ochoczo przygotowuję w swojej nowej kuchni. Polecam też przepis na grillowane kotlety z jagnięciny z kostką! Pomyślałam, że gulasz jagnięcy może być bardzo dobrym pomysłem na obiad. Jagnięcina to mięso chude i zdrowe. Jeżeli dodamy do duszenia jagnięciny również czerwone wino, to kulinarny sukces mamy zapewniony! Jagnięcina z podrobami, gulasz z jagnięciny: Składniki: jagnięcina 1 kg podroby ½ kg (serca(...)przygotować gulasz z jagnięciny? Jagnięcinę i podroby doprawiamy solą, pieprzem, papryką, kminem rzymskim i listkami świeżego tymianku, wlewamy 3-4 łyżki oliwy i zostawiamy na 30 minut aby mięso się zamarynowało. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Na średnim ogniu obsmażamy jagnięcinę pokrojoną w kostkę i pokrojone podroby. Mięso przekładamy do innego naczynia. Do naczynia w którym obsmażaliśmy mięso wrzucamy posiekaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszkę pomidorów w całości, które idealnie skomponowały się z gołąbkami. Polecam przygotować. Składniki na porcję dla 6 osób (około 9 gołąbków): 1 główka młodej kapusty 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 i 1/4 szklanki wody 1 puszka pomidorów w całości + 1 szklanka wody 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy(...)mięsa mielonego sól, pieprz ewentualnie kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i 1 łyżka mąki olej * do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; pozostałymi liśćmi kapusty możecie wyłożyć spód naczynia żaroodpornego/brytfanki i całość zapiec wraz z gołąbkami Przygotowywanie farszu Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko
Ugotowaćoczywiście testowałam nie tylko termosondę , lecz ogólną funkcjonalność piekarnika, ponieważ jasnym jest, że nie będę piekła w nim tylko mięsa czy ryb. Dlatego sprawdziłam jak sprawuje się on przy pieczeniu nie tylko dań obiadowych, ale również i szybkich śniadań czy kolacji. W sumie(...)wnętrzu, dzięki czemu jedzenie jest idealnie wypieczone na zewnątrz i soczyste w środku. Termosonda najbardziej przydaje się oczywiście do pieczenia mięsa czy ryb - dzięki kontroli temperatury piekarnik wyłącza się, kiedy potrawa osiągnie odpowiednią temperaturę, co sprawia, że nie wysusza się ona i zachowuje swoją soczystość . Piekarnik jest bardzo nowoczesny
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw: łyżeczka kardamonu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżeczka (niepełna) pieprzu ziołowego łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy sól 6 plastrów szynki drobiowej 3 jajka ugotowanych na twardo zioła do przyprószenia mięsa z wierzchu(...)mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę mięsną. Odstawiamy na bok. 2. Do keksówki (22 cm x 11cm) wyłożonej folią aluminiową wykładamy połowę mięsa i łyżką robimy wgłębienie. Układamy na nim plastry szynki i jajka, które ponownie przykrywamy szynką (owijamy jajka szynką tworząc walec). Całość przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Formujemy za pomocą folii
NA MOIM TALERZUSkładniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw: łyżeczka kardamonu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżeczka (niepełna) pieprzu ziołowego łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy sól 6 plastrów szynki drobiowej 3 jajka ugotowanych na twardo zioła do przyprószenia mięsa z wierzchu(...)mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę mięsną. Odstawiamy na bok. 2. Do keksówki (22 cm x 11cm) wyłożonej folią aluminiową wykładamy połowę mięsa i łyżką robimy wgłębienie. Układamy na nim plastry szynki i jajka, które ponownie przykrywamy szynką (owijamy jajka szynką tworząc walec). Całość przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Formujemy za pomocą folii
Na moim talerzuprzepis na pieczone piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych i żaden inny, jak do tej pory, jeszcze go nie przebił (zainteresowanych odsyłam do przepisu na pieczone nuggetsy – KLIK ). Choć mięso, dzięki marynowaniu w maślance, wychodzi soczyste i mięciutkie, to jak dla mnie, wychodzi tylko dobre. Tak po prostu. 500 g piersi kurczaka 1/2 szkl. maślanki mielona papryka słodka sól, pieprz(...)płatki kukurydziane (około 3-5 szkl.) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje np na paseczki. Mięso oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Wkładamy do woreczka strunowego. Zalewamy całość maślanką, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut (lub dłużej, jeśli jest taka możliwość). Płatki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu. Mięso lekko osączamy, panierujemy w przygotowanych płatkach. Rozkładamy
Smaki Na Talerzudlatego gorąco polecam ten przepis. Z podanych składników wychodzi 18 kotlecików mielonych – trochę większych od orzecha włoskiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety mielone z cukinią – Składniki: 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowego) 1 jajko (klasa M) 1 średnia cukinia – ok. 180 g 1 mała cebula – ok. 70 g 1 mały ząbek czosnku pół pęczka świeżego koperku(...)czasie odsączyć cukinię z soków. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do mięsa mielonego wbić jedno jajko, dodać odciśniętą cukinię, drobno posiekaną cebulkę i czosnek, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać i wyrabiać mięso mielone przez parę
Kulinarne Przebojebardzo często stosują sos barbecue zarówno jako marynatę do grilowania jak i później w charakterze dodatki do już gotowych potraw. To naprawdę świetny dodatek do grila, który doskonale aromatyzuje mięso. Cały trick polega na tym, że mięso do grilowania wystarczy doprawić solą i pieprzem i tak upiec. Dopiero na sam koniec, gdy jest gotowe dokładnie obtaczamy je w sosie(...)dopięłam pod mocnym ogniem. Na powierzchni mięsa powstaje wtedy aromatyczna i smakowita skorupka, która zastępuje wszelkie marynaty, wymagające czasu i zachodu. Skoro o przyprawach mowa, w przepisie podajemy dwa zestawy marynat do wyboru, ale gorąco zachęcamy do przetestowania zaprawy z kawą, która nadaje grilowi niecodzienny, ziemisty posmak. Warto spróbować, bo grilowany kurczak, choć pieczony w piekarniku, dzięki tej marynacie smakuje
Niedzielny kucharztani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni(...)złociutki kolor Składniki: 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz) Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki
Kulinarny S.O.S.tani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni(...)złociutki kolor Składniki: 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz) Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki
Kulinarne S.O.S.rozmarynie, podany z pancetta, szparagam i pieczonymi ziemniakami to dla mnie są to typowo włoskie smaki, zwłaszcza, że kurczak jest panierowany w parmezanie. Kurczak to neutralne w smaku mięso, więc warto go mieszać z innymi rodzajami mięs jak na przykład z pancetta. Pancetta to włoski wędzony boczek. Usmażony i pokruszony boczek dodaje fajnego smaku kurczakowi. Korzystam również z sezonu(...)Przełóż ziemniaki i szparagi na półmisek. Na tą samą patelnię dodaj szpinak i smaż aż zwiędnie czyli około 1 minuty. Przełóż na półmisek. Rozgrzej resztę masła z oliwą. Oprósz mięso parmezanem i smaż na złoty kolor około 4 – 5 minut 2 zależności od grubości filetów. Usmażone mięso owiń w folię aluminiową. Usmaż boczek w plastrach i połóż na kawałku
codojedzeniaBitki z szynki, to pyszny obiad, na co dzień i od święta. Kruche i delikatne mięso, duszone w sosie. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub wszelkiego rodzaju kluskami. Podaję tradycyjny przepis. Lubię kombinować z przyprawami i warzywami, ale tym razem zrobiłam bez udziwnień :) Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 750 ml wody(...)smażenia Wykonanie: Szynkę pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem. Każdy plaster, przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony. Podsmażone mięso zalać gorącą wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na osobnej patelni, podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dodać do mięsa. Przykryć
Agusiowe smakołykiwody, dodać umytą pierś z kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz wsypać sól i zwykły pieprz. Całość gotować, aż do miękkości mięsa. Mięso wyjąć z wywaru i ostudzić. Pozostały wywar przecedzić (np. przez sito wyłożone gazą) i pozostać 0,5 l wywaru. Podgrzać go, ewentualnie dosolić i w gorącym wywarze rozpuścić żelatynę. Ostudzić(...)marchewki bardzo dokładnie umyć. W drugim garnku ugotować na miękko ziemniaki wraz z marchewką. Ugotowane warzywa odcedzić i obrać. Jajka obrać ze skorupek. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso z kurczaka pokroić w małą kostkę. Układanie warstw sałatki: - starte ziemniaki przyprawione solą oraz pieprzem, - starta marchewka, - 1/3 sosu, - ogórki starte na tarce o dużych oczkach, - pokrojone mięso z kurczaka, - cebula
UgotowaćSzybka rolada z polędwicy z jajecznicą i szpinakiem. Polecam na wiosennym świątecznym stole i nie tylko. Mięso jest bardzo delikatne a nadzienie was zachwyci. Święta kojarzą się z jajkami i wędlinami dlatego polecam połączyć dwa w jednym. 1 polędwica wieprzowa 40 dkg 50 g liści szpinaku 7 jaj wielkość M 1 papryczka chili szczypiorek świeży, natka pietruszki 1 garść kiełków(...)sól, pieprz papryka czerwona masło klarowane Od polędwicy odcinam błonę. Nacinam ją przez środek ale nie do końca, nacinam ją nożem delikatnie w kilku miejscach żeby zrobić większy płat mięsa. Delikatnie ją rozbijam. Posypuje solą, pieprzem, papryką czerwoną i odstawiam na godzinę do lodówki. Na patelni rozpuszczam masło, wbijam jajka, dodaje papryczkę chili pokrojoną i smażę lekko ściętą. Na końcu
wesoła kuchniafilety z kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Pieprz 200 g pieczarek 2 cebule 100 g żółtego sera 150 g boczku wędzonego 3 łyżki natki pietruszki Olej do skropienia mięsa Cebulkę oraz boczek kroimy w kosteczkę. Całość przesmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Filet z kurczaka kroimy na płaty(...)rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Mięso układamy na desce na kształt prostokąta. Na nim rozsypujemy posiekaną natkę pietruszki, połowę przesmażonych pieczarek z cebulką i boczkiem oraz starty żółty ser. Całość zwijamy w rulon, owijamy nićmi. Mięso układamy w foremce lub naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez
VioletoweKucharzenie