mięso - 63110 przepisów (strona:275/4208)

KRÓLIK DUSZONY W SOSIE MAŚLANYM (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 269

Kolejny pomysł na wielkanocny obiad, który dostałam od mojej mamy. Delikatne i kruche mięso królika w maślanym sosie to połączenie idealne i kojarzy mi się z domem rodzinnym A czy wiecie w ogóle, że polska kuchnia słynie z królika? Niestety w dzisiejszych czasach nieliczni sięgają po ten rodzaj mięsa. Jedni mają opory z racji udomowienia tego zwierzątka, innych blokuje cena(...)jeszcze inni boją się eksperymentować i poznawać nowe smaki A szkoda, bo królik przoduje wśród mięs pod względem wartości odżywczych. Jest bogaty w kwas linolenowy, który wzmacnia układ naczyniowo – sercowy, zawiera tzw. aminokwasy niezbędne, niektóre składniki mineralne oraz witaminy, szczególnie z grupy B. Składniki: 850 g tuszki królika bez podrobów 100 g masła klarowanego (ilość tłuszczu dobrać pod makro

Ola la LCHF
Żurek z klopsikami i grzybami wg Aleex 168

się, co gotuję. Zapachy były naprawdę kuszące, zapowiadały pyszne danie. I tak było. Żurek smakował znakomicie. To naprawdę ciekawy pomysł na przełamanie wielkanocnej tradycji. Macie ochotę spróbować? Składniki: • porcja mięsa wędzonego • porcja warzyw na wywar: marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula • 2 garście grzybów suszonych • 150 g wędzonego boczku • 1 cebula • 400 g mielonego mięsa wieprzowego • 50 g ugotowanej kaszy(...)grzyby do miseczki i zalać gorącą wodą. Zostawić na ok. ½ godziny. 2. Po tym czasie grzyby pokroić w paseczki. Wodę spod grzybów zostawić. 3. Ugotować wywar na wędzonej porcji mięsa, np. wędzonym udku oraz na warzywach. 4. Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni razem z 1 cebulą posiekaną w kosteczkę. Odstawić. 5. Ugotować kaszę gryczaną. Ostudzić. 6. Mięso mielone

W mojej kuchni
Rolada pietruszkowa 144

świątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny a jeśli jej nadzienie stanowią jajka, wówczas jest to pozycja obowiązkowa :) Składniki: - 1 kg mięsa mielonego - 1 szklanka kaszy manny - 1 pęczek pietruszki - 8 jajek - 1 łyżka delikatu czerwonego - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka oregano - szczypta lubczyku - 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Przygotowanie: Trzy jajka gotujemy na twardo. Do mięsa mielonego wbijamy(...)pozostałe jajka, dodajemy kaszę, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Starannie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Ugotowane jajka obieramy. Mięso rozkładamy na płasko, nakładamy na nie całe jajka i zawijamy. Roladę przekładamy do torebki foliowej i ciasno związujemy. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę. Następnie wyciągamy mięso z wody i odstawiamy je na kilka godzin

Zainspirowana w kuchni
Pasztet mięsny z domową ćwikłą 175

Wielkanocny stół obfituje w pieczone mięsa, wędliny i pasztety. Pasztety czy to mięsne czy z samych warzyw, albo też mieszane najlepiej smakują ze swojskimi dodatkami np. ogórkiem kiszonym czy domowej roboty ćwikłą. Niestety nie są to lekkie dania i po ich zjedzeniu często czuje się dyskomfort w brzuchu, dlatego aby móc w pełni cieszyć się smakiem świąt po jedzeniu stosuje(...)Espumisan Max - wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w brzuchu. PASZTET z MIĘSA Składniki: 270 g łopatki wieprzowej 270 g boczku 250 g piersi z kurczaka 250 g wątróbki drobiowej 250 g wołowiny 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 4 liście laurowe 2 cebule 5 łyżek bułki tartej 4 jajka sól i pieprz

Bon appetit mon amie
Gulasz ze schabu 131

Schab jest drugim pod drobiu mięsem, które lubię przyrządzać. Składniki ( 3 porcje): schab 500 g pół opakowania mrożonej włoszczyzny liść laurowy i ziele angielskie 3 łyżki dobrej jakości ketchupu, możesz dać zwykły, ale czy naprawdę chcesz jeść chemię? olej do smażenia masło i mąka pszenna do zasmażki sól , pieprz do smaku, ewentualnie ulubione przyprawy Przygotowanie: mięso umyj i pokrój(...)cienkie paski na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż na rumiano mięso, a następnie przełóż je do garnka, dodaj ziele i liść laurowy – po 3 sztuki, zalej wodą niewiele ponad poziom mięsa do garnka dodaj włoszczyznę gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godzinę na końcu przygotuj na patelni zasmażkę : łyżkę masła roztop, dodaj łyżkę mąki, wymieszaj na gładką masę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
PIECZONY SCHAB W MAJERANKU 159

rodzinny niedzielny obiad. Pieczony schab w majeranku zastąpi Wam również kupną wędlinę, gdyż jest idealny na kanapki a dzięki temu, że wykonujemy go sami wiemy co jemy :). Mięso z tego przepisu, wychodzi bardzo aromatyczne i wilgotne. Jak wiemy schab to rodzaj mięsa, które szybko robi się suche i nie zbyt smaczne ale dzięki pieczeniu w rękawie, zachowuje ono swoją wilgotność(...)aromat majeranku i czosnku przechodzi przez całe Nasze mięso. Przepis na pieczony schab w majeranu jest bardzo łatwy w wykonaniu, a gdy już podasz go swoim domownikom lub gościom, na pewno zaskoczy wszystkich, swoim cudownym smakiem ale również smakowitym wyglądem. Nie masz więc na co czekać, wypróbuj mój przepis na pieczony schab w majeranku, a wkrótce sięgniesz po niego kolejny

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Kurczak z pieczarkami pod kruszonką 336

piersi kurczaka, pod warstwą pieczarek i chrupiącej kruszonki. Kruszonkę w tym wypadku stanowi mieszanka masła, parmezanu, płatków owsianych i nieznaczna ilość bułki tartej. Moim zdaniem fajnie pasuje ona do mięsa. Całość wychodzi kruchutka. Kruszonka jak i pieczarki nie przylegają ściśle do mięsa i choć przez to na talerzu robi się trochę bałaganu, to smakuje. A smak jak wiecie, zawsze jest(...)mąka krupczatka Kruszonka: 1 łyżka bułki tartej 4-5 łyżek skruszonych płatków owsianych górskich 2 łyżki tartego parmezanu 1,5 łyżki masła sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem (opcjonalnie mięso można też otoczyć w mące krupczatce), a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki kroimy

Smaki Na Talerzu
Polędwiczki w sosie własnym 171

Składniki: 300 g polędwicy wieprzowej 1/2 cebuli średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki majeranku mąka pszenna - odrobina do obsypania mięsa  słodka papryka sól pieprz możecie dodać swoją ulubioną przyprawę do mięsa Przygotowanie: Polędwicę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości. Tak pokrojone mięso delikatnie rozbijamy(...)czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula i czosnek się zeszkli. Ale mieszamy cały czas, by nie dopuścić do przypalenia czosnku i cebuli bo danie będzie gorzkie.  Przekładamy do mięsa. Zalewamy wodą w takiej ilości by zakryła całkowicie mięso, ale też, żeby nie było za dużo tej wody. Dodajemy ziele angielskie, majeranek, ponownie odrobinę soli, pieprzu. Gotujemy do miękkości mięsa

Gotuj z Mąką
Rolada z karkówki z sosem chrzanowym 228

wielkanocny stół. Karkówka upieczona w rękawie jest wyjątkowo miękka – niemal się rozpada pod naciskiem widelca, a przy tym pozostaje soczysta. Znajdźmy ładny, chudy kawałek karczku – dobrej jakości mięso to podstawa. W swoją roladę zawinęłam pastę z pieczonego czosnku – pieczony czosnek jest niezwykle delikatny i słodki – mogą jeść go także dzieci. To danie wyjątkowo pyszne(...)miodowej ok. 2 łyżki majeranku kilka liści laurowych sól morska, świeżo mielony pieprz Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 czubata łyżka mąki pszennej ok. 1 szklanka soków wytopionych z mięsa 1/2 szklanki słodkiej śmietanki kremowki 30% 2 łyżki startego chrzanu lub chrzanu ze słoiczka ok. 2 łyżki soku z cytryny ok. 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Przygotowujemy pastę czosnkową

Poezja smaku
Wielkanocny food wine pairing 149

Wielkanoc to czas, kiedy rządzą jajka, mięso, ciasta i kiedy cieszą nas zielone akcenty rzeżuchy. Kiedyś, po długim poście i na przednówku te produkty cieszyły jeszcze bardziej. Były upragnione, bo wcześniej po prostu ich nie było. Kuchnia postna była kreatywna. Umożliwiała stworzenie dań wykwintnych z tego co było dozwolone: ryb, warzyw, octu, miodu i chrzanu. Kwitła też kreatywna dietetyka, która(...)ptactwa wodnego i bobrzych ogonów robiła ryby, czyli produkty dozwolone. Ludziom tak bardzo chciało się mięsa czy jaj, że uciekali się do różnych sztuczek. Post nie obowiązywał, gdy było się w podróży, więc naprawdę zdesperowani okrążali dom 20 razy, żeby móc zjeść kawałek kiełbasy. Nie jest to tylko polska specyfika. Powstawały potrawy takie jak szwabskie pierogi z mięsem z Badenii

Ugotowane pozamiatane
Bulion drobiowo – wołowy z lanymi kluseczkami 178

innej potrawy. W czym tkwi tajemnica głębokiego smaku bulionu? Ja mam kila zasad dotyczących gotowania bulionu, których staram się przestrzegać: 1) Gotuję bez przykrycia, na małym ogniu. 2) Mięso zalewam zimną wodą. 3) Im dłużej gotowany, tym bulion bardziej esencjonalny i klarowny. 4)Wybieram mięso najwyższej jakości (bardzo lubię mieszać rodzaje mięsa i koniecznie w tym miksie muszą znaleźć się(...)liści laurowych 7 kulek ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu natka pietruszki sól Składniki na lane kluski (4 porcje): 1 jajko 4 łyżki mąki sól Przygotowanie: BULION DROBIOWO – WOŁOWY Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu (bez przykrycia) przez godzinę. Obraną cebulę kroimy na kawałki i przypiekamy na suchej patelni. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy dowolnie

Kierunekuchnia
Pieczeń z łopatki cielęcej z rozmarynem 148

dobry pomysł na wędlinę do śniadania wielkanocnego. Domowa wędlina jest nie porównywalna w smaku do tej sklepowej. Pozbawiona wszelkich konserwantów, barwników i innych ,,cudów”, zachwyci Was naturalnym smakiem mięsa i świeżością. Wymaga trochę poświęcenia ale efekt jest zdecydowanie tego wart! Składniki: 0,5 kg łopatki cielęcej 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 duża szalotka 4 gałązki rozmarynu pieprz(...)sól dratwa lub sznurek jutowy Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy, odkrawamy białe błonki. Czosnek rozgniatamy nożem (nie siekamy), połowę szalotki kroimy w półksiężyce, wrzucamy na patelnię z klarowanym masłem. Na rozgrzane masło wkładamy mięso i obsmażamy na rumiano z każdej strony. Cielęcinę odkładamy na pół godziny do ostygnięcia. Po tym czasie mięso związujemy jutą, by nadać kształt. Pod sznurek wkładamy gałązki

Kierunekuchnia
Gulasz wolowy z musztarda i marchewkami 148

piekła się z przygodami. Zdecydowanie o 2 godziny za długo, akurat został samotnie w piecu gdy ja poszłam z synem na urodziny jego kolegi. Piekł się 6 godzin... mięso było mięciutkie, marchewki rozpływały się w ustach tylko sosu nie zostało nic a nic... ale po zagotowaniu z wodą i tam było pysznie. Druga próba była zdecydowanie lepsza. Gulasz zachwycał smakiem(...)zapachem, mięso ani warzywa nie były rozgotowane. nam smakował i sam w sobie z chlebem, i z makaron i z kaszą. Gulasz wołowy z musztarda i marchewkami 900 g pręgi wołowej 500 g marchewki 2 cebule 120 ml sosu Worcestershire 2 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku 800 ml wody Mięso kroimy w kostkę 5 cm i lekko

Dzieje kuchennej Wiewióry
MIELONKA ZE ŚWIEŻĄ PIETRUSZKĄ (Z SZYNKOWARA) 125

każdemu. Samo jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jednak musi ona "leżakować" kilka godzin przed gotowaniem i po gotowaniu w lodówce. Jednak zaręczam Wam, że warto :) Składniki: * 600 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 łyżeczka soli peklowej * 1 łyżeczka majeranku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * 1 łyżeczka żelatyny * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 60 ml wody * 4 łyżeczki posiekanej świeżej natki(...)pietruszki Wykonanie: Mięso mielone wymieszać z przyprawami, wodą i pietruszką. Mięso należy wyrabiać dłonią około 4-5 minut, aż cała woda wraz z przyprawami zostanie dobrze wymieszana z mięsem. Tak przygotowane mięso przełożyć do szynkowara (u mnie szynkowar z zestawu  Singiel  od firmy  Tradismak ). Praskę zamknąć i wstawić do lodówki na około 14-16 godzin

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania