słodka i ostra z Hiszpanii, kurkuma z Indii czy tymianek z Polski. I właśnie z udziałem jednorodnych przypraw Knorr przygotowałam poniższe danie, czyli zapiekane warzywa z mozzarellą i mielonym mięsem z indyka. Całość wyszła przepyszna, aromatyczna, wg mnie idealnie dopracowana w smaku 😁 Składniki (3-4 porcje): 4 średnie ziemniaki 1/2 małej dyni Hokkaido 1/2 papryki czerwonej(...)soli przyprawy do warzyw: 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka tymianku, 400 g mięsa mielonego z indykiem sól wg preferencji, w zależności czy mięso jest już solone czy nie przyprawy do mięsa: 1/3 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki
Zdrowie na języku :PZapraszam na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, szpinakiem i cukinią z mięsem mielonym . Lubicie? Ja bardzo :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 1 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia(...)garscie szpinaku świeżego sól i pieprz do smaku przyprawa do mięsa mielonego olej do smażenia 200 ml jogurtu naturalnego 20 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myję, obieram, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie, tak by były lekko twarde. Odcedzamy. Na patelni smażę na łyżeczce oleju mięso mielone, doprawiam. Cukinię obieram i kroję
Gotowanie PatkiSkładniki: (na 2 porcje) - pierś z indyka (200 g) - ryż biały (100 g) - cukinia (150 g) - jajo - 1 szt. - przyprawy: sól himalajska, pieprz, przyprawa ziołowa do mięsa drobiowego Wykonanie: 1. Ryż ugotować. 2. Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznana (u mnie: sól himalajska, przyprawa do drobiu) mięso wyłożyć na patelnię, podlać odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki) i podduszać chwile(...)przykryciem. 3. Cukinię pokroić w ćwiartki, dodać do mięsa, podduszać jeszcze chwilę (podlewać wodą w razie potrzeby) 4. Ugotowany ryż i gotowe mięso z cukinią odstawić do ostygnięcia. 5. Ostudzony ryż, mięso i cukinię wymieszać razem z dodatkiem jajka. 6. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika. 7. Piec.... Upsss... nie patrzyłam na czas
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasWszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy, na pieczywie i herbatnikach kończąc. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze, w tym niezbędne dla organizmu mikro- i makroelementy oraz zapobiega uwalnianiu aromatów. Pisałam już o tym na blogu(...)próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości porcje i uniknąć marnotrawienia jedzenia. Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają Przyrządzanie potraw metodą sous vide
Cztery FajeryDodać tandoori masala, koncentrat pomidorowy, zmiksowane lub pokrojone pomidory, sok z limonki, jogurt i ewentualnie paprykę i na niewielkim ogniu gotować około 10-15 minut nie doprowadzając do wrzenia. Mięso polać gorącym sosem bezpośrednio przed podaniem. Kurczak tandoori - przygotowanie Mięso obieram ze skóry, myję i osuszam papierowym ręcznikiem Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinam w dwóch - trzech miejscach(...)Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, nacieram 1 łyżką oleju i mieszanką garam masala, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem. Mieszankę tandoori masala mieszam z 250 ml jogurtu, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem.. Tak przygotowaną marynatą zalewam mięso, mieszam
Cztery Fajeryartykule Jak przygotować grilla pisałam o podstawowych zasadach grillowania i marnowania poszczególnych produktów. Dzisiejszy post chciałabym poświęcić wołowinie. Wołowina z grilla, to w mojej opinii, najlepsze z ogólnie dostępnych mięs, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę także jej walory zdrowotne. Wołowina jest bogatym źródłem składników odżywczych Jest przy tym, co szczególnie istotne dla osób dbających o linię, niskokaloryczna . Jak pisze dietetyk(...)więcej cynku i chroniącej komórki nerwowe witaminy B12 . Jest źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne do maksymalnego wykorzystania spożytego białka do budowy własnych tkanek organizmu.[1] Mięso wołowe jest też bogate w L-karnitynę i usprawniającą metabolizm witaminę B6 Jak wybrać wołowinę na grilla Do grillowania i smażenia najlepiej wybrać antrykot, rostbef lub polędwicę. Aby nasze steki
Cztery FajeryNajlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. W Austrii nazywane są Fleischlaibchen – totalny odpał:) Klopse i polpette Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi, którzy(...)makaronowych daniach jak lasagnia. Małe kuleczkami – polpettini – z pecorino i ricottą są podstawą pomidorowego sosu. Skład pulpetów zależy od regionu, czasem zawierają mortadelę, beszamel, albo siekane salami. Mięso powinno być drobno zmielone, surowe. Patent na pulpety Jamiego Oliviera Tak jest zazwyczaj, chyba że zrobicie polpette di polo Jamiego Oliviera. Facet lubi kombinować w kuchni i czasem wychodzą
Niedzielny kucharzDelikatne pulpety z mięsa drobiowego w kremowym sosie serowym o intensywnym smaku - jak dla mnie obiad idealny ❤ Sos przygotowałam na bazie sera pleśniowego - gorgonzola, dzięki temu zyskał on wyrazisty i intensywny smak, a dodatkowo aromatu nadał mu dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym(...)ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 3-4 łyżki mąki (do obtoczenia) olej do smażenia Sos serowy: 150 g sera pleśniowego, np. gorgonzola
Kuchnia MagdaLenyszynką serrano. Mogą być z wieprzowiny, mogą z wołowiny. W przepisach pojawia się polędwica wołowa, polędwiczki wieprzowe, schab wieprzowy, albo szynka. Podawane jako danie główne, albo jako przekąska. Czasem mięso jest marynowane w soku z cytryny, czosnku i natce pietruszki, czasem tylko solone i pieprzone. Czasem dodawany jest do środka żółty ser, częściej nie… Zależy, co kto lubi(...)naciąć wzdłuż na 1/2 grubości, nie do końca, otworzyć jak książkę i rozciąć grubszą część na połowę, znowu nie do końca. Odwinąć, w ten sposób uzyskując spory płat mięsa. Dalej procedura jest taka sama. Mięso dobrze i cienko stłuczone posolić i popieprzyć. Jeżeli mamy szynkę w plastrach, od przykryć nimi od środka cały płat mięsa. Jeżeli mamy szynke pokrojona
stajnia gołębie od kuchniNowy kubek. Na nowy etap. Nowe zadania i wyższe poprzeczki. Mięso w moim przypadku jest strasznie niefotogeniczne:P Może dlatego rzadziej pojawia się na blogu. Co nie znaczy, że na co dzień go nie ma w moim jadłospisie. Wręcz przeciwnie. Często zdarza mi się przyrządzać rolady i faszerować mięso, ale rzadko kiedy na zdjęciach wyglądają na tyle estetycznie, by podzielić(...)mają słony smak. Składniki na 6 rolad: 6 filetów z kurczaka 100 g sera feta 50 g suszonych pomidorów 2 garście szpinaku pieprz mąka 2 jajka bułka tarta Mięso rozbijamy na cienkie plastry (najlepiej pomiędzy płatami folii spożywczej). Suszone pomidory kroimy na drobne kawałki, szpinak drobno siekamy a sera feta kruszymy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy tworząc coś
My simple kitchenzdrowie Każdego roku zjadamy ponad 20 kg kurczaka, w przeliczeniu na jedną osobę. To dość duże ilości, a jednak wciąż zmagamy się z wieloma mitami na temat walorów mięsa z kurczaka. Karmiąc siebie tym razem nie mięsem, a mitami zaczerpniętymi w dużej mierze z sieci, dokonujemy złych wyborów podczas zakupów. Nie mamy pewności, jak wybierać kurczaka, by faktycznie był czymś(...)więcej niż jedynie smacznym mięsem, bądź co gorsza, rezygnujemy z niego całkowicie. Na koniec zaś niejednokrotnie przepłacamy. Najczęściej powtarzany mit tyczy się tego, że kurczaki są nafaszerowane hormonami oraz antybiotykami. Obecnie jednak normy hodowli, produkcji, transportu i każdego etapu, jaki zaczyna się od momentu chowu, aż do czasu, gdy kurczak trafia do naszych kuchni, są bardzo restrykcyjne. Kurczaki mogą być
codojedzeniaLatem takiego dania nie może zabraknąć na moim stole, bo uwielbiam królicze mięso i jestem prawdziwą pomidorową maniaczką. Z czystym sercem polecam to danie, bo królik wychodzi bardzo soczysty, a nie ma przy nim zbyt wiele pracy. Składniki : tusza królicza 4 duże pomidory cebula sól pieprz olej do smażenia Tuszę króliczą podzielić na części. Mięso polać olejem (użyłam tuszy młodego(...)pieprzem. Wstawić do lodówki pod przykryciem na dobę. W połowie czasu przekręcić tuszę. Pomidory pozbawić skórek i piętek. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżek) w naczyniu o grubym dnie, a jeszcze lepiej w żeliwnej brytfannie z pokrywą. Do mięsa dodać cebulę. Zeszklić. Cebula nie może
Weekendy w domu i ogrodziehodowlę kur Szybka decyzja , zakup inkubatora , wybór ras , pozyskanie jaj lęgowych…. Efekt taki , że obecnie mamy w ciągu roku około 10-15 szt domowych kogutków do uboju . Pyszne mięso , które jest tak aromatyczne ,że kupne kurczaki z masowych ferm nie zbliżają się nawet na kilometr do tej jakości . Sos przygotowany na bazie wywaru z wiejskiego kurczaka nie potrzebuje praktycznie(...)oprócz soli i śmietanki , a sam w sobie jest genialny w smaku i zapachu . Moi chłopcy uwielbiają to mięso i nie ma możliwości ,żebym mogła zarzucić pomysł hodowli , nie pozwolą Fakt iż dużo zależy od rasy jaką wybierzemy , zwykłe nioski raczej się nie sprawdzą , za chude i żylaste. Naszym głównym kurczakiem stołowym są Orpingtony angielskie , Brahmy i Mechelnery Belgijskie
Ogrodnik w podróżyprzesłyszeliście się, nie chodzi o pizzę z kurczakiem, ale o pizzę na cieście z kurczaka. Na margherittcie przecież nie ma drobiowego mięsa:) Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 15-20 minut Liczba porcji : 2 Jest pizza bianca, pizza hawajska, jest nawet pizza góralska – z oscypkiem, ale pizza z kurczaka? Tak, wiemy, brzmi dziwnie i nasza reakcja, kiedy zobaczyliśmy przepis też(...)podjęliśmy wyzwanie i postanowiliśmy wypróbować przepis na pizze na cieście kurczakowym. I wiecie co? W połowie pieczenia mieliśmy duże wątpliwości, czy cokolwiek z tego będzie. Rozpłaszczone mielone mięso, co tu dużo mówić, nie przypominało pizzy, ale warto było jeszcze chwilę poczekać, bo ostateczny efekt jest naprawdę wspaniały: wyjmujemy z pieca aromatyczny, bardzo smaczny kotlet w kształcie pizzy, zapieczony w serze
Niedzielny kucharzłyżki masła + 1 łyżka oleju 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1/2 suszonego) mąka do obtoczenia (ok. 3 łyżki) sól morska Mięso myjemy i osuszamy. Oczyszczamy z ewentualnych błon i kroimy w 2-cm kostkę. Posypujemy solą (nie używamy pieprzu do cielęciny) i obtaczamy kawałki mięsa w mące. Na dużej patelni rozpuszczamy masło(...)Podsmażamy na dużym ogniu kawałki cielęciny (tylko do zrumienienia z dwóch stron) w około 3-4 partiach i przekładamy do garnka (w połowie musimy dodać jeszcze odrobinę masła). Gdy mięso będzie usmażone, na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy będzie już szklista – wyciskamy dwa ząbki czosnku i dodajemy kurki. Podsmażamy razem dwie minuty i dolewamy wino. Pozwalamy
Poezja smaku