podzielić się z Wami nowym przepisem, coś co być może przypadnie i Wam do smaku. Dzisiejsze gołąbki są inne od tych, które znajdziecie na moich stronach. Postanowiłam je zrobić mięsem z indyka. Wybrałam mięso z udźca bez kości. Mięso nie jest za chude, jest kleiste doskonale pasuje do gołąbków. Natomiast do gotowania ryżu dodałam łyżkę oliwy z oliwek. Ryż(...)jest delikatniejszy i nie jest suchy. Ta wersja gołąbków jest inna niż pozostałe, które robiłam. Bardzo nam smakowały i polecam tym, za którymi też „chodzą gołąbki”... Składniki: 800 g mięsa z udźca indyka główka kapusty włoskiej (ok. 1,5 kg) 300 g brązowego ryżu 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka vegety domowej
Kuchnia u KrysiSkładniki: schab bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, papryczka chili 3/4 łyżeczki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka czerstwa 1 sztuka, słonina 20 dag/wędzona świeży, ładny kawałek schabu rozciąć na tzw. "motylka" i w worku foliowym dość cienko rozbić tłuczkiem, rozciąć(...)wzdłuż nie przecinając spodu, mięso rozłożyć i rozbić na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone drobno: cebulę, pieczarki, paprykę, doprawić do smaku kucharkiem, chili wystudzone warzywa połączyć dokładnie z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką w mleku na kleistą masę nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchi mięsa obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem
W Mojej Kuchni LubięSoczyste i delikatne czerwone mięso dopieszczane podczas pieczenia. Pachnie majerankiem i oregano. Chrupiąca skórka, która w środku kryje soczyste mięso drobiu. Wspaniały obiad! z dodatkami żurawiny i pieczonych jabłek lub gruszek Podałam je z pieczonymi ziemniakami i sałatą z jogurtem. Polecam także z puree ziemniaczanym, kaszą pęczak z pieczarkami i chili oraz buraczkami lub surówką z pora. Jest domowo(...)soli, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Udka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, przyprawiam dobrze z obu stron, nacieram dokładnie. Podgrzewam dużą patelnię, przesmażam na niej – zaczynając od skóry – kawałki mięsa. Smażę chwilę na rumiano z obu stron. Można dolać wcześniej na patelnię trochę oleju, można pominąć – z kaczki i tak wytopi się tłuszcz. Piekarnik rozgrzewam do temp
Zasmakuj KuchniDzisiaj będzie klasyk bardzo dobrze Wam znany, czyli krokiet z mięsem. Farsz to oczywiście sprawa indywidualna każdej domowej gospodyni i kapusta czy tez grzyby świetnie tutaj się nadają. Wiem, że ludzie często je robią z resztek mięsa np. pozostałego po rosole, ja nie jestem tego zwolenniczką i jak maja być nie za suche warto wybrać mięso przerośnięte tłuszczykiem(...)ziarnisty Dodatkowo potrzebujemy: - 3 jajka - bułka tarta - olej do smażenia Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku. 1. Mięso gotujemy z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągamy mięso, marchew i pietruszkę, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Powstały farsz przyprawiamy do smaku. Ciasto naleśnikowe
Apetyczna babeczkasłoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku(...)Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku
Gosia gotujepieczenia Przygotowanie: Udziec z indyka dokładnie myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Do oleju dodajemy musztardę, ketchup, sól, pieprz, curry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, albo piórka.Obsypujemy nią mięso. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia i zostawiamy na dobę w lodówce. (najlepiej żeby było przykryte(...)Mięso wraz z marynatą przekładamy w rękaw do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika - 180*C wkładamy mięso i pieczemy ok 1,5 godziny. 0,5 h przed końcem rozcinamy rękaw, żeby mięso się zarumieniło
Kuchnia Pełna PasjiWszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy, na pieczywie i herbatnikach kończąc. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze, w tym niezbędne dla organizmu mikro- i makroelementy oraz zapobiega uwalnianiu aromatów. Pisałam już o tym na blogu(...)próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości porcje i uniknąć marnotrawienia jedzenia. Stek wołowy sezonowany w workach próżniowych FoodSaver Przyrządzanie potraw metodą sous vide
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejny post z cyklu domowy fast-food. Tym razem popularny kebab w bułce. Mięso użyte mieszane, czyli filet z kurczaka i polędwica wieprzowa, do tego warzywa, czyli kukurydza, pomidor, cebula i ogórek kiszony. Do tego sos czosnkowy i bbq. Składniki (na 4 kebaby): 300 g polędwicy wieprzowej 1 mniejsza połowa fileta z kurczaka 2 pomidory 3 ogórki kiszone 1 cebula(...)pół puszki kukurydzy sosy: czosnkowe, bbq 4 bułki do kebaba przyprawa do kebaba (użyłam prymat kebab-gyros) Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Kroimy na małe kawałki, a następnie obsypujemy przyprawą. Nadziewamy na ruszt na zmianę filet-polędwica aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku na ruszcie w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut
Gotuj z Mąkąpolsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu(...)np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego
U Fiolkipozostawić do ostygnięcia:)) Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne, które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki(...)Oregano posiada również wartościowe walory smakowe oraz aromatyczne. Często jest używane w potrawach z pomidorów i z mięsa, zwłaszcza z drobiu, a także w pizzach i we włoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich Lebiodka pospolita posiada bardzo szerokie spektrum zastosowania. Wśród najważniejszych jej cech wskazuje się miedzy innymi na działania: – pobudzające, – wzmacniające, – regulujące, – usprawniające funkcjonowanie układu pokarmowego, – zwiększają
w mojej kuchniproste do zrobienia. My byliśmy bardzo zadowoleni z efektu końcowego, choć pewnie następnym razem wino zamienię na wodę lub po prostu zwiększę ilość bulionu;) Klopsiki: 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego 3 cebule 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki bułka tarta sól, pieprz Dodatkowo: 400 g małych, białych pieczarek 100 ml białego wina 1 szkl. bulionu 1 szkl. śmietany(...)masło Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, pozostałe dwie cebule kroimy w piórka. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju. Następnie mieszamy w misce w mięsem mielonym. Gdy cebula nieco ostygnie, do miski dodajemy jajko, połowę posiekanej drobno natki pietruszki, 1-2 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, po czym
Smaki Na TalerzuCzasem nie macie pomysłu co z mięsem, po gotowanym rosole przygotować, a tak naprawdę, nie trzeba główkować…. Cebule na patelni szklimy, szatkowaną kapustę na niej smażymy, mięsa dodajemy, w tym czasie ulubiony makaron gotujemy. Wszystko razem mieszamy, kozieradką, pieprzem doprawiamy, szczypiorkiem posypujemy i już farfalLOVE łazanki po mojemu jemy. Składniki: 300 g makaronu farfalle Barilla, 2 duże białe(...)cebule, 3 garście poszatkowanej kapusty (1/2 małej młodej kapusty), 4-5 łyżek oleju rzepakowego, ok. 150 g gotowanego mięsa drobiowego (indyk, kurczak), sól do smaku, ½ łyżeczki cukru, pieprz czarny do smaku, 1 łyżeczka kozieradki, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, mięso na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy
Moniki SmakołykiDzisiaj na moim blogu propozycja na weekendowy obiad, a mianowicie roladki ze schabu, a w nich salami, papryka i ser. Mięso dusiłam w sosie z dodatkiem Ajvaru i wędzonej papryki w proszku, którą od pewnego czasu dodaję do wielu moich dań. Zapraszam i polecam! Składniki na 10 roladek: 10 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) salami w plastrach(...)chili con carne, suszony czosnek olej do smażenia Sos: 1 duża cebula ok. szklanki Ajvaru, najlepiej łagodnego 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawami. Na brzegu każdego płata ułożyć po plastrze salami, po pasku obu papryk i podłużnym kawałku sera. Zrolować, dopinając
Czerwień i błękitZapraszam na przepis na pyszny bogracz z polskim akcentem, czyli ogórkiem kiszonym. A po przepisie zajrzyjcie na fotki z moich ukochanych Bieszczadów :) Składniki: 70 dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę (u mnie szynka) 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 duża marchewka 10 pieczarek kilka ogórków kiszonych 3 duże ziemniaki 1 puszka pomidorów lub kilka świeżych pomidorów obranych(...)pieprz majeranek 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta pieprzu cayenne kminek woda olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso nacieram słodką i ostrą mieloną papryką, obsmażam na patelni na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony. 2. W międzyczasie w garnku, w którym będę robić bogracz, rozgrzewam olej i chwilę
Kuchnia domowa AniPołączenie mięsa i owoców zawsze smakuje doskonale! Schab wyszedł soczysty, wyrazisty w smaku dzięki przyprawom i lekko słodki dzięki śliwkom. Można podawać go jak mięso do dania głównego na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno jako przekąska. Składniki: ok 1 kg schabu, 200 g śliwek suszonych, 2 łyżki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki chili w proszku(...)pomocą dużego noża robimy otwór na śliwki w schabie po środku po długości (nie rozcinamy go do końca!). W małej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso z każdej strony - także w środku. Przekładamy do większej miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny, aby mięso "się przygryzło" i dobrze przeszło przyprawami. Do wykonanego
Lena Gotuje