mięso - 63110 przepisów (strona:284/4208)

Karminadle z fasolką szparagową i chili 168

Kotlety mielone wywodzące się z kuchni śląskiej. Przygotowałam je z mięsa wieprzowego (dawniej przygotowywano także z mięsa króliczego, dziś często wieprzowo-wołowego). W takim mięsie znajduje się dużo cynku, wit. B, żelaza, białka. Danie podaję z puree ziemniaczanym i surówkami, świetnie smakuje także z sałatą i jogurtem, buraczkami lub marchewką z groszkiem (tradycja!). Karminadle są z dodatkiem papryczki chili, dzięki(...)zawdzięczają także swój smak przyprawom i suszonemu pomidorowi... Nie mogło być inaczej! Do tego puree z mlekiem i ulubione dodatki - smacznego:) Składniki (na 9 kotletów): 330 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, karkówka lub schab) 1 mała cebulka 1 suszony pomidor z zalewy połowa papryczki chili nieduża garść zielonej ciętej fasolki szparagowej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, słodka papryka, kebab

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki z podsmażaną cebulą 156

proszku ( łącznie około 2 czubate łyżeczki) 6 średnich cebul Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kotleciki o grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy ręką. Mięso doprawiamy, z dwóch stron, solą, pieprzem oraz papryką słodką i od razu smażymy. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, łącznie 4 minuty (po 2 minuty na każdej stronie). Jeśli patelnia była(...)gorąca, po tym czasie mięso będzie usmażone. Krótki czas smażenia gwarantuje, że polędwiczka będzie miękka. Usmażone polędwiczki wykładamy na talerz. Taką ilość mięsa najlepiej jest smażyć w dwóch turach. Na olej ze smażenia polędwiczek wrzucamy cebulę, pokrojoną w półkrążki. Doprawiamy ją pieprzem, solą oraz słodką papryką i podsmażamy do zeszklenia. Do miękkiej cebuli wkładamy polędwiczki. Mięso układamy pod cebulą

Smak mojego domu
Wegańskie mięso mielone – jak oszukać mięsożerców za pomocą tofu 82

mógłbym być wege, bo uwielbiam mięso i nie wyobrażam sobie bez niego życia! Brzmi znajomo? Założę się, że zdarzyło Ci się usłyszeć to zdanie przynajmniej raz w życiu. Ja zawsze mam wtedy ochotę zaprosić taką osobę do swojej kuchni i ugotować coś specjalnie dla niej - czasem uciec się nawet do kłamstwa i podać danie, które zawiera wegańskie mięso mielone - oczywiście(...)mięsa (ale zaproszona osoba nie musi o tym wiedzieć 😉). Prawdziwe mięso możesz zastąpić na wiele sposobów - soczewicą, grzybami, kalafiorem lub tofu. Tofu? Przecież ono jest bez smaku! - pomyślisz. Tak, tofu jest bez smaku i to w nim jest najpiękniejsze! Wspaniale chłonie smaki swojego "otoczenia" przez co może stać się czym tylko chcesz - w dniu dzisiejszym aromatycznym, lekko chrupiącym mięsem. Poniższy

Vegan Taste
Zimne nóżki wieprzowe 122

Dzisiaj czas na polską kuchnie. Klasyka pośród klasyk jeśli chodzi o przystawkę. O czym mowa… Oczywiście o zimnych nóżkach. Są różne wersje zarówno z mięsa drobiowego, jak i z samych warzyw. Ale ja dzisiaj postawiłam na tradycyjne, czyli z wieprzowiny. Zimne nóżki wieprzowe: około 10 sztuk 2 golonki 2 – 3 nóżki wieprzowe duża marchewka pietruszka kawałek selera 4 ziarenka(...)włosków (jeśli jest ich sporo możemy je opalić nad ogniem). Wkładamy je wraz z warzywami, liściem laurowym oraz zielem angielskim do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby mięso było przykryte. Dobrze solimy. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Później zmniejszamy płomień, tak żeby woda tylko lekko bulgotała. Gotujemy około 2 godzin do momentu, aż golonki będą bardzo miękkie. Wtedy

PatiGotuje
Szaszłyki z indyka i ananasa 123

oknami słońce, a to oznacza, że wiosna już w pełni. Najwyższy więc czas wyciągnąć nasze grille i rozpocząć sezon. Dzisiaj zamiast kiełbasek i dużego kawałka mięsa, proponuję wam szaszłyki. Są lekkie, szybkie w przygotowaniu i na pewno będą stanowić pyszny dodatek do tradycyjnych dań z grilla. Mięso z indyka oczywiście możemy zastąpić kurczakiem. Szaszłyki z indyka i ananasa Składniki(...)ostrej ok. 1/3 łyżeczki kurkumy ok. 1/4 łyżeczki chili w proszku łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól pieprz Dodatkowo: 6 patyczków do szaszłyków   Zanim przystąpimy do przygotowania mięsa, musimy namoczyć patyczki do szaszłyków. W tym celu wkładamy je do miski z wodą, dzięki temu nie będą się nam przypalać. Pierś z indyka myjemy i czyścimy z błon. Kroimy

PatiGotuje
Chow mein z wieprzowiną i warzywami 177

czerwona marchewka 2 małe kapusty pak choi opakowanie groszku cukrowego kilka mini kukurydzy opakowanie makarony chow mein papryczka chili 2 ząbki czosnku około świeżo startego imbiru sezam Marynata do mięsa: dwie łyżki sosu teriyaki łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki cynamonu łyżka cukry trzcinowego łyżeczka płatków chili 2 łyżki oleju(...)pieprz Sos: 500 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżeczki samba olek 2 łyżeczki pasty z kolendry (opcjonalnie) Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Kroimy w cienkie plasterki. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy nią mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie

PatiGotuje
MAŚLANA BUŁKA Z KURCZAKIEM 122

szybko a smakuje rewelacyjnie, Polecam i Smacznego :) SKŁADNIKI:   Bułka 4 okrągłe bułki maślane 12 plastrów ogórka zielonego Musztarda do posmarowania np. Miodowa 4 liście sałaty Masło do posmarowania Mięso 1 filet z kurczaka podwójny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka suszonej bazyli Sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku(...)przeciśnięty przez praskę PRZYGOTOWANIE:  Na samym początku przygotowuję mięso. Filet z kurczaka myję, osuszam recznikiem papierowym. W miseczce łączę składniki marynaty. Nacieram przygotowaną marynatą. Mięso przekładam do woreczka do pieczenia. Zamykam szczelnie. Woreczek z mięsem przekładam do foremki/keksówki. Foremkę napełniam zimną wodą ok 150 ml. Wkładam do piekarnika na 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu mięso wyjmuję

Gotowanie Patki
Grillowany łosoś z limonką i kolendrą 152

Meksyk, itp. Pamiętajcie jednak, aby ryba była dobrej jakości. Jeśli łosoś to najlepiej dziki. Mimo, że na pierwszy rzut oka wygląda zdecydowanie gorzej od swojego hodowlanego kolegi – jego mięso jest dużo jaśniejsze w porównaniu z mocno różowym mięsem łososia hodowlanego. Jest też niestety droższy. Największa różnica jest jednak w składzie mięsa. Łosoś hodowlany jest karmiony sztucznie, dlatego w jego(...)mięsie jest więcej kwasów omega-6, których spożywamy i tak za dużo, a w mięsie łososia dzikiego jest zdecydowana przewaga omega-3. Do tego mięso łososia hodowlanego jest zdecydowanie bardziej zanieczyszczone, karmione są bowiem antybiotykami i lekami, nawet nie zaleca się podawać go kobietom w ciąży. Warto sięgnąć po dzikiego łososia z Alaski, aby poznać jego prawdziwy smak

PaleoLife
Letnia zapiekanka z marchewki i kalarepy 174

dodać vegetę. Do garnka wrzucić marchew i kalarepkę, doprawić solą do smaku. Gotować około 8 minut. Warzywa muszą być miękkie, ale się nie rozpadać. Odcedzić płyn zachować. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pociąć wzdłuż na pół i następnie na szerokie kawłki. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, papryka słodką i suszoną natką pietruszki. Dokładnie wymieszać i obtoczyć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej(...)obsmażyć mięso na złoty kolor. Wlać brandy i chwilkę smażyć aż alkohol wyparuje. Obsypać mięso mąką wlać wywar, wymieszać i zagotować. Dodać gałkę muszkatołową, natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Wykonanie zapiekanki – Wyjąć mięso z sosu i włożyć do żaroodpornego naczynia. Na mięso rozłożyć marchew i kalarepę. Do sosu dodać śmietanę i potarty

Kuchnia Pokoleń
Schab zapiekany pod beszamelem z topinamburem i pieczarkami 129

obiad w moim stylu. O ile wieprzowinę jem bardzo rzadko i niemal nigdy w formie smażonej, o tylu duszona w sosach smakuje mi niezmiernie. Schab to delikatny rodzaj mięsa i w tym tonie postanowiłam pozostać. Towarzystwo równie delikatnego beszamelu, topinamburu i brązowych pieczarek oraz przypraw spowodowało, iż kawałek mięsa kojarzony zazwyczaj ze smażonymi kotletami i pieczenią przestał być nudny(...)gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Mięso kroję w plastry, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Topinambur obieram i kroję w ćwiartki, pieczarki myję i kroję w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczam mięso, następnie wysypuję topinambur

Mango Papaja
DIABELSKA KARKÓWECZKA (Z GRILLA LUB Z PATELNI) 342

Jeśli lubicie pikantnie doprawione mięso, ta wersja karkówki zadowoli Wasze podniebienia 😉  Ostra, aromatyczna, kruchutka, dzięki godzinom, które przeleżała w marynacie. Wyjęte z niej mięso możemy grillować, albo podsmażyć, dusić do miękkości, dorobić sosik i cieszyć się pysznym , obiadowym kawałkiem mięcha. U mnie podanym z kopytkami, i piklami z ogórków.  Pychotka! 😊 Składniki na marynatę: Oczywiście ilość przypraw uzależniona jest(...)cebula sól pieprz 1 łyżka mąki (do sosu) Wykonanie:  Karkówkę kroimy na 1 cm plastry, rozbijamy. Solimy, pieprzymy, i każdy plaster zanurzamy w marynacie (smarujemy marynatą). Tak zamarynowane mięso przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 1h, a najlepiej na całą noc.  Następnie jeśli karkówka przygotowywana była na grilla , układamy ją na aluminiowych tackach i grillujemy

Walijskie Pichcenie
Schab w sosie pieczarkowym 133

już teraz można dostać zielone pęczki pięknie pachnącego kopru i pietruszki, bez których nie wyobrażam sobie obiadu. Danie szybkie w przygotowaniu, jeśli traficie na dobrej jakości schab to mięso będzie gotowe w pół godzinki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas najczęściej z kaszą i buraczkami.  Polecam! Schab w sosie pieczarkowym Składniki na 4 porcje: 8 plastrów schabu wieprzowego(...)ząbki czosnku 1 cebula 300g pieczarek szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liśc laurowy, ziele angielskie łyżka śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia świeży koperek do dekoracji Wykonanie: Mięso rozbijamy delikatnie, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz

Smak mojej kuchni
Leczo z mielonym mięsem i cukinią 137

czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka maggi 2 niewielkie cukinie Wykonanie: Cebulę siekamy, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonej cebulki dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy 10 minut. Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki w grube plasterki. Mięso przekładamy do garnka, a na tą samą patelnię wrzucamy pieczarki i paprykę. Dodajemy trochę oleju, solimy(...)oraz pieprzymy i podsmażamy do zrumienienia pieczarek. W międzyczasie do mięsa dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dolewamy szklankę wody, keczup oraz dodajemy przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, maggi. Całość gotujemy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną - około 30 minut. Mięso wyłączamy. Cukinię kroimy na plasterki o grubości około 0,5cm. Cukinii nie obieramy ze skórki. Podsmażone pieczarki

Smak mojego domu
Dwa schaby podsuszane, paprykowy i pieprzowy. 176

Pyszne domowe wyroby wędliniarskie bez wędzenia. Kupujemy dwa świeże/ nie mrożone schaby, myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Przy pomocy noża obcinamy wszystkie  zbędne kawałki mięsa, ale możemy też nie obcinać. Teraz mięso musimy zapeklować na sucho.Na 1 kg mięsa dajemy 2 łyżki soli kamiennej, 2 łyżki cukru,  1 główkę czosnku i 10 ziaren jałowca- to konserwuje(...)zabija bakterie, których nie chcemy. Dodatkowo do smaku dodajemy inne przyprawy takie jak pieprz, paprykę, oregano, zioła. Sól i cukier mieszamy razem i wcieramy w mięso, jak mięso zacznie się pocić,  to wówczas wcieramy wyciśnięty czosnek z rozdrobnionymi ziarnami jałowca.  Potem każdą porcję posypujemy przyprawami i wstawiamy w naczyniu do lodówki

chleba naszego
Pieczeń z pastą warzywną (na kanapki, do obiadu) 151

Prosta i smaczna mięsna pieczeń, która może być drugim daniem w obiedzie lub wędliną na kanapki. Pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka oraz ser feta nadają mięsu wyrazistego smaku. 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera feta Sól Pieprz 150 g pasty warzywnej(...)smaku grillowanego kurczaka  Rolnik Do miski przekładamy zmielone mięso wieprzowe. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę, natkę pietruszki oraz kawałki sera feta. Wsypujemy bułkę tartą oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę mięsa, rozsmarowujemy połowę pasty warzywnej. Następnie ponownie wykładamy i dociskamy resztę mięsa

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania