mięso - 63110 przepisów (strona:266/4208)

Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami 126

zamiast świeżych pomidorów, użyliśmy pieczonych, bo o tej porze roku trudno o dobre pomidorki. Upieczone nabierają słodyczy i smaku. W sałatce są też: pieczona papryka, bakłażan oraz stek. Dodatek mięsa sprawia, że to letnie danie zmienia się w pełnowartościowy obiad. Przepis inspirowany blogiem myrecipes.com Składniki: 2 steki (polędwica, rostbef) 2 sałaty rzymskie 2 ciabaty lub kawałek bagietki 500 g różnych(...)Kiedy ostatnie warzywa trafią do pieca, porwij rękami ciabatty na kawałki (mniej więcej wielkości kęsa). Skrop oliwą i wstaw do piekarnika na około 5 minut. Krok 3 Zrób steki. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej, zatem najlepiej wciągnąć je z lodówki na 30-40 minut przed przygotowaniem. Posól solidnie steki i popieprz, posyp suszonym czosnkiem. Rozgrzej na patelni 2 łyżki

Niedzielny kucharz
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 81

Delikatne pulpety z mięsa drobiowego w kremowym sosie serowym o intensywnym smaku - jak dla mnie obiad idealny ❤ Sos przygotowałam na bazie sera pleśniowego - gorgonzola, dzięki temu zyskał on wyrazisty i intensywny smak, a dodatkowo aromatu nadał mu dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym(...)ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 3-4 łyżki mąki (do obtoczenia) olej do smażenia Sos serowy: 150 g sera pleśniowego, np. gorgonzola

Kuchnia MagdaLeny
POTRAWKA GOŁĄBKOWA 118

Szybki pomysł na obiad... potrawka o smaku gołąbkowym z mięsem mielonym, białą kapustą i ryżem w sosie pomidorowym. Taka potrawka to świetna propozycja na wykorzystanie składników po wykonaniu gołąbków, np. mamy resztki kapusty, która nie nadaję się już do ich zawijania. Możemy ją także wykonać, gdy najdzie nas chętka na gołąbki, ale nie mamy ochoty lub czasu na ich zawijanie(...)łatwy sposób otrzymujemy smak gołąbkowy tylko w innej formie podania 😉 Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1/2 główki kapusty 200 g ryżu 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 500 ml soku pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy

Kuchnia MagdaLeny
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 124

Delikatne mini klopsiki z mięsa indyczego w kremowym sosie czosnkowym. Sos czosnkowy jest bardzo aromatyczny i dość intensywny w smaku, a dodatek śmietanki kremówki sprawia, że łagodnieje i staje się aksamitny oraz kremowy. Klopsiki z mięsa drobiowego, które są delikatne i łagodne w smaku idealnie się wpasowują w wyrazisty sos czosnkowy. Niepowtarzalnego aromatu nadaje też dodatek czosnku niedźwiedziego. Dzięki takiej(...)kompozycji składników, danie ma charakter i nie jest mdłe. Smakuje naprawdę wyjątkowo! P.S. A do tego jest dość tanie 😉   Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki

Kuchnia MagdaLeny
Kurczaczki Buffalo 200

szklanki mąki pszennej Sos: 50g masła 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte) 2 łyżki ketchupu 1 czubata łyżka miodu 1 łyżka sosu terayaki 1 łyżka sezamu       *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Mięso przekładamy do miski, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem, papryką i czosnkiem), mieszamy i odkładamy do lodówki na co najmniej(...)godzinę *** *** Po tym czasie jajka mieszamy z mąką, tworząc gęste ciasto. Mięso wkładamy do ciasta i dokładnie mieszamy *** *** Mięso smażymy partiami, z dwóch stron na rozgrzanym, głębokim tłuszczu po około 4- 5 minut. Po usmażeniu kurczaczki wyciągamy z tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym *** *** Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i smażymy przez około pół minuty. Dodajemy ketchup, miód

Blog z Apetytem
Kurczak ze szparagami duszony w śmietanie 144

szparagi, kupuję nie patrząc czasami na cenę. Ostatnim razem to był jednak błąd....Taka refleksja mnie naszła po tym jak sobie przypomniałam rachunek ze sklepu... Zrobiłam danie obiadowe z mięsa z ćwiartek z kurczaka i szparagów. Bardzo smaczne i delikatne. Kupiłam gotowe filety z ćwiartek i zaoszczędziło mi to czasu na obieranie mięsa z kości. Składniki: * 50 dkg mięsa(...)zwykła * makaron ok. 20 dkg Szparagi obrałam ze skórki za pomocą obieraczki. Odcięłam twarde końce, podzieliłam na dwie albo trzy części. Gotowałam w lekko osolonej wodzie 2 - 3 minuty. Mięso oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski po ok 1,5 cm szerokości, podsmażyłam dokładnie z każdej strony na patelni z rozpuszczonym masłem. Posoliłam na koniec solą ziołową. Kiedy mięso

Pieprzyć z Fantazją
Klopsiki w kremowym sosie koperkowym 257

mieć obiad na dwa dni Dziś proponuje kuleczki mięsne zatopione w pysznym, kremowym sosie koperkowym z porem i marchewką. Palce lizać!     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa(...)łyżki posiekanego koperku olej do smażenia       *** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy do wchłonięcia *** *** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju

Blog z Apetytem
ŚWIĄTECZNY PULLED PORK W GALARECIE 65

łyżki soku z pomarańczy kawałek skórki z pomarańczy (1 „obierek”) 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki ostrej papryki 100ml wody wszystkie składniki oprócz mięsa i 2 cebul, zmiksuj lub posiekaj powstałą masą nasmaruj mięso, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc następnego dnia w foremce, w której będziesz piec mięso, ułóż(...)dnie folię aluminiową pokrój cebule w półplasterki i ułóż na folii mięso przełóż na posiekaną cebulę, wodę wlej na dno foremki i przykryj całość szczelnie folią aluminiową wstaw do pieca i ustaw go na 150°C piecz ok 4 godziny. Mięso powinno bez problemu rozpadać się po lekkim nacisku wyjmij folię z foremki oddziel mięso od skóry i kawałków tłuszczu

SandraFrej.com
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM 153

Przepis na zapiekane cannelloni , nadziewane mięsem mielonym, z sosem pomidorowym i  beszamelowym. Idealne na obiad lub kolację. Jak wykonać ten przepis, krok po kroku, pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości.  CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM SKŁADNIKI: Farsz: wołowe mięso mielone (1 kg.) oliwa (1 łyżka) pieprz (wg. uznania) sól(...)winem. - Gdy wino odparuje dodajemy pomidory krojone z puszki oraz oregano. Mieszamy, a gdy tylko sos zacznie się gotować dodajemy listki bazylii i sos pomidorowy jest gotowy.  2.) Mięso mielone .  - Mięso mielone smażymy na oliwie aż odparuje z niego woda,  dodajemy połowę sosu pomidorowego, sól, pieprz i dobrze mieszamy farsz . - Farszem nadziewamy cannelloni . 3.) Sos beszamel

RITA food channel
PULLED PORK CZYLI SZARPANA KARKÓWKA 184

Pulled pork to metoda długiego duszenia mięsa wieprzowego w stosunkowo niskiej temperaturze. Idealnym gatunkiem mięsa do pulled pork jest karkówka lub łopatka wieprzowa.  Danie robi się praktycznie samo, nie wymaga od nas nakładu pracy, jedynie ... trochę cierpliwości 😉 Ale zaręczam, że tutaj warto być cierpliwym, bo w wyniku długiego duszenia otrzymamy przepyszne, mięciusieńkie mięso, które bez problemu będziemy mogli "poszarpać(...)nawet samymi palcami. Takie mięsko może stanowić danie obiadowe - podajemy je z frytkami, ziemniakami czy ryżem + obowiązkowo jakaś pyszna suróweczka, ale rewelacyjnie smakuje także na kanapkach. Dobór przypraw do mięsa jest zupełnie dowolny. Marynatę możemy stworzyć wybierając do niej nasze ulubione przyprawy.  Składniki: 1 kg karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku Na marynatę: 2-3 łyżeczki musztardy 2 płaskie

Walijskie Pichcenie
Kotlety wołowe duszone w sosie pieczarkowym 120

Magda Jeśli chcemy zjeść naprawdę konkretny obiad, nie ma nic lepszego niż kawał dobrego, soczystego kotleta z dobrej jakości wołowiny. Ja odkąd mam maszynkę, mielę sama i takie mięso polecam do tego przepisu – ono po prostu smakuje najlepiej. Do kotletów świetnie pasuje sos pieczarkowy, ale nie taki zwykły, ale duszony w bulionie wołowym, co jeszcze lepiej podkreśli smak mięsa(...)Świetna propozycja do podania z tłuczonymi ziemnakami – zachwyci wszystkich i nakarmi do syta. Składniki (na 4 duże porcje): 1kg mielonego mięsa wołowego – u mnie samodzielnie mielone mięso z antrykotu 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku odrobina oleju do smażenia łyżka musztardy kremowej Na sos: 500g pieczarek 1 cebula 2 łyżki

Smaczna Strona
ZAPIEKANKA CHŁOPSKA 123

Zapraszam Dziś na Pyszny Obiad -------Zapiekankę Chłopską , z ziemniakami ,mięsem mielonym,serem żółtym i pysznym szczypiorkiem. Będzie mi bardzo miło jeśli udostępnisz przepis innym ;* 🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗❤❤❤❤❤  A teraz przepis :  SKŁADNIKI NA 4 OSOBY :  * 6 ziemniaków  *1 cebula  *1/2 pęczka szczypiorku  *500 g mięsa mielonego dowolnego  * 1 ząbek czosnku  *15 dag sera żółtego(...)łyżka oleju rzepakowego  * 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego  *sól i pieprz do smaku  *1 łyżka papryki czerwonej słodkiej lub słonej  *150 ml jogurtu  *150 ml wody  Przygotowanie  Na patelni rozgrzewam olej dodaję drobno posiekaną cebulę i czosnek ,mieszam a nasteonie dodaję mięso mielone.  Doprawiam przyprawą do mielonego,pieprzem,solą i papryką

Gotowanie Patki
Kotlety mielone z porem i koperkiem 422

zachęcam do przygotowania kotletów mielonych wraz z dodatkiem podduszonego pora i dużej ilości koperku. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 jajko 1 por  1/2 pęczka koperku sól do smaku pieprz z ostrą papryką do smaku bułka tarta olej do smażenia Por obrać z zewnętrznych(...)liści, umyć, przekroić na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć pora. Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać podduszonego pora, posiekany koperek i przyprawy (sól, pieprz z ostrą papryką). Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli mięso klei się zbyt mocno do rąk to dodać kolejną łyżkę bułki tartej. Mięso

Ugotować
Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą 93

Bardzo soczysty kawałek kurczaka, owinięty dojrzewającą szynką, aromatyczny, ziołowy, delikatny. Mięso jest soczyste, ponieważ nie jest przeciągnięte, odpowiedni czas w piekarniku oraz wcześniejsze marynowanie to u mnie podstawa. Naprawdę jest pyszna! Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą Propozycja podania Mięso kroję w grubsze plastry, podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub kopytkami oraz surówką, dowolnymi sałatami i winegretem, warzywami(...)będzie pasowała także młoda kapusta, buraczki lub sos pieczarkowy ze śmietanką i świeżo skrojonym koprem. Polecam surówkę z marchewki oraz surówkę z pora , idealnie łączą się smakiem z białym mięsem. Soczysta pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka (zagrodowego, ekologicznego) przyprawy suszone: lubczyk, papryka ostra, oregano, vegeta natur, świeżo zmielony pieprz olej do marynaty i smażenia

Zasmakuj Kuchni
10 produktów żywnościowych, które najbardziej zmienią nasz klimat! 101

produktów żywnościowych najbardziej zmieniających klimat wygląda następująco! 1 Wołowina Przy wytwarzaniu dosłownie 1 kilograma wołowiny do atmosfery trafia aż 26,5 kilogramów dwutlenku węgla. To oznacza, że produkcja mięsa na przykład na stek jest nawet pięć razy bardziej szkodliwa dla naszej planety niż choćby stworzenie pierś z kurczaka. A jak podaje ONZ aż 14,5 procent emisji gazów cieplarnianych pochodzi(...)również produkują sporo, bo między innymi wydalają metan, który jest 25 razy bardziej szkodliwy niż CO2. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 Jagnięcina To kolejne potwierdzenie, że warto zrezygnować z czerwonego mięsa. Jagnięcina jest na drugim miejscu, bo przy produkcji jednego kilograma mięsa do atmosfery trafia 22,9 kg CO2. 3 Masło Jest na trzeciej pozycji, bo kilogram masła oznacza 12 kilogramów

Fleksitarianizm.pl

Proponowane wyszukiwania