mięso - 63110 przepisów (strona:271/4208)

Szynka confit idealna na Wielkanoc 265

Zgodnie z tradycją śniadanie wielkanocne jest posiłkiem bogatym, obfitującym w różnorodne potrawy z jaj, wędlin i mięs (głównie wieprzowych), które symbolizują zakończenie postu, są uosobieniem sytości i dostatku. Do przygotowania domowej szynki na Wielkanoc, postanowiłam w tym roku użyć francuskiej metody zwanej ,,confit”, która polega na wolnym gotowaniu mięsa, w dużej ilości tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Przyrządzona(...)smalcu 5 liści laurowych 1 główka czosnku 1 łyżeczka ziaren kolendry 5 ziaren jałowca Przygotowanie: MARYNATA Szynkę obficie solimy, posypujemy pieprzem i gorczycą, obkładamy liściem laurowym i plasterkami czosnku. Mięso umieszczamy w naczyniu, szczelnie zamykając, odkładamy do lodówki na noc. CONFIT Szynkę opłukujemy z przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso możemy związać sznurkiem, nadając mu pożądany kształt. Na dno naczynia

Kierunekuchnia
KRÓLIK DUSZONY W SOSIE MAŚLANYM (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 353

Kolejny pomysł na wielkanocny obiad, który dostałam od mojej mamy. Delikatne i kruche mięso królika w maślanym sosie to połączenie idealne i kojarzy mi się z domem rodzinnym A czy wiecie w ogóle, że polska kuchnia słynie z królika? Niestety w dzisiejszych czasach nieliczni sięgają po ten rodzaj mięsa. Jedni mają opory z racji udomowienia tego zwierzątka, innych blokuje cena(...)jeszcze inni boją się eksperymentować i poznawać nowe smaki A szkoda, bo królik przoduje wśród mięs pod względem wartości odżywczych. Jest bogaty w kwas linolenowy, który wzmacnia układ naczyniowo – sercowy, zawiera tzw. aminokwasy niezbędne, niektóre składniki mineralne oraz witaminy, szczególnie z grupy B. Składniki: 850 g tuszki królika bez podrobów 100 g masła klarowanego (ilość tłuszczu dobrać pod makro

Ola la LCHF
Żurek z klopsikami i grzybami wg Aleex 225

się, co gotuję. Zapachy były naprawdę kuszące, zapowiadały pyszne danie. I tak było. Żurek smakował znakomicie. To naprawdę ciekawy pomysł na przełamanie wielkanocnej tradycji. Macie ochotę spróbować? Składniki: • porcja mięsa wędzonego • porcja warzyw na wywar: marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula • 2 garście grzybów suszonych • 150 g wędzonego boczku • 1 cebula • 400 g mielonego mięsa wieprzowego • 50 g ugotowanej kaszy(...)grzyby do miseczki i zalać gorącą wodą. Zostawić na ok. ½ godziny. 2. Po tym czasie grzyby pokroić w paseczki. Wodę spod grzybów zostawić. 3. Ugotować wywar na wędzonej porcji mięsa, np. wędzonym udku oraz na warzywach. 4. Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni razem z 1 cebulą posiekaną w kosteczkę. Odstawić. 5. Ugotować kaszę gryczaną. Ostudzić. 6. Mięso mielone

W mojej kuchni
Rolada pietruszkowa 186

świątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny a jeśli jej nadzienie stanowią jajka, wówczas jest to pozycja obowiązkowa :) Składniki: - 1 kg mięsa mielonego - 1 szklanka kaszy manny - 1 pęczek pietruszki - 8 jajek - 1 łyżka delikatu czerwonego - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka oregano - szczypta lubczyku - 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Przygotowanie: Trzy jajka gotujemy na twardo. Do mięsa mielonego wbijamy(...)pozostałe jajka, dodajemy kaszę, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Starannie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Ugotowane jajka obieramy. Mięso rozkładamy na płasko, nakładamy na nie całe jajka i zawijamy. Roladę przekładamy do torebki foliowej i ciasno związujemy. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę. Następnie wyciągamy mięso z wody i odstawiamy je na kilka godzin

Zainspirowana w kuchni
Pasztet mięsny z domową ćwikłą 214

Wielkanocny stół obfituje w pieczone mięsa, wędliny i pasztety. Pasztety czy to mięsne czy z samych warzyw, albo też mieszane najlepiej smakują ze swojskimi dodatkami np. ogórkiem kiszonym czy domowej roboty ćwikłą. Niestety nie są to lekkie dania i po ich zjedzeniu często czuje się dyskomfort w brzuchu, dlatego aby móc w pełni cieszyć się smakiem świąt po jedzeniu stosuje(...)Espumisan Max - wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w brzuchu. PASZTET z MIĘSA Składniki: 270 g łopatki wieprzowej 270 g boczku 250 g piersi z kurczaka 250 g wątróbki drobiowej 250 g wołowiny 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 4 liście laurowe 2 cebule 5 łyżek bułki tartej 4 jajka sól i pieprz

Bon appetit mon amie
Gulasz ze schabu 189

Schab jest drugim pod drobiu mięsem, które lubię przyrządzać. Składniki ( 3 porcje): schab 500 g pół opakowania mrożonej włoszczyzny liść laurowy i ziele angielskie 3 łyżki dobrej jakości ketchupu, możesz dać zwykły, ale czy naprawdę chcesz jeść chemię? olej do smażenia masło i mąka pszenna do zasmażki sól , pieprz do smaku, ewentualnie ulubione przyprawy Przygotowanie: mięso umyj i pokrój(...)cienkie paski na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż na rumiano mięso, a następnie przełóż je do garnka, dodaj ziele i liść laurowy – po 3 sztuki, zalej wodą niewiele ponad poziom mięsa do garnka dodaj włoszczyznę gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godzinę na końcu przygotuj na patelni zasmażkę : łyżkę masła roztop, dodaj łyżkę mąki, wymieszaj na gładką masę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kurczak z pieczarkami pod kruszonką 383

piersi kurczaka, pod warstwą pieczarek i chrupiącej kruszonki. Kruszonkę w tym wypadku stanowi mieszanka masła, parmezanu, płatków owsianych i nieznaczna ilość bułki tartej. Moim zdaniem fajnie pasuje ona do mięsa. Całość wychodzi kruchutka. Kruszonka jak i pieczarki nie przylegają ściśle do mięsa i choć przez to na talerzu robi się trochę bałaganu, to smakuje. A smak jak wiecie, zawsze jest(...)mąka krupczatka Kruszonka: 1 łyżka bułki tartej 4-5 łyżek skruszonych płatków owsianych górskich 2 łyżki tartego parmezanu 1,5 łyżki masła sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem (opcjonalnie mięso można też otoczyć w mące krupczatce), a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki kroimy

Smaki Na Talerzu
Polędwiczki w sosie własnym 267

Składniki: 300 g polędwicy wieprzowej 1/2 cebuli średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki majeranku mąka pszenna - odrobina do obsypania mięsa  słodka papryka sól pieprz możecie dodać swoją ulubioną przyprawę do mięsa Przygotowanie: Polędwicę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości. Tak pokrojone mięso delikatnie rozbijamy(...)czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula i czosnek się zeszkli. Ale mieszamy cały czas, by nie dopuścić do przypalenia czosnku i cebuli bo danie będzie gorzkie.  Przekładamy do mięsa. Zalewamy wodą w takiej ilości by zakryła całkowicie mięso, ale też, żeby nie było za dużo tej wody. Dodajemy ziele angielskie, majeranek, ponownie odrobinę soli, pieprzu. Gotujemy do miękkości mięsa

Gotuj z Mąką
Rolada z karkówki z sosem chrzanowym 314

wielkanocny stół. Karkówka upieczona w rękawie jest wyjątkowo miękka – niemal się rozpada pod naciskiem widelca, a przy tym pozostaje soczysta. Znajdźmy ładny, chudy kawałek karczku – dobrej jakości mięso to podstawa. W swoją roladę zawinęłam pastę z pieczonego czosnku – pieczony czosnek jest niezwykle delikatny i słodki – mogą jeść go także dzieci. To danie wyjątkowo pyszne(...)miodowej ok. 2 łyżki majeranku kilka liści laurowych sól morska, świeżo mielony pieprz Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 czubata łyżka mąki pszennej ok. 1 szklanka soków wytopionych z mięsa 1/2 szklanki słodkiej śmietanki kremowki 30% 2 łyżki startego chrzanu lub chrzanu ze słoiczka ok. 2 łyżki soku z cytryny ok. 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Przygotowujemy pastę czosnkową

Poezja smaku
Wielkanocny food wine pairing 191

Wielkanoc to czas, kiedy rządzą jajka, mięso, ciasta i kiedy cieszą nas zielone akcenty rzeżuchy. Kiedyś, po długim poście i na przednówku te produkty cieszyły jeszcze bardziej. Były upragnione, bo wcześniej po prostu ich nie było. Kuchnia postna była kreatywna. Umożliwiała stworzenie dań wykwintnych z tego co było dozwolone: ryb, warzyw, octu, miodu i chrzanu. Kwitła też kreatywna dietetyka, która(...)ptactwa wodnego i bobrzych ogonów robiła ryby, czyli produkty dozwolone. Ludziom tak bardzo chciało się mięsa czy jaj, że uciekali się do różnych sztuczek. Post nie obowiązywał, gdy było się w podróży, więc naprawdę zdesperowani okrążali dom 20 razy, żeby móc zjeść kawałek kiełbasy. Nie jest to tylko polska specyfika. Powstawały potrawy takie jak szwabskie pierogi z mięsem z Badenii

Ugotowane pozamiatane
Bulion drobiowo – wołowy z lanymi kluseczkami 241

innej potrawy. W czym tkwi tajemnica głębokiego smaku bulionu? Ja mam kila zasad dotyczących gotowania bulionu, których staram się przestrzegać: 1) Gotuję bez przykrycia, na małym ogniu. 2) Mięso zalewam zimną wodą. 3) Im dłużej gotowany, tym bulion bardziej esencjonalny i klarowny. 4)Wybieram mięso najwyższej jakości (bardzo lubię mieszać rodzaje mięsa i koniecznie w tym miksie muszą znaleźć się(...)liści laurowych 7 kulek ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu natka pietruszki sól Składniki na lane kluski (4 porcje): 1 jajko 4 łyżki mąki sól Przygotowanie: BULION DROBIOWO – WOŁOWY Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu (bez przykrycia) przez godzinę. Obraną cebulę kroimy na kawałki i przypiekamy na suchej patelni. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy dowolnie

Kierunekuchnia
Pieczeń z łopatki cielęcej z rozmarynem 202

dobry pomysł na wędlinę do śniadania wielkanocnego. Domowa wędlina jest nie porównywalna w smaku do tej sklepowej. Pozbawiona wszelkich konserwantów, barwników i innych ,,cudów”, zachwyci Was naturalnym smakiem mięsa i świeżością. Wymaga trochę poświęcenia ale efekt jest zdecydowanie tego wart! Składniki: 0,5 kg łopatki cielęcej 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 duża szalotka 4 gałązki rozmarynu pieprz(...)sól dratwa lub sznurek jutowy Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy, odkrawamy białe błonki. Czosnek rozgniatamy nożem (nie siekamy), połowę szalotki kroimy w półksiężyce, wrzucamy na patelnię z klarowanym masłem. Na rozgrzane masło wkładamy mięso i obsmażamy na rumiano z każdej strony. Cielęcinę odkładamy na pół godziny do ostygnięcia. Po tym czasie mięso związujemy jutą, by nadać kształt. Pod sznurek wkładamy gałązki

Kierunekuchnia
Gulasz wolowy z musztarda i marchewkami 207

piekła się z przygodami. Zdecydowanie o 2 godziny za długo, akurat został samotnie w piecu gdy ja poszłam z synem na urodziny jego kolegi. Piekł się 6 godzin... mięso było mięciutkie, marchewki rozpływały się w ustach tylko sosu nie zostało nic a nic... ale po zagotowaniu z wodą i tam było pysznie. Druga próba była zdecydowanie lepsza. Gulasz zachwycał smakiem(...)zapachem, mięso ani warzywa nie były rozgotowane. nam smakował i sam w sobie z chlebem, i z makaron i z kaszą. Gulasz wołowy z musztarda i marchewkami 900 g pręgi wołowej 500 g marchewki 2 cebule 120 ml sosu Worcestershire 2 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku 800 ml wody Mięso kroimy w kostkę 5 cm i lekko

Dzieje kuchennej Wiewióry
MIELONKA ZE ŚWIEŻĄ PIETRUSZKĄ (Z SZYNKOWARA) 166

każdemu. Samo jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jednak musi ona "leżakować" kilka godzin przed gotowaniem i po gotowaniu w lodówce. Jednak zaręczam Wam, że warto :) Składniki: * 600 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 łyżeczka soli peklowej * 1 łyżeczka majeranku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * 1 łyżeczka żelatyny * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 60 ml wody * 4 łyżeczki posiekanej świeżej natki(...)pietruszki Wykonanie: Mięso mielone wymieszać z przyprawami, wodą i pietruszką. Mięso należy wyrabiać dłonią około 4-5 minut, aż cała woda wraz z przyprawami zostanie dobrze wymieszana z mięsem. Tak przygotowane mięso przełożyć do szynkowara (u mnie szynkowar z zestawu  Singiel  od firmy  Tradismak ). Praskę zamknąć i wstawić do lodówki na około 14-16 godzin

Zrób to smacznie