jajka

Kraina Miodem Płynąca
Domowy marcepan 107

blogu Domowe-Wypieki.pl znalazłam ten przepis. Zmieniłam proporcje i tym sposobem wyszedł mi chlebek marcepanowy o wadze 220g, który przyda mi się do marcepanowych ciasteczek.Składniki: 100g płatków migdałowych 100g cukru pudru (u mnie firmy Kupiec) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżki wody różanej (można zastąpić likierem amaretto lub brązowym rumem) Przygotowanie:Płatki migdałowe bardzo drobno mielimy(...)blenderze.  Dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i wodę różaną. Miksujemy razem przez chwilę. Następnie wyjmujemy masę na blat i mocno zagniatamy. Formujemy dowolny kształt. Można ewentualnie dolać kilka kropli wody różanej jeśli masa nadal się rozsypuje. U mnie nie było to konieczne. Masę przechowujemy w lodówce. Idealnie nada się do wszelkich ciast i ciasteczek

Ze smakiem i z pasją
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 595

oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam)- 0,5kg jabłek- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy)- kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto)- dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich+ puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo(...)oryginale kaszkę mannę i proszek do pieczenia). Dodać mak, wymieszać i na samym końcu dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka (najlepiej winne) oraz Amaretto lub aromat migdałowy.Całość wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowane i obsypane mąką bezglutenową lub kaszką manną.Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50-55 minut (termoobieg)- do suchego

Smaczne Zdrowe
Ciasto migdałowe ze śliwkami 80

Print Ciasto migdałowe ze śliwkami Recipe by Aleksandra Course: Deser Porcje 10 porcji Czas przygotowania i pieczenia 1 hour  10 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 240 gramów tłustego mleczka/kremu kokosowego 55 gramów oleju kokosowego 1/2 łyżeczki pasty waniliowej/cukier z wanilią/cukru waniliowego 4 łyżki stołowe soku z cytryny 100 gramów(...)cukru brązowego 220 gramów mąki pszennej 80 gramów mąki migdałowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gramów śliwek 1 łyżka stołowa cukru pudru Przygotowanie Nagrzej piekarnik do 170 °C. Do szklanej miski dodaj olej kokosowy i mleczko kokosowe. Włóż do mikrofalówki na 3o sekund. Wyjmij i dodaj cukier brązowy i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj

Heca w kuchni
Ciasto Bajaderka 218

zyskuje z każdym kolejnym dniem. Doskonałe, gdy chcemy spożytkować napoczęte opakowania różnych bakalii. W moim przypadku tak właśnie było – miałam otwarte opakowania moreli, rodzynek, skórki pomarańczowej oraz płatków migdałowych. Dorzuciłam do tego jeszcze suszone śliwki, daktyle i różne rodzaje orzechów. Wyszło pysznie. Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 200 g masła 1/2 szkl. cukru 3-5 łyżek gęstej(...)kwaśnej śmietany Masa bakaliowa: około 700 g bakalii (w różnych proporcjach: suszone śliwki, suszone morele, kilka daktyli, rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa) 3 łyżki kakao 3/4 szkl. śmietanki 30% 3 łyżki konfitury morelowej Dodatkowo: 100 g czekolady 1 łyżka śmietanki 30% Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło

Smaki Na Talerzu