rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki mleka świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny 2/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub o połowę mniej aromatu migdałowego) około 10 śliwek, przepołowionych i wypestkowanych Moje uwagi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. A mąkę i proszek do pieczenia koniecznie przesiać. Do posypki migdałowej dodałam odrobinę(...)wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Na wierzch równomiernie rozłożyć posypkę migdałową. Piec w temperaturze 175*C bez termoobiegu przez około 50 - 60 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Migdałowa posypka: 1/3 szklanki płatków migdałowych 2 łyżki cukru
Proste Potrawytylko na Wielkanoc. składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 100 g płatków migdałowych wykonanie: Do miski przesiewam mąkę, wbijam całe jajka, dodaję cukier, majonez, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksuję do uzyskania gładkiej masy (około(...)minut). Na koniec wsypuję płatki migdałowe (zostawiając nieco do dekoracji) i delikatnie mieszam. Całość przelewam do foremki (małej, o pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu dekoruję babkę lukrem i posypuję prażonymi płatkami migdałowymi
babka w formiecieście, to gwarantuję, że nie, bo podczas pieczenia całkowicie odparuje, pozostawiając tylko aromat. Christmas cake można zrobić w wersji bezglutenowej . Wystarczy ilość mąki pszennej podaną w przepisie zamienić mączką migdałową. Musicie wypróbować ten przepis, aby upewnić się jak dobry jest! Christmas cake - przepis: 1 kg bakalii (u mnie 200 g żurawiny, 300 g rodzynek, 200 g rodzynek Jumbo(...)laski cynamonu 5 jajek M 200 g masła 250 g cukru trzcinowego (1 szklanka 250 ml) 170 g mąki pszennej (1 szklanka 250 ml) 150 g mączki migdałowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu Sól 150 g płatków migdałowych 200 g orzechów włoskich Jak zrobić Angielskie ciasto świąteczne? Większe bakalie kroimy
Kuchnia ŁukaszaTARTA MIGDAŁOWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI Przepyszna, odrobinę dietetyczna tarta z migdałowym nadzieniem i owocami, która ukoi podniebienie każdego! Tartę podarowałabym Wszystkim, którzy uwielbiają słodko-słone smaki, kruche ciasto, smak czekolady oraz Wszystkim, którzy cenią miłość i ukojenie wśród najbliższych oraz w każdej kryzysowej sytuacji jaką niesie ze sobą codzienność, potrafią oderwać się choć na chwilę od rutyny i obowiązków(...)font:minor-bidi;} Składniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki owsianej; - 1 szklanka mąki pszennej/bezglutenowej; - szczypta soli; - 3 łyżki oleju; - 200g masła; - 1 jajo; - 1 żółtko. Składniki na masę migdałową: - 100g migdałów; - 100g masła; - 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta ; - 1/4 szklanki cukru; - 2 żółtka; - 4 orzechy brazylijskie; - 0,5 szklanki mąki pszennej/bezglutenowej. Owoce: - 1 jabłko; - 1 gruszka; - cynamon do smaku
MintTasteOwsianka podwójnie migdałowa z dodatkiem świeżych sezonowych owoców. Przepyszny i zdrowy początek dnia. Składniki: (na dwie porcję) 6-8 łyżek płatków owsianych 2 szklanki mleka migdałowego łyżka masła 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki wiórków kokosowych Do podania: Świeże owoce sezonowe Sposób przygotowania: Płatki owsiane, płatki migdałowe, wiórki koksowe i masło wkładamy do niedużego garnka i zalewamy mlekiem migdałowym
Pyry na Gazsmaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej ok 80 g – 4 łyżki roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto) 3 duże jajka 20 g łupin babki jajowatej 80 g mleka kokosowego(...)mokry z puszki) 200 ml wody 30 g roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto) 1 białko 20 g orzechów włoskich posiekanych 20 g płatków migdałowych posiekanych 20 g rodzynek otarta skórka z 1/2 cytryny kilka kropli aromatu migdałowego opcjonalnie słodzik (stewia lub erytrytol – keto, LCHF) albo miodu Wodę zagotować w garnku. Do gotującej się
Ola la LCHFZielony mazurek z super zdrową herbatą matcha, białą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Żeby było bardziej wiosennie dodaliśmy kwiatowe akcenty - syrop z kwiatów czarnego bzu i suszone płatki chabrów bławatków , zebrane już latem. Przeciwwagą dla tych słodkości są soczyste truskawki w chrupiącej gorzkiej czekoladzie i chia. Zielony mazurek na Wielkanoc, który po Świętach może być podawany jako tarta(...)łyżka herbaty matcha 1 łyżeczka agar-agar Dodatkowo 40 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 7 truskawek 1 łyżka chia 2 łyżki suszonych płatków niebieskich chabrów (opcjonalnie) Przygotowanie: Migdałowy spód Składniki ciasta zmiksuj mikserem, uformuj kulę, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 1 godz. Rozwałkuj ciasto, przełóż do posmarowanej masłem formy, odetnij nadmiar ciasta, nakłuj dno widelcem
SzczyptaSmaQIndyk z kurkami w płatkach migdałowych Delitakne mięso z równie subtelnymi grzybkami i orzechami. Podprażenie migdałów wydobywa z nich głębię, która nadaje subtelny charakter całemu daniu. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Wartość kaloryczna: 290 kcal Składniki: 5 filetów(...)piersi indyka 200 gramów kurek garść listków szałwii szklanka mleka migdałowego (lub innego) 50 g płatków migdałowych kilka kropel oliwy sól i pieprz Przygotuj: 2 patelnie z nieprzywierającym dnem Podaj z: ulubioną kaszą lub ryżem Dokładnie umyj i osusz kurki, następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Zmniejsz ogień i podduś do miękkości. Przygotuj piersi z indyka. Rozbij je według uznania
Bazując na smakuPomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym. Puszysta i wilgotna w środku, o wspaniałym korzennym zapachu. Całość dopełnia pyszny, domowy karmel oraz płatki migdałowe, dzięki temu ma ona oryginalny charakter. Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo szybki oraz prosty w przygotowaniu(...)przyprawy korzennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Karmel: 3 łyżki cukru 1 łyżka wody 5 łyżek śmietanki 30% 1 łyżka masła Dodatkowo: płatki migdałowe Wykonanie: Ciasto: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy mąkę przesianą przez sito, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Jajka ubijamy
Kuchnia MagdaLenyRyba nie musi być nudna! Oto prosty przepis jak zwykłą rybkę zamienić w wyjątkowy obiad. Wystarczy zanurzyć ją w cieście naleśnikowym, obsypać płatkami migdałowymi i usmażyć na głębokim oleju. Palce lizać! Pyszne, chrupiące ciasto naleśnikowe z płatkami migdałowymi, a w środku soczysta i delikatna ryba. Ważne jest to, aby ryba była świeża, a nie mrożona. Ja dostałam świeże filety(...)równie dobrze sprawdzi się tu dorsz 🐟 Składniki: 5-6 filetów z mintaja świeżych (bez skóry) 1 jajko 3/4 szklanki wody mineralnej gazowane 1 szklanka mąki pszennej 100 g płatków migdałowych sól, pieprz ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Większe filety kroimy na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem
Kuchnia MagdaLenydużo czosnku, raczej wybieram mały ząbek, gdyż zbyt mocno czosnkowa, po prostu mi nie smakuje. Wy możecie zrobić wg uznania:) Zamiennie można posypać ją albo podprażonym słonecznikiem albo płatkami migdałowymi – w obu wersjach smakuje fantastycznie. 1 duży brokuł lub 2 małe 1 op. sera feta 1-2 łyżki majonezu 4 łyżki gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku pieprz ziarna słonecznika(...)łatki migdałowe Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na osolony i lekko ocukrzony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Większe różyczki dzielimy na jeszcze mniejsze. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy ziarna słonecznika lub płatki migdałowe. Prażymy. Odstawiamy do przestudzenia. Fetę kroimy w kostkę. Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz, mieszamy. Brokuły mieszamy z fetą oraz czosnkowym
Smaki Na TalerzuKiedy więc znajomi zapowiedzieli się z wizytą, pozostało tylko zdecydować, którą akurat przygotować. Wybór padł na tą właśnie, warstwową sałatkę z kapusty pekińskiej, kurczaka, pomidorów, serka feta oraz płatków migdałowych. Kiedy sałatka pięknie prezentowała się już w szklanej misie, wydarzył się wypadek. Przez moje gapiostwo cała zawartość wylądowała na podłodze. Byłam bliska histerii;) Miska się rozbiła, sałatka nadawała się(...)szczęście sałatka okazała się smaczna. Ser feta i migdały to zdecydowanie dwa składniki, bez których ta sałatka nie mogłaby się obejść. Każdy kęs, który zawierał niespodziankę w postaci chrupiącego migdałowego płatka, oraz słonej kosteczki był na wagę złota;) 1/2 kapusty pekińskiej 4 średnie pomidory lub gałązka-dwie pomidorków koktajlowych 500g piersi z kurczaka przyprawa „Gyros” 3 łyżki oleju
Smaki Na Talerzuposzukiwaniu zdrowej żywności trafiłam na ten przepis, gofry paleo migdałowe. Bardzo pyszne gofry z dodatkiem jagód, oczywiście podane syropem klonowym. Paleo to styl życia, gdzie wyklucza się międzyinnymi jedzenie produktów zbożowych i mlecznych, więc w tym przepisie na gofry nie znajdziecie ani mąki, cukru i mleka. Użyłam tutaj migdałowego masła, a zamiast mąki dodałam mąkę kokosową. Polecam, idealne na śniadanie(...)deser! Gofry paleo migdałowe Składniki: 180 ml migdałowego masła 2 łyżki kokosowego oleju, rozpuszczonego 1 mały banan, zgnieciony widelcem 1 łyżka kokosowej mąki ½ łyżeczki oczyszczonej sody szczypta soli 3 łyżki mleka pochodzenia roślinnego, u mnie kokosowe 100 g jagód, u mnie zamrożone do środku borówka i syrop klonowy do podania W osobnej misce wymieszaj suche i mokre składniki. Na koniec
codojedzeniapush({}); MAKOWIEC JAPOŃSKI SKŁADNIKI: Ciasto: mak (2000 g) cukier (200 g) jajka (5 szt.) masło (130 g) jabłka (3 średniej wielkości = około 600 g) kasza manna (8 łyżek) ekstrakt migdałowy (1 łyżeczka) rodzynki (100 g) orzechy migdałowe (100 g) skórka pomarańczowa kandyzowana (2 łyżki) Polewa: ( tutaj przepis na polewę ) masło (100 g) kakao (50 g) cukier puder (100 g) mleko(...)łyżki) Dodatkowo: gwiazdki cukrowe do dekoracji płatki migdałowe lub orzechy laskowe Potrzebne gadżety: mikser papier do pieczenia waga kuchenna szpatułka miarka tortownica 24cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Namaczamy rodzynki i żurawinę w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i odcedzamy. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Mak zalewamy wrzącą wodą do przykrycia i pozostawiamy
RITA food channel