czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg -gorczyca mielona 2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 4-5 g/kg -woda 100 mil -jelita wieprzowe 26-28 Wykonanie: Z kupionego mięsa wykrawamy wszystkie błony, ścięgna. Uzyskane mięso solimy i chowamy do lodówki na 12 godz.w trzech pojemnikach. Pierwszy pojemnik mięso z łopatki 1 klasa. Drugi pojemnik ścinki 2 klasa i trzeci(...)pojemnik klasa 3. Po 12 godz. zgodnie z gramaturą całego surowca przyprawiamy mięso wszystkimi przyprawami klasy 1 i 2. I odstawiamy na kolejne 12 godzin. Po tym czasie całość mięsa mielimy na sitkach: -1 klasa 16 mm -2 klasa 8 mm -3 klas 2-3 mm Łączymy mięsa dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita i odkręcamy odcinki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Muszę przyznać, że uwielbiam mięso z indyka. Nie tylko świetnie smakuje ale ma też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad(...)świetnie sprawdzi się na diecie niskowęglowodanowej. Jeżeli jednak potrzebujesz węglowodanów w posiłku świetnie będzie pasować do tak przyrządzonego mięsa ryż, czy też różnego rodzaju makaron. Składniki 250 g filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet
Programista w kuchniPrzyszła pora na kurki. Użyłam ich jako dodatku do gulaszu z mięsem wieprzowym i suszonymi pomidorami. Do tego młode ziemniaki lub kasza gryczana i prosta w wykonaniu sałatka z ogórków małosolnych. Zapraszam serdecznie! Składniki: 700 g szynki wieprzowej 250 g świeżych kurek 10 suszonych pomidorów (dokładnie odcedzonych z oliwy) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)gałązki natki pietruszki i lubczyku 1 gałązka rozmarynu 2 gałązki majeranku olej do smażenia 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka mąki sok z cytryny Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na 3 łyżkach oleju. Przełożyć do średniego garnka. Zalać 2 szklankami wrzątku i dusić pod przykryciem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej
Czerwień i błękitProste, pyszne niezawodne danie. Idealne na imprezy, kolacje czy lunch do pracy. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Makaron musi być lekko twardawy. Przygotowanie mięsa – cebulę i pora pokroić drobno. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Dodać cebulkę, pora i posiekany czosnek. Smażyć aż lekko wszystko zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć aż straci kolor surowizny. Doprawić mięso do smaku(...)powstanie jajecznica. Dodać masę jajeczną do sosu i dokładnie wymieszać. Pieczenie – naczynie żaroodporne o dowolnym kształcie posmarować masłem. Na dno wrzucić połowę makaronu. Następnie włożyć połowę masy z mięsem oraz połowę sosu. Ponownie położyć makaron, masa z mięsa i sos. Na górze dodatkowo obsypać trochę serem. Możecie zrobić zapiekankę w okrągłej formie. Przy serwowaniu będzie się pięknie prezentowała Wasza
Kuchnia PokoleńBardzo lubię gotowane mięso ❤ Już od dzieciństwa uwielbiam wyjadać mięso z rosołu czy innej zupy. Zdecydowanie bardziej lubię wszelakie gotowane pulpety niż smażone mielone. Tak już mam 😊 Dlatego kiedy mąż ma na obiad soczysty kawał karkówki, ja gotuję dla siebie zupę, albo jakieś mięsko w sosie (najchętniej koperkowym). I tym sposobem wszyscy są zadowoleni 😉 A, że sos chrzanowy(...)laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% chrzan 1 łyżka mąki Wykonanie: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzącej wody wkładamy umyte mięso. Przykrywamy i gotujemy na małym odniu ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki warzywa. Gotujemy całość na malutkim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest
Walijskie PichceniePyszne kawałki mięsa z kurczaka w własnym sosie smakują idealnie z pajdą chleba. Rozpływające się w ustach mięso i słodkie warzywa - obiad rewelacyjny! 5 udek z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Suszona natka pietruszki 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 szklanki wody Mąka pszenna do obtoczenia Olej do smażenia Udka delikatnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Doprawiamy solą(...)pieprzem i suszoną natką pietruszki. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka. Na patelnię po smażeniu mięsa wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, oraz plasterki marchewki i pietruszki. Całość przesmażamy kilka minut. Warzywa podlewamy wodą, zagotowujemy. Przelewamy je do mięsa. Całość dusimy na wolnym ogniu około 50 minut. Co jakiś czas mieszamy
VioletoweKucharzenieuwielbiam pasty na kanapki! Robi się je bardzo szybko i prosto:) Czas wykonania: 10 min (+ 40 min oczekiwania) Ilość porcji: 4 Składniki: 250 g mięsa drobiowego (użyłam fileta z indyka; może być mięso z rosołu) 500 ml bulionu 80 g suszonych pomidorów 50 g serka mascarpone 80 g przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju(...)suszonych pomidorów szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Jeśli nie mamy wcześniej ugotowanego mięso, należy gotować je na bulionie przez około 30 minut. Wystudzić. Następnie mięso pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do blendera i zmiksować. Kolejno dodać suszone pomidory, serek mascarpone, przecier oraz olej i wszystko połączyć, tworząc jednolitą masę. Całość doprawić
KuchniaWeDwoje.plmakaronem czy zupą – zmieńcie tok myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger. Od hamburgera tą drogą blisko do hot-doga, prawda? Miękkie, pysznie soczyste klopsy z mieszanego mięsa, skąpane w gęstym, piwno-jarzynowym sosie. I to wszystko w bułce do hot-dogów. Żyć nie umierać! KLOPSY Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Mielone mięso przekładamy(...)miski. Ziemniaka obieramy i ścieramy do mięsa na tarce o dużych oczkach. Po co ziemniak? Spaja mięso, nie pozwala mu wyschnąć przy pieczeniu, świetnie pochłania i przenosi smak. Przy okazji sprawia też, klopsy zostają miękkie i soczyste. Wszystko w misce solimy, pieprzymy i wyrabiamy masę ręcznie, jak ciasto – do czasu aż zacznie robić się lepka i spoista. Formujemy
Karo in the Kitchenmojej mamy. Ponieważ jednak od pewnego czasu unikam węglowodanów, stały się one dla mnie niedostępne ze względu na dodatek namoczonej bułki. Zawsze wydawało mi się że bez jej dodatku mięso nie będzie "trzymać się kupy". Postanowiłam spróbować i tak oto powstała przepyszna pieczeń z mielonego mięsa, bez dodatku jakiekolwiek bułki, czy to tartej czy namoczonej. Pieczeń z mielonego mięsa(...)LCHF Dodaj napis Składniki (na długą foremkę, keksówkę): 1 kg mięsa mielonego - ja mielę samodzielnie (np. karkówka, łopatka) 3 jajka 2 cebule średniej wielkości 25 dkg sera żółtego sól, pieprz do smaku Wykonanie: ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach mięso i cebulę zmielić razem w maszynce do zmielonego mięsa dodać jajka, starty ser i przyprawy wszystko razem wymieszać
Marta próbujePlacki ziemniaczane z kurczakiem Nie macie pomysłu jak wykorzystać mięso z rosołu? Mamy na to świetny sposób! Przygotowujemy klasyczną masę na placki ziemniaczane, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę mięso z ćwiartki kurczaka i warzywa z rosołu, smażymy i mamy gotowe pyszne placki ziemniaczane z mięsem i warzywami. Jest to dobry sposób na zużycie mięsa, które niestety często(...)zostaje po przygotowaniu rosołu, a jednocześnie placki mają zupełnie nowy smak – zawierają mięso i warzywa, a więc stanowią samodzielny, pożywny obiad. Spróbujcie, a na pewno rodzina będzie zaskoczona nowym smakiem klasycznych i uwielbianych przez wszystkich placków ziemniaczanych. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ugotowane w rosole 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 2 jajka 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz
Taste and CookPomysł na lekki obiad - pieczona cukinia nafaszerowana mięsem mielonym z indyka, pieczarkami i startym serem mozzarella. Farsz nie będzie suchy, ponieważ dodałam do niego świeże pomidory, które podczas smażenia utworzyły aromatyczny sos pomidorowy. Składniki na 2-3 porcje: 250 g mięsa mielonego z indyka 2-3 małe pomidory 1 mała cebula 3 duże pieczarki sól, pieprz tymianek przyprawa(...)można przedziurawić cukinii!). W międzyczasie na patelnie wlać olej i dodać posiekaną cebulę. Gdy lekko zmieni kolor dodać pieczarki. Całość chwilę smażyć. Gdy pieczarki lekko puszczą sok to dodać mięso mielone. Całość wymieszać i smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Pod sam koniec smażenia, dodać pokrojone pomidory, miąższ z cukinii i całość przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz mieszanką suszonych pomidorów
Ugotowaćobierałam, bo wg mnie porządnie wyszorowane ze skórką smakują lepiej. Czas pieczenia przyspieszyłam bawiąc się temperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić gotowe) kilka ziemniaków 1 marchewka główka czosnku świeże zioła jak masz (majeranek, rozmaryn, tymianek) sos teriyaki 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany(...)klonowego sól himalajska świeżo zmielony pieprz 1 łyżka soku z cytryny estragon suszony 1 łyżka ketchupu 1 łyżka pasty sambal oelek Sposób przygotowania: W większej misce przygotowałam marynatę do mięsa wlewając łyżkę miodu, łyżkę sosu triyaki, ze 3 łyżki oleju, dodałam paprykę mieloną, grys chili, ketchup, pastę sambal oelek, sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszałam i do gotowej marynaty włożyłam
Blondynka GotujeSzybki pomysł na obiad jednogarnkowy. Wszystko w jednym ryż, mięso i warzywa. Przygotowanie mięsa – doprawić mięso wszystkimi przyprawami przeznaczonymi do mięsa. Patrz na składniki. Zostawić tak przygotowane mięso na godzinę w lodówce, ale to nie jest konieczne. Tylko zawsze jak macie czas to warto, mięso nabierze smaku przypraw. Przygotowanie warzyw – paprykę umyć, wyciąć błonki i nasionka, pokroić
Kuchnia Pokoleńposiekać. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Trzeba sprawdzić smak i doprawić do smaku. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pokroić w 1,5 cm grubości długie paski. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej(...)wrzucić mięso. Smażyć aż mięso się zarumieni. Następnie wlać odrobinę wody i gotować jeszcze chwilkę. Mięso musi być przesmażone. Można usmażyć na grillu. Do każdej tortilli włożyć salsę, mięso i znowu salsę. Można polać kwaśną śmietaną lub jogurtem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńjakiś czas temu, ale szczerze muszę przyznać, że znudziły mnie już te wszystkie karkówki i kiełbaski dlatego staram się wymyślać za każdym razem coś nowego. Pomysł na tak przygotowane mięso mielone podpatrzyłam w internecie. Wcześniej próbowałam już grillować klopsiki lub burgery ale nie wychodziło mi to jakoś super, aż do teraz. Mięso zawinięte w cebulę i boczek jest naprawdę ciekawe(...)smaku, nie rozwali nam się na ruszcie i nie wyschnie za bardzo, polecam wypróbować. Składniki około 5 dużych cebul 500 g mięsa mielonego garść natki pietruszki 1 jajko boczek pokrojony w cienkie plastry (około 200g) 2 łyżki bułki tartej majeranek oregano słodka i ostra papryka 1 łyżka sosu worcestershire (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przekładamy do miski, dodajemy sos worcestershire, jajko
Delusional Trine