mięso - 63110 przepisów (strona:276/4208)

Strogonow- Boeuf Stroganow 148

papryka słodka do smaku Sposób przygotowania Polędwicę oczyszczamy i kroimy w plastry, które kroimy na paski. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i szkliwimy cebulę. Wrzucamy paski mięsa i podsmażamy na rumiany kolor. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Podlewamy mięso bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. gotujemy do miękkości mięsa(...)koniec duszenia kroimy ogórki w plasterki i dodajemy do potrawki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, papryki, musztardę, sól i pieprz. Do kubka wlewamy śmietanę, 5 łyżek sosu spod mięsa i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i dodajemy do mięsa. Śmietanę i mięso mieszamy i dusimy 2 min. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/strogonow-boeuf-stroganow/ MieszamWGarnku Artykuł Strogonow- Boeuf Stroganow pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe

Mieszam w Garnku
KASZA KUSKUS Z POLĘDWICZKĄ I CUKINIĄ 178

przygotowałam zupełnie przypadkiem, kiedy w oko wpadły mi polędwiczka i cukinia spoglądające na mnie tęskno z lodówki 😉 Decyzja była szybka - trochę cebuli, czosnku, przypraw i genialny obiad gotowy! 👌 Soczyste mięso i sprężysta cukinia doskonale komponują się z kuskusem, a dodatek oleju aromatyzowanego chili dodatkowo nadaje fajnego, pikantnego posmaku. Jeśli nie macie takiego oleju w domu to spokojnie możecie do zwykłego(...)warzywa do smaku. Gotową cukinię odłóż na bok do osobnej miseczki. Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Posól ją i popierz oraz dodaj mieloną paprykę, wymieszaj mięso i przełóż na uprzednio rozgrzane na patelni pozostałe 2 łyżki oleju. Rozłóż mięso równomiernie na patelni, niech zetnie się z jednej strony (zajmie to około 1 minutę ), następnie dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Karkówka w pysznym pomidorowym sosie 169

Bardzo proste i smaczne danie. Można je przygotować na trzy różne sposoby. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą pieprzem i papryką słodką i ostrą. Obsypać mięso mąką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć plastry mięsa na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia. Obsmażyć cebulkę na lekko złotawy kolor. Dodać pokrojone(...)Wylać całą zawartość patelni do żaroodpornego naczynia. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec godzinę 20 minut. Wykonanie na patelni – po zagotowaniu sosu pomidorowego ( patrz wyżej) dodać podsmażone mięso i gotować na bardzo małm ogniu do miękkości mięsa. Wtedy jednak trzeba czasami dolewać trochę wody. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Do gotującego sięsosu powoli wlewać rozmieszaną

Kuchnia Pokoleń
Środa: Chiński makaron długowieczności na Rok Psa 156

tradycyjną potrawą jedzoną w w Chinach w Nowy Rok. Długi makaron ma zapewnić długie i pomyślne życie. Danie robi się z makaronu ryżowego albo pszennego, z grzybami shitake i mięsem. My użyliśmy makaronu linguini, a shitake zastąpiliśmy boczniakami (jakie to będzie miało konsekwencje dla naszego życia – to okaże się wkrótce ;-)). W sklepie były co prawda shitake, ale postanowiliśmy wypróbować(...)łyżka octu ryżowego (lub) winnego i łyżeczka miodu 1 łyżeczka mąki (najlepiej ziemniaczanej) 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misie. Pokrojone w paski mięso dodaj do marynaty, przykryj i odstaw. Krok 2 Ugotuj makron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu, odcedź i przepłucz zimną wodą. Odstaw. Krok 3 Rozgrzej mocno wok lub w rondel, wlej

Niedzielny kucharz
KASZA KUSKUS Z POLĘDWICZKĄ I CUKINIĄ 148

przygotowałam zupełnie przypadkiem, kiedy w oko wpadły mi polędwiczka i cukinia spoglądające na mnie tęskno z lodówki 😉 Decyzja była szybka - trochę cebuli, czosnku, przypraw i genialny obiad gotowy! 👌 Soczyste mięso i sprężysta cukinia doskonale komponują się z kuskusem, a dodatek oleju aromatyzowanego chili dodatkowo nadaje fajnego, pikantnego posmaku. Jeśli nie macie takiego oleju w domu to spokojnie możecie do zwykłego(...)warzywa do smaku. Gotową cukinię odłóż na bok do osobnej miseczki. Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Posól ją i popierz oraz dodaj mieloną paprykę, wymieszaj mięso i przełóż na uprzednio rozgrzane na patelni pozostałe 2 łyżki oleju. Rozłóż mięso równomiernie na patelni, niech zetnie się z jednej strony (zajmie to około 1 minutę ), następnie dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasztet 107

Składniki 300g wątróbki drobiowej 800-900 g kurczaka 300 g mięsa wieprzowego Ok. 400g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2-3 Liście laurowe, 1-2 marchewki 1 pietruszka, 1 duża, 3-4 ziarna ziela angielskiego 4 średnie jajka 1 duża bułka namoczona w rosole i nie odciśnięta sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka gałka muszkatołowa Wykonanie Wątróbkę zalać(...)wrzątkiem na 10-15 minut, odcedzić . Kurczaka, podgardle .mięso wieprzowe,oraz warzywa zalać wodą. Dodać do nich liść laurowy, ziele,gotować ,aż mięsko będzie miękkie. Gotowe mięso wyjąć z rosołu,oskubać kurczaka ,resztę mięsa pokroić na mniejsze kawałki ,wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w powstałym rosole. Do zmielonego mięsa dodać żółtka,namoczoną bułkę -nie odciśniętą,pianę

w mojej kuchni
” Zimowy garnek ” ciekawy jednogarnkowiec z łopatką 141

smażenia duża, łyżka mąki rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Łopatkę zwyczajowo płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , kroimy w dość dużą kostkę . Najpierw na patelni , na której będziemy smażyć mięso , obsmażamy pociętą w piórka cebulę i wyciśnięty praską czosnek , przekładamy do garnka .Następnie obsmażamy mięso ,na złoty kolor ( tak żeby się przypiekło , ale nie do końca usmażyło ) , najlepiej wrzucać małymi partiami(...)mieszać zbyt często ,żeby nie puściło soku , bo zacznie się dusić , zamiast smażyć . Przekładamy do cebuli . Patelnię na której smażyliśmy mięso , zalewamy wodą , zbierając , całe soki i aromaty po smażeniu , przelewamy do garnka z mięsem i cebulą . Marchew obieramy , kroimy w średniej grubości plastry , dokładamy do reszty , doprawiamy kminkiem , gałką , musztardą i solą do smaku . Dusimy pod przykryciem , na małym

Ogrodnik w podróży
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 192

gościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko(...)życie, zmieniło się, gdy sos podlaliśmy szklanką piwa stout . Patent znaleźliśmy w jakiejś książce kucharskiej, teraz już nie pamiętamy jakiej. Stout niesamowicie aromatyzuje sos i, dość przecież trywialne duszone mięso, zamienia w bazę do doskonałego dania. Gorąco polecamy! Wypróbuj też lżejszą wersję zapiekanki pasterskiej z pure kalafiorowym Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża czerwona cebula

Niedzielny kucharz
FLAKI WOŁOWE Z 3 RODZAJÓW MIĘS + FILMIKI 195

wołowe to przysmak kuchni polskiej, znane już od XIV w. Jest to sycąca zupa mięsna, której głównym składnikiem są fragmenty żołądka wołowego. Na ich przygotowane potrzeba 3-4 godziny, mięso musi być mięciutkie i dobrze doprawione. To danie to prawdziwa uczta smaków, polecam przygotować je w domu. SKŁADNIKI :  500 g flaków wołowych blanszowanych 500 g wołowiny bez kości(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy i kroimy w małą kostkę. Do dużego garnka przekładamy mięso, udko, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele i kulki pieprzu. Wlewamy 2 litry wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut. Następnie udo z kurczaka wyjmujemy i obieramy od kości, oraz kroimy. Do podgotowanego na półmiękko mięsa dodajemy flaki, oraz mięso z udka, wsypujemy wszystkie przyprawy

Kulinarne Fantazje Marioli
Bitki wołowe w sosie własnym 169

czosnku 1/2 litra bulionu wołowego 2/3 szklanki czerwonego wina  mąka do obtoczenia olej do smażenia słodka czerwona papryka 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy delikatnie rozbić tłuczkiem i obtoczyć w mące.  Cebulę pokroić w półksiężyce.  Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso. Następnie mięso przełożyć(...)garnka, a na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem. Cebulę, liść laurowy, ziele angielskie dodać do mięsa. Przyprawić słodką papryką i pieprzem. Całość zalać gorącym bulionem(wodą), wlać wino, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Wrazie potrzeby uzupełniamy bulionem/wodą. Na koniec gdy mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
DOMOWE PIEROGI Z ŁOPATKĄ I KAPUSTĄ 146

Witam Was Serdecznie. Tak wiem, kolejny Raz pierogi :)  Ale Kto z Nas ich nie kocha? Te z mięsem, z warzywami, owocami, na słodko na słono , z serem . UWIELBIAMY :) Pierogi z mięsem i kapustą to jedne z moich ulubionych ! Podawane z idealną surówką smakują Rewelacyjnie :) Dziś polecam  Sałatkę z Czerwonej Kapusty -Nadwiślicka firmy ORZECH Samo przygotowanie pierogów nie jest(...)mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła Dodatkowo:  30 dag surowego boczku  Słoik Czerwonej Kapusty Nadwiślickiej Orzech PRZYGOTOWANIE:  Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Kapustę kiszoną

Gotowanie Patki
KROKIETY Z MIĘSEM Z ROSOŁU 126

zrobić jak zostanie mięso z rosołu? Oczywiście farsz na krokiety ;) To idealne danie, tak naprawdę krokiety można przygotować na wiele sposobów, ale ja najbardziej lubię  krokiety z jajkiem  i te z pozostałym mięsem z rosołu.  Na blogu znajdziecie również przepis na  sałatkę z gotowanym kurczakiem . Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki(...)opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor. Składniki na farsz: * mięso z rosołu * 1 marchewka z rosołu * 1 cebula * trochę rosołu * pieprz * odrobina papryki słodkiej * jajko i bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie

Zrób to smacznie
MIELONKA Z PAPRYKĄ (Z SZYNKOWARA) 157

zrobienia mielonki samemu. Zasmakuje wszystkim i tym dużym i tym małym ;) Do wykonania mielonki wykorzystałam zestaw do robienia wędlin  "Singiel"  od firmy  Tradismak . Składniki: * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 200 g mięsa mielonego wołowego * 1/4 papryki czerwonej * 1/4 papryki zielonej * 1 łyżeczka peklo soli  (użyłam Tradismak) * 1 łyżeczka żelatyny spożywczej  (użyłam Tradismak) * 1 łyżeczka przyprawy(...)Dobry Smak John * 4 łyżki wody Wykonanie: Oba rodzaje mięsa mielonego wymieszać ze sobą. Dodać wodę, żelatynę, peklo sól i przyprawę. Dobrze wyrobić mięso dłońmi. Na końcu dodać pokrojone w małe kawałeczki obie papryki, ponownie wymieszać mięso.  Tak przygotowane mięso mielone przełożyć do szynkowaru. Zamknąć naczynie i wstawić do lodówki na około 18 godzin. W garnku zagotować wodę. Zmniejszyć

Zrób to smacznie
Cytrynowa pierś kurczaka i warzywny makaron 189

Dzisiaj bardzo szybki przepis na grillowaną pierś kurczaka w cytrynowo-jogurtowej marynacie. Kawałki mięsa podaję z warzywnym makaronem i kwaśnym sosem jogurtowym. Danie idealne na lekki obiad lub kolację. Pierś kurczaka to kawałek chudego mięsa, bardzo popularnego na polskich stołach. Można ją przygotowywać na wiele sposobów i wcale nie musi być nudna, sucha i wiórowata. Jednym ze sposobów jej obróbki(...)jest grillowanie. Pierś kurczaka pokrojona w plasterki ekspresowo się ugrilluje, nie tracąc przy tym sprężystości. Odpowiednio wcześniej zamarynowana, będzie miała świeży (na przykład cytrusowy) smak i aromat. Do kawałków mięsa pasują warzywa. Można je ugrillować razem z mięsem lub tak jak u mnie, przerobić na trójbarwny makaron i przygotować go szybko na patelni. Całości mojej propozycji dopełnia sos z jogurtu

Dietolog
Bigos z kapusty pekińskiej 148

przełożyłam do wyparzonych słoików, które przechowywałam w chłodnym miejscu.  Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 bardzo duża kapusta pekińska (wagowo 1,5 kg) 0,5 kg mięsa z łopatki 0,2 kg boczku parzonego (wędzonego) 2 szklanki wody 1 duża cebula 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku papryka ostra 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2-3 łyżeczki(...)drobno pokroić. Do garnka wlać niewielką ilość oleju i dodać cebulę, czosnek oraz boczek. Całość przesmażyć. W międzyczasie łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Do cebuli dodać mięso z łopatki. Całość przyprawić odrobiną soli, pieprzem i ostrą papryką. Po podsmażeniu mięsa, dodać startą marchewkę i wlać wodę oraz sos sojowy. Dusić pod przykryciem (najlepiej na średnim ogniu

Ugotować

Proponowane wyszukiwania