postanowienie żeby schudnąć albo zacząć się lepiej odżywiać? Chyba jest nas trochę Ja postanowiłam sobie jeść zdrowiej, ale dalej smacznie Stąd przeróbka klasycznej zapiekanki pasterskiej pełnej ziemniaków i mięsa wołowego na lżejszą, mniej tłustą, ale równie smaczną! Proponuję więc zapiekankę pasterską na bazie mielonego mięsa kurczaka z przepyszną, kremową, kalafiorową pierzynką. Spróbujcie sami! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient(...)czasie studzimy zapiekank\u0119 ok. 20 minut przed pokrojeniem, inaczej rozpadnie si\u0119. Gotowe!"],"recipeYield":"6"} Zapiekanka pasterska w wersji FIT Yield: 6 Składniki Na nadzienie: 600g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1/2 szkl. groszku 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego skórka i sok z połowy pomarańczy 1/2 łyżeczki
Mostek w kuchnimoim domu, a gotuję je bardzo często. Dzisiaj mam przepis na zupę, którą lubi mój mąż. Jest to zupa, która przypomina strogonow, ale jest nieco inna. Do zupy dodałam mięso mielone z karkówki, paprykę konserwową zamiast świeżej i mieszankę warzyw. Zupa jest rozgrzewająca i bardzo sycąca. PRZEPIS woda 2.5 l. kostka rosołowa 1 szt. sól 1/2 łyżeczki przecier pomidorowy(...)łyżeczki mrożonka warzyw ( groch, brokuł, kalafior, marchew ) ziemniaki 3 szt. cebula 1 szt. olej do smażenia pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt. liście laurowe 3 szt. mięso mielone z karkówki ( sama zmieliłam ) ok. 300 g. przyprawa do mięs 1 łyżka papryka słodka mielona 2 łyżki kminek mielony 1/4 łyżeczki papryka konserwowa połówki Do gara wlać
Kuchnia PaulettesWitajcie Kochani! Miło mi zaprosić Was dzisiaj na wyjątkowo mięciutki, puszyste, delikatne pyzy z ciasta drożdżowo-ziemniaczanego, hojnie nadziane gotowanym mięsem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście pyz z takiego ciasta, to tym bardziej Was zachęcam. Pyzy nie są gładziutkie i równiutkie, ale za to wyjątkowo smaczne. Polecam! Składniki na pyzy drożdżowo-ziemniaczane z mięsem: na 56 sztuk ROZCZYN: 25 g świeżych(...)płaska łyżeczka soli rozczyn z drożdży 1 jajko 125 ml ciepłego mleka 2 łyżki roztopionego masła Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym oczku. Następnie przekładamy do miski tak, aby zajmowały połowę powierzchni dna miski, do drugiej, pustej części wsypujemy mąkę tak, by zajmowała tyle samo miejsca co ziemniaki (czyli proporcje
Rozpustne gotowanieBurgery z szarpanej kaczki , to odmiana od tych popularnych z mięsa wołowego, małe urozmaicenie. Niestety trochę czasu trzeba im poświęcić, można ją wcześniej upiec, popakować i zamrozić. Z jednej kaczki (ok. 2 kg) otrzymujemy osiem 100 gramowych porcji, czyli 8 burgerów. Ja piekę kaczkę, szarpię mięso, porcjuję i albo mrożę, albo wakuję. Kaczka, 10 świeżo zmielonych goździków, sól, pieprz, bułki(...)takie jak lubimy, ja piekę bułki z ciasta na pizzę), plasterek świeżego ananasa na porcję, sałata rzymska, żurawina do mięs (2 łyżki na burgera), Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi goździkami z łyżką soli. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 120 stopni i piec około 5 godzin
królestwo garówPRZYGOTOWANIE : Mięso ze skórkami oddzielamy ostrym nożem. Przekładamy je do miski ( z 16 udek uzyskałam 3 kg mięsa ), dodajemy wszystkie przyprawy i żelatynę. Dokładnie wyrabiamy mięso ręką. Do słoików wkładamy liść, ziele i pieprz. Nakładamy mięso do 3/4 wysokości słoika, lekko je dociskając. Szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy w wodzie potrójnie ( aby zabezpieczyć mięso przed psuciem się ). Pierwszy raz gotujemy 1 godzinę(...)wyjmujemy słoiki, studzimy. Na drugi dzień gotujemy 40 minut i ponownie studzimy. Na trzeci dzień pasteryzujemy 30 minut i gotowe. Mięso jest zapasteryzowane i można je przechowywać długie lata. Po ostudzeniu galaretka jest twarda i nie rozwala się. Najlepiej przechowujemy słoiki w chłodnym miejscu lub piwnicy, ale również dobrze przechowują się w temperaturze pokojowej. Przed podaniem konserwę należy schłodzić, kroimy
Kulinarne Fantazje MarioliMięso mielone wczoraj wyjęte z zamrażarki z zamiarem zrobienia mielonki w szynkowarze,ale córka zażyczyła ponownie tak jak robiłam na święta pieczeń ,taką pieczoną w blaszce [ wpis kiedyś będzie na blogu] i już miałam tak zrobić, ale jakiś czas temu gdzieś widziałam , że można zrobić też taką pieczeń [ mhm a może klops ? nie wiem jak to nazwać] w wolnowarze(...)gotowe..no tylko trza było je wystudzić , żeby pokroić na kanapki, ale w sumie można jeść i na ciepło jako danie obiadowe z dodatkiem jakiegoś sosu. około 1 kg mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz majeranek przyprawa do mięsa wieprzowego Cykoria 1-2 łyżeczki płatków papryki czerwonej słodkiej Cykoria Mięso wymieszać
Moje domowe kucharzeniekurczaka włoszczyzna 3 ziela angielskie i 3 liście laurowe sól, pieprz na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: mięso z rosołu sól, pieprz Przygotowanie: rosół : mięso umyj, włóż do dużego garnka, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zalej wodą ok 2 cm ponad mięso, gotuj na małym ogniu przez około godzinę(...)międzyczasie zbieraj z wierzchu za pomocą cedzaka szum, który wytrąca się z mięsa, po godzinie dodaj pokrojoną włoszczyznę i gotuj razem jeszcze godzinę na małym ogniu. Jeśli rosół będzie się gotował zbyt mocno, stanie się mętny, a tego nie chcemy. po tym czasie gotowanie, wyjmij do dużej miski mięso z rosołu i trochę marchewki a sam rosół dopraw solą
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSałatka ze stekiem to szybki sposób na pyszną kolację po pracy albo lekki obiad. Sekretem przygotowania mięsa jest krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni. Mięso wołowe solimy zawsze dopiero po wysmażeniu. Trzeba też pamiętać, by nie nakłuć ani nie pokroić mięsa za wcześnie. Po usmażeniu powinno poleżeć kilka minut. Składniki na sałatkę: 1/2 szklanki kuskusu 300 g wołowiny (steka(...)cytryny sól pieprz Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy wchłonie wodę. Gdy się to stanie dokładnie mieszamy kaszę. Fasolkę zieloną gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Steka wołowego oczyszczamy. Osuszone mięso smażymy na rozgrzanym oleju nie dłużej niż 2-3 minuty z każdej strony. Mięso solimy dopiero po usmażeniu. Gotowe mięso odkładamy na drewnianą deskę na kilka minut. Stek kroimy dopiero
Dieta bez mlekaLubicie różnego rodzaju kopytka , kluseczki albo gnocchi ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was genialny przepis na jesienny, rozgrzewający obiad! Kopytka zapiekane z mięsem mielonym ( ja użyłam mięsa mielonego z indyka ), w sosie pomidorowym od dużą ilością ciągnącego pysznego sera! Danie łatwe do zrobienia, szybkie i niesamowicie sycące! Idealne na obiad albo kolację na ciepło. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) KOPYTKA(...)POMIDOROWY: * passata pomidorowa – 250 g * oliwa z oliwek – 2 łyżki * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pier, cukier, oregano, bazylia DODATKOWO: * dobrej jakości mięso mielone ok.400 g * ser żółty Gouda Serenada – 300 g * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KOPYTKA: Ziemniaki gotujemy ( musimy ugotować ich więcej , tak by po obraniu był 1 kg ). Odcedzamy, studzimy, przeciskamy przez
Ostra na Słodkoprzepisie nie da się niczym zastąpić – to on nadaje klopsom „to coś”, ten włoski sznyt. Koper włoski ma bardzo specyficzny smak i aromat – anyżowo-kwiatowy, leciutko pikantny. Temu połączeniu mięs dodaje niesamowitej szlachetności. Nie róbcie klopsów bez niego! Do dużej miski, w której wygodnie będzie wszystko mieszać, wbijamy jajka, wlewamy wodę i ocet winny. Dodajemy przyprawy – podprażony koper włoski ucieramy(...)przeciskamy przez praskę. Wsypujemy sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki. Rozbijamy wszystko ubijaczką na emulsję. Czerstwą bułkę drobno mielimy w blenderze. Słoninę mielimy w maszynce do mięsa albo drobniutko siekamy (najłatwiej posiekać bardzo zimną, warto ją włożyć do zamrażalki przed krojeniem). Do emulsji z jajek i przypraw przekładamy oba gatunki mięsa, słoninę, bułkę i starty na drobnej
Karo in the Kitchenczasu do czasu, zamiast tradycyjnych burgerów wołowych, robię kotlety mielone z mięsa wołowego. Składniki: 500 gr mięsa mielonego wołowego 1 przyprawa do mięsa mielonego 1 cebula otręby żytnie 1 jajo Przygotowanie: mięso przełóż do miski, dodaj do niego opakowanie przyprawy do mięsa mielonego do miski wbij jajo cebulę obierz i drobno posiekaj, dodaj do mięsa dodaj 2 łyżki otrąb wymieszaj
Oka w rosole czyli KaFka gotujełyżki octu balsamicznego 2 łyżki pasty chilli sambal olelek ( do kupienia na przykład w tesco lub piotrze i pawle) olej do smażenia łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: mięso umyj i osusz, przełóż do miski w drugiej misce połącz ketchup, ocet i pastę chilli, dokładnie wymieszaj przełóż tę marynatę do miski z mięsem i dokładnie wytaptaj mięso w niej(...)marynatą, bo będzie piekło, oj będzie ( jeśli już udało Ci się wetrzeć ostrą pastę w oko to na pieczenie nie woda! woda tylko pogarsza sprawę, użyj mleka) miskę z mięsem i marynatą odstaw do lodówki na dobę po tym czasie miskę wyjmij z lodówki, na patelni podgrzej olej i usmaż kotlety na rumiano z każdej strony, a następnie, nie zdejmując
Oka w rosole czyli KaFka gotujekolendry ziela angielskiego, goździków, anyżu gwiazdkowego, cynamonu, kminku , słodkiej papryki, otartego majeranku) 2 łyżki miodu 6 łyżek oleju 250 g mrożonych wydrylowanych wiśni 1 pomarańcza 1 łyżka mąki Mięso marynujemy przez noc w marynacie przygotowanej z oleju, przypraw i miodu, dokładnie obtaczając mięso i zostawiając w lodowce pod przykryciem. Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, obok(...)mięsa wykładamy mrożone wiśnie, dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, przykrywamy pokrywką i pieczemy mięso ok 1 godziny w temperaturze 180 C. Jeżeli udziec waży powyżej 1 kg czas pieczenia może wydłużyć się do 1,5h. Przed wyjęciem z piekarnika mięso odkrywamy a do powstałego sosu dolewamy 1/4 szklanki wody rozrobioną z 1 łyżką mąki. Mieszamy wodę z mąką
W kuchennej krainiekapusty kiszonej 500g boczku wędzonego 300g kiełbasy 500g mięsa wieprzowego od szynki 500g mięsa wołowego 2 duże cebule jarzynka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu pieprz sypki 10 grzybków suszonych 10 śliwek suszonych Wszelkie mięso (tj. kiełbasa, boczek, mięsa wołowe i wieprzowe) kroimy w drobniutką kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki(...)się gotuje wrzucamy przyprawy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jarzynkę. Do tego wszystkiego dorzucamy podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą. W tym czasie kolejno podsmażamy mięsa wołowe i wieprzowe. Mięso dorzucamy do kapusty. Grzybki trzeba zalać wodą przegotowaną i moczyć ok 15 minut. Grzybki i śliwki kroimy w paseczki. Dodajemy do kapusty i to wszystko razem
Klaudynkowa kuchniacebuli (po obraniu) 1 ząbek czosnku kilka plasterków suszonych grzybów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sól, pieprz woda Do podania: Gnocchi Hilcona Mięso kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Dużą patelnię rozgrzewamy i układamy na niej plastry mięsa, obsmażamy je z obydwu stron. Mięso zdejmujemy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę(...)pokrojoną w plasterki. Dodajemy również czosnek, suszone grzyby, przecier, sól oraz wędzoną paprykę. Na lekko przesmażone składniki układamy nasze mięso i całość zalewamy wodą (około 400 ml). Dusimy mięso do miękkości, po czym ponownie je wyjmujemy. Cebulę wraz z innymi dodatkami blendujemy na gładki sos, w którym zanurzamy nasze soczyste kawałki mięsa. W razie konieczności doprawiamy do smaku. Gnocchi podsmażamy
MamaOskarka